”Jeftina rublja – Prilika za Europljane za odmor u Rusiji”

Rublja ekonomija
14 komentara

Španjolski El Mundo je sastavio popis zemalja za putovanja u kojima će se stanovnici eurozone, zahvaljujući tečaju eura, odmoriti ili provesti povoljnije u odnosu na prethodne godine. Među tim zemljama je sada i Rusija, gdje je Središnja banka zadržala ”plutajući tečaj”, zbog čega je rublja u odnosu na euro znatno oslabila, dok se inflacija obuzdala drugim metodama i sada iznosi oko 1,4%.

S obzirom na činjenicu da jedan euro sada vrijedi oko 67 rubalja, Rusija će biti među zemljama u kojima će stanovnici eurozone ovog ljeta puno bolje proći, nego da se odluče na odmor u nekim drugim zemljama.

El Mundo je sastavio listu pogodih destinacija i podsjeća da je prije tri godine europska valuta vrijedila oko 50 rubalja.

Predstavljen je popis zemalja u kojima Španjolci i ostali Europljani, zbog tečaja valute, mogu proći puno povoljnije. Na prvom mjestu je Kolumbija, gdje jedan euro vrijedi 3500 kolumbijskih pezoa. Tamo je u posljednje dvije godine euro u odnosu na domaću valutu ojačao za 22%.

Osim toga, povoljniji u odnosu na prethodnu godinu za Europljane je postao i Japan, gdje jedan euro trenutno vrijedi 128 jena, što je 8% više nego prije godinu dana.

U isto vrijeme, El Mundo najveću promjenu u odnosu na euro primjećuje kod turske lire. Ako ste prošlog ljeta za europsku valutu dobivali oko 3 lire, ove godine ćete dobiti više od četiri.

Hrvatska se spominje kao turistička destinacija, ali bez promjene tečaja i El Mundo navodi kako se za jedan euro dobiva 7 kuna. Otkupni tečaj je trenutno negdje oko 7,38 kuna.

Međutim, pad u vrijednosti valuta ne pruža uvijek dovoljno povoljne uvjete za posjet nekoj zemlji. U slučaju britanske funte, koja je zbog Brexita pala na razinu iz 1985. godine, to ne znači nikakvu prednost za one koju dolaze s eurom, jer je funta još uvijek jaka valuta koja održava paritet. Trenutno se za euro može dobiti oko 0,8 britanskih funti.

Karta - valute
Karta – valute
rublja
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
octopus
6 godine prije

Španjolski “El Mundo” blago rečeno – prdoludi. Euro je prije dvije godine bio 75 rubalja, danas 63, ne spominju se cijene hotela i restorana (koje su bezobrazno visoke).

Zgvaca
6 godine prije

Ja sam upravo u St. Petersburgu. Grad se može usporedit sa Parizom. Ermitage i carsko selo su vrijedni posjete. Ako se jede u ruskim restoranima je jeftino. U Stolovaji plaćam za nas četvero malo vise od 100 kuna. Metro je odličan i jednostavan. Ja u ponedeljak krecem na istok. Ostajem 3 sedmice. Dodje mi jeftinije nego u vlastitoj kući na moru da se provedem.
Grad je čist i siguran. Hotel Oktobrskaya mogu preporučit.

Zgvaca
6 godine prije

Većina muzeja su besplatno. Taksisti jeftini i na našem se donekle možeš razumit. Imaš na svakom kutu dućane gdje kupiš šta ti triba.

Laki Topalović
6 godine prije

Ovo je tečaj od prošlog tjedna , kad je nafta bila 43,5 dolara, jučer je opet bila 50 dolara po barelu. Ovo s hotelima je glupost, bez uvrede, je sam po cijeloj EU vidio hotel u centru ili užem središtu po cijenama od 500 – 1000 eura za noć, a dve autobusne stanice dalje spavaš svugdje za 50 eura, i manje. Tako je i Moskva, ali tko će na ljetovanje u Moskvu? Koliko je paket o 7 dana u Sočiju? Ili na Krimu?

Laki Topalović
6 godine prije

Usput pogrešili su i grafiku, piše 167 fali između 1 = 67. No to je manje važno

Dianoia
6 godine prije

Jel tko primjetio da je na karti Hrvatska prikazana kao Jugoslavija? 🙂

Brainstorm
6 godine prije

i sto sa tim? a kupovna moc, za istu razinu usluge? vrijeme i troskovi putovanja?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI