Uoči sastanka OPCW-a o “slučaju Skripal” britanski vojni laboratorij amnestira Rusiju

24 komentara

Danas se na zahtjev Rusije održava sastanak Izvršnog vijeća Organizacije za zabranu kemijskog oružja OPCW na kojem će se raspravljati o slučaju Skripal. Predsjednik Izvršnog vijeća, Sheikh Mohammed Belal iz Bangladeša, ranije je za TASS potvrdio da je sjednica zakazana, a na njoj bi se trebali pojaviti predstavnici devet zemalja iz Azije, devet iz Afrike, pet iz Latinske Amerike, pet iz istočne Europe i  deset iz zapadne Europe i Australije.

Ruska Federacija, koja zajedno s Poljskom, Azerbejdžanom, Estonijom i Slovačkom želi da OPCW razmotri i da jasne odgovore na pitanja u slučaju Skripal, navodnog trovanja bivšeg ruskog agenta i njegove kćerke Julije u Salisburyu u Velikoj Britaniji, zbog kojega je London optužio Moskvu da je provela napad kemijskim oružjem na njezinom teritoriju.

Zapadni blok u Izvršnom odboru OPCW-a predstavljaju Australija, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i SAD.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio kako će nedolazak ili napuštanje sjednice predstavnika Velike Britanije i najglasnijih zemalja u optužbama Rusije smatrati priznanjem njihove krivice i da nemaju nikakvih dokaza protiv Ruske Federacije o odgovornosti za navodno trovanje Sergeja i Julije Skripal.

No, neposredno uoči najavljenog sastanka, službeni London se suočio sa šokom i priznanjem britanskih znanstvenika da nisu mogli dokazati da je nervni agens navodno korišten u napadu proizveden u Rusiji. Podsjetimo da formulu takozvanog “Novičoka” imaju i SAD, vjerojatno i druge zemlje NATO pakta koje imaju razvijene laboratorije za istraživanje kemijskog i biološkog oružja. Na ovom je otrovu radio Vil Mirzayanov, sovjetski i ruski vojni znanstvenik koji od ’90-ih živi u Sjedinjenim Državama.

No, sada imamo preokret u istrazi i izjava britanskih stručnjaka bi uoči sastanka u OPCW-u mogla potkopati sve optužbe Therese May protiv Rusije.

Stručnjaci iz britanskog vojnog laboratorija Porton Down nisu uspjeli odrediti točan izvor kemijskog oružja korištenog u napadu na oca i kćer Skripal u Salisburyu prošlog mjeseca, priznao je glavni direktor ovog odjela u sklopu britanskog Ministarstva obrane. Dodao je kako je britanska vlada koristila druge izvore kako bi došla do zaključka da iza napada stoji Kremlj, prenosi The Independent.

Porton Down
FOTO: Porton Down i mjesto trovanja Skripala

Priznanje je došlo nakon što je Rusija zahtijevala da joj Britanija predstavi “sve moguće elemente dokaza” da je ona odgovorna za navodni pokušaj ubojstva koji je izazvao globalni diplomatski sukob i doveo do najlošijih odnosa Moskve i brojnih zapadnih zemalja još od Hladnog rata.

Kremlj poriče bilo kakvu umiješanost u napad od 4. ožujka, ali britanska vlada i dalje tvrdi kako “nema drugih uvjerljivih razloga” i da samo Rusija može biti odgovorna za napad.

“Mi smo uspjeli identificirati otrov i potvrditi da se radi o “Novičoku”, te identificirati da se radi o bojnom nervnom otrovu”, rekao je Gary Aitkenhead, glavni direktor vojnog laboratorija u Porton Downu.

Nismo identificirali točan izvor, ali smo pružili znanstvene informacije vladi koja je zatim koristila brojne druge izvore kako bi došla do zaključka”, rekao je Gary Aitkenhead i odbio je odgovoriti na pitanje posjeduje li njegov laboratorij zalihe “Novičoka”.

Odbacio je bilo kakvu mogućnost da je otrov korišten u napadu u Salisburyu došao iz laboratorija Porton Down.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao kako se nada da će se na sastanku globalnog tijela za nadzor kemijskog oružja podvući crta pod slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala.

Ruski predsejdnik je napomenuo kako je čelnik britanskog vojnog laboratorija jučer rekao da još nije moguće reći gdje je proizveden vojni nervni otrov kojim je napadnut Skripal i da takve tvari stručnjaci proizvode u najmanje oko 20 zemalja.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je novinarima rekao kake se britanska teorija o tome tko je otrovao Skripala “ionako neće potvrditi”.

NATONovičokOPCWPorton DownSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zwizdan007
5 godine prije

PRC

Laki Topalović
5 godine prije

No, važno je da je Gary Aitkenhead rekao da ne zna na temelju koje istrage je Theresa May došla do Rusije. Nažalost, OPCW je javio da će sjednica biti zatvorena za novinare i da neće biti službenih priopćenja.

čokolino
5 godine prije

U Vranje nema laganje.’ ‘Sto kila svinja, dvesta kila mast, baška čvarci.’

Pero
5 godine prije

Oho,… da je za ovo umjesto Rusije bila optužena neka druga zemlja provela bi se kao i Irak, da se podsjetimo, iste zemlje, isti obrasci samo sa drugim osobama u vodstvu država. Za one koji nisu upućeni, izjava Premijerke UK prije godinu-dvije, na upit bi li koristila nuklearno oružje, bez zadrške je potvrdila da bi (ako bi kao bilo nužno). Bila je i opaska da odgovorni vođa mora donijeti i teške odluke. Što bi bilo kasnije… vjerovatno je analizirano i izračunato na bazi Hirošime i Nagasakija da bi se samo malo nešto promijenilo, međutim tako političari govore i u slučaju povećanja temperature na zemlji, a vezano na klimu. Nažaloost, lakomislenost u globalnom okruženju dolazi na naplatu puno kasnije i jako oštro, kao i korištenje raznih herbicida i pesticida za koje je tvrđeno da im je štetno djelovanje minimalno. Uz to se određuju i kao neke dopuštene granice, a bolesti koje… Čitaj više »

Slagerpjevac
5 godine prije

da ih meni nije platio i ja bi ga otrovo

čitalac
5 godine prije

Što je ovdje još jako, jako važno?
Da je državna institucija, pod upravom ministarstva za odbranu ipak neovisna. Barem tako izgleda. Sačuvali su stručni odn. znanstveni ugled i općenito ugled kao ljudi i pored vjerojatno velikih pritisaka kojima su sigurno bili izloženi.
Nije da ih branim ali i pored svega lošeg o zapadu tamo još uvijek postoji zmakar zrnce demokracije. Zasad!
Nisam siguran da bi se to tako odvilo u nekoj drugoj državi.

shumadinac
5 godine prije

Kad nisu Rusi onda nisu ni otrovani – slošilo im se, razlog nepoznat. Osim ako ne “isplivaju” neki “dokazi”…

HEKPCT
5 godine prije

Neće biti ni isprike, a kamoli sankcija. Ali bit će novih podvala nakon kojih će većina “zapada” opet stati na stranu lažova. Radi se o pokazivanju diplomatske moći, a bilo kakva istina nije ni razmatrana. Radi se o sljedećem: “Rusijo, pogledaj koliko zemalja stoji iza nas čak i kada svi znaju da lažemo. Zamisli samo, o Rusijo, koliko bi tek zemalja stalo iza nas da govorimo istinu.”

Sinisa
5 godine prije

Wtf…..pa im ne je.i majku idiotsku!!!
“”Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije negiralo je tvrdnje da je nervni agens iz Rusije, uprkos sopstvenom tvitu i intervjuu Borisa Džonsona.

Ministarstvo je demantovalo da je tvrdilo da je nervni agens korišćen u trovanju Sergeja Skripalja potekao direktno iz Rusije.

Novo saopštenje je usledilo uprkos činjenici da je Forin ofis objavio tvit u kojem navodi upravo to.

Forin ofis je priznao da je obrisao tvit u kojem direktno navodi da je nervni agens A-234 potekao direktno iz Rusije.””

Odbi
5 godine prije

Amerika pokušava na bilo koji način Rusiju pretvoriti u državu poput Sirije ili Libije,ali bojim se da će prije Rusija pretvoriti Ameriku u Saharu bez živita.

fbslo
5 godine prije

Pa da, nisu u stanju potvrditi, ko je izradio otrov,
znači, stoji Rusi izza toga, kaže britanska logika.

Ime
5 godine prije

Muppet Show

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI