Hoće li “Netanyahuov plinovod” vezati Grčku i Cipar uz Izrael?

Benjamin Netanyahu
7 komentara

Prije dva dana je u Nikoziji održan važan četvrti tripartitni sastanak između Grčke, Cipra i Izraela na kojem su sudjelovali  grčki premijer Alexis Tsipras, predsjednik Cipra Nikos Anastasiades i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Izraelski premijer Netanyahu je predstavio planove za izgradnju “Bliskoistočnog plinovoda”, koji bi polazio od Izraela do Cipre i Grčke, te dalje do Italije i ostatka Europe.

Politički analitičari su razmotrili su poteze u neuspjeloj izraelskoj kampanji u Siriji, gdje je Izrael i zbog energetske politike zainteresiran za svrgavanje vlade Bashara Al-Assada. Izraelski režim je u Damasku htio vidjeti vladu naklonjenu Tel Avivu, koja bi služila energetskim interesima Izraela.

Netanyahu je već najavio svoju namjeru da nakon opstanka Assadove vlade pređe na plan polaganja plinovoda u Sredozemnom moru.

“Za provedbu ovog projekta bi vrlo dobri odnosi Grčke i Cipra i suradnja s Izraelom trebali biti na najvišoj mogućoj političkoj razini, čime bi sve tri zemlje povećale svoj utjecaj na političkoj i geostrategijskoj razini na istočnom Mediteranu”, tvrdi politički analitičar i stručnjak za Bliski istok Paul Antonopoulos.

Prema vladinim izvorima iz Atene, u tripartitnim pregovorima između čelnika Grčke, Cipra i Izraela se govorilo o nizu pitanja koja se odnose na regionalna zbivanja na širem Bliskom istoku.

Posebno se očekivala rasprava o pitanjima uloge Turske u odnosu na pitanje Cipra, u Siriji, Egejskom moru i istočnom Mediteranu, kao i pitanjima vezanim za eskalaciju napetosti u odnosima Izraela i Irana.

Osim toga, prema procjeni Atene, posebna se pozornost posvećuje suradnji na području energije i promociji “Bliskoistočnog plinovoda”. Međuvladini ugovori o ovom projektu bi se trebali potpisati ove godine.

Od posebne važnosti za sporazum je da ga potpišu zamjenik grčkog ministra za okoliš i energiju Socrates Femmelos i njegove kolege, jer je njihovo zeleno svjetlo potrebno da se uklone strahovi zbog mogućih incidenata i onečišćenja mora, iako grčka strana projekt aktivno promiče već više od godinu i pol.

Grčki ministar za digitalnu politiku Nikos Pappas će sa svojim kolegama potpisati suradničke memorandume o pitanjima novih tehnologija, kako na tripartitnoj razini s Ciprom i Izraelom, tako i bilateralno samo s Tel Avivom.

Prirodni plin u Izraelu je primarni izvor energije. Od 2014. Izrael proizvodi više od 7,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje, a plin izvozi samo “palestinskim teritorijima”.

Od početka 2016. Izrael tvrdi kako ima 199 milijardi kubnih metara dokazanih rezervi prirodnog plina. Međutim, kritičari  ističu da Izrael, kao ilegalni naseljenički kolonijalni projekt, sve minerale i energiju u tom području proglašava za svoje, iako dio pripada dio Palestini, posebno Pojasu Gaze koji izlazi na more.

Splasnula euforija za mediteranskim plinom
Izraelski plin za EU – Nedovršena priča duga 7 godina

FOTO – Plinska polja i infrastruktura u Izraelu

Izraelski izvor plina

Plin
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

Zionista nadam se da će te srčani pokositi u skorijij budućnosti

Bobi
5 godine prije

Money money money..must be funny..in a richmans world..
Nejde silom ipak ide milom, zanimljivi su ti hegemoni

eu kolonija
5 godine prije

zec u šumi a oni pripremili ražanj:). hoću reći da trebaju još samo pronaći dovoljno plina jer rusija godišnje izveze u eu 200 milijardi kubika plina a izrael je pronašao izvor sa 190 milijardi kubika. neznam čemu sve ove “fake news” kada ima tako puno lijepih informacija. evo recimo u kijevu je danas održan “mars besmrtnog puka”

Malo vjerojatno ali
5 godine prije

Da nemaju dovoljno plina nebi ovo ni radili, koliko vidim, pod kontrolom drze sve vezano za plin na prostoru izraela i palestine+ imaju vojsku koja bez nekih vecih poteskoca moze osigurati izvedivost plana. S obzirom da ce europa time posteno profitirati,osigurati vecu neovisnost od rusje i imati jeftiniji plin, ne vidim tko bi mogao osujetiti taj plan i zasto. Rusija sigurno nece dizati izraelski plinovod u zrak a palestina nema oruzja. U konacnici ce cipar i grcka dobiti prijeko potrebne novce, dugorocno gledano a europa vecu neovisnost od ruskog plina. Svi utjecajni, osim rusije su time sretni i zadovoljni.

tedi
5 godine prije

Osam godina ratuju na cijelom BI, milijarde su potrosli u teroriste i vojmu tehniku,a sada se sjetili da mogu nesto dogovorom,a dobro se zna da gaze sva medunarodna prava i da dogovor sa njima samo znaci okupacija i kolonijalni cilj.Zar tako nisu stvorili i drzavu Izrael,kao i kauboji,kada stignu domaciine utamane.Ko sa vragom tikve sadi o glavu mu se razbijaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI