Pad kineskog izvoza rijetkih minerala zbog trgovinskog rata sa SAD

Kina-minerali
33 komentara

Zvaničnici Pentagona i američkog Ministarstva trgovine su naveli da žele sklapati ugovori sa drugim proizvođačima rijetkih minerala širom svijeta i na taj način smanje američku zavisnost od uvoza ovih inerala iz Kine.

Kinseki izvoz sedamnaest rijetkih minerala pao je za 16% sa 4 329 metričkih tona na 3 640 metričkih tona, izmešu apreila i maja, otkrili su novi carinski podaci kako otkriva South China Morning Post.

Poslednje smanjenje u maju znači da se ukupan izvoz rijetkih minerala na svjetskom tržištu smanjio za ukupno 7,2% u prvih pet mjeseci 2019. godine u odnosu na isti period 2018. godine. dosegnuvši 19 265 metričkih tona.

SAD i druge zemlje širom svijeta su u velikoj mjeri zavisne od kineskih rijetkih minerala koji čine 70% ukupne svjetske količine rijetkih minerala.
Prema podacima US Geological Survey SAD zavise od uvoza skoro 80% potrebnih rijetkih minerala.

Prema navedenim podacima amerilke Međunarodne komisije za trgovinu, kineske zalihe činile su 59% ukupnbog uvoza vrijednog 92 miliona dolara u 2018. godine.

Rijetki minerali se nalaze u izobilju u Zemljinoj kori, međutim, teški su za rudarenje a njihovo rudarenje je teško i skupo i štetno za okolinu.

Metali su od vitalnog značaja sa vojnu ali i civilnu visokotehnološku robu. Ovi metali se koriste praktično u proizvodnji svih raketnih, radarskih i laserskih sistema u vojnoj industriji pa do monitora, telefona, rasvjete i automobila u civilnoj industriji.

Prošle sedmice, Pentagon je naveo da je učestvovao u razgovorima sa nekoliko svjetskih kompanija koje se bave ovom vrstom rudarenja uključujući Malawi’s Mkango Resources Ltd i Burundi’s Rainbow Rare Earth Ltd, u pokušaju da smanji oslananje na kineske dobavljače.
Tokom prošle sedmice Ministarstvo trgovine je naznačilo niz mjera usmjerenih na smanjenje američke “strateške ranjivosti” uzrokovane njenom ovisnošću o kineskom uvozu.

Pad izvoza dolazi usred eskalacije trgovinskog rata između Kine i SAD oključujući moguće uvođenje 25% carina za kineski izvoz vrijedan 300 milijardi dolara.

Peking je 1. juna uveo carine za američke proizvode vrijedne 60 milijardi dolara.

Prošlog mjeseca, kineski mediji su izvjestili da Peking može svjesno ograničiti izvoz rijetkih minerala na američko tržište u sklopu odmazde za najnoviji set američkih mjera.

Kineska vlada klasifikovala je rijetke minerale kao strateški resurs i njihovo rudarenje i plasiranje na svjetsko tržište planira za čitav vijek unaprijed.

Prema Bank of America Kina kontroliše ukupno 40% svjetskih resursa s procijenjenim rezervama od 44 miliona metričkih tona. Kina je samo u 2018. godini proizvela 120 000 metričkih tona rijetkih minerala. Procjena je da Brazil, Rusija, Indija i Australija pored Kine zauzimaju prvih 5 mjesta sa rezervama od 3,4 do 22 niliona metriččkih tona.

Predsjednik ThREE Consalting-a, James Kennedy je nedavno upozorio da bi Kina “mogla ugasiti gotovo svaku liniju za montažu automobila, kompjutera, pametnih telefona i aviona izvan Kine ako bi se odlučila za totalan enbargo na svoje rijetke minerale.”

Sputniknews

Donald TrumpkinaSADSankcijesjedinjene američke državesjedinjene državeWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SRT
4 godine prije

I? Što se čeka?

Alen
4 godine prije

Sasvim ocekivano radi trampove zabrane , americki proizvodjaci su izgubili trziste kine , po svoj prilici na duze staze , pa cemu lagerovati repromaterijal..

samo tako
4 godine prije

Teško je budalu privesti pameti. Staloženo, korak po korak, Kina to znalački odrađuje

Ivo
4 godine prije

i to isto. bravo težak, vidiš kako znaš.

Max
4 godine prije

Prije nekog sam vremena napisao da je Kina gospodarska velesila koje se ne može baciti na koljena sankcijama . To se pokazuje točnin

Frodo
4 godine prije

Metali a ne minerali.

Prc Milojko
4 godine prije

Pa šta ona ako je…

eks
4 godine prije

Zapadom vladaju fašisti, korporativna mafija i psihopate, a njihova demokratija je prevara i laž. I šta sad ?

Kažun
4 godine prije

AmeriKKKa je izuzetna zemlja 😎.

Servacij
4 godine prije

Totalitarni režim je USrA.

Lucija
4 godine prije

” Nije važno koje boje je mačka. Važno je da lovi miševe”
Vrijedi i za crne mačke u tunelima…?

jozo
4 godine prije

da
i

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI