Cijene nafte rastu do 100 dolara po barelu – “RusAl” pod sankcijama ostvario 20% veću dobit

Burza - rast
29 komentara

Cijene nafte su jutros i dalje preko 70 dolara za barel. Točnije, barel Brenta se u 9:00 prodavao za 77,19 dolara, a lake WTI nafte za 71,22 dolara.

Stručnjaci predviđaju da bi 2019. godine cijene nafte mogle porasti na 100 dolara po barelu. Pretpostavlja se da će ugovori za isporuke sirove nafte tipa Brent u drugom tromjesečju sljedeće godine porasti  na 90 dolara za barel, navodi Bloomberg.

Stručnjaci Banke Amerike su uvjereni kako bi cijene nafte mogle doseći 100 dolara po barelu zbog mogućeg produljenja sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte skupine OPEC i Rusije, kao i zbog američkih sankcija protiv Irana. Uz ova dva argumenta se ističe kako postoje i rizici prekida isporuka nafte iz Venezuele.

“Gledajući godinu i pol unaprijed, očekujemo da bi globalna ravnoteža ponude i potražnje za naftnim derivatima mogla biti poremećena”, rekao je Francisco Blanch, voditelj prodaje američke banke Merril Lynch.

U globalnoj ponudi na tržištu nafte udio Teherana iznosi 4%, a sankcije protiv Irana mogu dovesti do pada količine nafte na tržištu.

Međutim, analitičari Goldman Sachsa su izrazili su uvjerenje kako će rast cijena nafte biti kratkoročan.

Ovog ljeta cijene Brenta mogu doseći 82,5 dolara po barelu, ali će 2019. cijene nafte opet pasti, uvjereni su u Goldman Sachsu.

Rast svjetskih cijena je također uvjetovala objava podataka o rezervama sirovina u Sjedinjenim Državama. U srijedu je američko Ministarstvo za energiju izvijestilo kako su komercijalne zalihe sirove nafte u SAD-u, ne računajući strateške rezerve, posljednjih tjedan dana pale za 2,2 milijuna barela, odnosno 0,5 posto, a bio je predviđen pad od samo 0,2 milijuna barela.

Podsjetimo, tijekom ovog mjeseca je cijena barela nafte tipa Brent po prvi put u tri godine premašila 77 dolara.

Uz ovakva kretanja na globalnom tržištu, Ministarstvo financija Rusije je priopćilo kako na domaćem tržištu planira povećati kupnju deviza za više od pet puta. Ministarstvo dodatne prihode od nafte i plina, koji iznose 2 740 milijardi rubalja, planira potrošiti za kupnju strane valute. U skladu sa Zakonom o proračunu, ako je cijena nafte veća od predviđene, Ministarstvo financija Rusije kupuje više valute.

Sankcionirani “RusAl” ostvario 20% veću dobit nego u istom razdoblju 2017.

Podsjetimo da je manipulacija cijenama nafte, uz sankcije Zapada protiv Rusije, bila jedna od poluga slabljenja ruskog gospodarstva. Na kraju se pokazalo ne samo da ova ishitrena odluka Washingtona i Saudijske Arabije nje dala željeni rezultat, već je igrala na ruku ruskih proizvođača i financijskih institucija, koji su prebrodili kratkoročnu krizu iz 2015. i sada zbrajaju dobitke.

Isto je i s nedavno uvedenom američkim sankcijama protiv ruskih kompanija i poduzetnika koji su povezan s “režimom” u Kremlju.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prihodi “RusAla” su se u prvom kvartalu 2018. godine povećali za 19,5% i iznosili 2,744 milijardi dolara, navodi se u izvješću tvrtke.

Prihodi su u prvom redu porasli zbog rasta cijena na Londonskoj burzi metala, gdje su cijene aluminija porasle 16,7% i dosegle 2159 dolara po toni, objasnio je “RusAl”.

U ukupnom prihodu je dobit tvrtke u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine iznosila 544 milijuna dolara, dok je u istom razdoblju 2017. bila 187 milijuna dolara.

Prema metodologiji EBITDA, koja računa dobit prije kamata, poreza i amortizacije, dobit “RusAla” u prvom kvartalu porasla za 20,4% i iznosila 572 milijuna dolara.

Veći prihodi i dobit su ostvareni usprkos smanjenju volumena proizvodnje aluminija u siječnju i ožujku, koji je bio manji za 1,5% i iznosio je 931 tisuću tona, navodi se u priopćenju.

Sve ovo se događa usprkos činjenici da je u travnju ove godine američko Ministarstvo financija objavilo popis sankcija među kojima su 24 ruska dužnosnika i poduzetnika, te 14 ruskih tvrtki. Na popisu sankcija je i Oleg Deripaska i tvrtke koje kontrolira, “RusAl” i En+.

Krajem travnja je Deripaska odlučio smanjiti udio u grupi En+ na manje od 50% i povući se iz upravnog odbora tvrtke.

U izvješću za prvo tromjesečje je “RusAl” naveo da su prethodne prognoze bile nepouzdane zbog sankcija koje je nametnuo Ured za nadzor stranih sredstava američkog Ministarstva financija.

Iako tvrtka provodi daljnju procjenu sankcija na grupu, trenutna ocjena i vrijednost tvrtke ostaju isti kao što je navedeno u priopćenju tvrtke od 9. travnja 2018.

Vrlo je vjerojatno da bi sankcije mogle naštetiti poslovanju, stoga je glavni fokus tvrtke plaćanje održavanja svojih aktivnosti i zaštitu interese svih vjerovnika, investitora i dioničara”, naglasio je “RusAl”.

Ruska kompanija je 9. travnja upozorila kako bi sankcije mogle dovesti do tehničkih propusta po pitanju zajmova, ali da “RusAl” namjerava ispuniti sve svoje postojeće obveze.

Uz ovakve pokazatelje, kakva stoje u financijskom izvješću tvrtke za prvi kvartal ove godine, čini se da “RusAl” neće imati većih problema. Zapravo, situacija je prilično jednostavna. Uz carine koje je Trump naveo na uvoz čelika i aluminija, logično je da su cijene sirovina na burzi porasle, da čak i manja proizvodnja aluminija donosi višestruko veću dobit. Isti je slučaj s naftom. OPEC i Rusija su odlučili zamrznuti i ograničiti proizvodnju, ali su odluke Bijele kuće i porast geopolitičkih napetosti cijene nafte podigle na razinu kojoj su se nadali samo najoptimističniji stručnjaci u energetskom sektoru.

Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

Ha!Ha! Tko pod drugim jamu kopa…….

eu kolonija
5 godine prije

uvesti sankcije rusiji i kini je kao da si rekao da uvodis sankcije sam sebi:)

Siniša
5 godine prije

100 dolara,ove nase derikoze nabile takse pa sada ti kombinuj kud i sučim pred Marka Kraljevica…..

Riddick
5 godine prije

Sada će doći do poskupljenja goriva na pumpama , i mislim da je pravo vreme da stručnjaci za perpetum mobile konačno izadju sa mašinom koja sama sebe pokreće , ili proizvodi više energije nego što troši ….
Krajnje je vreme .

MajorJS1
5 godine prije

Koliko je pametnije, da tako kazem, ulagati u stranu valutu umjesto u domacu ekonomiju, socijalu, obrazovanje i sl. ? Zasto ulaganje u stranu valutu a ne u zlato u svoje gospodarstvo i sl.

Laki Topalović
5 godine prije

Tko kaže da neće. Tebi su reklu. Ako imaju ogroman rast trgovine s Iranom, npr, a imaju ugovor naftu za robe. Mogu kupiti i iransku valutu, ali neće nije konvertibilna. Juan je svakako u igri, kao i japanski jen i euroobveznice. Napisao sam gore, Rusija je dramatično smanjila udio američkih obveznica, a sad je prinos na njih oko 4%. Može kupiti 10 milijardi da i ne osjeti i isto ih prodati za godinu dana.

Laki Topalović
5 godine prije

Ne znam jel teže razmišljati kud ćeš s puno para ili kako doći do kojeg milijuna da preživiš. Vidi ti. Elviru Nabuillinu su svi kritizirali 2015. i imala je podršku samo Putina. Na kraju se pokazalo da je bila u pravu. Nema inflacije, devalvirana rublja iz 2015. samo potiče unutarnji rast, financijsku razmjenu, kreditiranje i potrošnju, itd itd itd. Pa ti vidi. Ludi oni. Dao Bog nama takvih “luđaka”, a ne Marića i Vujčića ili Linića i Rohatinskog ranije i sve moguće tandeme u RH

Il-2
5 godine prije

Ja cu sa zadovoljstvom izdvojiti 15 Kuna za litru benzina 😉

Damir
5 godine prije

Teško da će dostignuti tu cijenu
Već po sadašnjim cijenama proizvodnja iz škriljevaca je vrlo isplativa a pokrenut će se istraživanje novih polja.
Tako da usprkos smanjenju proizvodnje OPEC-a i Rusije, ponuda će biti dobra.
Najveće prijetnje za visoku cijenu dolaze od špekulanata a ne normalnog trgovanja, ponude i potražnje.

Za razliku od prijašnjih skokova cijene nafte, barem nam “stručnjaci” ne peru mozak , kako nafte više nema, zalihe su pri kraju i cijena nikad više neće biti ispod 100 $

nizzde
5 godine prije

USA si opet puca u nogu samo svaki put si puca sve bliže glavi

Lanmi
5 godine prije

Ma boli ih kara kad treba napuniti kasinu prašinu malo frke koja raketa i naravno koja milijardica u džep,a EU zato što ima pametne političare,glup,gluplji puši debelu karu na čelu sa. Makaronom

Galus 92
5 godine prije

Zar petrodolar nije propao, kako su to već mnogi “financijski stručnjaci najavili”? Zašto cijene nafte nisu navedene u novoj svjetskoj valuti Juanima!?

1qw
5 godine prije

,kk

1qw
5 godine prije

1

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.