Europa na povijesnoj prekretnici – Ostati američki vazal ili odabrati neovisnost?

Europski balon
64 komentara

Jučer je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na sastanku u Sofiji pozvao članice Europske unije na jedinstvo i rekao “kako EU treba biti zahvalna američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji joj je svojim potezima Europljanima pomogao da se riješe svih iluzija”. Podsjetimo kako ova izjava dolazi od strane visokog europskog dužnosnika koji je sve do jučer bio gorljivi zagovornik čvrstog saveza svih zemalja Europske unije sa Sjedinjenim Državama, posebno u vojnom i energetskom sektoru, kako bi se što bolje oduprli “ruskoj agresiji”.

“Gledajući posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti kako s ovakvim prijateljima tko još treba neprijatelje? Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu, jer smo se zahvaljujući njemu riješili svih iluzija”, izjavio je Tusk uoči neformalnog sastanka 28 čelnika Europske unije u Sofiji.

Za danas je zakazana rasprava o sudbini Zapadnog Balkana i perspektivi ulaska ostatka zemalja u EU, dok je sinoć održana večera na kojoj se razgovaralo o europskom odgovoru na posljednje poteze američke administracije i povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kao i uvođenju carina na uvoz aluminija i čelika u SAD.

Donald Tusk je dao izjavu koja je donedavno bila nezamisliva. Prema njegovim riječima je EU suočena s novim fenomenom, “kapricioznom i nasrtljivom američkom administracijom”.

Ipak je dodao kako Europa treba učiniti sve što može kako bi očuvala dobre transatlantske veze, ali mora biti spremna za sve scenarije.

“Imamo dovoljno potencijala da se suočimo s tim izazovom. Ali treba nam više političkog jedinstva i odlučnosti”, rekao je Donald Tusk.

Jučer su agencije objavile vijest kako se Bruxelles složio da se Europska unija u izračunima za isplatu iranske nafte s dolara prebaciti na euro, da će Europska investicijska banka kreditne linije za ulaganja u Islamskoj Republici također denominirati u euru, a zemlje s unosnim ugovorima će učiniti sve da zaobiđu američke sankcije ponovno nametnute Iranu.

Čini se da je Europa odlučila braniti svoju neovisnost – Može li se oduprijeti američkom pritisku?

Čini se da je Europa odlučila obraniti svoju neovisnost. Priopćila je kako neće razmatrati reviziju postojećeg sporazuma s Iranom i neće poštivati američke sankcije nametnute Islamskoj Republici. Raskid nuklearnog sporazuma s Iranom od strane Washingtona kao da je bila posljednja kap koja je prelila čašu strpljenja Europske unije. Činjenica je da daljnja podređenost atlantskom diktatu čitav europski projekt čini besmislenim, iako je on izvorno bio ideja američkih okupacijskih snaga nakon Drugog svjetskog rata. Hoće li svibanj 2018. biti prekretnica u povijesti i početak raskola između Sjedinjenih Država i europskih saveznika? Sve ovo su pitanja koja traže odgovor, iako sve ovisi o činjenici može li  EU izdržati američki pritisak?

Čelnici europskih zemalja i čelnici Europske unije koji su se jučer okupili u Sofiji su formalno raspravljali o pitanjima odnosa s balkanskim zemljama i njihovom mogućem ulasku u EU. Ali kako se može govoriti o širenju EU ako Bruxelles ne može zaštititi interese ni postojećih članica i divova poput Njemačke u Francuske? Zato se na neformalnoj večeri u Sofiji više pažnje posvetilo odnosima sa Sjedinjenim Državama s kojima je Europa ne samo na granici trgovinskog rata, već i pravog geopolitičkog sukoba.

Međutim, što su Sjedinjene Države za Europu? Viši partner, saveznik, vladar ili konkurencija? U geopolitičkom smislu su  Sjedinjene Države o odnosu na Europu superiornije, jer su u okviru ujedinjenog Zapada i NATO pakta američki atlantisti uvijek bili ti koje se slušalo. Nakon Drugog svjetskog rata su Sjedinjene Države kroz različite oblike kontrole pokorile Njemačku, Italiju, Francusku i druge zemlje Zapada, kasnije i zemlje istoka Europe.

Njihov partner u kontroli Europe je bila Velika Britanija i bez obzira na razlike između dva kontinenta, Europa je čak i kao Europska unija ostala vazal Sjedinjenih Država.

No, kako je europski integracijski projekt dobivao zamah, među Europljanima se sve više budila želja za punom neovisnošću. Do sada su angloameričke elite uvijek držali situaciju pod kontrolom.

Prava nezavisnost Njemačke i njezino očigledno približavanje Rusiji je očito proturječilo interesima atlantista. Podsjetimo samo na razdoblje kancelara Gerharda Schrödera, čak i vladavinu Angele Merkel, koja ni po koju cijenu ne želi odustati od plinovoda “Sjeverni tok 2”, koji jeste komercijalni projekt, ali s dubokom geopolitičkom pozadinom.

Prije nekoliko godina, uvjerena u stvarnost “ruske prijetnje“, Europa se pridružila antiruskim sankcijama.

“Ukrajina je već bila vaša, a Putin vam nije dopuštao da je preuzmete u okrilje Europske unije”, bila je tadašnja poruka Washingtona europskim kancelarijama. Otprilike na isti način su govorili i pohlepni europski političare na početku geopolitičkog sukoba s Rusijom.

Međutim, većina europskih političkih snaga je ubrzo shvatila da je za EU profitabilno imati bliske veze s Rusijom. Čak i uz produljenje sankcija, uvijek je tražila priliku za okončanje sukoba s Moskvom. Nedavno je, radi očuvanja rusofobnog ozračja, London čak morao organizirati provokaciju sa Sergejom i Julijom Skripal, samo kako bi se zadržala razina napetosti u odnosima između Rusije i Europe. Sada je tu priču konačno sahranio njemački istraživački tim novinara, koji je za Der Spiegel otkrio kako je Njemačka još od početka ’90-ih posjedovala nervni agens kojim su navodno otrovani Skripali i da su uzorke dali NATO saveznicima.

Činilo se da će u nadolazećim mjesecima sve proći glatko. Europa je samo trebala čekati da se završi borbu za vlast u Sjedinjenim Državama i onda se pokušati prilagoditi i Trumpu i atlantističkoj eliti. Međutim, nedavne odluke Washingtona su otvorile “Pandorinu kutiju“.

Sada Europa jednostavno ne može prihvatiti američke zahtjeve, jer riskira da potpuno izgubiti obraz.

Trump je trebao prekid iranskog sporazuma, uglavnom zbog domaćih političkih prilika, ali i zbog velike želje Izraela i svog zeta Jareda Kushnera. Međutim, ova odluka za SAD ne znači ništa i svu će štetu snositi Europska unija. Prema Trumpovim planovima, SAD i EU bi se na kraju trebali dogovoriti, Europske zemlje bi se pridružile Washingtonu i zajedno bi prisilili Iran na novi ugovor, kojeg bi Trump u Americi  mogao predstaviti kao njegovu veliku pobjedu.

Stav Rusije i Kine, koje se protive bilo kakvoj izmjeni postojećeg sporazuma, Trump ne uzima u obzir, očito inspiriran imaginarnim uspjeh svog korejskog proboja, uvjeren da je razbio jedinstvo Kine i Sjeverne Koreje.

U iranskoj politici je Europskoj uniji zaprijetio sankcijama, ali je Europa donijela odluku da će sačuvati poslove i odnose s Iranom.

Sada će zbog iranskog sporazuma američki pritisak na Europsku uniju biti daleko veći od običnog nesporazuma među saveznicima.

“Gledajući posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti kako s ovakvim prijateljima tko još treba neprijatelje? Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu, jer smo se zahvaljujući njemu riješili svih iluzija”, da ponovimo riječi Donalda Tuska koje su u Washingtonu odjeknule kao najveća hereza.

Čelnik Europske komisije, de facto vlade Europske unije, Jean-Claude Juncker je prošlog tjedna izjavio da bi EU trebala preuzeti vodeću ulogu na globalnoj razini, jer odluka Trumpa da raskine  dogovor s Iranom znači da je plan Sjedinjenih Država da više ne surađuju s drugim državama i ne poštivati ni prijateljske odnose sa saveznicima. Stoga europske zemlje jednostavno trebaju spasiti sporazum s Iranom.

“Moramo zamijeniti Sjedinjene Države koje su kao međunarodni lider izgubile moć, a time dugoročno i utjecaj”, rekao je Jean-Claude Juncker.

Naime, čini se da Europa nije samo spremna preuzeti odgovornost za svoju budućnost, kao što govori Angela Merkel, nego se i sama brinuti za vlastitu sigurnost. Međutim, je li spremna zamijeniti SAD kao vodeći svjetski lider ili je sve pogrešno protumačeno?

Čini se da ne, jer su u europskim kancelarijama o tome počeli pričati odmah nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima. Dakle već više od godinu i pol dana. Čak i tada je bilo jasno kako Trump želi da Amerika brine o sebi, a ne o izgradnji jednog atlantskog svijeta i da će zbog punjenja američke države riznice dobro pritisnuti sve partnere, neprijatelje i saveznike.

Europljani, naviknuti na činjenicu da je njihov suverenitet ograničen samo u pitanjima rata i mira, iznenadili su se kada su čuli da moraju platiti američku zaštitu. Istu su poruku dobile i bogate zaljevske petromonarhije, što samo dokazuje jedinstven stav Trumpove uprave o ovom pitanju u cijelom svijetu.

Jedinstvo Zapada je napuklo, iako atlantističke elite s obje strane oceana žive u nadi da je Trump samo loš san i da će se 2020. sve vratiti u normalu. Međutim, više ne postoje realne šanse za  vraćanje jedinstva Zapada kakvo smo poznavali. Amerika će mijenjati svoju vanjsku politiku uz slogan “biti opet velika”, bez obzira na to vodi li je Trump ili ne. Hegemonija je ugrožena zbog činjenice da su nacionalno orijentirane američke elite u vlasti prevladale aktere kojima je cilj da SAD igraju ulogu svjetskog policajca.

Što ostaje atlantistima? Mogu priznati poraz ili pokušati prebaciti središte “zapadnog svijeta” u Europu. Kao privremenu mjeru do povratka na vlast u Washingtonu, ili kao trajnu. Ali postoje li u Europi političari sposobnih da budu vođe? Merkel i Juncker? Teško, dok na Emmanuela Macrona ne vrijedi trošiti riječi. Stoga ne postoji ni rješenje za ovaj problem. Odnosi na Zapadu se pretvaraju u ono što je Trump želio, borbu između nacionalnih država.

To također izaziva otpor Europske unije, iako nedovršene, danas već jedinstvene države sastavljene od europskih nacionalnih entiteta. Ovaj neprirodni proces koče i opiru mu se političari poput Viktora Orbana i političke snage koje su u oporbi, iako bi im se uskoro mogla pridružiti vlada Italije, zemlje utemeljiteljice EU, što znači ulazak u krizu projekta europskih integracija.

Trump EU kao cjelinu vidi kao konkurenciju Americi i želi je oslabiti.

U iranskoj epizodi, gdje Njemačka i Francuska imaju velike gospodarske planove, važno je što SAD Europi jednostavno naređuju da zaboravi na zaštitu svojih interesa. Štoviše, pod apsolutno besmislenim izgovorom,  jer za razliku od uvođenja antiruskih sankcija u slučaju Irana nema ni formalnih razloga za kršenje nuklearnog sporazuma.

“Europa se ne može složiti s tim. To bi bio samoubojstvo za EU kao takvu. S pristankom na nečuveni američki diktat, hoće li Europljani ikada moći vratiti svoju nezavisnost? Ovo je test istine za politički aspekt EU. Ako Europska unija poklekne pred Trumpom, izgubit će sve razloge svog postojanja”, za Le Figaro piše ugledni francuski novinar i kolumnist Renaud Girard.

Sada isto govore i oni koji su posljednjih nekoliko godina Europu prisiljavali da se uskladi s američkim pritiskom i sankcijama protiv Rusije, Donald Tusk među prvima.

“Ovo nije ništa manje od masovnog udara na suverenitet europskih zemalja i Europske unije. Izgubile su pravo donositi odluke o svojoj politici i njihovim akcijama u vezi s grubim diktatom navodno prijateljske zemlje. To je posve neprihvatljivo s europskog stajališta i proturječi samim pričama Trumpa. Europu se tjera na poštivanje i provedbu politike s kojom se duboko ne slaže”, za The Washington Postu je izjavio bivši švedski premijer Carl Bildt.

Europa ne može pristati na ovakav američki pritisak. Ali ako mu se odupre, svejedno se ne može pretvarati da je svjetski lider. EU zapravo samo želi više neovisnosti, što je najviše što može ostvariti u sadašnjoj situaciji. Zbog toga Europa prije velikih i važnih koraka mora stvoriti ravnotežu snaga i interesa koji će za nju biti povoljniji. U ovim uvjetima i traženju odgovora je prirodno da gleda u Moskvu. Nije slučajno da će tijekom sljedećeg tjedna čelnici vrlo utjecajnih  svjetskih zemalja posjetiti Rusiju. Dolaze vođe Njemačke, Francuske, Japana i Indije. U početku će Angela Merkel i Emmanuel Macron ići razgovarati s Vladimirom Putinom o različitim temama, od Sirije i Ukrajine do trgovine. Međutim, glavna tema razgovora će biti Iran, što više nije samo ime važne zemlje, nego označava povijesnu prekretnicu i izbor kojeg Europa mora učiniti.

Povezani članci:
EU će iransku naftu kupovati za eure i iz izračuna izbacuje “petrodolar
Ajatolah Hamnei: Bez apsolutnog jamstva EU Iran ne mora ostati u nuklearnom sporazumu
Europa se distancira od Sjedinjenih Država – Početak nove ere ili mali čin prkosa?

Kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vazal sam majkoooooooooo.....
5 godine prije

stvarno taj vazalni zivot je tezak, moram vozit jaguar xe-s, sto bi tek bilo da nisam vazal. vozio bi savrsenstvo auto industrije, juga 45, ko u slobodnoj nesvrstanoj jugoslaviji.

Siniša
5 godine prije

Ima i ovo…..
“”..Francuski predsednik i globalista Emanuel Makron je najavio stvaranje “svetske vojske” od 10 nacija koja će početi sa radom sledećeg meseca, ispunjavajući tako proročanstvo iz Knjige Otkrivenja.

Nestrpljiv sa nemačkim odugovlačenjem po pitanju odbrane, francuski predsednik Emanuel Makron će sledećeg meseca okupiti koaliciju od 10 nacija dizajniranu da pripremi evropske oružane snage da preduzmu akciju zajednički u vanrednim situacijama, i da vežu Britaniju u vojnoj saradnji jer ona napušta Evropsku uniju.

Ministri odbrane Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Španije, Holandije, Belgije, Portugala, Danske i Estonije potpisali su pismo o zajedničkoj nameri u junu u Parizu, obećavajući da će razviti zajedničku stratešku kulturu, razmenjivati analize i predvideti problematična mesta koja bi mogla zahtevati intervenciju i raditi na saradnji njihovih snaga za buduće operacije….””

hohoho
5 godine prije

“Izgubile su pravo donositi odluke o svojoj politici i njihovim akcijama u vezi s grubim diktatom navodno prijateljske zemlje….Europu se tjera na poštivanje i provedbu politike s kojom se duboko ne slaže” , a to isto kaze Madarska i Poljska za EU kad odbijaju invaziju miliona ljudi treceg svijeta ili diktaturu sorosevih udruga. Nazalost, sama EU je ponistila vladavinu prava i uvela zakon jaceg sa divljeg zapada, pa ce sad to i EU korporacije osjetiti. Gazda je onaj tko ima vise raketa i nukesa, a to nije EU.

Churko
5 godine prije

SAD nikada nikome nije pomogla a da prethodno nije zastitila svoje interese. Evropa stalno istice zahvalnost SAD da je odbranila od nacizma, ali rijetko ili nikada ne istice Rusku (sovijetsku) zaslugu u tome. Koja je sigurno veca nego li zasluga SAD-a. Ali uz bitnu razliku SAD je taj posao naplatio sa kamatama, i nplatili su sve pa i svaki metak. Naprimjer UK je tu pomoc otplacivala sa kamatama 60 godina, koga vise zanima neka pogleda link http://www.politics.co.uk/news/2006/12/29/britain-finally-pays-off-wwii-debt. No Theresa May i UK ocekuju tijesnu suradnju sa SAD nakon Brexita, mada vecina gradjana UK ne zeli suradnju sa SAD-om. Ali neka netko nadje koliko je ta Evropa platila Rusiji (sovijetima) za njihov dio ucesca u oslobadjanju od nacizma, ja nisam naisao na tragove osim sto su sovijeti uzimali iz zemalja svoje interesne zone. Vazno je istaknuti da bez Rusa (sovijeta) Beriln nebi pao 1945. vec bi se borbe vidile jos najmanje… Čitaj više »

Hogar
5 godine prije

Seća li se neko serije “Alo, Alo”, kad kapetan Bertoreli priča sa vojnicima pre iskakanja iz aviona?
Kapetan Bertoreli: “Jeste li vi ljudi ili ste miševi?”
Vojnici: “Mi smo miševi!”
Kapetan Bertoreli: “E pa onda ćete biti *leteći* miševi!”, i otvori poklopac za bombe.
To i Evropu čeka: da budu miševi sada, ili da budu izbačeni iz aviona kasnije. Bez padobrana.

xbe
5 godine prije

Kako god da se okrene, a posebno u kontekstu globalnih kretanja za Europu kakvu se željelo i nadalo – više nema nade. Namirisani to je leš, trulež koja vonja ugodno.

valentin
5 godine prije

Čovjek ne treba imati visoko obrazovanje da bi znao tko vlada Amerikom i što je Amerika, ali mora imati malo karaktera i mozga.Kriminalci europske masonske kaljuže nemaju niti jedno niti drugo i u takovu svinjariju još uvijek mame i druge

Alen
5 godine prije

Nevjerovatno u kako zanimljivim vremenima zivimo…..

Zakuhava se….

Naravno sto je evropa odlucnija.u svojim namjerama.to ce usa vise preko nezadovoljnih clanica raditi na raspadu iste….

U svakom smjeru kakp okrenes ide belaj…

HEKPCT
5 godine prije

Jutarnji piše da su francuski Total, njemački Allianz i danski Maersk već započeli s povlačenjem iz Irana. S tim da Total ima ugovor od desetak milijardi Eura na plinskom polju Fars. Uostalom, da Evropa išta može učiniti ne bi toliko cvilila zbog Trumpovih ucjena nego bi u tišini nastavila po svom. Ta sveopća kuknjava evropskih birokrata ne ulijeva ni najmanje povjerenja.

Tomica
5 godine prije

Opasno se nešto kuha. I ja sam naletio na nešto u vezi Totala. Crno im se piše a vjerujem i ostalima.
SAD se još ne izjašnjavaju na izjave iz EU i mislim da se sprema velika šamarčina kako im ne bi više palo na pamet da se koprcaju. Naravno, moguće je i da je Trump skužio da se izletio pa će sutra povući odluku tj. malo sutra.

Zvrk
5 godine prije

Ona je kao takva formirana, da bude vazal. Ne može drugačije.

Toso
5 godine prije

Kakvi komentari, samo da su kola standard pa imate ta kola gdje da parkirate…..na zapadu imaju kola jeftina ali nemaju gdje parkirati i parking platz moraju platoti…za razmislak…

bbbb
5 godine prije

Jevvropa je kao i čemerika stvorena od istog entiteta, ona će i dalje raditi samo za njegov interes i ničiji drugi.

Alen
5 godine prije

The European Union will activate legislation banning the bloc’s companies from complying with US sanctions against Iran as soon as Friday, according to European Commission President Jean-Claude Juncker.
The law also does not recognize any court rulings enforcing penalties, which could be potentially introduced by the White House against European corporations doing business in the Islamic Republic.

Churko
5 godine prije

Nastavak Ruska ideja o Euroazijskoj uniji (EU, Rusija, Kina, Indija i male Azijske drzavice) koju zagovaraju i nude Rusi na ravnopravnim odnosima, stvorila bi takvu koncentraciju ekonomske, znanstvene, vojne i svake druge moci, da bi kompletan SAD cionisticki kapital pao u duboku sjenu i nebi mogao doci do izrazaja. No postoji problem Evropa po nijednim mjerilima nebi mogla biti centar te Euroazijske Unije jer je; prvo geografski na rubu, drugo nebi mogla biti dominatna sila ni po broju stanovnika ni po prirodnim resursima. A to je problem koji vide EU politicari jer bi njihove zvijezdice bez pokrica izgubile dio sjaja. Osim toga ni Frankofili, ni Germani a ni Anglosaxi nebi bili neka sila kja namece neke svoje ideje. No koji bi to bio prosperitet za planet i za sve ljude na planetu mislim da ne treba posebno isticati. Moze li netko zamisliti drzavu koja georafski i brojem stanovnika predstvlja preko… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

EU treba nestati…40000 vojnika NATO rasporedjuje na granici sa Rusijom;zasto su u sukobu sa USA zbog Irana a sa Rrusijom idu u rat,zar nije to van logike ili Oran zabada noz u ledja pa EUu daje sta Rusija ne da. Evropa opet bira cudne saveznike,izgleda da Tramp nesto zna cim direktno ide na EU….zelim mu svu srecu u rasturanju EU rajha.

Nagard
5 godine prije

Prvi tim mogerini juncker Plenković tusk pa nemojte nasmijavat narod Europa je vazal i bit Ce jos godinama pa nema snage rjesit nemire u jednom francuskom gradu od svake migranata a da kaze ne Americi pa stvarno ovi clanci postaju sve smjesniji jedino Rusija moze reci ne a zasto super vojna nuklearna sila a Evropa sastavljena od gay vodja i sarlatana moze jos veci sluuga biti i na kraju povjest kaze ovako imas silu glavni si frajer nemas sluga si

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Bilo bi lijepo kad bi ove izjave Donalda Tuska pocele da se sprovode u djelo. Napokon su shvatili sto su oni za USA i da se godinama bore za bolje sutra Amerike a ne Evrope! Samo bojim se da ce sve ostati i stati na ovih nekoliko izjava i da ce se za par dana opet vazalski smjeskati i klimati glavom amerima. Ipak svi su oni i dovedeni na svoje sadasnje funkcije voljom “velikog brata”. Malo svjetlo u tami tunela u kojem se nalazimo je Njemacka. Sad imaju ozbiljan problem sa amerima zbog sjevernog toka 2 i kad bi kojeim cudom Merkel odlucila da ne popusti mozda bi Evropa i imala sansu da se izvuce iz kandzi “svog saveznika”. Mada realno gledajuci sanse da se Nijemci dignu u odbranu svojih interesa(nekim manjim dijelom to su i interesi ostalih evropljana) nisu visi od 3%. Previse bi ih zabolio gubitak americkog trzista,iako… Čitaj više »

luni lunovic
5 godine prije

gdje je ovaj imbecil izvrtio jugo 45 mogao je komotno uprediti i auto od franje ferdinanda u sarajevu najvjerovatnije je skoda i salje nam poruku kako je velika britanija vodeci proizvodac automobila nista odvratnije ob njihovog dizajna valjda mu se svida ime jaguar ili mr bean limuzina

Siniša
5 godine prije

Idioti iz Evrope dobili odgovor…:”…”Izgubili smo 151 milijardu dolara u razmeni s Evropskom unijom. Tako da mogu da me nazivaju svakakvim imenima, a da sam na njihovim mestu i ja bih sebe nazivao takvim imenima, jer se to više neće dešavati”, kazao je predsednik SAD. “.

Lala
5 godine prije

Toliko obrazovanih ljudi, a nikako da shvate da je za Ameriku najbolja ona Evropa od 1945. godine, razrušena, jadna, gladna, koja je trpila i pristajala na sve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI