Grčka na prodaju – Luka Solun prodana za 232 milijuna eura

Teretna brodska luka
40 komentara

Druga najveća grčka Solun je sada pod kontrolom međunarodnog konzorcija kojeg čine tvrtke Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments Ltd i Terminal Link SAS.

Ovaj je konzorcij pobijedio na međunarodnom natječaju za koncesiju luke do 2051. godine, ponudivši za 67% dionica 231,9 milijuna eura.

Ukupna vrijednost ugovora o koncesiji je 1,1 milijardu eura. Prodajom dionica, koja uključuje ulaganje od 180 milijuna eura u idućih sedam godina, očekuje se prihod u državni proračun u iznosu od 3,5% prometa luke u iznosu od više od 170 milijuna eura, ali i očekivane dividende i ulaganja.

Međunarodni natječaj za koncesiju u luci Solun, gdje je ukupni protok roba veći od 8 milijuna tona, objavljen je u travnju 2014. i završen prije mjesec dana. U drugoj fazi natječaja su isključene Ruske željeznice, koje su same odlučile da ne dostave potrebni prijedlog za sudjelovanje.

Situacija s lukom Solun zorno prikazuje kako se grčka vlada u “prevladavanju krize” dosljedno drži “preporuka” međunarodnih financijskih institucija, čiji “prijedlozi” uključujući i prodaju strateških sektora gospodarstva.

Ne tako davno je direktorica međunarodnog monetarnog fonda, Christine Lagarde, pohvalila “napredak Grčke u reformama”, ali je naglasila da treba ispuniti i druge uvjete, ako želi da MMF financijski pomogne Ateni da restrukturira svoj ogroman dug. To je prilično složena zadaća, obzirom da je uz sve spasonosne reforme Trojke grčki dug u prošloj godini iznosio 314,89 milijardi eura ili 179% BDP-a.

Prema stranici Debtclocks.eu, ovog trenutka grčki dug iznosi preko 316 milijardi eura ili 179,33% BDP-a, i dalje raste.

Luka Solunprodaja
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
6 godine prije

Tako se unistavaju drzave. Zaduzis drzavu uz pomoc korumpirane vlasti, a onda kupujes sve sto je vredno i tako postajes vlasnik drzave . Pitanje je da li se to moze nazvati drzavom . Upravo zbog toga korporativnoj zapadnoj mafiji smeta Putin . Dok je on u Rusiji na vlasti, oni nece moci pljackati Rusiju, iako postoji mogucnost da to cine domaci korumpirani tajkuni. Posle Putina … ne znam .

Alerik
6 godine prije

U liberalno kapitalistickom svijetu sve je roba i sve je na prodaju.Zato se i islo u integracije,kako bi se doslo do ujednacenosti ‘pravne stecevine’ te isti zakoni vrijedili u Njemackoj i Grckoj.Zakonima se zaobilazi drzavna suverenost,a pravi suveren postaje onaj koji ima kapital.Ostatak ostataka drzavnog suvereniteta nad vodama,sumama,pomorskim dobrom koji ‘nisu na prodaju,niti se mogu prodati’vjesto je zaobidjen imenicom – koncesija.Pa se ne prodaje nego daje u koncesiju,tj prodaje na vremenski rok.Kao da itko od nas ovdje zivi vjecno pa da prodaja na vremenski rok ne znaci stvarnu prodaju.A znaci.Novac prikupljen koncesijom odlazi u Proracun,odatle se transferira za kamate tako da drzava i narod nemaju nikakvu korist od koncesije.Koncesihs znaci oduzimanje vlasnistva.Nista drugacije nije ni kod nas,niti u zemljama u okruzenju.Svi mi smo Grci i svi grcamo pod jarmom vlasnika novca i sutimo misleci kako red na nas nikad nece doci.A hoce.Evo vec sa slijedecom Novom godinom Hrvatima se porezom… Čitaj više »

samo tata
6 godine prije

…prilično je lako shvatiti tko je u ovom slučaju financijski HITMAN

Zvrk
6 godine prije

srećom pa je pirej prodan kinezima

Jupiter
6 godine prije

Da li je slučajna velika zaduženost Grčke,Albanije ,Crne Gore, Hrvatske i Italije?
Sve primorske zemlje?

mars
6 godine prije

Ma nešto sam bio zagrijan da je ja kupim, ali nisam imao sitno tih 232 miliona eura, sve krupne banknote po milijardu eura, a s obzirom na to sa kakvom poštenom bagrom bih ugovarao posao, bojao sam se da bi moglo biti ono – “bez kusura, žalim”, pa sam odustao. A ni dividende nisu čemu, tek mi za džeparac, pa kada sam sve sabrao i oduzeo, pomnožio i podijelio, bolje je ovako, Biće još prilika širom svijeta, rasprodaja je u toku i možda naletim na neko sezonsko sniženje, samo što ću se u pogledu sitnog novca, ubuduće bolje pripremiti.

Baba Vanga
6 godine prije

Pa ljudi moji dokle vise da sve prodas,ma evo prodajem sve u stanu i kuci ajde navalite,ludilo Hrvatska sve prodala Srbija Bosna,prodajemo izvore zdrave vode oranice,samo nas jos gospod bog moze spasiti,ta luka u Grckoj je godisnje donosila milijardu dolara Grckoj,ludilo.

Antonio
6 godine prije

Molim novinara da istrazi i napise – ciji je to novac? Medzunarodni konzorcijum je presiroko… dajte nesto opipljivije.. Jer su tu luku hteli da kupe i Kinezi i Rusi… dali je SAD opet sve to izgurao napolje?
I za one koi su na forumu, a ne znaju – GRCKA JE NA RASPRODAJI. Pa oni dozvoljavaju sada i nama Makedoncima da im kupujemo nekretnine u okolis Soluna i Halkidikija. A mrze nas opasno i nisu nam davali tu mogucnost dugo vreme. Znaci… duzni go guse su.

Koča Popović
6 godine prije

Zivio kapitalizam! Da podsjetim nacionaliste svih boja, vas doprinos u jacanju kapitalizma je nemjerljiv. Za rusenje socializma ste dobro nagradjeni, doduse ne svi, ali takav je kapitalizam. Ne mogu svi biti Todorici, Kutle, Kerumi…U socijalizmu ste svi imali prava, ali to je nazadno i nedemokratski. Tko je vidio da radnik dobije stan, besplatno skoluje potomke, ljetuje za malu lovu…

čitatelj portala
6 godine prije

Rasprodaja? Čeka li takva sudbina Hrvatsku?

karantanac
6 godine prije

Da li neko stvarno zna koliki jegodišnji prihod bio od solunske luke? Ako je tačno,što neko reče, da je prihod bio milijardu evra onda mi nije jasna računica da se luka proda.

Sinisa
6 godine prije

Strasno….kako perfidno otimanje.

Guest
6 godine prije

Uf kad dobijes pohvalu od Lagarde to samo znaci da je zemlja u banani vecoj nego ikada prije!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI