Angela Merkel želi nastaviti pregovore o TTIPu

Angela Merkel - TTIP - CDU
7 komentara

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi iznova pokrenuti prekinute pregovore o TTIP-u (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo), koje je zaustavio Donald Trump.

TTIP je kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i Europske unije. Jedni tvrde da je cilj ovog sporazuma veći gospodarski rast i zaposlenost, a drugi da se radi jačanju multinacionalnih korporacija koje žele uništiti državni suverenitet, stavljajući time nacionalne interese iza interesa korporacija.

“Ja sam za nastavak pregovora o sporazumu između Europske unije i Sjedinjenih Država koji će nam omogućiti zajedničko rješavanje problema.”, izjavila je Angela Merkel, 27. lipnja na kongresu CDU.

Ministar trgovine Sjedinjenih Država, Wilbur Ross nije bio nazočan na kongresu CDU, nego se obratio putem unaprijed snimljenog videa. On objašnjava razloge zbog kojih su SAD oprezne, te osuđuje dumping politiku koja ugrožava interese SAD-a, posebno u trgovini čelika i aluminija.

Krajem svibnja, Wilbur Ross je izrazio želju za pokretanjem novih pregovora.

“Bilo bi mudro nastaviti pregovore o TTIP i tražiti rješenja koja će povećati obim trgovine, ali u isto vrijeme smanjiti trgovinski deficit.”, izjavio je Ross.

Iz zadnje izjave se jasno vidi cilj ministra Rossa. Sjedinjene Države žele smanjiti trgovinski deficit, pogotovo s Njemačkom. Prekid razgovora o TTIP sporazumu je vjerojatno bio pregovarački blef Donalda Trumpa, koji sada ima puno bolje startne pozicije nego na početku svog mandata.

Donald Trumpu možemo sve prigovoriti, ali da ima pregovaračke sposobnosti, to je činjenica, a što pokazuje i ovaj primjer.

pregovorittip
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imenjak
6 godine prije

neka svabe sami potpisuju sto hoce, nek jedu i smece od gmo-a ako im je fino, ali neka ne guraju druge drzave u ta stanja.

ludiagresivan
6 godine prije

U povijesti, sve do sada je vise-manje propalo. Propast ce sve. Tako i gda M., ttpi, itd…… Kruha i igara.

subaru
6 godine prije

Sad bi to trebalo čuditi da predstavnica tame odrađuje zadatke totalnog porobljavanja zemljana.

Miki
6 godine prije

Ko te jebe frau Mekel nastavi ti pregovarati u ime prčije Germanije a nas ostavi na miru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI