Forbes naveo 20 najvećih kupaca ruske nafte –Očito je da posao ne zanimaju sankcije

Tržište nafte radi dobro
22 komentara

Govoreći o sankcijama protiv Rusije, čelnik Odbora za financijska tržišta ruske Državne Dume, Anatolij Aksakov, rekao je da, ako je u pitanju profit, zapadne i ruske kompanije će surađivati. Ovu izjavu potvrđuje i najnovije izvješće Forbesa, koji je objavio listu od 20 najvećih kupaca ruske nafte u tekućoj 2018. godini.

Na listi su mnoge zapadne kompanije, iako po volumenu kupljene nafte prednjače kineski i ruski naftni divovi.

Kako prenosi Forbes, među 20 najvećih kupaca ruske nafte na listi objavljenoj 2018. godine je na prvom mjestu Litasco, kompanija “kćer ” diva Lukoil, koja je kupila 35,9 milijuna tona ruske nafte za 12,9 milijardi dolara.

Drugo mjesto zauzima kineska tvrtka China National United Oil Corporation, odnosno trgovačka podružnica CNPC koja je kupila 28,9 milijuna tona nafte za 11 milijardi dolara.

Treće mjesto je zauzela trgovačka podružnica Rosnefta, Rosneft Trading, koja je kupila 22,2 milijuna tona nafte za 8,3 milijarde dolara.

Četvrta po redu je francuska kompanija  Total Oil Trading SA, koja je kupila 19,1 milijuna tona ruske nafte za 7,2 milijardi dolara.

Peta je tvrtka “kćer” kompanije Tatneft, Tatneft Europe AG s 12,6 milijuna tona nafte plaćene 4,6 milijardi dolara.

Šesto mjesto zauzima Shell Trading s 9 milijuna tona kupljene nafte za 4 milijarde dolara, a slijedi ga Glencore s kupnjom 11,2 milijuna tona za 4 milijarde dolara.

Poljski Orlen je kupio 10,4 milijuna tona za 3,8 milijarde dolara. Deveta po redu je QHG Trading, “joint venture” kompanija Glencore i Qatar Holding. Ova je tvrtka kupila 7,7 milijuna tona ruske nafte za 2,6 milijardi dolara.

Posljednja od deset najboljih kupaca je  jedna od najvećih svjetskih kompanija za trgovinu naftom, Vitol, koja je kupila 6,9 milijuna tona nafte za do 2,5 milijarde dolara.

Na listi su dalje operater projekta “Sahalin-2” Sahalin Energy, Mozyr NPC, Concept Oil, British Petroleum, Unipec Asia Company, Trafigura, ENI Trading & Shipping, “Naftan” ili Rafinerije Novopolotsk, “Bjeloruska naftna kompanija” i kineska nacionalna kemijska korporacija ChemChina, koji su ukupno kupili 17,4 milijuna tona ruske nafte.

Podsjetimo prošlog tjedna, ovo su količine kupljene nafte 2017. godine, dok su se cijene kretale oko 50 dolara po barelu. Sada su svjetske cijene nafte porasle na najvišu razinu od prosinca 2014. i tijekom 2018. godine su konstantno rasle, a barel Brenta se jučer poslijepodne prodavao za prilično visok iznos od 73,05 dolara.

Forbes

China National United Oil CorporationCNPCDržavna DumaEnergentiLukoilNaftarosneftSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
6 godine prije

Para vrti gde burgija neće .

mars
6 godine prije

“Money, money, money,
Must be funny
In the rich
man’s world”……….

17 novembar
6 godine prije

sta reci sve je dogovor i zavjera rusije i zapada zajedno sa kinezima protiv obicni ljudi . narod donbasa gine i kopa ugalj za neke sugave oligarhe koji rudna bogastva prodaju zapadu . sirijski narod gine za neke plinovode i naftovode . libija je prepustena zapadu uz blagoslov u rusije kao i jugoslavija koja je porobljena . ali mi ne zelimo da vidimo vezu rusije i zapada nego se pravimo budalama

eu kolonija
6 godine prije

rusija ima najveće rezerve pitke vode na svijetu. kada je putin čuo kako zapadne tvrtke prodaju flaširanu vodu u africi i to po 2 dolara po litru predložio je da se naprave vodovodne cijevi od bajkalskog jezera do afrike a sve kako bi se narod afrike snadbio jeftinom pijaćom vodom.

fenix
6 godine prije

Samo se jednu stvar pitam Rusi prodaju naftu,gas itd ali zasto neprodaju vodu koliko znam Rusija ima najvece zalihe pitke vode na svjetu. Pa svako mora da pije vodu a svijet je zedan dobar dio Azije,Afrike je ZEDAN bukvalno to bi bilo profitabilnije cak i od nafte.

kiki
6 godine prije

ahahaaa, mozes mislit. od 20 njih 18 su ruske kompanije, sami sebi prodavaju i kupuju naftu. ajde da je od tih 20 barem 10 sa zapada, njemacka, francuska, spanjplska, italija, kanada, australija nego 18 rusa i jedan kinez. ahahaaaaa. to ko da ja izvadim nafu i u isto vrijeme imam kompaniju i onda tu naftu sam sebi prodam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI