SAD predlažu povratak 60 novih ruskih diplomata i vraćanje američkih u Moskvu

State department
41 komentar

Rusija može poslati zamjenu za 60 diplomata koji su u znak solidarnosti Washingtona s Londonom oko navodnog slučaja Skripal protjerani iz Sjedinjenih Država, izjavio je predstavnik State Departmenta za CNN. Prema riječima dužnosnika, Washington se nada kako će Moskva prihvatiti i nove američke diplomate u zamjenu za prognane Amerikance.

Ova odluka američke administracije nema objašnjenja i može značiti samo da SAD nisu dobile nikakav dokaz od saveznika iz Londona o ruskoj krivnji.

State Department je za CNN potvrdio da Sjedinjene Američke Države i Rusija mogu zamijeniti protjerane diplomate. Ured je napomenuo da je to uobičajena praksa u slučajevima deportacije osoba koje se proglase “persona non grata”.

“Kao u slučaju sličnih incidenata u prošlosti, ruska vlada ima pravo zahtijevati akreditaciju za popunjavanje slobodnih radnih mjesta u diplomatskoj misiji. Svaki od tih zahtjeva razmatrat će se na individualnoj osnovi”, rekao je glasnogovornik State Departmenta za CNN.

Službenik je dodao da Moskva još nije obavijestila Washington o smanjenju ukupnog broja osoblja diplomatskih misija u Rusiji.

“Stoga Sjedinjene Američke Države očekuju da će i Rusija biti spremna prihvatiti nove američke diplomate u zamjenu za prognane”, dodao je.

Prošlog tjedna je Bijela kuća protjerala 60 ruskih diplomata, navodeći da su oni zaposlenici ruskih obavještajnih službi. Zatvoren je i ruski konzulat u Seattleu. Uprava Donalda Trumpa je priopćila kako će ova odluka povećati sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, a sada poručuje da se vrati isti broj diplomata koliko ih je protjerano, te da se od ruske strane očekuje da primi isti broj natrag u Rusiju.

Osim Sjedinjenih Američkih Država, više od 20 zemalja je protjeralo ruske diplomate sa svog teritorija. Tako su podržali Veliku Britaniju u optužbama protiv Kremlja da je kriv za trovanje bivšeg obavještajnog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, objašnjava CNN.

Tijekom odlaska 46 ruskih diplomata koji su protjerani iz Sjedinjenih Država je u dvorištu Veleposlanstva Rusije u Washingtonu grmjela glazba slavnog marša “Oproštaj sa Slavenkom”.

Riječ je o kompoziciji koju je napisao Vasilij Agapkin zbog divljenja ženama iz Srbije i s Balkana koje je upoznao dok se kao dragovoljac borio u Prvom balkanskom ratu. Pjesma nije odabrana slučajno, jer se “Oproštaj sa Slavenkom” tradicionalno svira na Crvenom trgu u Moskvi od 7. studenoga 1941. godine, kada su vojnici Crvene armije, dok su Nijemci prilazili gradu, išli na front kako bi obranili svoje domove. Od tada se ova himna izvodi na svim paradama ruske vojske na Crvenom trgu u znak pobjede nad fašizmom, ali i kao izraz ponosa i prkosa ruskog naroda prema neprijatelju.

Još uvijek nema odgovora iz Moskve prihvaća li rusko Ministarstvo vanjskih poslova američku “velikodušnu ponudu” za prihvaćanjem zamjenskih diplomata.

CNN

VIDEO – Odlazak ruskih diplomata iz Washingtona uz zvuke poznate vojne pjesme “Oproštaj sa Slavenkom” i verzija s prijevodom

 

 

 

Bijela kućaKremljOproštaj sa SlavenkomSkripalState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Jesu se oni bunike najeli. Pa ko je ovdje lud?

Laki Topalović
6 godine prije

Oproštajna pjesma je više nego simbolična, ako Amerikanci uopće znaju što su im htjeli reći.

Son of Alerik
6 godine prije

Još jedno u nizu sramoćenja velesile u rasulu. Dakako – Rotschildovog i Izraelovog SAD-a.
Najprije protjerati, a potom kad logično i druga strana uzvrati istom mjerom, e onda kmečati i pozivati se na nekakva kvazipravila.
Putin može biti zadovoljan. Ovakve može držati na distanci koju želi. Pokazao im je oružje, pokazao im je što sve ima u Siriji. I da ih se ne boji. ALi jbg, ovi drugi se boje njega.
Možda se može i spekulirati o nekakvom unutarnjo američkom obračunu u kojem je pobijedio Trump svoje jastrebove; možda su svi vidjeli koliko je porozna britanska laž…
A što će sad naš EU maneken kojeg za guzu hvata Juncker, bahati Plenković?
Hoće li tražiti od Putina da mu se ispriča za protjerivanje ruskog diplomata iz Hrvatske? Ili će šutjeti kao p.?

igi
6 godine prije

…nedostaje CIA kadra u moskvi…gadno su se ameri preračunali.

davor
6 godine prije

Oproštaj sa Slavenkom…carevi 🙂

Neko ime
6 godine prije

Nakon sto su im postavili prislusne uredjaje u konzulat. Rusi bi trebali zahtjevati isplatu odstete i izgradnju novog konzulata bez prislusnih buba.

Ivo
6 godine prije

Skontali su da im nema tko špijunirati po Rusiji sada, što znači da su Rusi dobro znali koga treba iscipelariti. Mislim da to diplomatsko osoblje treba još dodatno reducirati, bolje za Rusiju.

Janoš
6 godine prije

Kakva sramota za SAD. Rusija bi sada trebala inzistirati da prihvate natrag iste ljude jer je evidentno da su protjerani bez razloga i bez dokaza o krivnji.

Nik
6 godine prije

Koja blamaža?

Balad
6 godine prije

“Ova odluka američke administracije nema objašnjenja i može značiti samo da SAD nisu dobile nikakav dokaz od saveznika iz Londona o ruskoj krivnji.”

Što samo govori o diletantizmu američke diplomacije. Oni će prvo uništiti svijet, a poslije se ispričavati preživjelima kako su to učinili greškom!

Uostalom, nisu se Rusima ispričali – baš kao ni Iračanima za lažima potkrepljenu intervenciju – već na ovakav način nastoje potiho ispraviti svoju “grešku”. 🙂 🙂 🙂

Zagor
6 godine prije

Hvala plenkiju na sramoćenju Hrvatske.

shumadinac
6 godine prije

Ne znam šta da kažem – ovakvo ponašanje smo prevazišli u osnovnoj školi. Ko je sve to organizovao, sa kakvom namerom…? Ovako lako priznati grešku (ili šta je već) takve razmere od strane “izuzetnih” – hvala Bogu što se geopolitikom ne bavim profesionalno, tamo se “ne zna ko pije a ko plaća”!

Konstantin
6 godine prije

Eh moji ex YU pobratimi. Ako se sam USRA (i njeni vazali a i oponenti) glorificirali samu USRA kod ostatka sveta da se USRA ponasa kao svetski policajac, sta vas to cudi? Znate onu YU pogovorku za policajca: “PRVO BIJE, PA ONDAK PITA” !?!? Bilmezi (USRA) par excellence!

Roro
6 godine prije

uredno bi im rekao ..neka fala dosta je i ovo hahahaha

....
6 godine prije

Izgleda da FSB radi bolje nego CIA, ameri vise gube nego rusi i zato pokusavaju sad … Spijuna je uvjek bilo i uvjek ce bit, ali oni koji su tamo legalno i imaju veze i vezice su malo teze za zamjenit.

citam "logicno" , logicno razmisljam
6 godine prije

Au, koliko su ono rusi protjerali zapadnjaka oko 200tinjak, i izgleda da sad zapad nema dovoljno svojih spijuna u rusiji pa bi da ih vrati. Ima ona stara, ko drugome jamu kopa.
Ali ova im je dobra eto mi se malo salili, pik ponove. i ko da im vise vjeruje.
Inace postuju ugovore dok im odgovaraju, inace izlaze iz njih.

EU dismr
6 godine prije

Jadno, još uvijek si dozvoljavaju svašta, no situacija se drastično mijenja. Kakva država takva i dosljednost. Debilija land…

Ive
6 godine prije

Fino su se SAD ono rijetko pokakile i sada su spremni to polizati jer nemogu zagristi. Hoce li Plenkovic i Buricka lizati svoju kakicu.

eu kolonija
6 godine prije

perfektan trumpov potez! :-). putin vjerojatno vrlo dobro zna o čemu je riječ i očekujte osnazivanje odnosa dvije supersile

dobarrrr
6 godine prije

to su takve diplomatske igre, nije to nista novo samo sta sad imamo internet pa svi sve znaju, ali uvijek je bilo protjerivanja diplomata, napadi na ambasade i svasta nesto

Sasa S
6 godine prije

Sad to sto su psrali hoce i da pojedu…ha.ha ha….

čokolino
6 godine prije

SAD predlažu povratak 60 novih ruskih diplomata i vraćanje američkih u Moskvu

Iz prve ruke: Rusi popustili pod pritiskom SADista i ponižno šalju svoje diplomate u SADističnu državu:
https://www.youtube.com/watch?v=u5-dkvfJfWI
Ma zna san ja da su ovi rusi obične p****e. lipo je meni reka deda moj……….ameri su uleteli već 41 a rusi tek 44 kad je bili več jasno da će 3 rajh popušit. Rusi su uljeteli tek poslije istorijske bitke za Washington.
Šta bi mi bez Hollyooda i mog đeda???? A di su tek naši osvoboditelji, Paja patak, superman, spiderman, Rambo i ostali amerikanci………
Ebeš Staljingrad i ostale priče za malu decu. Čista komunistička propaganda…………….

Brainstorm
6 godine prije

meni se cini da je amerima i englezima EU veci neprijatelj od rusije. ne sad nego potencijalno. EU ima 500 mil. ljudi, tehnoloski razvijena, predstavlja jedinu pravu konkurenciju americi. nastoji se europu odbiti od suradnje sa rusijom. obje bi ojacale a narocito EU.
ameri bi da EU ide protiv rusije a oni da lijepo suradjuju sa rusijom.

Duki
6 godine prije

Crveni telefon ” Trump :Vlado pojeli smo gov..no ,ali je rijetko pa te molim žlicu ?pliz ?
Njet,njet još tri dana i ti i Tereza papajte sa vilicom a onda stiže kompletni pribor !???

Rokokoko
6 godine prije

Spijunska mreza im propusta pa su zbunjeni.Nadam se da im Putin nece pruziti to zadovoljstvo.Prvo pokora i klecanje na kukuruzu pa cemo vidjeti kako dalje.

Ivo Lola
6 godine prije

Tko će ozbiljan poslije ovoga, još jednog u neprekinutom nizu, fijaska američke “raspašoj” diplomacije, uopće htjeti ozbiljno razgovarati sa tim cirkusantima? U Washingtonu se više ne zna ko pije a ko plaća, ali se zna da riječ američke diplomacije nema nikakvu težinu i da je dobra jedino za kakav talk show ili rijaliti.

Zlatko
6 godine prije

Kako god bilo, veliki će se dogovoriti, a mi ćemo pojesti drek koji nam je Plenki umijesio. Sada trebamo smisliti način kako da Plenkija PRISILIMO da on pojede svoj drek.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI