EU spremna regulirati kriptovalute

EU Regululacija kripto valuta
1 komentar

Europska unija je spremna regulirati kriptovalute ako sektor i dalje ostaje inherentno nestabilan i predstavlja značajne rizike za nove investitore. Ako se ti rizici ne rješavaju na globalnoj razini, EU je spremna uskočiti, kaže povjerenik Europske unije.

Globalna investicijska ludnica

Kriptovalute su izuzetno nestabilne i sklone su se suočiti s divljim promjenama u procjeni vrijednosti. Tijekom prošle godine, globalna investicijska ludnica koja uključuje Bitcoin i druge digitalne valute pomela je niz razvijenih zemalja s nekim investitorima koji su brzo povećali imovinu dok su drugi pretrpjeli teške gubitke.

Potpredsjednik Europske komisije, Valdis Dombrovskis nedavno je izjavio:

“Ovo je globalni fenomenon i važno je da postoji međunarodno praćenje na globalnoj razini. ne isključujemo mogućnost da pokrenemo nešto u eu, ako na primjer, primjetimo rizike koji se pojavljuju, ali nema jasnog međunarodnog odgovora. ”

Dombrovskis je razgovarao s novinarima nakon što je održao okrugli stol s Europskom središnjom bankom, industrijskim tijelima i Odborom za financijsku stabilnost, koji piše i koordinira propise za skupinu od 20 ekonomija.

Najviši svjetski ministri financija i središnji bankari također su se sastali u Buenos Airesu prošlog tjedna na summitu G20, pri čemu je tema kriptovaluta ključni aspekt dnevnog reda. Opći zaključak je da pošto virtualne valute predstavljaju samo mali dio financijskog sustava, nema stvarne potrebe za regulacijom. Također, nema snažnog konsenzusa među zemljama G20 s obzirom na blisku regulaciju sektora kriptovaluta.

Osim toga, pismo predsjedatelja Odbora za financijsku stabilnost (FSB) Mark Carney savjetovalo je G-20 protiv novih pravila vezanih uz kripto valute i dodatno potvrdilo nedostatak konsenzusa među svjetskim čelnicima u vezi s propisima.

Daljnji pregled

Zaključci sa summita općenito su bili pozitivni od onih unutar zajednice kripto valuta, iako je daljnji pregled zakazan u srpnju. Unatoč tome što nije bilo sporazuma o propisima, G20 je pozvao na jedinstvene standarde i objavio sljedeću izjavu:

“Obvezujemo se primijeniti FATF standarde”, “Veselimo se FATF-ovoj recenziji tih standarda i pozivamo FATF da unaprijedi globalnu implementaciju. Pozivamo međunarodna tijela za postavljanje standarda (SSB), te da nastave s nadzorom kriptovalutnih sredstava i njihovih rizika u skladu s njihovim mandatima i procjeni multilateralne odgovore po potrebi “.

FATF je međuvladina organizacija sa sjedištem u Francuskoj i uglavnom se fokusira na pranje novca i financiranje terorizma. Organizacija se sastoji od 37 država članica i može stavit na crnu listu zemlje koji ne surađuju, kao i primjenjivati ​​teške financijske pritiske bez potrebe za odobrenjem službenih sankcija.

U vremenu prije sastanka G20, FATF je objavio vlastiti izvještaj koji govori o standardima za virtualne valute i navodi da će se nadzirati nadzor nad kripto valutama, pogotovo “posebne metode financiranja terorističkih aktivnosti koje predstavljaju novu prijetnju…”.

Prema riječima Dombrovskisa, EU će odlučiti kako riješiti to pitanje krajem ove godine ili početkom 2019. godine, a Markus Ferber, član desnog centra Europskog parlamenta, pozvao je na brzu regulatornu reakciju EU i upozorio na godine čekanja međunarodnih pravila navodeći:

“Kako bi se uvjerili da investitori ne ulaze u tržišnu manipulaciju i prijevaru, virtualne valute trebaju biti regulirane kao ostali financijski instrumenti”.

Dombrovskis je izjavio da EU ne isključuje mogućnost da se krene naprijed s planom regulacije na razini EU, ako izostane jasan međunarodni odgovor koji bi se suočio s novim rizicima.

Ključni razvoj

Unatoč strahovanju da kriptovalute mogu predstavljati značajne rizike za investitore i biti podložne financijskom kriminalu bez zaštitnih mjera, postoji i osjećaj među zemljama kao što su Njemačka i Francuska, da se nove mogućnosti stvaraju iz ovog novog sektora.

Zakonodavci su zabrinuti da će snažan udarac inovacijama u sektoru rezultirati gubitkom radnih mjesta i gospodarskog rasta koji će otići drugim regijama, koje podupiru blockchain tehnologije i kripto valute.

Dombrovskis je izjavio da je tehnologija blockchaina obećavajuća za financijska tržišta i pozvao je zemlje da ju prihvate kako bi ostale konkurentne, te istodobno osigurale da se svi problemi, koji izlažu ulagače znatnom riziku, budu regulirani.

Europska komisija nedavno je predstavila Observatorij i forum za Blockchain EU kako bi istaknula ključna dostignuća tehnologije blockchaina, uz konsolidiranje povezanih aktivnosti unutar EU.

Izvor: crypto-news.net

Blockchainreguliracija
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni žutokljunac
6 godine prije

Eto već su počele regulacije preko tijela koja su pod kontrolom elita.Ko misli da je to neka revolucija u našu korist,vara se.To je jedno veliko kukavičje jaje.Kad nas preplave te virtualne valute tako će i takvih regulacija bit sve više,dok elite ne ovladaju njima.Zato jer su tokovi novca,a time i moć u njihovim rukama.Ovaj prijelaz na virtualne valute će im olakšat posao kontroliranja nas.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI