U napadu na saudijske rafinerije jemenski dronovi „prošli“ sustave „Patriot“

33 komentara

Američki sustavi „Partiot“ su još jednom  pokazali da su krajnje neučinkoviti, po drugi put u Jemenu. Naime, tijekom napada na međunarodnu zračnu luku “Kralj Khaled” u Rijadu 2017. su jemenski borci uspješno jednim od projektila pogodili metu, iako su saudijske i američke snage tvrdile suprotno.

Sada su, noću prije subote, dva jemenska bespilotna zrakoplova Qasef-K2 uspjela proći zračnim prostorom Saudijske Arabije, koji je u tom dijelu pod zaštitom protuzračnih obrambenih sustava „Patriot“, te uništiti najveću rafineriju nafte kompanije Saudi Aramco u području grada Abqaiqa.

Unatoč šutnji službenog Rijada, prema video zapisima i fotografijama se pokazalo kako je napad jemenskih boraca bio uspješan, dok je, kako navode brojni izvori, u napadu korišteno samo nekoliko napadačkih „dronova kamikaza“.

Prema najnovijim podacima su neke od bespilotnih letjelica Huti boraca bile oborene, međutim, protuzračni i proturaketni sustavi su još uvijek pokazali izuzetno nisku učinkovitost.

Važno je napomenuti da je napad jemenskih boraca izveden s vrlo velike udaljenosti, iako se do sada pretpostavljalo da je učinkovit domet udara njihovih bespilotnih letjelica relativno mali.

Podsjetimo da su jemenski borci ranije lansirali balističku raketu na grad Dammam, pokazujući tako spremnost za napad i na udaljena područja u Saudijskoj Arabiji.

“Naše snage pomoću deset bespilotnih letelica izvele veliku operaciju, udarivši na dvije rafinerije Abqaiq i Khurais na istoku Saudijske Arabije. Ovo je najveća operacija u dubinama kraljevstva”, rekao je službeni glasnogovornik zrakoplovnih snaga jemenskih boraca za lokalni kanala Al-Masirah.

Napomenuo je da je operacija izvedena nakon pažljivog izviđanja. Predstavnik pokreta obećao je da će se takvi napadi nastaviti u mnogo većim razmjerima sve dok kraljevstvo ne prestane s neprijateljstvima u Jemenu.

Huti jemen Saudijska Arabija
FOTO: Područje najnovijeg napada Huti boraca iz udaljenih područja Jemena

Ranije su Huti proveli napad dronovima na polja i rafinerije nafte u području Sheyba u Saudijskoj Arabiji, što je dovelo do paljenja plinskog poduzeća na terenu. Kao odgovor, arapska koalicija napala je položaje Hussita u sjevernom Jemenu.

Od kolovoza 2014. u Jemenu traju borbe između snaga na strani odbjeglog predsjednika Abda Rabboua Mansoura Hadija i jemenskih Huti boraca i pokreta Ansarullah. Od ožujka 2015. godine je nekoliko arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom stalo na stranu Hadija i pokrenuli su agresiju na siromašni Jemen, uzrokujući trenutno najgoru humanitarnu krizu na planeti. Od tada su Huti, osim što nisu dozvolili agresoru da zauzme zemlju, počeli provoditi napade na Saudijsku Arabiju, kao odgovor na bombardiranje civilne infrastrukture i njihovih objekata u zapadnom Jemenu.

Jemenski borci dronovima napali i zapalili najveću saudijsku rafineriju (VIDEO/FOTO)

 

Hutinapad dronovimaPatriot MIM-104
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
4 godine prije

a,baš bi me zanimalo kako bi prošli da se stvarno zarate sa Rusijom i Kinom….ko bosi po trnju…..još gore…

Trubadur
4 godine prije

Patriot je slijep za nizkoleteče ciljeve, pa ima zato sad najnoviji PAK-3 neke vrste senzorski balun u vazduhu, da bolje vidi, manevrirke i dronove…Zove se JLENS, pa neka si svatko sam pogoogla o čemu govorim…Ali ako se pogleda kartu KSA PVO na području, gdje je bio napad, onda se može zaključiti, da je to velika bruka tako KSA PVO kao i uopšte USrA vojne tehnologije…..Jasno je, da nisu sposobni da zaustave Hutijske napade ni na aerodrome ni na rafinerije, pa je tako, uspjelo sa 10 dronova, da se izbaci polovina proizvoidnje Saudske nafte…. Ali se bojim, da ni posle ovog šamaranja, Saudi nisu shvatili poruku, koju im preko Hutija šalju Iranci, a to je, da jih mogu zbrisat, kada hoče i koliko jim volja…

Venom
4 godine prije

Sistem Patriot odkako postoji, nije uspeo još NIŠTA, absolutno NIŠTA da obori !

Tony
4 godine prije

Patriot se dokazao kao i s-300 kada ste toliko pametni navedite onda i Patriotovog glavnog konkurenta sta je gdje napravio a najveca mu je prilika bila u siriji da se pokaze medjutim tamo je cista nula …
Ovo ovdje komentari cisto navijacki ali zaista bi volio da neko argumentovano podkrijepi i S-300 …

Moreno
4 godine prije

Sad Saudijci imaju razlog više za privatizirat Aramco. Ameri sigurno nemaju veze sa tom privatizacijom ☺

samo tako
4 godine prije

Peta godina krvarenja Jemena, krajnje vrijeme za uzvratiti saudijcima, tamo gdje najviše boli. Samo naprijed

Zvrk
4 godine prije

Sad je već jasno da je šteta golema i to Saudijci više ne mogu kriti. Eto, sada pada proizvodnja nafte. Mogli bi se gomilati gubici na mnogim računima…

odisea
4 godine prije

Makaroni osudio napad dronova na postrojenja.Prodavao oružje i šutio dok su ginuli civili.
Gospodo prozapadnjački poltroni,to je vaša zapadna demokratija i humanost na djelu?
Nek je meni dobro, briga me za komšiju, nek se sam snađe.
Kad i njemu počne gori’t štala onda pišti ,kao makaroni i ostali makarončići.

Kruško
4 godine prije

Sve cekam da vidim na vijestima nesto o ovom napadu ono nista, valjda je tesko objasnit toliku bruku.

dulebg
4 godine prije

Ja baš i nisam obratio pažnju: kada se Jemen ujedinio, biće da smo mi bili u našem poslu razjedinjenja? Imam utisak da je narod tamo podeljen verski i nacionalno i da je to ujedinjenje bilo nasilno, i ne bi čudilo – nedemokratsko?

Bosna
4 godine prije

Ima nafte u iranu ako kome zafali

Max
4 godine prije

Patriot je opasan za vlastite avione jer ne razlikuje svoje od neprijatekih a dronovima ne može ništa. oni lete prenisko.

far
4 godine prije

Naravno da su dronovi “prosli” patriot rakete, jer ovi trebaju da se ukljuce da bi funkcionisali. Ovo je jedan “jednostavan” nacin da se prikrije da Saudijci nisu vise u stanju da liferuju onoliko nafta neophodne da drzi cijenu dole. Osim toga, s obzirom na ekstremno nisku inflaciju (vidi negativne kamate centralnih banaka), je podici cijenu nafte jako uncikovit nacin da cijene krenu nagore.

Ukratko “Obamina doktrina” izgladnjavanja Rusije i Irana je propala. Za neko slavlje i nema mjesta jer bi mocnici mogli da predju na plan B. A plan B je kao i uvuijek RAT. Za nadati se da on nece biti globalan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI