Spustite plaće na 30 € mjesečno i bit će sve dobro, savjetuju indirektno ekonomisti i aktivisti

Zara - neoliberalizam
90 komentara

Na društvenoj mreži se pojavila stranica “Stigao je dan bojkota” (Le jour du Boycott est arrivé) na kojoj se otkriva sav jad neoliberalizma i politike otvorenih granica. Na ilustraciji vidimo dvije djevojke: prvu predstavnicu jeftine radne snage i drugu koja konzumira negdje na Zapadu. Navodno, dio odjeće proizveden za 0,60$ prodaje se za 50$, a svu dobiti uzima svjetski poznata tvrtka Zara.

Skandalozno, prvi je osjećaj svakog normalnog čovjeka. Tko daje pravo velikim korporacijama izrabljivati druge u 21. stoljeću? Odgovor je kratak i jasan: “Svi mi”.

Pogledamo li što kažu “eminentni” ekonomisti u Republici Hrvatskoj, strani “stručnjaci” od kojih naši crpe dogme i perfidnost, savjetnici bivših predsjednika i predsjednica, “shvatit ćemo” da je to samo stvar slobodnog tržišta u kojeg se ne treba miješati. “Nevidljiva ruka” će to sve riješiti na dobrobit svih. Treba samo otvoriti granice i pustiti ljude da slobodno putuju i trguju. Ne smijemo zaboraviti ni lijeve aktiviste-internacionaliste, ništa manje opsjednute putovanjem i trgovinom bez ograničenja. Jedni su desna, a drugi lijeva ruka istog tijela zvanog neoliberalizam. Nesposobnost i osobni interesi bez odgovornosti su dvije osobine koje ih vežu. Izvor su problema, a ne kreacija.

Neki će reći “to je kapitalizam, tako mora biti”. Ne, to nije kapitalizam, a ni socijalizam. Radi se o kriminalnom ponašanju. Ovdje ne govorimo o Amanciju Ortegi, vlasniku tvrtke Zara, nego o onima koji su stvorili i podupiru zakonski okvir po kojem tvrtka Zara ima dvije mogućnosti: funkcionirati po neoliberalnom principu ili zatvoriti svoja vrata.

Emocije ponesu ljude, pa čak i nas na našem portalu Logično. Ljutimo se što Donald Trump uvodi carine Kini i što pokušava zaštiti američkog radnika, a ne ljutimo se što te iste carine imaju i Rusija i Kina. I prije uvođenja sankcija Rusiji, postojale su zaštitne carine koje su štitile ruskog radnika. Čak je i Ukrajinska kriza jednim dijelom nastala kada se Ukrajina htjela otvoriti europskom tržištu, na što je predsjednik Vladimir Putin rekao da neće dozvoliti da europski proizvodi preko Ukrajine ulaze na još nespremno rusko tržište.

Stvar je jasna. Nije moguće staviti u konkurenciju radnika iz Europe i radnika iz Bangladeša. Radnik iz Bangladeša zarađuje 30 € mjesečno, a toliko košta samo račun za struju, ne baš razvijene europske članice. Može li radnik u Hrvatskoj povećati svoju produktivnost za 50 puta kako bi dostigao radnika iz Bangladeša? Ne može, ni teorijski.

Globalisti i neoliberali tvrde da će otvorene granice riješiti sve, a internacionalisti tvrde da se za to moraju izboriti svi zajedno, a ne pojedine nacije. Što treba? Čekati da preko milijardu radnika iz Azije dostigne naš standard kako bi se sve izjednačilo, a što može trajati 100 godina?

Radi se o utopiji, jer nitko ne garantira da, onog momenta kada Azijski radnik dostigne europskog, ovaj drugi neće postati dio jeftine radne snage. Možda će vlasnik Zare preseliti u Peking, a tvornicu premjestit u Madrid – budući grad jeftine radne snage gdje će sada španjolski radnik zarađivati 30 € i čekati da azijski ponovo propadne. Ne zaboravimo, danas rast standarda azijskog radnika temelji se na šteti europskog radnika. U aktualnom monetarnom sustavu nije moguće imati prosperitetno globalno društvo.

Oni koji zagovaraju otvorene granice, bez zaštite nacionalnog radnika, neka prvo sebi za primjer spuste plaću na 30 € mjesečno. Ne samo oni, nego i europski parlamentarci, novinari, izvršna vlast, bankari, aktivisti u nevladinim udrugama i svi oni koji se zalažu za globalizaciju i internacionalizaciju naših nacionalnih država na Balkanu.

 

Zara - neoliberalizam
Zara – neoliberalizam
NeoliberalizamZara
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Osim Zara odjeće, imamo još i pastu Zaru. Riječ je dakako o talijanskom nazivu za Zadar, kojeg se Talijani nikad nisu do kraja odrekli. Čak je i zadarska nadbiskupija (bez ijedne biskupije pod sobom pod izravnom upravom Vatikana). Europa je najbogatiji dio svijeta. S jedva 500 milijuna ljudi od ukupno 7,5 milijarda. Ono što mi nazivamo siromaštvom, negdje drugdje bi predstavljalo bogatstvo. Socijalna država danas je toliko ojačala da mnogi socijalni slučajevi u Europi bivaju bogatijima od većine svijeta. Ova epizoda sa sirijskim i afganistanskim izbjeglicama koju je financirao Soros, a Merkel prihvatila u brojci koja nije prijetila njenom padu, je pokazala što se događa s Eu kad na nju krene milijun ljudi. U Africi, Aziji ih ima na desetine milijuna koji imaju isti cilj – domoći se Europe. Europa (njen radnik) nije bogata zato što iskorištava ostatak svijeta. Nema sirovina, nema nafte, ali zato ima tehnologije. Prvi val seljenja… Čitaj više »

Nostradurus
5 godine prije

Ne bih se baš složio da Zara nije pravi kapitalizam. U oba slučaja proizvodnje i prodaje su djelovali tržišni zakoni (za one koji ih vole). Kapitalizam je kada zarađuješ na posjedovanju sredstava za proizvodnju (ili nekretninu), na prometovanju robom ili posuđivanju novca (ulaganju). Vlasnik Zare radi to na prva dva načina!!! Još samo fali da osnuje Zara Bank i da zaokruži djelovanje.

mars
5 godine prije

Kad svi oni koje je gospodin Jasak nabrojao, pobornici globalizacije, aktivisti nevladinih udruga, tzv. novinari i “ekonomski stručnjaci”, bankari, berzovni mešetari i manipulanti, europarlamentarci, izvršna vlast, birokratija na svim nivoima i cijela slična bulumenta pristane doživotno volontirati bez ijedne pare naknade za svoj “RAD”, po mogućnosti sa volonterskim radnim vremenom, što bi se reklo “od zvijezde do zvijezde”, 365 dana u godini, ni ostali “sitan” svijet ne se bi trebao buniti zbog 30 eura plate.

čokolino
5 godine prije

Na kraju će još biti: Komunisti vratite se, sve vam je oprošteno! 🙂

dalmata
5 godine prije

Da bi dokazali svoju vjernost EU,NATO i USrA,svi na Balkanu bi tribali obuc suknje,podmazat supke i radit mukte neka domaca bagra,inace kako su ih gospodari krstili ”demokratske snage”,mogu i dalje mazat muda maslom.U prvom redu se to odnosi na ”lipu njhovu’,Sloveniju,Makedoniju(pazti oni jos uz to motraju uzest novo ime(da USrA mote svrsavat),mozda,ameba ili beskicmenjak,)da gazde budu zadovoljne.Ili opet po sumama i gorama,dok ih nisu posikli i odvukli u Svabiju,da mogu napravit banke(klupe)na kojima ce oni emigranti koje su dovukli,mogu zuljat guicu,dok Balkanska stoka”sitnog zuba”(citat jednog od tvoraca) neo(fasisticko-robskog)liberalnog sistema nazvan EU,NATO,bude uzivala u ropstvu na svom pragu.Ne nikakvoj tkz.drzavi,jer nije niti na rangu kolonoje prije 300 godina.Masite svojim hvalospjevnim bandiran(zastavan)i istribite svoj rod i porod u svojoj imbecilnoj nacionalnoj zadojenosti.Ili,ce prikasno doc iz gladne guice u prazne tikve.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Kad su jednom od apologeta neoliberalizma predbacili da radnice u Aziji koje proizvode Nike, imaju tako malu zaradu da ih ne mogu kupiti, isti im je rekao i da radnici prave Ferrari, a da ga nikad neće moći kupiti.

shumadinac
5 godine prije

Hehehe – odlično napisano Petre, posebno kraj. Globalizacija je dovela do izrabljivanja kineskog radnika – je li tako? Pa ipak, Kina je najglasnija u odbrani globalizacije, njena privreda ima neverovatan rast, plate radnika neprestano rastu… tu nešto nije u redu! Ako se upoređuju samo plate onda se kineski radnik zaista izrabljuje ali da bi dobili pravu sliku moraju se uzeti u obzir i troškovi: stanarina, porezi, osiguranja, lečenje… Kad se sve stavi na papir razlika i nije tako drastična. Uostalom, Kinezi su sve zadovoljniji, da li nam treba druga statistika? – A mi, šta je sa nama? Ne vidim da smo sve zadovoljniji iako živimo “u istoj globalizaciji”. Ipak uslovi nisu isti. Bez obzira na načelno istu situaciju razlika je suštinska – kinesku privredu vodi država. Možda izgleda da u Kini vlada slobodno tržište i u većini slučajeva tako i jeste ali ključne poteze vuče država. Država je ta koja… Čitaj više »

Nebitan
5 godine prije

interesuje me zasto je text “uperen” i odnosi se vecinski na Zaru kada imamo ostale brendove koji su skuplji od ovog i po nekoliko desetina puta? Sta je sa Armanijem koji posluje u Indiji,Bangladesu,Kini? Tamo neka bijeda napravi tene od par stotina €,a ima dnevnicu od 1$. Zara je tu opet najmanje kriva jer je jeftina,koliko su krivi adidas,nike i ostali hostapleri koji gule cak i kožu sa leđa! O Iphone-u necu ni rijeci,gdje im se radnici cak i ubijaju…..

Ive
5 godine prije

Jedino su drzave skupe sve ostalo se moze podnjeti. U feudalizmu su obaveze prema drzavi bile manje, danas su drzave neasitne. A udruzivanje u asocijacije poput NATO EU ili… nije besplatno nego jako jako skupo. Imamo stotine tisuca nepotrebnih i jako skupih birokrata u Bruselu koji su si prisvojili neku vlast i prava koji ostali stanovnici nemaju. U Feudaklnoj Hrvatskoj u saboru su sijedii volonteri kojima su prihodi to omogucavali, a ne visoko placeni nesposobni domoljubni uhljebi. Potrebno je limitrati drzavne troskove tako da moze dobiti samo prema onome koliko je zaradilan na svijetsksom trzistu. A ne da imamo predsijednicu koja turisticki obilazi svijet sa nekim kavazi razgovorima i sve na trosak sirotinje. Na vojsku i naoruzanje se trsoi previse svuda u svijetu i time se samo pomazu biogate semlje koje proizvode vojnu opremu.

čokolino
5 godine prije

Spustite gaće 30 puta mjesečno i bit će sve dobro, savjetuju indirektno ekonomisti i aktivisti
Ako mijesec ima 31 dan onda ste jedan dan slobodni da odmorite š**** i pripremite se na naredni mijesec dana..

nonwo
5 godine prije

Kapitalizam je ozakonjeni “reket” vladajuće klase – Al Capone. Snage kapitalističkog društva, ukoliko ih ne nadziremo, teže da bogate učine još bogatijima, a siromašnije još siromašnijima.Nehru “Suprotno uobičajenom uvjerenju, zemljama u ravoju je išlo bolje u razdoblju državno upravljanog razvoja, nego u razdoblju nakon tržišno orijentiranih reformi. Bilo je nekih spektakularnih promašaja državnih intervencija, ali ekonomski je rast u većini tih zemlaja bio mnogo brži, rapodjela prihoda mnogo uravnoteženija, a financijske krize daleko rjeđe u “lošim starim vremenima”, nego u razdoblju tržišno – orijentiranih reformi. Nadalje, nije istina da su gotovo sve bogate zemlje postale bogate kroz politike slobodnog tržišta. Istina je više-manje – suprotna. Uz samo nekoliko iznimki, sve današnje bogate zemlje, uključujući Britaniju i SAD – navodne kolijevke slobodne trgovine i slobodnog tržišta – postale su bogate kroz kombinaciju protekcionizma, subvencija i drugih politika, za koje danas savjetuju zemljama u razvoju da ih ne usvoje. Politike slobodnog tržišta… Čitaj više »

MilanCZ
5 godine prije

Spustite plaće na 30 € mjesečno i bit će sve dobro, savjetuju indirektno ekonomisti i aktivisti..nema od toga nista.Pošto radim u jednoj jako velikoj evropskoj firmi,znam kakva je situacija sa radnom snagom u EU,tako da tih 30 dolara sto predlazu su gluparije koje u realnosti nedrze vodu.Radnika nema,radne snage nema i firme su prisiljene dizati place radnicima.Npr.Češkoj trenutno treba 240 tisuca kvalificiranih radnika,vecinom u proizvodnji,nema sanse da ih nađu a tzv.kinezi,vijetnamci i ti azijci,nema teoretske sanse da rad eu firmama,proizvodnji.Oni posjeduju male ducane,trgovine,nitko nista od njih neproizvodi u EU.Automobilski koncern Škoda treba par stotina radnika,minimalna placa je 36 tisuca krouna,to je nekih 1440 eura i sa tom placom da se vrhunski zivjeti u Čeksoj ako radi u Mladoj Boleslavi ili Vrch Laby gdje ima pogone Škoda auto.Pred tri mjeseca tri autobusa mladih iz Daruvara doslo raditi u Skoda auto,firma im osigurala stan,prehranu i prema izjavama momaka iz Daruvara,nemaju se namjeru… Čitaj više »

Bitte füllen Sie dieses Feld aus
5 godine prije

G. Jasak, vi bi morali znati da ste kao gradjanin duzni svaku kriminalnu aktivnost prijaviti nadleznim institucijama. Potom bi, redom stvari, okruznom drzavnom tuziocu morali odgovoriti na vrlo konkretna pitanja o navodnom kriminalnom ponasanju koje spominjete, a pod prijetnjom zakonskih sankcija u slucaju lazne prijave. Medjutim, vi i ja vrlo dobro znamo, da se vi samo razbacujete rijecima, u ovom slucaju neprimjernom kvalifikacijom zakonodavnog tijela. Mehanizmi kojima se donosi ili mijenja zakonski okvir su vam poznati i o tome nema potrebe gubiti rijeci. Oni koji su poduprli postojeci zakonski okvir, a to je vecina glasaca, to su ucinili putem svojih predstavnika. Ta mogucnost je na raspolaganju i vama. Organizirajte se, izadjite na izbore, formirajte vecinu i promijenite zakone. Tim redom. Na zalost ili na srecu, vasa idejna jalovost je golim okom vidljiva vec na prvom koraku jer vam ne polazi za rukom organizirano djelovati na razini kucnog savjeta, dok je… Čitaj više »

Mare marić
5 godine prije

Sve su nam uzeli, mnogima su i dušu uzeli. Naša je došla na red, upravo ovih dana. Cijeli svijet mora zbiti glave i reči što ima za reči!

Anarho
5 godine prije

Imao si jos jedan karton u blacklisti zbog hranjenja trolova (antuna) 🙂
Odblokirano.

Koni
5 godine prije

Koji promasen naslov,najbolje ostat na kamenu balkanskom i ne micat se sa njega,zamisli samo di bi bili da su granice ostale tako zatvorene,lupetas bez argumenata sinko

Mikojan
5 godine prije

Bilo bi to prelijepo da je stvarno tako, pa to već djeca u osnovnoj školi znaju da su u tih 50usd uračunati mnogi troškovi, nameti, fiskalni, parafiskalni, svašta a i država dobije svoj dio. Ima li netko tko može precizno izračunati kolika je čista zarada vlasnika Zare na tih 50usd maloprodajne cijene ?

Potemkin
5 godine prije

Prosto je nevjerojatan taj balkanski mentalitet , za sve su drugi krivi , samokriticnosti niti u tragovima.
Prvo su krivi roditelji , pa susedi , pa uza i sira obitelj , nakon toga susjedna drzava , pa kontinent na kojem zive , pa amerika i sve tako dok se krug ne zatvori na teorijama zavjere i ljudima gusterima .

Nevjerojatno koliko je iracionalnog haosa u emotivnom centru prosjecnog balkanca, dok je sa druge strane racio , odnosno intelektualni centar pretezno u sleep modusu .

Ive
5 godine prije

Vezano na moj prethondi komentar. Od tih 50 Eura drzava uzme 30% ako ne i i 50%, prvo uzme uvozne carine pa PDV pa potom uzme porez na profit, pa potom socijalno i penziono osiguranje zaposlenih potom prirezi, narezi i zarezi. Nije li to sve skupa potvrda DRZAVA JE PRESKUPA, previse uzima za ono sto daje.

Bitte füllen Sie dieses Feld aus
5 godine prije

@Ivo
Cemu negodujes Ivo? Smatraj to privilegijem. Volim misliti da ponekad moji komentari idu na cekanje zato da se isprave tipfeleri, poprave recenicne konstrukcije, veliko i malo slovo, odnosno da se procisti i uredi tekst.
Moras pritom paziti, da slucajno ne promijenis IP jer bi tada bio iskljucen iz semanticke i sintaksne provjere koju ti omogucava portal Logicno.

Karioke
5 godine prije

ahahahaha zara je jedna od imovina u suvlasništvu prvog & najvećeg bos-nyaka u daytonskoj b&h, bakira I. riđobradog, sina oca svoga alije I. malog bega od beograda!

alan ford
5 godine prije

koji su to “desničari” pristalice neoliberalizma i globalizacije? takvih nema. Stranke kao Merkeličin CDU, britanski torijevci, švedski, nizozemski i ostali “demokršćani” ili pučani, nisu desne stranke. To su sve stranke u službi Sorosa i Rockellera i ostale mafije. To je stara europska i zapadna umjerena desnica i ona je odavno pala i ona je samo prdež u Soroševom šupku, kao i kompletna ljevica i socijaldemokracija. Svi stvarni desničari su protiv ekonomskog neoliberalnog globalizma i za ekonomsku suverenost nacija i država. Pa Nacionalan fronta i Marine Le Pen lani u preedizbornoj kampanji ustvari su zastupali tradicionalne ljevičarske ideje o zaštititi nacionalne ekonomije radništva, dok su takozvani “ljevičari” Hollande i Macron (Macron je bivši član Hollandeove vlade) i njegova na brzaka stvorena stranka zastupala totalno neoliberalne stavove, po nalogu gazde Rotschilda. Cijelu bijedu takozvane ljevbice, pokazali su bša lanjski izbori u Francusjkoj, U 2. krugu, kompletna ljevica, ukjljučujući i komuniste, staili su… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI