“Kineski Google” Baidu pokreće vlastiti “blockchain” i pokušava spasiti Bitcoin

Bitcoin - mamac
11 komentara

Kineska stranica Baidu, vrlo slična Google-u, prva je po posjećenosti u Kini, a četvrta na svjetskoj razini.

Kineski internetski div pokrenuo je vlastito BaaS rješenje (Blockchain-as-a-service), a na temelju tehnologije razvijene vlastitim resursima. “Otvorena platforma” ima za cilj ponuditi uslugu blockchaina koja bi bila “user-friendly” (jednostavna za koristiti).

Prema Web stranici, pokrenutom ovom prigodom, sustav pod nazivom Baidu Trust nudi mogućnost obavljanja i praćenja transakcija, te se može koristiti u mnogim područjima kao što su izdavanje digitalnih valuta, digitalna naplata, upravljanje bankovnim karticama, osiguranje… “Tehnologija je već korištena u trgovini aktivom i pokazala vrlo efikasnom”, tvrde iz Baidu.

Tvrtka je proučavala FinTechove aplikacije za blockchain tehnologiju od 2013. do 2015. godine. Baidu je priopćio kako će prihvatiti Bitcoin kao način plaćanja za korisnike svoje sigurnosne službe Jiasule.

U listopadu 2017. godine, Baidu Financial pridružio se projektu Hyperledger. Cilj je proučiti različite slučajeve korištenja ove nove tehnologije, čiji primjeri korištenja nadilaze kripto-valute.

Dodatak portala Logično

Izvješće tvrtke Baidu, vjerojatno otkriva “javnu tajnu“, o kojoj se već dugo govori, a koja tvrdi da većina kapitala uloženog u Bitcoin dolazi iz Kine. Tko zna, možda tvrtka Baidu posjeduje veliku količinu Bitcoina kojem mjesto preuzima druga po veličina kripto-valutna platforma Ethereum. Iza Ethereuma ne stoji samo kripto-novac nego i razvojna platforma koja nudi slične mogućnosti kao i Baidu Trust.

Sada stvari postaju jasnije zašto kineski dužnosnici zabrinuto prate što se dešava u domenu kripto-valuta. Očito ne vidimo zakulisne igre oko kojih gravitira nekoliko stotina milijardi dolara. Ovdje se ne radi više o kripto-novcu, nego pokušaju spašavanja Bitcoina koji nema mogućnosti platforme Ethereum koja korača sigurnim koracima do pobjede.

Kinezi imaju dva izbora: izvući se iz Bitcoina ili stvoriti platformu koja će Bitcoinu omogućiti preživljavanje. Brzo izvlačenje nije moguće, jer za to trebaju platiti mali ljudi koji vjeruju medijima. Dakle ostaje kratkoročno spašavanje, a to je vjerojatno platforma Baidu Trust koja “iznenada” favorizira Bitcoin. Ne, što ga “vole”, nego im vjerojatno treba vremena dok ne izvuku svoj novac.

Preuzimanje tržišta Bitcoinu
Preuzimanje tržišta Bitcoinu od strane Ethereuma
BaiduBaidu TrustBitcoinEthereum
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovoranola
6 godine prije

Tako dobar alat kao Bitcoin, Kinezi neće ispuštati iz ruku.

ime
6 godine prije

par detalja koje su poskrivečki objavili, tražite sami:

ima sigurnosna rupa u hash-u: “security flaw in md5”
našli neku žensku koja je bitkonjom platilia glavosjačama: “woman arrested bitcoin”

ko kuži – kuži ko ne – neka uči na svojim greškama…

shumadinac
6 godine prije

To što se mnogo bitcoina nalazi u Kini ne znači obavezno da su vlasnici Kinezi. Ako i jesu (pojedinci i-ili kompanije) opet ne znači da su povezani sa vladom. Praćenje situacije u ekonomiji je znatno komplikovanije nego u geopolitici jer se u geopolitici zna ko su glavni igrači i ko određuje pravila dok u ekonomiji mnogo češće dolazi do “iskakanja” (recimo Soroš sa “potapanjem” britanske banke).

A što se tiče plaćanja karticom to može da bude veoma nesigurno (nedavno sam se u to uverio). Podaci na kartici koji su dovoljni za plaćanje preko interneta su isuviše dostupni trećim licima a mnoge banke ne traže verifikaciju takvih transakcija (recimo SMS kod). U doba veoma kvalitetnih kamera čak i na mobilnim telefonima pravilno postavljena kamera može da sakupi neverovatnu količinu potrebnih podataka a onda… Na samom smo pragu velikih pljački.

Mario
6 godine prije

Bitcoin i kriptovalute – Ponzijeve sheme skrivene pod maskom novca
https://kriptoprevara.wordpress.com/

Ellessar
6 godine prije

Ne znam od kud info da Kinezi drže Bitcoin, ja sam do sad pronašao samo ovo i pisao već o potencijalnom problemu Bitcoina. http://uk.businessinsider.com/bitcoin-97-are-held-by-4-of-addresses-2018-1?r=US&IR=T

PATMAT
6 godine prije

Možda će bitcoin i propasit al neće sam i neće još. Recimo da bitcoin pada a sve ostale kriptovalute il stagniraju ili rastu, jednim klikom se bitcion prebaci u njih. Dakle bitcoin će bit još dugo tu(bar par godina)
a za 10 godna eterium i bitcoin će bit samo uspomena na početak kriptovaluta jer će doći bolje jače i korisnije od njih. Oba su beskorisna u it svjetu al su pioniri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI