Traži se zatvaranje najvećeg depozita plina u Europi

Gröningen
9 komentara

Nizozemski sud bi mogao zabraniti proizvodnju u najvećem plinskom polju Europe u Gröningenu.

Nakon što je samo prošle godine, zbog opasnosti od potresa, proizvodnja u području Gröningena u Nizozemskoj smanjena s 27 milijardi na 24 milijarde kubnih metara, najviši upravni sud u Nizozemskoj u četvrtak, 13. srpnja, započinje razmatranje tužbe 20 građana koji traže da se proizvodnja potpuno obustavi. Podsjetimo da je ovo najveće ležište plina zapadnoj Europi.

Tužbu su podnijele udruge za zaštitu okoliša i stanovnici pokrajine. Prekid proizvodnje se traži, iako su vlasti ranije najavile kako od 1. listopada 2017. godine planiraju smanjiti proizvodnju u polju za 10%.

S druge strane, kompanija NAM koja radi na ovom polju, a dijelom je vlasništvo kompanija Shell i Exxon, također je podnijela tužbu protiv vlade. Predstavnici kompanije zahtijevaju da im se razjasne  uvjeti pod kojima se ekstrakcija plina u Gröningenu može nastaviti.

Prema predstavnicima nizozemskog operatera, proizvodnja plina je od 2012. smanjena za 60%, dok je tvrtka za žrtve posljedica ranijih potresa već izdvojila milijardu eura.

Osim toga, navodi se da će potencijalno zatvaranje plinskog polja u Gröningen pogodovati ruskom Gazpromu, koji će povećati opskrbe u sjeverozapadnoj Europi.

Podsjetimo da je tijekom summita G20 u Hamburgu ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako Europa treba provesti projekt ” Sjeverni tok 2″, jer je to najbrži i najjeftiniji način za sigurnu opskrbu plinom sjevera Europe.

U području Gröningena se već duže vrijeme prosvjeduje zbog porasta potresa, čiji je broj rastao proporcionalno s rastom proizvodnje plina. Kako bi smirila javnost, nizozemska vlada je 17. siječnja 2014. odlučila smanjiti proizvodnju iz plinskog polja i područjima pogođenim potresima platiti naknadu od 1,2 milijarde eura u razdoblju od 5 godina. Ministarstvo je reklo da će proizvodnja do 2016. na 40 milijardi kubnih metara godišnje, ali je ona i niža od najavljenog. Sada će sud odlučiti hoće li zaustaviti proizvodnju il će se pronaći kompromis s dodanim smanjenjem proizvodnje.

GröningenPlinrizik od potresa
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hahahahaha
6 godine prije

Nizozemska jedva ceka da joj americki partneri prodaju plin po 3puta skupljoj cijeni ahahaha

Hahahahaha
6 godine prije

Evo sad ce nizozemci otvoriti par lng terminala kako bi mogli usa tankere primat i troduplo placat, a za savjet i tehnologiju ce pitat hrvate…za krepat od smijeha…

Željko
6 godine prije

Nizozemci sada panika jer nema plina!!Prije par godina ste tužili da se podsjetimo “nizozemske obitelji žrtava nesreće zrakoplova Malaysije Airlinesa na letu MH17 koji je srušen nad Ukrajinom 2014., podigle su tužbu protiv Rusije i njezinog predsjednika Vladimira Putina na Europskom sudu za ljudska prava (ECHR)”, zar ne? Rusi pamtite i ništa plina u Nizozemsku!!

Ante
6 godine prije

Za te novce su mogli iseliti stanovništvo sa trusnog područja. Nije neke riješenje ali možda bi to bila bolja opcija.

Sinisa
6 godine prije

USA planira da do 2022 postane druga po izvozu LNGa,planiraju 650 milijardi kubnih izvoziti.

Bobi
6 godine prije

Ne postoji li neka tehnicka protumjera za ta podrhtavanja tla? Nisam upucen. Neka ispuna… Dogadja li se to i na drugim busotinama plina?, ja nisam cuo, a imam prijatelje u Ini/ Molu bas na odrzavanju plinskih busotina i ormara sa elektronikom i manonetrima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI