Bjelorusija će iransku naftu dobivati preko Ukrajine

Bjelorusija uvozi naftu iz Irana
15 komentara

U svom privatnom “naftnom ratu” protiv Moskve je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odlučio da državna tvrtka “Belorusneft” zaključi prvi naftni ugovor s Iranom. Ugovor osigurava nabavu 600 milijuna barela nafte i potpisan je s Nacionalnom iranskom naftnom kompanijom (NIOC).

Reuters navodi da je gotovo 600 tisuća barela nafte kupila podružnica bjeloruske državne kompanije u Poljskoj.

Kako će crno zlato biti prebačeno u Bjelorusiju, još nije jasno. U jednom scenariju, nafta će najprije biti dostavljena u ukrajinsku luku Odesa, ili kroz Latvijski Ventspils, a zatim će se do konačnog odredišta prevesti željeznicom.

Prema pisanju Reutersa, tankeri bi put Bjelorusije mogli krenuti već 20. veljače.

Podsjetimo, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je u jesen izjavio da pregovara kupnju iranske nafte, jer je Minsk u potrazi za alternativnim izvorima od trenutka kada je Rusija susjednoj zemlji počela smanjivati isporuke nafte po nultoj stopi carine.

Vezani tekstovi:
Bjelorusija: Lukašenko misli da je pametniji od Sadama, Gaddafija i Janukoviča zajedno
Iskre u odnosima Minska i Moskve – Pomažući Lukašenku Rusija ostala bez 22 mlrd dolara

KrizaNaftanaftni rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Deda Brada
7 godine prije

Brod, pa onda voz, pa sa voza u rafineriju. Slutim da će to biti neka jako jeftina nafta.

PanSlaven
7 godine prije

neće Lukašenka niko jebat. Ne da narodnu imovinu, i u pravu je

Željko
7 godine prije

Nakon ” događanja naroda ” jučer , mislim da će Bjelorusija dobiti naftu putem ” Sjevernoga toka ” iz Njemačke !! Kako su pogriješili sa ukidanjem viza za ” zapadne ” državljane prije par dana i onda ” Majdan 2 ” jučer u Minsku !!

Tomica
7 godine prije

Vjerovatno neko od komentatora zna pravo stanje, i ekonomski i politički. U poslu nema ljubavi ali nema ni inata. To su sve iste šeme, Porošenko će kupovati skuplju naftu i ugalj samo da nije iz RF, Lukašenko će isto kupovati skuplju naftu, itd. Moguće da je Rusija agresivna, ucjenjuje susjede ali moguće je da u ovoj situaciji, kad Rusiju svi pokušavaju da ponize i oštete, ti susjedi vide priliku da se i oni okoriste. Uz dodatno poticanje i ohrabrivanje, raznim obećanjima od “prijatelja” sa Zapada to može da bude baš realan scenario. Da se razumjemo, ako stvarno ima ekonomske računice, ili se ne dozvoljavaju ucjene i iskorištavanje, podržavam takve odluke Lukašenka i drugih. Moje mišljenje je ipak da se sad svi, zbog vlastite koristi i/ili pod pritiskom i ucjenama, nepotrebno konfrontiraju sa Rusijom a na kraju će to biti na sopstvenu štetu.

subaru
7 godine prije

Ovo može biti i blef od Lukašenka, nagovoren od tame da posvađa Ruiju i Iran. Iran da je pametan pitao bi za savjet Rusiju da li se neće ljutiti ako prodaju naftu ovom izdajaniku.

subaru
7 godine prije

Rusi izmislili postupak gdje iz tone dima od uglja dobiju gram zlata.

Travis
7 godine prije

Lukašenko će polako Putinu smjestiti tamo gdje ga najviše boli.

Borac2
7 godine prije

Zasto se neki moraju sorosevski veseliti nekim ratovima lukasenko putin? Prvo pitajte kako ce lukasenko platiti iranu i koja je kompenzacija u pitanju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI