PANIKA: Američka burza, dolar i bitcoin pred slomom

Financijska kriza - panika
91 komentar

Po jutru se dan poznaje, rekli bi naši stari. Ako je tako, onda će dan vjerojatno biti loš. Dolar, američka burza, a i kriptovalute nižu rekord za rekordom. Na žalost, radi se o rekordnim padovima koji stanje euforije pretvaraju u stanje panike.

Govor predsjednika Donalda Trumpa, koji je u svom obraćanju naciji i svijetu pohvalio američki financijski sektor, zasjenio je jučerašnji rekordni pad indeksa Dow Jones (američke burze). Indeks “Dow Jones Industrial Average“ je iznenada krenuo prema dole i u sat vremena svi pragovi su dostignuti: 500, 1.000, pa čak i 1.500 izgubljenih bodova. Američki mediji sve prenose uživo, što stvara još veću paniku građana.

I dolar nije imun na padove. Unatoč mnogim čimbenicima koji bi trebali ojačati dolar. Jutros za dolar možemo dobiti malo više od 0,80 eura, što se nije desilo još od studenog 2014. Samo ove godine dolar je izgubio 4% svoje vrijednosti u odnosu na šest glavnih svjetskih valuta.

Prošlog tjedna smo pisali o psihološkoj granici koju je dosegao Bitcoin, kada mu je vrijednost pala na $8000. Bitcoin se „oporavio“, krenuo rasti i iznova se vratilo povjerenje u brzo zarađen novac. Ali, euforija je kratko trajala. Jutros je vrijednost Bitcoina samo $6125. Krene li dalje prema dole, potpomognut aktualnom financijskom krizom dolara i američkih burzi, sudbina će mu biti zapečaćena.

Rezultat svega

Jake države već dugo polako ali sigurno kupuju fizičko zlato, manje osjetljivo na financijske slomove. Njegova cijena je također dogovorna cijena jer zlato posjeduje vrlo malu unutarnju vrijednost. Međutim, radi se o „proizvodu“ za koju dogovorna vrijednost postoji već tisućljećima. Trgovina fizičkim zlatom ne smije biti pretjerano brza, već kontinuirana.  Cilj nije stvoriti nagle skokove cijena ovog univerzalnog proizvoda, dogovorne cijene. Tisućljećima zlato ima povjerenje onih koji ga kupuju i prodaju.

Danas svi panično traže državne obveznice u kojima vide spas za, rizikom, izloženi kapital. Državne obveznice imaju jamstvo države, što im daje prednost nad drugim financijskim proizvodima. Jednostavnim jezikom rečeno, državne obveznice su pozajmica državi koja će ga vratiti uz određene kamate vjerovniku. Što je država sigurnija i njena ekonomija jača, obveznice su joj „skuplje“ tj. manje dobijemo za uloženi novac. Nastavili se financijska kriza, vjerojatno ćemo svjedočiti i negativnim kamatama, a tada ćemo plaćati državi da nam “čuva” novac u obliku obveznica, jer iza svake države stoje mali vrijedni ljudi. Oni su svojim radom i trudom rješavali sve do sada nastale ekonomske krize. Radnici i poduzetnici bilo koje države su najbolja garancija za novac, uložen u državne obveznice.

Nova ekonomska kriza je neminovna i vjerojatno nosi radikalne promjene. Željeli mi to ili ne, svi ćemo biti protagonisti buduće krize. Najbolje uložen novac je onaj novac koji rješava problem za prekosutra, a ne samo za sutra.


Interesanti članci vezani za ovu temu:
Njemačka vratila iz SAD-a 300 tona zlata
Jesmo li na pragu konačnog sloma Bitcoina?
Kriptovaluta ili zlato? – Iranski poučak

BitcoinDolarDow Jonesekonomska kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
6 godine prije

Dobro jutro 🙂

davor
6 godine prije

Možda da zapadni ekonomisti vrate svoje Nobelove za ekonomiju? Od 9/11 sam prestao biti zapanjen “najvećom državom u povijesti” i shvatio da je to još jedna u nizu megalomanijačkih udžbeničkih pseudo monarhija. Ako joj je suđeno da propadne propast će, ne treba žaliti već gledati unaprijed.

dalmata
6 godine prije

Kod nas,doli u napacenoj,opljackanoj,unistenoj Materi Dalmaciji bi rekli”Lipi sjor Vrag dolazi po svoje’.

PPP
6 godine prije

Psihološke granice se ruše jedna za drugom. E sad, radili se o stvarnoj krizi ili špekulaciji, znat ćemo u roku 15 dana.

Alen
6 godine prije

Tisućljećima zlato ima povjerenje onih koji ga kupuju i prodaju.
Jake države već dugo polako ali sigurno kupuju fizičko zlato,

Ah ko bi rekao…..

” Trgovina fizičkim zlatom ne smije biti pretjerano brza, već kontinuirana. Cilj nije stvoriti nagle skokove cijena ovog univerzalnog proizvoda, dogovorne cijene”.

Zlato je njihov novac , do njega su dosli zamjenom papira za zlato… Naravno da nece dozvoliti da se bilo ko igra sa njihovim novcem , za igranje sluze monopoly valute koje su nam odstampali…

Damir
6 godine prije

Još koji minut i Bitcoin će biti ispod 6000 dolara. Strmoglavica.

Alen
6 godine prije

Ko ima trubu ,nek odsvira tisinu , the silence..

Sinisa
6 godine prije

Da podsjetim na jedan po meni najrealniji i naj neutraln8ji stav o kripti:””Govoreći na konferenciji za medije, Putin je rekao da Centralna banka Rusije ima oprezan pristup kada je reč o kriptovalutama kao što je bitkoin, jer nema šta da garantuje njihovu vrednost. – Generalno, naravno, u budućnosti će sigurno biti neophodno da se to reguliše zakonom. Centralna banka već ima stav prema ovom pitanju, kao što ga ima i Vlada. CBR se ponaša konzervativno, ali po mom mišljenju za to postoji osnov, jer je poznato da nema ničega iza kriptovaluta, to ne može biti sredstvo akumulacije, nema nikakvu materijalnu vrednost iza i nema zaštite – rekao je. – U određenim situacijama to može biti način plaćanja koji se može obaviti brzo i efikasno. Možete da platite, ali ne možete da štedite i nemate garancije, pa se Centralna banka vrlo pažljivo ophodi prema tome. Rizik je ogroman: Danas možete da… Čitaj više »

Damir
6 godine prije

Evo ga BTC je 5999 dolara 🙂

Rijecanin
6 godine prije

Ovo je direktno pumpanje cijene zlata na 2000 usd za uncu.
Nemojte zaboraviti ako zlato kupujete po 2-3000 usd za uncu a prodajete ih po 250 usd za uncu, kao naš genijalni i nagrađivani bivši guverner narodne banke, nećete baš dobro proći.
Uostalom zlato ne možeš jesti.
Bojim se da dolazi vrijeme “afaganistanske valute” a i to baš nije neka sreća.

Osim toga ne treba zaboraviti na zdravorazumsku logiku. Ako je netko izgubio milion dolara na dionicama ili kriptovaluti to znači da je netko dobio milion dolara a šta će on sa tih milion dolara?

Damir
6 godine prije

Dok je Hrvoje Prpić na Indexu uvjeravao da će Bitcoin ići do 150.000$, portal Logično je bio realniji. Osim vanjske politike izgleda da se razumijete i u ekonomiju.

Obećali ste nam novi izgled portala. Hoće li to biti uskoro?

Zig
6 godine prije

Znaci, ovo je mala korekcija od svega 4 posto. Cak i ne prevelika korekcija. Nova godina, zatvaranje pozicija i prebacivanje novca iz bitcoina u zlato. nista posebno. ove godine vrijedi uloziti u dolar, zlato i srebro. od sada dolar ide samo gore. u naredne tri godine euro ode gore za 30 posto by the way

Har Megiddo
6 godine prije

Dokle god globalna ekonomija počiva na kasino-logici po kojoj vrijednost neke tvrtke ne određuju nikakvi realni pokazatelji nego isključivo tobožnji tržišni zakoni ponude i potražnje, dotle ćemo imati ovakve krize. Suludo je npr. da vijest kako je direktoru multinacionalke švalerka prdnula u facu za vrijeme šezdezdevetke, utječe na vrijednost te kompanije. A upravo to imamo: glasine, špekulacije, poluinformacije, izjave “utjecajnih” aktera na tržištu i sl. su ono što utječe rast i pad burzovnih indeksa.

Ivo Lola
6 godine prije

Prvo, kriza burzi je bila očekivana i realna prijetnja, da ne elaboriram zašto, znamo, a sad slijedi domino efekt na svim zapadnim burzama. Drugo, histerična američka kultura euforije i panike istovremeno koju mediji bezočno iskorištavaju za profit, ponovo će im se odbiti o glavu i unjeti dodatnu nesigurnost među investitore, koji će poučeni iskustvom iz 2008. potpuno zaustaviti ulaganja. Treće, bitcoin je u par sati od jutros pao ispod $6000 i sad je $5900 i svi pokazatelji govore da večeras može pasti i ispod $5000 jer je počeo stampedo ponude, a bez potražnje. Četrvto, američka vojna industrija je jučer zadobila još jedan težak udarac padom tajvanskog helikoptera UH-60M Black Hawk, pri čemu je poginulo 6 službenih osoba, što je drugi pad te letjelice u mjesec dana sa smrtnim posljedicama, a ukupno osmi sa pribrojenim padovima iz 2017. godine, što je rezultiralo hitnim slanjem tajvanske vojne delegacije u Moskvu radi hitne… Čitaj više »

opet ja
6 godine prije

Iza vrednosnih hartija, a to je i novac mora da stoji nešto kao garant vrednosti. Odavno se zna da novac može da ima samo podlogu u zlatu ili proizvednoj robi. Sav novac koji nema tu podlogu je inflatoran, a kada će to postati zavisi od poverenja onih koji ga koriste ili imaju. Ne zaboravite da Rusija, Kina, Iran, Indija i drugi žele, a i to već rade, izbacuju dolar iz međusobne trgovine. Te neiskorišćene količine dolara će kad tad da se vrate emiteru, pa da vidimo koliko lošeg će doneti. Zato možda bankarima i treba veći rat da bi se to sve izbrisalo zajedno sa ogromnim dugovima i koje čime još.

Son of Alerik
6 godine prije

Kao i onomad u poplavama. Tko je imao kuću blizu rijeka koje su nabujale,jbg – poplavilo. Pa katastrofa za mnoge ljude u Posavini. Tko je ulagao u dionice koje se enormno rasle i na vrijeme ih prodao, zaradio je dobar novac. Onaj drugi koji je kupio po velikoj cijeni će biti u gubitku prodaje li kad je cijena mala. U isto vrijeme je nezaposlenost u SAD_u na najnižim razinama i gospodarstvo ostvaruje rast. Ali i kamate na američke državne obveznice. Tko je na vrijeme izmakao novac iz dionica i uložio u obveznice, na konju je. Dakle, ništa novoga. Vještina regulacije novca u tim bankaroidnim krugovima nije od jučer. Krize su unaprijed ugrađene u sustav. I rijetko kad ovise o bilo čemu drugomu, osim o količini novca u optjecaju. O kreditima i razduživanju. Skorup uvijek pripada bankaroidima.Nažalost, riječ je o njihovom sustavu, bankarodinom, u kojem oni postavljaju pravila igre, a mi… Čitaj više »

Ive
6 godine prije

Pad Bitcoina i $ nije neosnovan i jedno i drugo je bez pokrica, sto se tu sada cudimo ka svka dreku, isto vrlo skoro moze pogoditi i Euro i druge valute koje su bez pokrica u Au ili Ag. Sto prije umre kriptovaluta $, bitcoin ili … to bolje po svijet i ekonomiju.

citam \"logicno\" , logicno razmisljam
6 godine prije

Sve to ce kao i obicno platiti” mali covjek”.Sjetimo se kako je sanirana kriza 2008, kad je drzava intervenisala u spasavanju banaka, i pazi obrazlozenja, velike su banke, da bi propale, iako su dijelili bonuse po nekoliko desetina miliona za rukovodioce koji su doveli do kolapsa. I sta imamo kao posljedicu, jos vece bogatstvo onih 1%.
A berze imaju vjestacki tj. spekulativno stvorenu vrijednost. Isto je sa zlatom, jer sta znaci dogovorena vrijednost, nego vjestacki stvorena.
Nece veliki propasti dok rade stamparije, sve ce to platiti poreski obveznici, povecanjem poreza na rad a smanjenjem na profit, manjim satnicama..

Raptor
6 godine prije

Da se zaključiti kako uopće ne razumijete u cijelosti zločinačku narav privatnog novca. Pogrešna je tvrdnja da se potražnja mora održavati umjetno, naprotiv – potražnja za novcem je prirodna i svatko od nas većinu svog budnog vremena troši ‘potražujući’ novac. Razlog za to je kreditna narav novca. Novac u optjecaj ulazi kao dug. Shvaćate posljedice? Nekreditni novac u optjecaj ne ulazi kao dug, nego kao poklon. A tog nekreditnog nema već desetljećima. Neovisno o tomu kolika je kamata, ni jedna kamata se ne može platiti ako je novac u optjecaj ušao kao dug! Da bismo preživjeli, moramo trčati za novcem i biti na strani dobitnika, onih koji će na tuđi račun biti u plusu. Moj račun nije blokiran samo zato što nečiji tuđi račun jest blokiran!!!! Ili drugačije – Njemačka je u izvoznom suficitu SAMO ZATO što je Hrvatska (i mnoge druge zemlje) u deficitu. Tvoj manjak, moj višak. Ne… Čitaj više »

Haris
6 godine prije

Ništa čudno jer nešto izmišljeno ne može da traje vječno. Zbog prodaje magle poput ovog Bitcoina pala je i svjetska ekonomija prije 10 godina jer su na Wall Streetu prodavali nepostojeću robu i novac, trgovali nekakvim papirima koji ničemu u biti ne vrijede i morao je doći kraj i propast banaka koje su bile vlasnici tih papira, a onda ih države spašavala što je bilo van pameti da se novcem poreskih obveznika spašavaju banke koje ponovo isto rade.

Adam
6 godine prije

Pa u zadnje vrijeme samo dobre vijesti..

Spektator
6 godine prije

Krenuli veliki igrači da ošišaju ovce. Na kraju dana su bogati uvijek bogatiji.

bbbb
6 godine prije

Dobro reče onaj kinez, svakih deset godina daju novac a onda žanju šest godina, perfektan pogodak.

Globalista
6 godine prije

Sva ta događanja imaju sasvim drugi karakter.Vec sam sto puta pisao,globalisti sa Trumpom imaju zadatak da izvrse preformaciju amerike,da otpoje americku drzavnu elitu od moci jer su bili previse pohlepni,zadnjih 30 godina napravili su velikih gresaka i isli direktno protiv globalista ali dolazi im sada racuni.Americka drzavna elita poslijednjih dana opet “cacka mečku”provocira u Siriji Ruse a sada im dolazi naplatu pad dionica i gubitak velikih novcanih sredstava,opomena od strane globalista:prestanite provocirati inace vam slijede jos gora desavanja,ostati cete bez svog novca a bez para americka drzavna elita je nula.Sve jasno kao dan,samo treba pratiti sva desavanja u americi,poznavati neke stvar.

Ivan
6 godine prije

Ne brinite se za kripto VALUTE,to je buducnost…..a sto se silom bankarski lobij zeli oduprijet….nista cudno.Sada je vrijeme jos vece kupovine,ne mislim na bitcoin,imate recimo E-coin koji je samo danas skocio 2350 posto tako da ……ha ha ha

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

tvornice radnicima,zemlja seljacima i problem riješen

Damir
6 godine prije

Bilo bi dobro kad bi vi bili finacijski obrazovani i pratili trziste kriptovaluta da znate o cemu pricate ali neznate nego trkenjate bez veze. Bitcoin pred slomom? Nebi rekao. Drzat cu se misljenja ljudi koji su profesionalni traderi na burzi kriptovaluta, a ne isfrustriranih kokosi.

citam \"logicno\" , logicno razmisljam
6 godine prije

Sve to ce kao i obicno platiti” mali covjek”.Sjetimo se kako je sanirana kriza 2008, kad je drzava intervenisala u spasavanju banaka, i pazi obrazlozenja, velike su banke, da bi propale, iako su dijelili bonuse po nekoliko desetina miliona za rukovodioce koji su doveli do kolapsa. I sta imamo kao posljedicu, jos vece bogatstvo onih 1%.
A berze imaju vjestacki tj. spekulativno stvorenu vrijednost. Isto je sa zlatom, jer sta znaci dogovorena vrijednost, nego vjestacki stvorena.
Nece veliki propasti dok rade stamparije, sve ce to platiti poreski obveznici, povecanjem poreza na rad a smanjenjem na profit, manjim satnicama..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI