Sberbanka odlazi iz Europe – Gref ne želi reći iz kojih zemalja

German Gref
4 komentara

Predsjednik uprave ruske Sberbanke, German Gref, izjavio je kako se tvrtka zbog sankcija planira povući iz nekoliko europskih zemalja.

“Sada optimiziramo svoje aktivnosti u Europi. Izaći ćemo iz više zemalja i optimizirati naš središnji ured u Europi”, rekao je Gref.

Dodao je kako je pod sankcijama iznimno teško raditi u europskim zemljama.

U svibnju je German Gref isključio dolazak Sberbanke na Krim, jer bi se zbog toga banci nametnule široke sankcije. No, za Krim i Donbas postoje rješenja, poput banaka registriranih u Južnoj Osetiji.

“Iako smo mala banka u Europi, bili smo pod izravnim nadzorom Europske središnje banke, što nam je, naravno, ozbiljno kompliciralo život. Europska podružnica Sberbanke mora podnijeti sve troškove vezane uz nadzor nad njom kao ”sustavno važnom organizacijom”. Što se tiče periferije i zemalja Zajednice Nezavisnih Država, mislim da je u tim zemljama moguć vrlo dobar poslovni razvoj. Mi smo prisutni i u Indiji i imamo naša predstavništva u Kini”, rekao je čelnik Sberbanke.

”U Indiji banka podržava operacije koje su od interesa za kupce. U Kini je složen stav regulatora u smislu ulaska na tržište usluga stranih financijskih organizacija. Tamo se najavljuje liberalizacija, ali do sada to nismo osjetili, a ako se režim značajno ne liberalizira, nećemo imati plan za bilo kakav ozbiljan ulazak u Kinu”, dodao je Gref.

Sberbanka je već odlučila prodati svoju malu ukrajinsku VS Banku, a također se vode pregovori za prodaju ukrajinske podružnice Sberbanke. U lipnju je Financial Times naveo kako VTB banka također smanjuje operacije u Europi, kako bi izašla s popisa Europske središnje banke koji uključuje 125 najvećih financijskih institucija na kontinentu.

Sberbanka je tada izvijestila da će slijediti VTB. Financial Times podsjeća kako su Sberbanka i VTB u 2015. godini morali svojim austrijskim ograncima ”ubrizgati” 240 milijuna, odnosno 200 milijuna eura, zbog neuspjeha na ”testovima na stres” koje je provela ECB.

Zahtjev regulatora je prisilio čelnika Sberbanke da izjavi ”kako ne razumije politiku Europske središnje banke i smatra da je nepotrebno teška i komplicirana”.

Uprava Sberbanke navodi kako u Europi ima devet podružnica. One posluju u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, uključujući ogranak u Republici Srpskoj, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj.

Iz kojih će se zemalja Sberbanka povući, German Gref nije rekao.

German GrefSberbanka
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Topol
6 godine prije

Iz Hrvatske…

bbbb
6 godine prije

Ovaj se pravi pametan kao i rahmetli vlasnik Promdei banke prve privatne na Balkanu, di češ ti biti konkurencija onima koji još od Babilona imaju licencu za pravljenje love, poni zbog tog monopola izmišljaju svjetske ratove a da ne zgnjeće umišljene………..

Zoran
6 godine prije

citiram Dušana Dunđera. ” Sberbanka nije ruska banka”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI