Acciona Grupa postala član Zadruge za etično financiranje

vjetrenjaca obnovljivi izvori energije
17 komentara

Jedno od vodećih svjetskih poduzeća u sektoru obnovljivih izvora energije u ZEF-u je prepoznalo ključnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju tržišta obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

Acciona Energia je dio Acciona grupe koja je prepoznata kao predvodnik u području osmišljavanja, razvoja i implementacije inovativnih i održivih infrastrukturnih projekata te projekata čiji je cilj omogućiti pristup energiji iz obnovljivih izvora te čistoj i pitkoj vodi lokalnim zajednicama diljem svijeta.

Acciona Grupa djeluje na svih 5 kontinenata u više od 65 država, ostvaruje godišnje prihode od 7,5 milijardi EUR i zapošljava preko 35 000 ljudi, a osnovna misija kompanije je održivi razvoj koji se temelji na snažnoj potpori društvenom razvoju, ekološkoj ravnoteži i očuvanju planeta te ekonomskom rastu. Kao poslovni konglomerat, Accionu čini niz kompanija fokusiranih za pojedine poslovne grane  od kojih je Acciona Energia globalno najveća energetska kompanija koja djeluje isključivo u sektoru obnovljivih izvora energije projektirajući i gradeći vjetrene, solarne fotonaponske i termalne elektrane, hidroelektrane i elektrane na biomasu. Acciona Energia je u vlasništvu 311 elektrana pogonjenih obnovljivim izvorima energije s ukupnim instaliranim kapacitetom od 9.157 MW od čega je 7.517 MW vjetrenih elektrana. Za bolju ilustraciju, možemo reći da je godišnja proizvodnja 2017. od 20.431 GWh bila dovoljna za napajanje 6.000.000 kućanstava.

Acciona Energia djeluje u sektoru obnovljivih izvora energije putem hrvatske podružnice više od 15 godina i na hrvatskom tržištu. Tako je u vlasništvu Accione projekt vjetroelektrane snage 30 MW u blizini Trogira, a u razvoju su projekti vjetroelektrana Opor i Boraja 2 i projekt velike solarne elektrane na području Promine.

“U Zadruzi za etično financiranje i budućoj etičnoj banci Acciona je prepoznala ključnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju tržišta obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Misija, vizija i vrijednosti Zadruge za etično financiranje usmjerene na održivi razvoj lokalnih zajednica i razvoj energetskog sustava u kojem se proizvodnja energije bazira na obnovljivim izvorima energije u direktnom vlasništvu građana i korisnika komplementarni su onima Accione.“, izjavio je Aljoša Pleić, direktor Acciona energija d.o.o.

Članstvom u Zadruzi za etično financiranje, Acciona će sudjelovati u zajedničkim naporima za osnivanje prve etične banke u Hrvatskoj, ali i u pokretanju zelene opskrbe električnom energijom, a na platformi ZEF-a te putem financijsko-tehnoloških inovacija koje ZEF razvija, surađivat će na razvoju i implementaciji zajedničkih projekata u sektoru obnovljivih izvora energije.

“Čvrsto vjerujemo da je budućnost energetike u obnovljivim izvorima energije, a ovim učlanjenjem ZEF postaje jedan od predvodnika procesa jačanja sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Pozivamo sve građane i poduzeća koji prepoznaju važnost tog procesa da nam se priključe i zajedno s nama grade dobru ekonomiju u Hrvatskoj.” izjavio je Edo Jerkić, suvoditelj sekcije Obnovljivi izvori energije i zaštita okoliša u Zadruzi za etično financiranje.

eco energijaEnergijaenergija vetraetična bankaobnovljivi izvori energijesolarna energijaZEF zadruga za etično finansiranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
StarDam
5 godine prije

Kad čujem “održivi razvoj” hvatam se za revolver. No, tko zna, možda sam ovdje u krivu.

EU dismr
5 godine prije

“Obnovljivi izvori energije” – čitaj: jedna od najperfidnijih i najskupljih prevara “modernog doba” …

Laki Topalović
5 godine prije

Ovdje nisu tema obnovljivi izvori energije. Ne pozdravljam ulazak multinacionalne korporacije iz tog sektora u Zadrugu za etično financiranje, ma što to bilo, nisam upućen, a navodno, velim navodno je bio dobar projekt, izvorno Hrvatski. ovim ZEF prestaje biti hrvatski i stapa se sa svjetskim divom u sektoru obnovljivih izvora energije.

Laki Topalović
5 godine prije

Nije ni hrvatski projekt, jer postoji Europska banka za etično financiranje. Nevažno. recimo da su imali dobre namjere, kad su dobivali licencu, jedva, rekli su sljedeće: Prema Zakonu o kreditnim institucijama minimalni temeljni kapital koji banka mora imati iznosi 40 miliijuna kuna što ZEF može osigurati. Naime, članovi ZEF-a kumulativno imaju više od dvije milijarde kuna prihoda tijekom 2017. godine, čime želim reći da imamo potrebni kapital kojeg zahtijevaju zakonske odredbe. OK, Imaju dvije milijarde kuna svi i sada uleće Acciona Energia koja je u veljači 2017. povećala neto dobit za 70% i zaradila 352 millijuna eura. Sve je na netu, ne da mi se stavljat linkove. Dale oni će poslovati etično, pomoći će ZEF-u da ulaže i bankari etično , ali Accioni neto dobit od 2014. raste takvom brzinom da je to nevjerojatno.

Euro1
5 godine prije

“etično financiranje” je samo sinonim za novu vrstu prevare, stvaranje ekstra profita zapakirana u janjeće ruho. Financiranje može biti samo isplativo ili neisplativo.

Brainstorm
5 godine prije

eticno po cemu? sto eticni rade a da drugi ne?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI