Grexit na pomolu – Svi su složni da Grčka treba napustiti eurozonu

Brexit - davljenici
21 komentar

Nakon svega se na kraju ispostavilo da je sve bilo uzalud. Kao što smo jučer objavili, Grčka nikada neće izaći iz začaranog kruga dužničkog ropstva i izdaja premijera Alexisa Tsiprasa, unatoč činjenici da je njegov privremeni ministar financija Yanis Varoufakis imao sprema plan za izlazak iz eurozone i vraćanje na nacionalnu valutu drahmu, pokazala se pogubnom.

Wolfgang Schäuble: Ili reforme ili Grčka mora napustiti euro

Sada je “Grexit” praktično najavio i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble, koji je za medijsku kuću ARD izjavio: “Ne može se rezati dug zemlje koja je članica prostora jedinstvene europske valute, jer bi to bilo protivno Lisabonskom ugovoru.”

Njemački ministar je komentirao prepiranje između Grčke, vjerovnika iz eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda, koji traže od zaduženih Grka reforme kojima bi postigli takozvanu “održivosti duga”. Pregovori u zastoju su usmjereni na dovršetak preispitivanja novog programa za navodno “spašavanje” Grčke u iznosu od 86 milijardi eura.

Grčka trenutno ne prihvaća stav MMF-a, koji insistira na nastavku provođenja reformi. Pregovori su ušli u slijepu ulicu, a Grčka ne vidi nikakav boljitak od 2009. godine.

Schäuble tvrdi da će Grčka biti pouzdan partner, samo ako završi trenutni program i ispuni ranije uvjete vjerovnika, koji moraju nastaviti vršiti pritisak na vladu u Ateni.

Pritisak na Grčku da provede reforme se mora nastaviti, tako da ona postane konkurentna, inače ne može ostati u eurozoni”, dodao je Schäuble, prenosi Bloomberg.

Nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem je dodao da Nizozemska neće sudjelovati u spašavnju Grčke, ako to ne podrži MMF.

“Većina u nizozemskom parlamentu je vrlo jasna i ako MMF ne bude sudjelovao u programu spašavanja Grčke, on će propasti”, rekao je Dijsselbloem u Haagu.

SAD: “Grčka mora prekinuti veze s Njemačkom i napustiti euro”

“Vjerujem da Atena mora prekinuti veze s Njemačkom i napuste euro”, rekao je Ted Malloch, vjerojatno budući američki ambasador u EU.

Usred najdugotrajnije ekonomske krize depresije od Velike depresije, Grčka s vjerovnicima pokušava dogovoriti četvrti plan spašavanja. U tom kontekstu, nakon što je optužen za “uvredu Europske unije”, jer je izjavio “da euro, kao jedinstvena valuta u svom sadašnjem obliku, neće preživjeti više od 18 mjeseci“, Ted Malloch, vjerojatno budući američki veleposlanik u EU, je definitivno ušao u sukob s Bruxellesom, ponovno dovodeći u pitanje opstanak eurozone i tvrdeći da se Atena treba vratiti na drahmu.

“Velike su šanse da će Grčka ovaj put samoinicijativno napustiti euro. Opstanak eurozone je pitanje koje je na dnevnom redu. Imali smo izlazak Velike Britanije, a tu su izbori u drugim europskim zemljama, tako da mislim da će se o tome odlučiti u idućih godinu, godinu i pol. Mislim da je to zanimljivo, iz perspektive Grčke”, rekao je Ted Malloch.

“Zašto je ova zemlja još uvijek na rubu propasti? Je li ovo deja-vu i hoće li ikada završiti? Mislim da ovaj put postoji veća vjerojatnost da i sama Grčka napusti euro”, rekao je Malloch.

Dodao je da se u potpunosti slaže s porukom na Twitteru Donalda Trumpa iz 2012. Godina, kada je aktualni američki predsjednik tvrdio da se Grčka morala vratiti na drahmu. Doista, dodaje Malloch, cijela stvar se trebala dogoditi prije četiri godine.

“Ja sam putovao u Grčku, upoznao mnogo ljudi, imam akademske prijatelje u Grčkoj koji kažu da planovi i mjere štednje teško pogađaju grčki naroda, a ta je situacija jednostavno neodrživa. Dakle, možda bi se trebali pitati postoji li išta gore nego što im se sada događa”, rekao je Malloch.

“Ako MMF ne bude sudjelovao u novom planu spašavanja, koji ne uključuje značajno rezanje postojećeg duga, a to je ono što oni kažu, onda je siguran razlaz i s vjerovnicima iz eurozone”, zaključio je Ted Malloch, dodavši kako je imperativ znatno smanjenje javnog duga Grčke.

Vezani članak: Agonija u Grčkoj – Do ljeta treba vratiti 7 000 000 000 €

GrexitJeroen DijsselbloemWolfgang Schäuble
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
7 godine prije

Ako Amerika ovako gleda na sutuaciju u EU onda je ona već mrtva samo što to još ne zna.

Koča Popović
7 godine prije

Da, sad Grcku treba istjerati iz eurozone kad im je njemacki i francuski kapital opljackao (privatizirao) sve sto donosi prihod. Lesinari su se srucili na tu zemlju jos 1946. godine i ne daju im mira do danas.

Alen
7 godine prije

Sada kada su njemacki vlasnici namireni sto parama sto u nekretninama vrijeme je da grcka izadje te neopterecena krene da sluzi novim vlasnicima..mega pljacka

Stvar jasna kao dan..

Alen
7 godine prije

Evo jedan odlican clanak koji objasnjava puno toga.. Od onosa usa-kina, zlatnom stadnardu,ratova na BI , propasti petrodolara..

Nije naucna fantastika niti teorija zavjere nego suhe cinjenice koje se desavahu u ekonomiji…

http://www.zerohedge.com/news/2017-02-09/grant-williams-death-petrodollar-and-what-comes-after

gojco
7 godine prije

Gledam koliki je vanjski dug nekih drzava pa po ovome sto sam nasao
Amerikanac duguje per capita 55 tisuca dolara ili otprilike 18 triliona dolara.
Onda dolazu druge, pa trece zemlje itd.
Moje pitanje je
Komu oni duguju ovaj novac?

I jos jedno pitanje Luxemburg duguje per capita 3,5 miliona dolara i oni su OK
A Grci duguju 47 000 i nisu, gdje je ovdje logika?

subaru
7 godine prije

Nek ih spasi cioCipras.

Tomica
7 godine prije

Ovakav kraj je neizbježan. Tsipras je odgađanjem samo produžio agoniju i uvećao štetu. Zašto je to uradio ne znam, bilo je sve spremno i imao je punu podršku naroda.

Andrej
7 godine prije

Za sve je kriv onaj pohlepni grcki radnik na preradi ribe ili ona prozdljiva blagajnicarka koja je zivjela iznad svojih mogucnosti. Ta bagra jednostavno nije zasluzila, da se u njihovom kraju izgrade lijepe banke. Policija bi trebala radnike dobro naravnati pendrekom po ledjima, jer ove neugodnosti sto ih dozivljava krupni kapital zaista prelaze sve ganice.

Milan
7 godine prije

Evropskoj Uniji kao cjelom svijetu,pojedinim drzavama u Ameriku u narednih godina slijedi preformiranje,to ce izvesti svjetska globalna elita jer su uvijedli da ovakakv dosadasnji sistem nema smisla,da bi moglo doci do masovnih demonstracija,terorizma i precoi ce na sistem da svaka drzava ima određeni ili potpuni dio samostalnosti nevezano za ostale.Sto se tice ekonomije,trgovanja,nastati ce jos bolje poslove suradnje,jer na osnovu samostalnosti svak drzava prema sovjim mogucnostima moci se razvijati svoju ekonomiju prema domacim resusrima,sirovinama,potrebama..Jer,globalna elita svijeta uvijdjela je da sadasnja administracija EU samo jedno veliko breme pojedinim drzavam i morati ce doci do raspoređivanja snaga,oslobađanja raznih nameta i obaveza,jer sadasnji sistem eu,njihove administraicje uzima sadasnjim clanicama eu njihovu samostalnost a to bi moglo realizirati velika nezadovoljstva,nemire sto nije nikome u interesu.Doci ce do podjele eu,nastati ce eu sa njemackom na cleu,a u toj skupini biti ce uz njemacku Francuska,italija,holandija,belgija,skandinavski dio visegradska skupina na cleu sa ceskom bile bi tu poljska,slovacka,ceska,mađarska.Hrvatska… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

Sretno grčkom narodu u ponovnom dobivanju monetarnog suvereniteta.

Spektator
7 godine prije

Jadni mi, sada će Hrvatska biti zemlja prve prijave imigranata.

jale
7 godine prije

Kako je siromašni Ekvador to lijepo riješio. U parlamentu izglasali da ne priznaju dugove prethodnih vlada pa potjerali uhljebe iz MMF-a. Uto došla Kina, investirala, otvorilo se poslova i malo po malo ide im na bolje. To je bio okupacijski plan, ljudi moji. Mrežom otvorenih društava i medija dovedu korumpiranu bagru na vlast, daju kredite koje razgrabe ti isti korupcionaši iz vlade i oko vlade, a kad zaduženje dođe preko glave, nametnu prinudnu upravu i zbogom suverenitet, zbogom državo, zbogom sve. Kako je mogao Ekvador, mogu svi.

Zvrk
7 godine prije

Ne bih nikako volio biti u njihovoj situaciji ali totalni reset i početak isponova s novom valutom mi ipak zvuči bolje od svakomjesečnog mučenja i vraćanja kredita koji se neće vratiti. Kao da tučete umirućeg čovjeka. Ono znate da je gotov, ali eto, neka ga još mučimo i po mogućnosti produžimo muke.

Jupiter
7 godine prije

Koji apsurd!Gospodo iz EU i USA pa vi ste doveli Grčku pred bankrot.A zbog kojih interesa?
Znate vi to dobro.Slažem se da Grčkoj nije mesto u EU kao ni ostaloj kreditno zaduženoj sirotinji.

Borac2
7 godine prije

Bio sam u grckoj kad su zatvorili banke, kao stranac sam mogao jos podici nekoliko eura na bankomatu. Da bi tad sorosevac Tsipras potpisao bankrot, danas bi bila druga pjesma. Ali ne, mali se usro pa nestao!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI