Obrat u priči o “Sjevernom toku 2” – SAD neće ometati njemačko-ruski projekt

Sjeverni tok 2 - cijevi
24 komentara

Nakon najave da će se sljedećeg mjeseca u Helsinkiju sastati američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin, samo dan nakon prijetnji novim sankcijama europskim kompanijama koje sudjeluju u izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2” dolazi do obrata.

SAD naglo mijenjaju retoriku i uvjeravaju Njemačku da nametnute sankcije protiv Rusije neće utjecati na izgradnju plinovoda “Sjeverni tok 2”, prenosi Reuters, pozivajući se na izvor u Ministarstvu gospodarstva Njemačke.

Između ostalog, to uključuje i građevinske radove, kojima su Amerikanci prethodno prijetili sankcijama.

Prema agenciji, Sjedinjene Države su čak dale jamstva Berlinu kako neće ometati provedbu projekta.

Kao što smo u više navrata izvijestili,  Sjedinjene Države su jedan od najvećih protivnika plinovoda, prije svega jer stvara konkurenciju američkom plinu iz škriljevca, kojeg američki proizvođači pokušavaju plasirati na europsko tržište energenata.

SAD su prijetile izvođačima projekta “Sjeverni tok 2” sankcijama, a predsjednik zemlje Donald Trump je na sastanku njemačku kancelarku Angelu Merkel pokušao nagovoriti da odustane od projekta.

Sada je izgradnja plinovoda odobrena od strane svih zemalja i plinovod se može polagati u ekskluzivnom pomorskom gospodarskom pojasu zemalja kroz koje treba proći.

Svi su izdali potrebne dozvole, osim Danske, koja je najavila da je spremna blokirati projekt. Međutim, Gazprom je priopćio da će u slučaju takvo scenarija  “Sjeverni tok 2” zaobići Dance.

Direktor Gazproma Aleksej Miller je izjavio kako ruski holding ima plan u slučaju da Danska odbije izdati dozvolu za izgradnju plinovoda.

“U tom slučaju će dio plinovoda prolaziti kroz off shore zonu i strogo ćemo raditi po rasporedu, već ovog ljeta”, rekao je Miller.

Govoreći o “Turskom toku”, Miller nije isključio mogućnost da bi plin iz druge linije ovog plinovoda mogao prolaziti kroz sustave za transport plina Bugarske, Srbije i Mađarske.

Danski premijer Lars Løkke Rasmussen je 27. lipnja rekao da će na zakonodavne inicijative u danskom parlamentu uložiti veto ili odgoditi provedbu projekta izgradnje plinovoda “Sjevernog toka 2”.

Za Gazprom ovo jest dodatni trošak, ali minimalan, jer ako Danska i blokira izgradnju plinovoda u svojim vodama, za izgradnju dijela kroz off shore zonu će se plinovod morati produžiti za samo 16 do 19 kilometara.

Oglasio se i predsjednik ukrajinske Vrhovne Rade, Andrej Parubij, ali s pričom koja se ne uklapa u izvješća koja dolaze iz Berlina i navode Reutersa.

Andrej Parubij, koji je posjetio SAD, rekao “kako je siguran u to da američka strana namjerava zaustaviti izgradnju plinovoda “Sjeverni tok 2”.

“Nakon sastanaka u Washingtonu, znam da će izgradnja “Sjevernog toka 2″ biti zaustavljena! Ovo nije ekonomski projekt, to je hibridno oružje protiv Europe u rukama ruskog predsjednika Vladimira Putina”, napisao je Parubij na svom Facebooku.

On je također rekao “kako je predložio američkim saveznicima da se u baltičkoj i crnomorskoj regiji stvori “Međunarodni centar za protumjere ruskoj hibridnoj prijetnji” i pozvao američki Kongres da do kraja godine usvoji rezoluciju o priznavanju “Holodomora” kao genocida nad ukrajinskim narodom.

Sa svoje strane, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je 18. lipnja rekao da je predložio Njemačkoj da uspostaviti međunarodni konzorcij za upravljanje plinskim transportnim sustavom Ukrajine, pod uvjetom da Berlin odustane od zajedničkog projekta s Gazpromom. Izjave dvojice ukrajinskih političara pokazuju bijeg u fantazije i puni prekid veza ukrajinskih dužnosnika sa stvarnošću.

Reuters

Aleksej MillergasovodGazpromPlinovodTurski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

Ne vjeruj Danajcima , čak ni kad darove nose! Ameri opet nekaj izmišljaju, neku podvalu i spačku…..Ovo je sumnjivo do bola! NEBI oni samo tako odustali….

Fakelife
5 godine prije

Pa svaka cokoladica Nestle koju kupis je isto hibridno oruzje protiv drzave, ahahaha

Tupko Glupko
5 godine prije

Ukrajincima nikako da dođe u glavu da je biznis biznis, da ne trpi dugogodišnje sankcije i da se ne može čitava Europa smrzavati niti kupovati tri puta skuplji američki plin zbog njihovog odnosa sa Rusima.
Sjeverni tok 1 i 2, kao i TAP-TANAP-SCP plinovodi ih potpuno izbacuju iz igre sa dovodom plina iz Rusije u Europu.

Izdaje ih njihov ljubljeni Zapad, izuzetni su ih iskoristili i odbacili, i dokle god će šurovati sa NATO-om, imat će vojne tenzije zbog njihove duge granice sa Rusijom.
Što prije se osvijeste i na sljedećim izborima skinu trenutnu vlast, to bolje po njih.

Tupko Glupko
5 godine prije

Hoće li se Danci odreći dugogodišnje velike zarade za transport plina kroz njihov dio podmorja zbog direktive izuzetnih koja nema nikakvog učinka po plinovod?
Male zemlje (imaju nepunih 6 milijuna stanovnika) lakše se ucjenjuju.

Glavno je pitanje mogu li zemlje koje su dozvolile da plinovod ide kroz njihov dio podmorja tu dozvolu povući. Zato je jako bitno kako su složeni ugovori i na koliko godina su potpisani.

Zadranin
5 godine prije

Znači, metar bukovih drva, što kupujem za grijanje, me košta 400 kn sa prijevozom.

Ja bi treba biti zapadno orijentiran, i plaćati, ne znam, američku bukvu koja bi me koštala bar 800 kn/metar.

Pa koliko glup moram biti? Po poljskom mjerilu gluposti, ili ukrajinskom?

Adriana
5 godine prije

U regiji Pacifika, plin je skuplji, gospodarstava cvatuća i mogu ga platiti. Australija kao veliki opskrbljivač čini se ima nekih problema u ispunjenju ugovora, nedostaje količina za svoje potrebe. Tu ulijeću Ameri. Putin je pustio bubu o isporuci plina J.Koreji preko Sj.koreje plinovodom sa Sahalina, što bi za Južnu, golemog potrošača, značilo totalni boom, poradi dobitka na cijeni. Tu je Indija, tu je Kina koja će poradi Trumpovih mjera i razlike cijena povećati uvoz iz Rusije, a možda totalno obustaviti LNG iz USA. Itd, itd. Umiruća Evropa u odnosu na propulzivni Pacifik, počinje značiti sve manje kao saveznik, služi da se udaraju čvrge Rusima. Švabe dobro znaju da se sa skupljim USA plinom njihova konkurentnost totalno srozava plus nameti iz USA. Stoga, Trump vjerojatno okreće pilu i nastoji izgurati Ruse iz unosnije regije, a to je Pacifik. Rusi pak, vole i vrapca u ruci, a to je europski (njemački) novac.… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

“”Gasovod se gradi. Do danas je ostala jedna zemlja koja nije izdala dozvolu, neophodnu za izgradnju tog gasovoda, a to je Danska. Moguće je, međutim, fizički je zaobići“, rekao je Čižov.””

stefano
5 godine prije

potpisati će danci sjeverni tok sve će se prašiti nego ja mislim da najveći pakao njih čeka u rusiji , nedjelja U 20 sati

Miki
5 godine prije

Nema gorih ljudi od *fila ne razmišljaju s glavom več plešču svemu što taj koga malikuju napravi. Severni tok je loš za srednju Evropu i Balkan jer će Nemci da nam računaju distribuciju a ne Rusi. Slabost Rusa što su u istoriji pred Nemcima uvek imali meka kolena. Severni tok je naša glavobolja, setite se što velim kad se to obestini.

Sarajevo
5 godine prije

teta Pia (stranka DF) drzi tog premijera u šaci. Pia je anti-EU, ali ne i anti-USA(NATO).
Donosila je vlada i neke odluke vezane za aktualne migracije, ali je na kraju svaki put bilo onako kako je Pia šapnula…

hrk
5 godine prije

Svi su izdali potrebne dozvole, osim Danske!
Evo razloga da u nogometu Danska pobjedi Hrvatsku!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI