fbpx

Ruski vojni veteran, Fjodor Konjuhov, razvio je važnu misiju ekološkog praćenja

Fjodor Konjuhov
0

Fjodor Konjuhov planira da potpiše memorandum sa Ruskom akademijom nauka o saradnji u istraživanju Svjetskog okeana, rekao je njegov sin i generalni direktor ekspedicijske misije Oskar Konjuhov.

18. marta Ruski avanturista i veteran Fjodor Konjuhov planira da potpiše memorandum sa Ruskom akademijom nauka o saradnji u istraživanju svjetskog okeana, rekao je njegov sin i generalni direktor ekspedicijske misije Oskar Konjuhov.

Prvi zajednički projekt biće naučna i tehnička pomoć koju Konjuhov dobija od Instituta za okeanologiju RAS, za vrijeme njegovog prelaska preko Atlantika i Tihog okeana na katamaranu sa solarnim pogonom zvanom NOVA. Konjuhov je ranije najavio da planira prvi solo prelaz 2021. – 2022.

“Ceremonija potpisivanja memoranduma o saradnji održaće se 23. marta 2020. godine na Shirshov institutu za okeanologiju RAS-a”, rekao je Oskar Konjuhov, ističući da dokument ima za cilj podsticanje trilateralne saradnje između moreplovca, njegove ekspedicijske misije i Instituta sa ciljem “ispunjavanja zajedničkih naučnih, obrazovnih i ekspedicijskih projekata.”

Ova saradnja ima za cilj istraživanje svjetskog okeana, njegovog dna, podvodne flore i faune, kao i sprovođenje ekološkog monitoringa mora i okeana. Jedan od prvih projekata koji je dio ove saradnje biće naučna i tehnička pomoć instituta tokom Konjuhovog prelaska Atlantskog i Tihog okeana na katamaranu sa solarnim pogonom. NOVA katamaran biće opremljen posebnim uređajem namijenjenim sakupljanju otpadaka s okeanske površine (posebnom mrežom nanizanom između plovaka).

Fjodor Konjuhov, 68, ruski je istraživač za preživljavanje, putovanje, vazduhoplovstvo i pomorstvo, koji je do sada završio pet solo plovidbi. Prešao je Atlantski okean 17 puta i postao prvi Rus koji je završio Grand Slam Explorer: popeo se na najviše planine na svih sedam kontinenata i posjetio Sjeverni i Južni pol. Između 1992. i 1997., Konjuhov je osvojio Mount Elbrus, Mount Everest, Aconcagua, Mt. Kilimanjaro, Masa Vinson, kao i brdo Kosciuszko i Denali (takođe poznato kao Mount McKinley, prethodno službeno ime).

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
0 Comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
0
()
x