Guaido je uvjeren da je predsjednik Venezuele, iako ga je odbacio i MMF

Juan Guaido
55 komentara

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda je potvrdila je da ne postoji većina koja bi “uličarskog predsjednika” Juana Guaidóa priznala za predsjednika Venezuele.

Nakon sastanka kojeg je MMF održao u subotu, Christine Lagarde je zaključila da među većinom njegovih članova ne postoji konsenzus o legitimnosti mandata predsjednika oporbe Venezuele, Juana Guaidóa, predsjednika Narodne skupštine koja je raspuštena zbog nepoštivanja suda.

“Možemo samo dopustiti da nas vode članovi i to nije pitanje o kojem odlučuje izvršni odbor. Mora postojati velika većina naših članova koji diplomatski priznaju vlasti koje smatraju legitimnima, a čim se to dogodi, mi ćemo djelovati”, izjavila je Lagarde na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

Njeni komentari dolaze istoga dana kada je američki ministar financija Steven Mnuchin naveo da je kontaktirao visoke dužnosnike Međunarodnog monetarnog fonda kako bi s njima razgovarao o priznanju Guaidóa za predsjednika “zaduženog da predstavlja Venezuelu”.

MMF je, pod pritiskom Sjedinjenih Država, u četvrtak suspendirao pristup venezuelskoj vladi zajmu od 400 milijuna dolara iz Specijalnih prava vučenja (SDR), pod izlikom političke situacije koja opterećuje latinoameričku zemlju. Zajam je odbijen usprkos činjenici da Caracas redovito otplaćuje sve inozemne kredite, ili ih restrukturira u dogovor s vjerovnicima, kao što je slučaj s Rusijom. Dakle, nije bilo nikakvih pravnih prepreka za uskratu pomoći.

Guaidó je zaista uvjeren da je predsjednik i traži od Rusa da napuste Venezuelu

Usprkos teškoj krizi koja potresa Venezuelu, vjerojatno je sudbina Juana Guaidóa još tužnija. U cijeloj ovoj farsi on je, kako se čini, sam sebe uvjerio da je zaista predsjednik zemlje.

Naime, Guaidó je izjavio da ruski vojnici, koji su “neovlašteno u Venezueli”, obzirom da im on nije dao odobrenje da tamo budu,  uskoro moraju napustiti zemlju.

“U Venezueli je u tijeku nelegitimna vojna intervencija Rusa i Kubanaca, pod zaštitom predsjednika Nicolasa Madura”, izjavio je Guaidó u intervjuu za argentinski list Clarín.

“Činjenica je da ruske trupe nemaju odobrene da budu u Venezueli i one moraju otići”, govoreći o ruskoj vojnoj nazočnosti je izjavio samoproglašeni “privremeni predsjednik zemlje”.

Juan Guaido
FOTO: Juan Guaido

Caracas je naveo da su ruski vojni stručnjaci u zemlji kako bi odradili  misiju remonta zrakoplova kupljenih od Moskve još u vrijeme Chaveza, što je dio tog kupoprodajnog ugovora.

Ipak, došlo je do obrata u retorici i Guaidó sada odbacuje vojnu intervenciju u Venezueli, kojom je prijetio Washington.

Konačno svjestan patriotskih osjećaja u narodu Venezuele, koji ne podržava dolazak američke vojske čak ni među dijelom koji se ne slaže s politikom Madura, Guaidó je odjednom počeo tvrditi da SAD to nikada nisu namjeravale učiniti i da je Maduro “jedini” koji je govorio o toj opciji.

“Optimalno bi bilo postići stabilnost po najnižoj mogućoj cijeni. Mi nikada nismo stavili vojnu opciju na stol. Razgovarali smo o međunarodnoj suradnji”, izjavio je, čime je proturječio vlastitim izjavama od veljače, kada je kazao kako je “spreman učiniti sve samo da svrgne Madura”.

U drugom dijelu intervjua, Guaidó je rekao kako se očekuje dolazak humanitarne pomoći u Venezuelu, koja se sastoji od 20 tona medicinske opreme i proizvoda, što nije ni dio onoga što su već poslali Rusija i Kina.

Oporba Venezuele nije štedjela napore u diskreditiranju Madurovih pokušaja da ne eskalira situaciju u zemlji i da stabilizira ekonomiju, za koje je imala punu potporu Washingtona koji nije prestao nametati sankcije različitim gospodarskim sektorima zemlje, samo kako bi se oslabilo gospodarstvo Venezuele i nezadovoljstvo naroda usmjerilo prema palači Miraflores.

Venecuela od 23. siječnja proživljava velike turbulencije zbog samoproglašenja Guaidóa za privremenog predsjednika, za što je dobio potporu Sjedinjenih Država, iako je Nicolás Maduro zakonski izabran na izborima i započeo je svoj drugi mandat 10 siječnja.

Od tada u svijetu postoje različiti stavovi. Neke zapadne i latinoameričke zemlje predvođene Washingtonom su priznale Guaidóa, dok su druge, kao što su Bolivija, Kuba, Meksiko, Rusija, Iran, Kina, Turska i Sirija potvrdile Madura za legitimnog vođu Venezuele. Moskva i Peking su na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda blokirati projekt deklaracije Washingtona kojim bi se Guaidó priznao za predsjednika.

Ujedinjeni narodi  su upozorili da su restriktivne mjere Amerike protiv Caracasa prije svega utjecale na gospodarsku, političku i socijalnu situaciju naroda Venezuele.

Venecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alanis
5 godine prije

Ovo je postalo ko Santa Barbara.
Ovo deblo, osim neocona i njihovih sluga, tj. narančastog pacova Trumpa i administrativnih pacova, ne zarezuje više nitko živ.
Narod u barriosima ga mlati da ne smije izaći iz auta, ni mediji koji su se dodvoravali američkom smeću ga više ne nazivaju predsjednikom, nego oporbenim čelnikom, iako je i to niđe veze, jer ima samo 7% potpore.

Micko
5 godine prije

TenKre još nije shvatio : Ljudi,Car je gol!

Ivo
5 godine prije

Potrčko kaže da se očekuje dolazak 20 tona pomoći. Da stavimo stvari u perspektivu, to je jedan (1) šleper. Vidi se da mu sponzori imaju vrlo ograničen budžet za ovu akciju. Jedan šleper sa higijenskim potrepštinama (sadržaj onih kamiona na mostu) ne bi bio dostatan za jednodnevne potrebe osrednjeg grada.

Son of Alerik
5 godine prije

MMF je izvan svake sumnje pod američkom kontrolom pa se postavlja pitanje – Zašto MMF ne sluša SAD? Oteo se kontroli ili su i psihopati naučili da nije za njih pametno izigravati procedure koje su sami nacrtali? Mislim da se odgovor krije u njihovoj sigurnosti da će uvijek sve završiti po njihovom planu i volji, bez obzira na to tko potpisivao naredbe u ulozi predsjednika ‘tamo neke’ države. No, njihove planove sustavno potkopava Putin i svih ovih zadnjih godina, otkako je Putin potakao renesansu u Rusiji, ta ekipa ne pronalazi ni jedan učinkoviti način za parirati mu. Razlog za to je sasvim jednostavan – ono što su njima pojmovi bez sadržaja poput domovina, nacija, narod, čovjek – tim pojmovima je Putin udahnuo sadržaj. Tko će potpisati ‘specijalna prava vučenja’ u ime Venezuele, MMF-u je svejedno. Ne bi im bilo svejedno da predsjednik ili ‘predsjednik’ Venezuele kaže – Nama ta prava… Čitaj više »

krezubi glasac
5 godine prije

Naime, Guaidó je izjavio da ruski vojnici, koji su “neovlašteno u Venezueli”, obzirom da im on nije dao odobrenje da tamo budu, uskoro moraju napustiti zemlju.
Komentar ovog loco maricona nije potrebno vise komentirati.
Ja sam odlucio biti norveski kralj danas i kupujem kartu za Oslo danas. Sta bi radio na bausteli kad mogu biti norveski kralj i jos mu uzmem kraljicu.

Kurjaca
5 godine prije

Ako ameri priznaju ovog pajaca za presjednika i recimo na papiru mu daju 20 miljardi dolara kredita.Mogu li oni inzistirat da im Venezuela vrati taj novac kad pajac pobjegne u ameriku.
Jer oni (ameri) su zakonito posudili vlasti venezuele novac (na papiru) i to bi trebalo vratit.

krezubi glasac
5 godine prije

hvala Janos

Sale
5 godine prije

Momak je ozbiljna konkurencija Sakašviliju po ludiranju i lupetanju!

politicki nekorektan
5 godine prije

….treba mu poslati biorazgradivu kravatu da je lakse zvace…

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ovome treba poslati nekoliko macaka da ih nauci spijuniranju i borbi!

Kaktus
5 godine prije

Guaido je jedan veliki lajavac koji ima kompleks malog piše, 100% ne prca kak spada. Neće mi ga bit žao kad ga za jajca objese na glavnom trgu!

Fatih
5 godine prije

OVAJ DECKO IMA LIPE USNE…….

Amater
5 godine prije

Jadni Gnjido ne shvača da je potrošen i da ga više nitko ne može spasiti …čak što više , njegovi bi ga gazde mogli ritualno žrtvovati

šeronja
5 godine prije

gnjido glumi rodoljuba

Mat
5 godine prije

Gori ko……svijeca.

Dopizdilomi
5 godine prije

Ma neka proba biti na tjedan dana guverner Texasa. Baš me zanima što bi “rekli” ameri.

Rotor
5 godine prije

Vjernici vjeruju u Boga, a Guido u sebe! On se drži one narodne: ‘Uzdaj se use i u svoje kljuse’

Rotor
5 godine prije

“Guaidó je odjednom počeo tvrditi da SAD to nikada nisu namjeravale učiniti i da je Maduro “jedini” koji je govorio o toj opciji.”

Da nije bilo Vijetnama, Nikaragve, Čilea, Jugoslavije, Iraka, Afganistana, Libije, Sirije, Ukrajine možda bih mu i povjerovao.

cile34
5 godine prije

postoji mala greska u tekstu…naime, Guaido nema APSOLUTNO nikakvu potporu vise…prosle subote je trebao biti skup protiv CORPOELECA, u vezi nestajanja struje, medjutim miting je propao, jer nije doslo dovoljno ljudi..a po facebooku da vam ne pricam koliko pljuju po Guaidou, i to ne chavisti, vec njegovi vlastiti…pa i tu na logicno je bila vijest gdje je Guaido bio napadnut u Caracasu, zato ga vise ni nema nigdje u javnosti..za mjesec dana necete vise ni cuti za njega, ode u Miami

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI