SAD uvode nove antiruske sankcije – Medvedev: “To je njihova glavobolja, ne naša”

Sankcije
33 komentara

Američki ministar financija Steven Mnuchin je izjavio kako vlada Donalda Trumpa planira nametnuti nove sankcije protiv Rusije kao odgovor na uplitanje ove zemlje na predsjedničke izbore 2016. godine. Prema Mnuchinu, “nove antiruske sankcije su već na putu”.

Čelnik američkog Ministarstva financija Stephen Mnuchin je tijekom saslušanja na odboru Senata u srijedu izjavio kako Trumpova uprava planira nametnuti nove sankcije protiv Rusije kao odgovor na uplitanje na predsjedničke izbore 2016. godine, što ve postaje monotono, bolje rečeno dosadno i trebalo bi naći neki novi “valjani razlog”.

No, očito je da dužnosnici Trumpove uprave pate od nedostatka mašte i o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. možda budemo slušali sljedeće desetljeće.

“Mi aktivno radimo na sankcijama protiv Rusije u okviru zatvorenog brifinga. Uvjeravam vas da su sankcije na putu. Radimo na njima i dok mi ovdje govorimo”, rekao je Mnuchin pred odborom američkog Senata, čiji su članovi ogorčeni zbog sporosti Mnuchina i njegovog tima.

Tijekom rasprava su senatori Demokratske stranke insistirali na tome da nedonošenje odluke od strane Stephen Mnuchin potvrđuje stav Trumpove administracije o novim sankcijama, kao i o onome što Trump misli o ruskom uplitanju na izbore.

Trumpovu se administraciju kritizira što sankcije protiv Rusije nije uvela krajem siječnja ove godine, na temelju “Zakona u suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije”, kada je bio rok.

Američki ministar financija je uvjeravao senatore kako će uprava prihvatiti ove sankcije.

Americki ministar financija Steven Mnuchin
FOTO: Americki ministar financija, Steven Mnuchin

“Ovo se ni u kom slučaju ne smije tumačiti kao da ne želimo nametati sankcije protiv bilo koga od onih koji su spomenuti u ovom izvješću”, dodao je Mnuchin, pozivajući se na “Izvješće Kremlj” u kojem su imena ruske predsjedničke administracije, cijele vlade, Državne Dume, Vijeća Federacije, čelnika ključnih državnih i privatnih kompanija, “ali koje rade za državu” i tko sve ne.

Netko od ruskih dužnosnika je u šali rekao da su se Amerikanci dokopali Putinovog telefonskog imenika i sastavili ovo izvješće, koje će biti temelj za buduće sankcije. Sljedeće izvješće Washingtona bi se moglo zvati “Izvješće Ruska Federacija” i sadržavati imena 144 milijuna Rusa, plus njihovih inozemnih prijatelja, partnera i poslovnih kolega, tako da se u Bijeloj kući ne moraju mučiti s traženjem “krivaca”, jer su ionako krivi svi.

Međutim, američki Senat vrši pritisak na ministra Stephena Mnuchina, unatoč činjenici da Trumpova administracija nije nametnula nove sankcije krajem siječnja, iako je objavila popis ruskih političara i poduzetnika. Kasnije su dužnosnici pojasnili da ovaj dokument nije “popis sankcija”, ali to u Senatu ne razumiju. Ministar financija, umjesto da im to podrobnije objasni, popušta i izjavljuje “kako su nove sankcije protiv Rusije već na putu, samo što nisu stigle”.

Medvedev o američkim sankcijama: “Neka zbog toga njih boli glava”

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u intervjuu Rusija24 izjavio kako vlasti zemlje ne brinu o mogućem uvođenju novih sankcija od strane Sjedinjenih Država.

“Ne očekujemo ništa,… odavno, što vjerojatno znači da se ništa drugo od njih ne može ni očekivati. Ako netko želi učiniti bilo što, to može učiniti. Vidite, neka njih bole glave, mi smo spremni za bilo kakve odluke”, rekao je Dmitrij Medvedev.

Prema njegovim riječima, tijekom posljednje dvije godine je rusko gospodarstvo dokazalo da se može nositi s vrlo ozbiljnim izazovima, uključujući ograničenja i sankcije.

Američke sankcijeKremljnove sankcije rusijiSankcijeSteven Mnuchin
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Da amerikance boli glava to je sigurno,nastavljaju s necim sto ocigledno nema ucinka.

mars
6 godine prije

U Rusiji bi trebali razmisliti o recipročnim mjerama koje će imati isti učinak na SAD kao i njihove sankcije na Rusiju i to prvenstveno u sektoru naoružanja. Rusi bi trebali zabraniti svim svojim saveznicima trgovinu i izvoz u SAD lukova i strijela, kopalja, buzdovana, arkebuza, srednjovjekovnih oklopa i sl. Pa nek’ i Amerikanci vide kako je živjeti pod tako strašnim sankcijama. A ako to ne bude dovoljno, uvijek ih, po ugledu na njih mogu proširiti dalje na, recimo, toljage, pračke, kamene sjekire i sl.

Son of Alerik
6 godine prije

Sankcije nisu bezazlena stvar i koliko god se Rusi prema tomu naoko nemarno odnosili, one ih pogađaju. Kao što pogađaju i sve druge zemlje koje imaju razvijene gospodarske veze s Rusijom. Naravno da je to primoralo Ruse da se snađu, ali šteta je svakako nanesena. Još veća šteta je nanesena zemljama Zapada koje su kidanjem gospodarskih veza s Rusijom nepovratno izgubile svoje pozicije. Na njihovo mjesto su došli drugi.
Prava šteta je učinjena primjerice Sberbanci, odnosno ruskim ulaganjima po Zapadu. Sberbanka je ruska državna banka (većinski) koja posluje i u EU. Rusi su mogli uvijek dodavanjem uloga povećati sposobnost banke da pravi eure ni iz čega i financira ruske tvrtke po Zapadu, sad su ostale bez te mogućnosti.

Koča Popović
6 godine prije

Aktualna tema u SAD-u je rat protiv kineskih proizvodjaca mobitela. Prvo su teleoperateri prisiljeni na povlacenje Huaweia i ZTE mobitela iz prodaje, a sada CIA, NSA i FBI preporucaju gradjanima da ne kupuju te mobitele, a kao opravdanje navode kinesko spijuniranje. Radi se prijedlog zakona da svi drzavni sluzbenici moraju imatiamericke mobitele. Sto reci na tu lakrdiju, nego zvijela podvala o slobodnom trzistu u srcu kapitalizma gdje drzava regulira prodaju mobova! Cekam tekst o toj temi.

Sinisa
6 godine prije

Slican clanak je bio i ovdje,nekako mi sve izgleda kao po sablonu da rade…kako onomad tako i sada i ne odstupaju ni milimetra od te mantre samo mi nije jasno jesu li glupi da nemijenjaju nista ili im je to toliko sofisticiran plan da nema sta dodati.
https://www.intermagazin.rs/ako-do-sada-niste-znali-evo-ko-je-finansirao-hitlera-i-projektovao-drugi-svetski-rat/

tabula
6 godine prije

Ovo bi trebala biti škola i za “saveznike”, da znaju šta ih čeka ukoliko budu neposlušni…

Zoki
6 godine prije

Ne kapiram – ako je bilo uplitanja, onda na strani Trumpa, koji je, po toj teoriji, zbog ruskog uticaja postao POTUS. I on sad ide sankcionirati one koji su mu – hipotetički rečeno – pomogli? Tko tu koga ****?

Ive
6 godine prije

Sve te amerikenjatorske sankcije su samo pomogle razvoju Ruskog gospodarstva, zato Rusija nesmije uvoditi slicne sankcije jer bi to bila indirektna pomoc USA gospodarstvu koje je inace u dubokim problemima. Nastranu to sto su anti Ruse sankcije nanjele najvise stete EU gospodarsvu koje je inace dobro suradjivalo sa Rusijom.
USA je najveci izvoznik rata i igracki za ratovanje, na tome pociva USA gospodarstvo.
EU mora prestati biti zastitnik USA interesa jer je to kontra interesa EU clanica, treba misliti o vlastitim interesima i potrebama, zato mora pod hitno prestati uvoziti USA naoruzanje vec se okrenuti i rganizirati vlastitu proizvodnju. Najbitnije bi bilo da EU clanice sinhronizirano nastupe i raskinu clanstvo u NATO te da organiziraju EU obranbene snage sa EU naoruzanjem.

Fratar
6 godine prije

Ovo je kada masuturbiras a znas da neces svrsiti . Uporni su zadivljujuce. Dosadi citati o ovim glupostima. Samo tjeraju ruse da proizvode sve sami I okrecu se Kini, Indiji, Brazilu. BRICS zemlje

čitatelj portala
6 godine prije

Mogu nove sankcije objesiti mačku o rep.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI