Francuski Safran započinje proizvodnju električnih motora za bespilotne letjelice i leteće taksije

Safran-VTOL-Philippe-Petitcolin
4 komentara

Francuska i svjetska tvrtka Safran planira ove godine isporučiti 200 elektromotora za bespilotne letjelice i leteće taksije. Proizvođač zrakoplovne i vojne opreme otvorit će novu montažnu liniju u svojim pogonima Villarochea.

U siječnju 2017. predsjednik Safran grupe Philippe Petitcolin objašnjava: “kupnja i spanjanje sa Zodiac Aerospacom omogućit će novoj grupi da kontrolira cijeli energetski lanac unutar zrakoplova i zauzeti snažan položaj na tržištu hibridnih i električnih letjelica. Trebalo nam je više od dvije godine da riječi poprime oblik. Dobavljač zrakoplovne opreme se nada da će ove godine isporučiti oko 200 elektromotora, namijenjenih za bespilotne letjelice i leteće taksije, te da će 2021. godine premašiti tisuću primjeraka godišnje.

Industrijski ciljevi predstavljeni su u petak, 24. svibnja, tijekom putovanja u Niort. Dio tih motora, isporučen 2019. godine iz asortimana ENGINeUS (prvi put predstavljen u listopadu 2018.) bit će namijenjen logističkim bespilotnim letjelicama, koja će prve komercijalne misije obavljati od početka 2020. godine. Safran ne želi objaviti imena svojih partnera, međutim navodi da smo samo korak od 100% električnih bespilotnih letjelica od nekoliko metara razmjera, s nosivošću do 300 kilograma. Navedene letjelice će prenositi teret između periferija gradova i velikih centara.

“Ako se tržište značajno materijalizira, mogli bismo proizvoditi desetke tisuća elektromotora u četiri do pet godina”, rekao je Stéphane Cueille, direktor R&T-a i inovacije Safrana. Grupa procjenjuje da bi u roku od dvadeset godina moglo biti u opticaju između 50.000 i 100.000 električnih letjelica. Rast je takav da grupa postavlja novu montažnu liniju  u Villarocheu (kraj Pariza), gdje se već sklapaju svi tradicionalni motori, kao što je Leap (Airbus A320neo, Boeing 737 MAX) i M88 (Rafale de Dassault Aviation). “Stvorit ćemo nova radna mjesta, ali ipak će sve biti vrlo automatizirano zbog pitanja troškova i kvalitete”, upozorio je Stéphane Cueille.

Direktori Safrana znaju dobro koja su ograničenja električnih motora u odnosu na termičke, te računaju na višestruku jednostavnost električnih motora i na cijenu proizvodnje koja je daleko ispod cijene koju treba platiti za termičke motore.

Safran se također namjerava razlikovati od konkurencije dokazanom stručnošću u aeronautici, posebice s obzirom na sigurnosne zahtjeve za leteće taksije poznate kao VTOL (akronim za vertikalne polijetanje i slijetanje zrakoplova) koji mogu primiti oko četiri putnika.

“Motor koji ćemo isporučiti za ove letjelice još nije certificiran. Danas se može letjeti samo eksperimentalno, detaljno opisuje Stéphane Cueille. Radimo s certifikacijskim agencijama, FAA-om i EASA-om i vjerujemo da će biti certificiran u roku od pet godina.”

“Prve certifikacije su već odrađene za njemačku tvrtku Lilium i Volocopter, potvrđuje Patrick Ky, direktor EASA-e. Certifikacija letjelice s pilotom trebala bi se završiti 2021. Za 100% autonomnost, bit će potrebno više vremena, jer uključuje kvalitetu radio veze između zrakoplova i zemlje.”

Safran želi postati lider aeronautičkog energetskog lanca unutar svih letjelica. Od turbo mlaznog motora do akumulatora, od električnih generatora do električnih ožičenja i distribucije, grupa Safran bi od momenta spajanja sa Zodiac Aerospaceom mogla odrediti globalnu arhitekturu električnih i hibridnih letjelica.

Za kraj treba poslušati i drugu stranu medalje koju otkriva Safran. “Da biste preletjeli od Pariza do Toulousea (678 km) sa 100%-tnim električnim Airbusom A320, trebao bi vam veliki zrakoplov poput A380 ispunjen trenutnim najuspješnijim baterijama”, sažeo je Alain Sauret, predsjednik tvrtke Safran Electrical and Power (bivši Labinal).

Zaključak je logičan. Što se tiče 100% električnih komercijalnih zrakoplova, čini se za sada da su oni izvan dosega suvremenih tehnologija. Osim ako se u sljedećim godinama ne pojavi radikalno novo rješenje.

Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Logičan potez da se konkurira Kini Rusiji i Americi.

Zorule
4 godine prije

Suhoj SJ100 nije bas imao srece sa tom kompanijom, vecina problema njihovog motora je u visokotlacnom dijelu (propustanje ulja) koji je upravo radio Safrane.

Janoš
4 godine prije

Zato kinezi guraju tehnologiju vodikovih ćelija i vjerovatno će nadmašiti ove koji se voze na baterije. Samo se pitam zašto nitko ne napravi mini reaktor na Torij kojeg ima milion puta više u prirodi nego Urana i jeftiniji je a lako se kontrolira reaktor i nema zagađenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.