Da li je cenzurisani Trump imao pravo govoreći da su djeca “gotovo imuna” na Covid-19?

Djeca - koronavirus
15 komentara

Facebook i Twitter uklonili su tvrdnje američkog predsjednika o neosjetljivosti djece na Covid-19 – činjenicu u kojoj ga nauka podržava – dokazujući da Big Tech sve više djeluje na politički način.

U intervjuu za Fox News u srijedu, Donald Trump izjavio je da su “djeca gotovo imuna” na koronavirus. Videozapisi objavljeni na mreži su obrisani, ali izrezan zvučni signal dostupan je na CNN, gdje ga korisno nazivaju “Trump lažno izjavljuje da su djeca ‘gotovo imuna’ na Covid-19,” u slučaju da je njegova urednička pozicija na bilo koji način dovedena u pitanje.

Trump svojim nepojmljivim govornim jezikom kaže: „Ako pogledate djecu, djeca su gotovo – i gotovo bih definitivno rekao – ali su gotovo imuni od ove bolesti.“ Dodaje: „Ne znam kako se vi osjećate zbog toga, ali oni imaju mnogo jači imunološki sistem nego mi nekako na ovo. I nemaju problem, oni jednostavno nemaju problem.”

Njegove riječi mogu imati prizvuk lupetanja, ali tako zvuči sve što kaže. Pitanje je, da li je on u pravu ili ne?

Provjera činjenica!

Do ovog trenutka ono što vidite svojim očima bi trebalo biti dovoljno da se o tome presudi. Ali evo nekoliko statistika izdvojenih iz literature.

Samo mali dio (0,8 procenata) pacijenata u bolnici Covid-19 bio je mlađi od 19 godina. Nijedno dijete mlađe od 10 godina bilo gdje u svijetu nije prenijelo virus drugoj osobi, uprkos globalnim naporima Svjetske zdravstvene organizacije da nađu takav slučaj. I velika meta studija u 26 okruga otkrila je samo sedam smrtnih slučajeva među djecom koja su pripisana koronavirusu.

Imajući u vidu te brojke, ako je Trump mislio da su „skoro sva djeca imuna“, bio je u pravu. Slično tome, ako misli da su djeca u cjelini „gotovo imuna“, bio bi potreban veliki napor da se razuvjerimo. I to ako se statistika uzima po nominalnoj vrijednosti: brojka od 0,8 procenata je jednako preuveličana kao i sve ostale brojke, zbog asimptomatskih slučajeva, a sedam smrtnih slučajeva je toliko mali podatak da je statistički beznačajan. Ko zna šta se dešavalo u tih sedam slučajeva i koliko su stari bili pacijenti. Da su oni stariji tinejdžeri, oni bi se tako lako mogli klasifikovati i kao odrasli.

O čemu govore cenzori?

U segmentu CNN-a na Trumpove komentare reaguje analitičar. On kaže da je ono što je Trump rekao laž, jer „iako je istina da su djeca pošteđena od težih posljedica ove bolesti, to nije zato što se ne zaraze“.

Ali trebalo bi posegnuti za rječnikom i potražiti riječ „imuno“. To ne znači “ne može biti zaraženo nečim”. Koja besmislica! To bi bilo kao da kažem da sam imun na denga groznicu, jer je nikada nisam imao. Biti imun na bolest zapravo podrazumijeva infekciju – ako niste zaraženi, kako biste mogli da steknete imunitet ili da budete imuni? Imunitet je sposobnost da budete izloženi patogenu i ne razbolite se, a ne sposobnost fizičkog izbjegavanja patogena.

“Analiza ovog čovjeka”, ako bi se tako mogla nazvati, kaže da imuni sistem čovjeka treba biti smješten van tijela, poput nekakvog ogrtača ili balona koji odbija patogene prije nego što mogu da ga dodirnu. Ako Trump misli da to znači imunitet, on zaista pokušava da “dezinformiše” američki narod. Ali Trump to ne misli, jer Trump, za razliku od horda svojih obmanjivača, nije moron.

Promijenite ploču

Ovo već postaje zaista dosadno. Kombinovana moć društvenih medija pod kontrolom liberalnog zapadnog svijeta blatila je konstantno zakonito izabranog američkog predsjednika. Barem neće više poslije novembra. Ili će Zuck, i Jack i co. doći na svoje i Joe Biden će biti izabran, ili će Trump ponovo pobijediti, i oni će se morati pregrupisati i vratiti na ploču za crtanje – vjerovatno onu koja je označena kao „impeACHment.“

Naravno, ne bi prošlo mnogo prije nego što mašine za blaćenje ponovo budu uključene i potpuno usmjerene na Trumpa, ali sigurno bi bio samo kratak predah za osnivače Big Techa prije nego što Bijela kuća uzvrati udarac.

COVID-19DjecaDonald TrumpProvjera činjenica
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Tuzno ali istinito..FOX news jos jedini.obratiti pozornost na tuckera carlsona,ne znam kad sam zadnji put vidio toliko objektivnog a najgledanijeg voditelja.pitanje do kada..ako niste pretplaceni na FOX,otezavaju vam na youtube-u gledanje emisije.

mislim
3 godine prije

kako vidim budučnost ,ako tramp izgubi ode sve u pm.
a najžalosnije što je tramp najbolje što amerika ima.

RENEW
3 godine prije

Glede na to, da umirajo večinoma upokojenci v domovih bi morali cepiva testirati na upokojencih in njihovih mačkah, ker meni se zdi, da je vedno več mačk okuženih in da mačka lahko prenaša virus. Otroci pač niso ogrožena skupina, ker se virus teže veže na njihove celice.

Istrazuj
3 godine prije

“… Big Tech sve više djeluje na politički način…” Tzv Big Tech – je bukvalno – cionisticka banda koja vrsi nevidjenu cenzuru i gusenje informacija, nikad vidjenu do sada na Svijetu! Ova cionisticka banda – je prevazisla i Inkviziciju i Gebelsa – a idiotska MSM jos uvijek prica o “Zapadnoj demokratiji”! To je toliko van pameti – da kad bi neko ovako nesto rekao prije 2 godine da je cak i MOGUCE – prozvali bi ga najglupljim “teoreticarem zavjere”! Danas – skroz normalno! A cionisticki MSM jos podrzava cijeli ovaj terorizam! Cini mi se da – cak i ako postoji, jos uvijek neko ko ovaj terorizam/ fasisam/ orwelijanstvo – jos “ne vidi” na idiotiziranom “Zapadu” – takvom nema spasa. Takvo bice moze biti samo – lobotomirani glupak…. Licno – nikad nisam vidio ovakav stupanj GEBELSOVSTINE – a pogotovo da se ista ta gebelsovstina primjenjuje (evo sada prakticno svakodnevno) i na… Čitaj više »

Emiliano Zapata
3 godine prije

Ako su mogli zrtve prometnih i mafijaskih obracuna racunati pod umrle od kovida, sto nebi i djecu? Najmanji problem za SuperZlikovce!

Lucija
3 godine prije

Još od kada je reklamirao prvi put klorokin, bilo je jasno da ima nekog savjetnika koji zna što govori. Ovo za djecu je točno: “novi” imuni sustavi vrlo sposobni za brzu borbu i – učenje. Za mjesec dana ovo će biti goruća tema: neće htjeti početi novu školsku godinu. To je već slučaj u nekim Južnoameričkim državama, Filipinima…nema škole do daljnjeg. Ipak, studije pokazuju da djeca zaista, nisu ugrožena: “A new study published Monday ( ovaj ponedjeljak) in The Lancet Child & Adolescent Health journal found that secondary COVID-19 transmission among children at 25 educational institutions in the Australian state of New South Wales was LOW.” The study, carried out by researchers at the University of Sydney and the Australian National Center for Immunization Research and Surveillance, was conducted at 15 schools and 10 child care centers in the state. The study found that 12 children and 15 adults during… Čitaj više »

Zax
3 godine prije

Tony Heller na YouTube je objavio nesto slicno. Naime smrtnost amerikanaca od svih uzroka do dobi od 24 godine je najmanja u zadnjih pet godina. Pametnom dovoljno da donese zakljucak. Ali ova plandemija od pocetka nema veze sa cinjenicama i logikom. Zasto bi sad bilo drukcije

vladek68
3 godine prije

Osobno se smatram ljevičarem starog kova ( ovi današnji,salonski mi debelo idu na živce) pa mi neko ne može reći da simpatiziram Trumpa zbog njegovih konzervativnih pogleda. U suštini lik mi je ok zbog jednostavne činjenice što ne pleše baš uvijek onako kako to korporativna bankarska elita želi. Njihov liberalizam se završava najrigidnijim “Laissez-faire” pogledom na ekonomiju, a ljudska prava za tobožnju borbu za prava raznih marginalaca. Pri tom obično stvore problem pa onda se bore za rješenja kako bi maknuli pogled većine sa suštine životnih problema. Npr. stvar je u tome da i protivnici pobačaja i njihovi oponenti podjednako galame oko suštinski manje bitnog polja života koje je u većini zemalja već odavno riješeno. 70-ih godina se striktno znalo šta je zametak ,zigot,fetus a što svjesno živo biće, ali danas očitio ne. U tom svijetu manipulacija Trump je začuđeni čovjek koji pokušava balansirati među izmanipuliram ljudima. Ne smatram ga… Čitaj više »

Lucija
3 godine prije

Promatrač

Po Ustavu Srbije, onaj zakon o prisilnom cijepljenju je – protuustavan. Članak na webtribune.rs (sa rječima za pronalazak: Ustav, čipiranje, prisilno, deca).
Srbija je trebala uvesti sirovine za proizvodnju klorokina, ali je netko to obustavio.
To su tablete. Hidroksyklorokin i Klorokin. Pazi se na doziranje. Uz njih ide Azitromicin (Summamed).

ZZZ
3 godine prije

Kako onda da shvatimo sta se krije iza Trumpove podrske 5G? I da hoce da proda TikTok bas Gatesu? I da na konferencijama stoji iza Faucija?

Alex
3 godine prije

Trumpov najveći problem je šta nastupa kao moron i što vjerojatno skriva iza toga i vuče poteze u pozadini, koji su u suprotnosti sa naoko agresivnim nastupom. Kad se sve zbroji, ispada da je Trump pokrenuo manje ubijanja nego ijedan američki predsjednik do sada.
“Pas koji laje, ne ujeda.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI