Edward Lucas: Rusija nepošteno posjeduje prirodne resurse

The Economist - Putin
149 komentara

Prije nekoliko dana je urednik utjecajnog britanskog magazina The Economist Edward Lucas za ništa manje utjecajni britanski list The Times naveo toliko dugo ponavljani san Anglosaksonaca ”kako se gospodarstvo Rusije temelji na nepoštenim prihodima od vađenja i prodaje prirodnih resursa”.

Upravo tako piše: ”… na nepoštenim prihodima od vađenja i prodaje prirodnog resursa.”

To nije bila jezična pogreška, nego odraz stogodišnje strategije kojoj je cilj lišiti narode koji ”nepravedno” posjeduju prirodne resurse i zemlje. Te su zemlje, na primjer, otete Indijancima ili australskim Aboridžinima.

Pokojni Zbigniew Brzezinski je davno prije 2017. godine pisao otprilike isto.

”Današnja Rusija je ista jezgra Zemlje – Heartland, koju je u prošlosti koncipirao Halford Mackinder. Heartland se mora poraziti i podijeliti na komade, jer je to ključ američke globalne hegemonije”, napisao je Brzezinski.

”Rusija mora biti podijeljena na tri zasebne države. Jedna sa sjedištem u St. Petersburgu, druga sa sjedištem u Moskvi i treća u Sibiru se moraju podijeliti u zasebne države. Resurse tih zemalja ne bi raspolagala Rusija, nego civilizirani svijet”, rekao je jednom od svojih intervjua Brzezinski.

Naravno, ”civilizirani svijet” je ljepši izraz američku hegemoniju, najčešće upotrebljavan u Sjedinjenim Američkim Državama, među vazalima Washingtona i ruskoj ”petoj koloni”.

Međutim, oduzimanje teritorija i  prirodnih bogatstava je proces kojeg redovito prati fizička eliminacija ili porobljavanje autohtonog stanovništva, što poništava bilo kakav pravni ili diplomatski dijalog. Bilo kakav dijalog s vladama ili pravosudnim tijelima se može voditi samo u slučaju da vam suprotna strana priznaje nekakva prava. Ako, na primjer, vašem odvjetniku na sudu zabrane da govori tijekom postupka, zašto vam je uopće potreban?! U pravnom smislu, odvjetnik koji nije dobio pravo da govori znači odsutnost odvjetnika. Zašto ova usporedba?

Danas je valjda svakome jasno da je cilj Washingtona bio uništiti Ukrajinu, kako bi se uništila Rusija. No, došlo je do problema. Naime, Ukrajinci su se pokazali nemarnima, neposlušnima i počeli su se klati međusobno, bez pružanja aktivnog otpora, dok je Rusija uspjela očuvati i suverenitet i svoje resurse. Ovdje govorimo o suludoj autodestruktivnoj odluci Ukrajinaca u Kijevu 2014. godine, ne o ratu u Donbasu.

U tom vremenu su Rusi odlučili da ne žele završiti kao Indijanci i nisu se predavali. Neka se uništiti drugo pleme! Iako je se situacija dramatično promijenila od kraja 2013. i početka 2014. godine, za konačni ishod je važno da nisu uništena sva ”plemena” i nije ostvaren ključni cilj neprijatelja.

Danas, samo nekoliko mjeseci od Trumpove inauguracije za novog američkog predsjednika, postalo je više nego jasno da bio u Bijeloj kući on ili netko drugi, ništa ne mijenja na stvari.

Rusija se apsolutno ne može nadati nikakvom dijalogu s NATO paktom. S druge strane, argumente Sjevernoatlantskog saveza o tome kako bi ruske vlasti trebale koristiti resurse zemlje treba zaboraviti. Moskva ne treba dozvolu Washingtona u donošenju bilo kakvih odluka. No, čini se da američki političari žive u paralelnoj stvarnosti.

Oni su još u eri Jeljcina, kada je Rusija dobivala sve u zamjenu za sirovine. Američki savjetnici su Jeljcina uvjerili da u zemlji uspostavi gospodarstvo primitivnog plemena, a samo Rusi su bili lišeni bilo kakvog oblika sudjelovanja u globalnoj ekonomiji.

Mnoge zemlje još uvijek imaju takva gospodarstva. Vjeruju da su suverene, da donose odluke, da upravljaju ekonomijom i resursima, a zapravo imaju, bolje rečeno imamo ekonomije primitivnih plemena.

Sada The Economist i The Times uglas i na najvišoj razini analitičke marljivosti  žele dokazati čitateljima kako Rusija prodaje samo sirovine i ništa drugo, a i one im ”nepravedno pripadaju”. Problem je što ovdje ne govorimo o tabloidima, nego listovima i časopisima u kojima piše elita raznoraznih think tankova.

U početku su se usudili zavladati ruskim gospodarstvom, čime je zemlji ostao privid suvereniteta, a onda se počelo otvoreno govoriti kako treba zavladati samim teritorijem i podijeliti ga na više neovisnih država. Izvorno je ideja bila na tri, ali nije isključeno i na više, jer što su zemlje manje, njima je lakše vladati, da ne govorimo ako se u svakoj od njih uspostavi marionetska vlast.

Možda bi tako bilo da Rusi nisu vidjeli što se dogodilo u vrijeme invazije na Irak, Libiju i Siriju. Kada su se provodili državnu udari u Kirgistanu, Ukrajini i Gruziji, kada se Zapad povukao iz Ugovora o protubalističkim projektilima ili kada je Pentagon rasporedio proturaketni štit u istočnoj Europi.

Uplitanje u unutarnje stvari Rusije i izjave američkih političara da će se usprotiviti gospodarskoj integraciji Rusija sa susjedima razmaženi Putin ne cijeni, kao ni američke sankcije, koje su valjda prijateljska gesta koja koristi ruskim interesima.

Takvih ”pravednika” i ”dušebrižnika” Rusije je u 1000 godina bilo na milijune. Neki su pokopani i zaboravljeni, a drugi su sa svojim oružjem doslovno ostali zatrpani s toliko željenom ruskom zemljom. Svi oni su htjeli ”pravedno” podijeliti prirodna bogatstva Rusije.

Gdje sada ”pravednici” poput Edwarda Lucasa i Zbigniewa Brzezinskog? Doduše, Lucas je živ, a ostali su odavno istrunuli u zemlji, dok je Rusija još tu i bit će još dugo godina.

Gamaion Magomed, autor knjige ”Homo Unus”, je napisao:

”Uz dužno poštovanje prema sjevernoameričkim Indijancima, mi nismo Indijanci. Mi smo Rusi, koji su izgradili tehnotroničko carstvo, a ako netko misli da može doći, opljačkati nas i odvesti našu djecu na rezervate, onda s njim nešto nije u redu. Ako dobre stare kolonijalne metode još uvijek daju rezultate, ako zapadni biznismeni zamišljaju sebe kao elitu u našoj zemlji, čak i ako još uvijek uspijevaju prevariti lokalne kompradore, nastavak priče o tome kako će oni i njihovi potomci uživati u novim tuđim domovima bi mogao imati drugačiji rasplet od očekivanog.”

”Naša bljedolika braća već dugo vremena ne shvaćaju da ovo nije prerija. Ovo je Rusija, koja je uvijek imala vunu za našu ledenu pustinju.”

Slično je u svom godišnjem obraćanju krajem 2014. predstavnicima federalnih vlasti, domaćim i stranim medijima u Kremlju, rekao ruski predsjednik Vladimir Putin.

”Govoreći o sankcijama. One nisu samo nervozna reakcija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na naš stav prema događajima i državnom udaru u Ukrajini, pa čak i prema takozvanom Krimskom proljeću. Siguran sam da bi se sve dogodilo s nekim drugim izgovorom, samo kako bi se zaustavilo jačanje Rusije, utjecalo na našu zemlji, pa čak i iskoristilo. Politika zadržavanja Rusije nije izmišljena jučer. Ona se protiv naše zemlje provodi mnogo, mnogo godina,… možemo reći desetljećima, ako ne i stoljećima. Ukratko, svaki put kad netko misli da je Rusija postala prejaka i neovisna, odmah se pokreću ovi mehanizmi.

Međutim, razgovarati s Rusijom s pozicije sile je besmisleno. Bilo je čak i onda kada je bila suočena s unutarnjim poteškoćama, kao što je bilo ’90-ih i ranih 2000-ih. Sjećamo se tko i kako je u to vrijeme, gotovo otvoreno, ovdje podržavao separatizam i terorizam. Tko su bile te ubojice čije su ruke umrljane krvlju? To nisu bili samo pobunjenici, nego podrška koja je došla s više razine.

Ali ponavljam,… pamtimo i kako su se najveći teroristi predstavljali kao borci za slobodu i demokraciju. Postalo je jasno da će se naši protivnici i neprijatelji ponašati sve ciničnije i agresivnije. Unatoč našoj tadašnjoj otvorenosti i spremnosti za suradnju u većini naizgled osjetljivih pitanja, unatoč činjenici da smo u uzimali u obzir i želje naših bivših protivnika i smatrali ih bliskim prijateljima i saveznicima, oni su bez stida davali podršku separatistima u Rusiji. Iz inozemstva su im pomagali obavještajno, politički i financijski. Bilo je potpuno jasno, bez ikakve sumnje, da nam se spremao jugoslavenski scenarij raspada i komadanja, sa svim tragičnim posljedicama za narode Rusije. To neće proći. Mi to nećemo dozvoliti.

Baš kao što to nije uspio Hitler, sa svojim idejama o tome da cinično uništi Rusiju i da nas protjera preko Urala. Nadam se da se svi sjećaju kako je završio. Naša vojska je slomila neprijatelja i oslobodila Europu, ali mi zbog ozbiljnih šteta tijekom 1941. i 1942. Godine to ne smijemo zaboraviti i ne smijemo ponavljati iste pogreške u budućnosti.”

Ovu je izjavu Putin dao 04. 12. 2014. i mogla bi biti odgovor uredniku utjecajnog britanskog magazina The Economist, Edwardu Lucasu, koji smatra ”kako se gospodarstvo Rusije temelji na nepoštenim prihodima od vađenja i prodaje prirodnih resursa”.

Edward LucasThe Economist
Pretplatiti se
Obavijesti o
149 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

“Međutim, oduzimanje teritorija i prirodnih bogatstava je proces kojeg redovito prati fizička eliminacija ili porobljavanje autohtonog stanovništva, što poništava bilo kakav pravni ili diplomatski dijalog.”-pitam se je li samo meni ovo izaziva ledenu jezu? Nekako mi previse dobro opisuje sve sto se dogadja na Balkanu…

fenix
6 godine prije

Nepravedno posijeduje resurse hahah koji pacenici. Danas je 2017 svi snovi o Zapadnoj hegemonije je davno ukopana mogu samo zamisliti kako se sa sjetom sijecaju 2013 ili 2014 kada su “zli Rusi” bili neposlusni samo na svojoj teritoriji a vidi sad Sirija pusti snovi cak i Blisi Istok zatim Koreja treba vidjeti danasnju otvorenu poruku Kine Cionistima. Zivot je tocak koji se okrece.

Hash
6 godine prije

Vidi pameti. Tako nešto mogu lupati samo idioti koji o sebi govore da su “izuzetni”.
Ne dao Bog da ostvare svoj naum, ograničili bi nam i naplaćivali i vazduh koji udišemo, nama gojama.
Srećom Medo se probudio a Zmaj ojačao. Tu su i prijatelji Persijanci i drugi slobodarski i narodi. Svaki dan će nas biti sve više.
Zbogom ludaci iz “međunarodne zajednice” i “civilizovanog svijeta”. Dosta vas je bilo.

subotica
6 godine prije

Kapitalizam I funkcionise tako.siri se.jos. jos vise .svake godine rast 20%OTIMAJ trziste unisti konkurenciju.Rusi su kao I mi Balkanci naivno verovali da ce nas ostaviti na miru I prihvatiti ako promenemo sistem-komunizam,ma da prc.Odredili su nam ulogu jeftine radne snage I sirovinske baze.A I nama se dopalo.polovni auti s zapada veliki trgovacki lanci.. dzaba kad nema posla a nema onda ni para,za kupovinu.Sad jedna zanimljivost koju je izracunao jedan bankar MMF,bivsi.Staroegipatcka civilizacija je 3000 godina bila najaca I niko je nije smeo napasti.da su oni u prvoj godini osnivanja imali jedan kubni metar dobara a rast privrede od 5% kao sto danas smatramo normalnim.Sta mislite na koloko bi to kubika naraslo za 3000 god
DA NE poverijes na 5 zemaljskih kugli.Znaci teorecki je nemoguce ici samo napred ,vise jace I bolje.

ralon
6 godine prije

ko o cemu britanci o postenju rusi bi trebali izvesti neki medijski 9 11 i j ili kao sto im je rekao putin nek uzmu zastave u ruke i krenu ta svjetska medijska kakofonija puna neistina i lazi uvreda najgore vrste nije svjesna da ce zahvaljujuci njihovom predanom radu oni i njihova djeca zavrsiti kao topovsko meso na istocnom frontu ili ce se raspadati od radijacije kompletni idioti

Moreno
6 godine prije

A pari ka neka zajebancija . . . usput, jedni od vlasnika The Economista su i Rotschildi . . .

StarDam
6 godine prije

Tip je ratnohuškački psihopat, dovoljno mi je bilo vidjeti nekoliko naslova njegovih članaka u Times-u.

rodoljub
6 godine prije

Zapad se uvek, pa i danas bogati pljackom tudjih prirodnih resursa. Vecih licemera i podlaca nema na planeti .

ralon
6 godine prije

usa zatvorila nekoliko konzulata ruskih u americi trump i putin smanjuju birokraciju stednja

nelogično
6 godine prije

logično, ne?

Mile
6 godine prije

Sankcije Rusiji traju jos od sredine 16 vijeka i vremena Ivana Groznog. Zapad u ovom visevjekovnom sukobu nema sanse, Rusi kao narod, usudicu se da kazem da je to savrsen ljudski materijal koji se jednostavno ne moze slomiti.

Abaska
6 godine prije

Primitivizam nije isto što i nekultura, nepismenost, ovisnost, zatiranje duha i života, beznađe, zaglupljivanje, nestanak empatije, štovanje Novca, makijavelizam.. – sve ono što se potiče u targetiranim državama koje neće da se naguze. Primitivizam ne znači izostanak reda. Danas kad smo potopljeni u tehnološku stvarnost, nemoguće je biti uistinu primitivan, osim možda ponegdje u surovim i još uvijek izoliranim divljinama. Zapravo, vjerujem da se primitivac isključivo rađa, a nekultura i ostalo gore navedeno se uči, usađuje obrazovanjem, odgojem i idolima, nametanjem uniformnog mišljenja i skučenog okvira ideja o životu i što bi život trebao biti. Takvi sami zidamo i branimo svoj zatvor. ## Mislim da je ovdje nedavno spominjana knjiga: https://archive.org/stream/principlesofseco00ingliala?ref=ol#page/n17/mode/2up

dobagan rogić
6 godine prije

Je je sjećam se kad je prije par godina Putin reka bivšem Premijeru UK Davidu Cameronu Pa Vi ste jedan mali beznačajni otok na što je Cameron pomodrio od bijesa i poćeo držati neka predavanja iz povijesti te mi smo bili ovo ono mi velika sila . Na te priče je Putin odmahnuo rukom.

ventilator
6 godine prije

Ovo je da ti pamet stane.Cinizam i bahatost Zapada zaista nema granica. Ovakve izjave produkt su bolesnog uma.Nažalost ovakvi bolesni umovi ovladali su velikim dijelom svijeta,zahvaljujući i mnogobrojnim elitama vazalnih država,korumpiranih od svojih mentora.Mislim da Rusi, Kinezi,Indijci,Azijati i Latino amerikanmci pod hitno moraju promjeniti taktiku odnosa prema ovako formiranom Zapadu.Pa ovo je isti stil kojim je Hitler opravdavao pohod na svijet s tom razlikom što su ljudi imali iluziju, ili mogućnost, da negdje mogu pobjeći kad su se našli u klopci. Uz ovakav bolestan um svijet može nestati mali brže nego Hirošima i Nagasaki

Osoba C
6 godine prije

Je*i ga pajdo! Šta ćeš kad život nije pošten.

Weteran
6 godine prije

Mislim da u pitanju nisu materijalni resursi?!
Rusija smeta zbog Ideje, Misije, Vere !!

davor
6 godine prije

ma vidi,vidi ti te amerikurce…..neka pati koga smeta,rusija je prvak…..i moralna pozitiva…..svijeta

Mate
6 godine prije

Uz dužno poštovanje autoru članka. Trebalo bi i staviti link ka originalu.

Dvoglavi jahač apokalipse
6 godine prije

“Međutim, oduzimanje teritorija i prirodnih bogatstava je proces kojeg redovito prati fizička eliminacija ili porobljavanje autohtonog stanovništva, što poništava bilo kakav pravni ili diplomatski dijalog.”

Aha. Mislim da kužim.
Jedino Amerikanci mogu oduzimati teritorije i prirodna bogatstva, zbog svoje “izuzetnosti”.
Jedino oni mogu maltetirati građane drugih zemalja i zasipati ih napalmom.
Jedino oni mogu uništavat domorodačko stanovništvo i poslije promicat kulturnu raznolikost.
Jedino oni mogu upotrijebiti nuklearno oružje, u bilo kojem drugom slučaju to bi bio zločin.
Jedino oni mogu graditi vojne baze i tamo gdje nisu dobrodošli.
Jedino oni posjeduju vazale u 21. stoljeću.
Jedino oni mogu zagovarati demokratiju, a istovremeno stvarati robovlasničku imperiju, kakav je svojedobno bio Stari Rim.

Mislim da mi je sada sve jasno.
Ko je kriv Rusima što nisu “izuzetni”?

Piretis
6 godine prije

Tko o čemu britanci o poštenju.
Ni po jada kad tako nešto kaže amerikanac, Amerika je ipak neka sila i faktor. Ali britanac. Britanija ima neku prošlost, doduše kolonijalnu, ali teško budućnost. Dotični novinar se mora pomiriti da je njegova zemlja tek kišoviti otok na sjeveru Atlantskog oceana koja osim malo naftom i trgovine vrijednosnim papirima ničim vrijednim ne trguje. Ah da, i svojim jezikom koji su pretvorili u svjetski.

tuf
6 godine prije

Britanci imaju veliki psihološki problem prihvaćanja činjenice da nepovratno gube utjecaj u svijetu te pokušavaju barem održati privid putem medija i talking head političara kojima je itekako jasno da je njihovoj dominaciji odzvonilo. Uskoro će prestati biti financijsko središte (banke nakon Brexita planiraju preseljenje u Nizozemsku), a obavještajne službe će sve teže osiguravati svoju tradicionalnu disperiziranost po svijetu. Mašemo Britancima pa-pa, možda dočekamo da i završite na nekom međunarodnom sudu.

Svjatislav 989
6 godine prije

a da nije dslo do neke stamparske grezskice pa se ovo odnosi na 55 zvijezdica gde su mozgovi cionisti…Oni koji pamte ite kako Svjatislava iz 989 godine ..

Milan
6 godine prije

Pamtim ono smeće medlin kad je rekla “tolika prostranstva i tolika zemlja za tako malo ljudi”..meni se čini da zapad ima svako jutro mantru o resursima Rusije.

Atila
6 godine prije

Link za članak u Economistu

Andrej
6 godine prije

Sto li to Putin izgovara? Zar je Jugoslavija raskomadana uz vanjsku asistenciju? Pa to je hereza!
Guverneri balkanskih kolonija nisu niti trznuti na ovu izjavu koja postavlja na glavu sluzbena ucenja o nacionalnom samoodredjenju. Osobe koje se u zivotu oslanjaju na zdravo rezoniranje bi se sigurno upitale u kojoj je mjeri vanjska asistencija usmjeravala nacionalno samoodredjenje, odnosno u kojoj je mjeri nacionalno odredjenje paravan za implementaciju vanjskih interesa. Mozemo sve skupa pojednostaviti, pa se pitati vije li se danas slovenski, hrvatski, bosanski, srpski, crnogorski i makedonski barjak samo zato jer se gringosima nije dalo dodavati jos sest zvijezdica na svoju zastavu?

Brane
6 godine prije

Postavlja se pitanje dokad tolerirati bijesnog psa koji te želi napasti i raskomadati, a svojeg se bjesnila neće NIKAD riješiti. Ponekad pomislim da Rusija previše oteže sa preemptivnim nuklearnim udarom po bijesnim psima.
Pogotovo kad se zna da psi danonoćno rade na tome, nikad neće stati niti odustati, i jedino ih totalno fizičko uništenje može učiniti prihvatljivim susjedima.

Osoba C
6 godine prije

Ono što zovemo “Zapadom” smatra da sve što nije u njihovom dvorištu treba pretvoriti u kolonije i maksimalno eksploatirati. U povijesti već viđeno, samo se promijenila tehnologija. Drugi narodi su
manje vrijedni, ”divljaci”, ”necivilizirani”, treba ih “kristijanizirati”, “civilizirati”, “privesti pod okrilje
zapadne demokracije”, a stvarno od njih učiniti sluge koje će služiti njihovim interesima.
“Zapad” je samodopadan i egocentričan, smatra se superiornijim od sviju ostalih. I to se vuče stoljećima. Velika Britanija, šlepajući se uz SAD (koja ironija, uz svoju nekadašnju koloniju), još uvijek ima utjecaj u svijetu, nesrazmjeran stanju u kojem se sada nalazi. A i budućnost joj nije svijetla. Koliko god to nama i nije nešto, njihova kraljica je jedan od jačih kohezivnih faktora. Vrlo je izvjesno da će u budućnosti doći do osamostaljenja Škotske i nekih drugih procesa i Engleska, jer u stvari o njoj govorimo, zaista može postati sjena nekadašnje imperije, na kišovitom otoku.

Saban
6 godine prije

Svi ljevičari žive od NVO donacija koje kapitalisti tako svesrdno daju. Dvoličnost do jaja.

igi
6 godine prije

Iz ovoga se može saznati jedno i najbitnije:…multinacionalne anglosaksonske kompanije i židovske banke nalaze se pred zidom i reakcije postaju sve nervoznije jer ne znaju kako se ponašati van klišeja kojeg su stvorili 90tih.A znamo koji su to klišeji upravo oni koji su upotrebljeni za napad na miloševićevu srbiju,irak,libiju a danas na siriju što im u slučaju rusije za sada ne uspijeva čak naprotiv njihova moć je uzdrmana slobodnim protokom informacija i buntom naroda napose američkog globalizaciji.Po meni osobno živimo u vremenu pred padom svih maski i kada se budućnost ubrzava ka svom krvavom krešendu…

frup
6 godine prije

Englez Edward Lukas je napisao knjigu za Ruse na ruskom jeziku pod imenom
Новая Холодная война: Как Кремль угрожает России и Западу
ili
Novi hladni rat: Kako Kremlj ugrozava Rusiju i zapad.
Knjigu je objavila ruska izdavacka kuca Ozon.Ru

Knjigu disributira i Amazon pod imenom
The New Cold War: Putin’s Russia and the Threat to the West

Lukas je izajavio za Snowdena
Da je on meni prisao s materijalom koji je dao the Guardianu, ja bih ga smjesta uhapsio i odveo na policiju.

Lucas has condemned Edward Snowden, saying
“If Snowden had approached me with these documents I would have marched him down to Bow Street police station and asked them to arrest him.”

tabula
6 godine prije

“Resurse tih zemalja ne bi raspolagala Rusija, nego civilizirani svijet”, rekao je jednom od svojih intervjua Brzezinski.”
Na žalost, nikako da shvatimo, da mi koji obitavamo istočno od Alpa, a naročito Slaveni, za njih nismo civilizirani svijet. Od izvornih načela pojma civilizacije i demokracije malo je šta ostalo zahvaljujući upravo tom “civiliziranom” svijetu. Svjedoci smo promocije njihove civilizacije i demokracije u Libiji, Siriji, Iraku, Afganistanu… I oni nama o civilizaciji…

rodoljub
6 godine prije

Zaista nije posteno imati svoje resurse. Posteno je pljackati tudje resurse .

žrec
6 godine prije

Ajme što su se komentatori uzjogonili. Pa Lucas je samo parafrazirao Brezinskog koji je to davno rekao i napisao u knjizi. Čak mislim da ni Brezinski nije prvi, već su imperijalni britanci negodovali zbog sibirskih bogatstva.

zlatan
6 godine prije

Nažalost, članak je površan i obiluje netočnostima, da ne kažem lažima. Ja dobro znam i povijest i zemljopis, a nadam se i autor članka. Tu piše da Rusi nisu ni sjeveroamerički Indijanci ni Aboridžini, samo je autor zaboravio da su Rusi, kao evropski bijeli osvajači zauzeli Sibir, i oteli te zemlje sibirskim starosjediocima. Danas, iza Urala ti isti Rusi jesu većina, a starosjedioci tj.domoroci su manjina….. aneke skupine su jednostavno nestale. Dapače, Rusi kao istočni Evropljani su sto godina kasnije počeli osvajati Sibir (tek od1580-te godine) nego zapadni Evropljani Amerike (od 1492-druge godine). Trebalo im je preko sto godina da izbiju na Pacifik, pa su čak prešli i osvojili dio sjeverne Ameriek (Aljaska). U članku pipe da Rusija postoji 1.000 godina. To nije istina. Tada je postojala KIJEVSKAJA RUSJ, tj.Kijevska Ruija. Znači ishodište današnje Rusije, Ukrajine, pa i nBjelorusije, jest Ukrajina! Rusija nastaje nekoliko stoljeća kasnije, kada je Moskovska kneževina… Čitaj više »

bole
6 godine prije

Dobicete k…..!

creative01
6 godine prije

To je več davno dio američke kulture …

maja
6 godine prije

bas bivsi poljaci ´wolfowitz i brzezinski mrze rusiju iz dna duse – i ta dvojica – sa drugim suradnicima, a la levy strauss i sl, napravili su odavno usa-geostrategiju – koja je pocela prvotno sa kaznjavanjem par desetaka drzava – koje nisu dale svoje resurce, koje nisu ponizno prihvatile ujka sama i njegove blagodati. wolfowitz – brzezinski doktrina nalaze – da sve drzave koje ne suradjuju sa usa, tj. koje nisu spremne dati svoje resurce na raspolaganje ovima, te koje pokusavaju igrati usa-konkurenciju – moraju obavezno biti kaznjene. ili drzavnim prevratom, ili objavom rata, ili odr. cijepivima, prehramb. koncernima i bankama, tj. muljazama svih vrsti – danas u vidu vladavine mega-koncerna (prehrambeni, farmacijski, bankarski, medijski i sl), nestajanja sela, opcim siromastvom, ratu klimom po svijetu, globalizaijom i takvom ideologijom (agenda 21). kad se “dogodila” ukrajina svi ljudi s mozgom i ocima znali su zasto, ali se dogadja i afrika i… Čitaj više »

đorđe
6 godine prije

treba im sve prodati , potrošiti lovu a onda im sve oduzeti i proterati ih

alan ford
6 godine prije

The Economist je list globalističke lihvarske elite u vlasništvu Rotschilda, a Edward Lucas, član je glavnog odbora think tanka “Center for European Policy Analysis” (CEPA) (Centar za europsku političku analizu”) sa sjedištem u Washingtonu i podružnicom u Varšavi. CEPA se bavi posebno srednjom i istočnom Europom i Balkanom. Predsjednik CEPA je hazar Larry Hirsch, a član glavnog odbora je i Janusz Bugajski, američki aktivist poljsko-hazarskog podrijetla, koji redovito piše propagandna sranja protiv Rusije i Sirije u Hanžekovićevom masonskom Jutarnjem listu. Na listi sponzora koji financiraju CEPA su između ostalih: zloglasni NED-umivena varijanta CIA-e, (koja sufinancira i Peščanik srpski elitni NGO sorosevaca iz cijele regije), američka misija pri NATO-u, američko ministarstvo vanjskih poslova,.. te mnoge privatne američke fondacije.

zoran
6 godine prije

ovakvu izjavu je dala Olbrajtova pre par godina,da treba sve podeliti sa ostatkom sveta ali se posle nekog vremena izvinila uz komentar da nije dobro prevedena sta je htela da kaze.malo sutra.a mi sa balkana,sta reci,usli smo u masinu,ukljucena je centrifuga i tu je kraj.sve ce nam uzeti i bicemo samo puka sirotinja i nista vise.ocito da smo plitkoumno razmisljali.a narod ko narod lako ga je povesti i zavesti,otreznjenje je uvek bolno i dugo.

Ive
6 godine prije

Bravo civilizirane USA uz pomoč UK, Francuske u cijeloj svojoj povijesti ima čak 12 godina mira dok cijelo ostalo vrijeme nasilo ratovima “prodaju” svoju viziju yapadne demokracije u zamijenu za prirodne resurse, što je opet samo fini izraz za PLJAČKU

Ive
6 godine prije

Hebite se i gonite se u “civiliziranu USA + EU” svi vi guverneri sa podrucja bivse YU, nama vratite i ostavite Titovu dikaturu i sve sto je za Tita napravljeno i izgradjeno.

rotšild
6 godine prije

Tako je, izletjelo mu je. Talmudski židov, neprijatelj čovječanstva, Sotona svijeta, pohlepni krvoločni zločinac hoće tuđa prirodna bogatstva, tuđe javno dobro Zbog toga sotoniziraju Putina.Pa čak i praščići na tzv javnoj televiziji govore laži o njemu. Pobjedom u Siriji Putin nas je ,za sada, spasio od Novog Svjetskog Poretka, ali talmudski židov neće odustati, on je u stanju poklati pola svijeta da bi vladao kao “Izabrani “narod. Živio Putin.

marzic
6 godine prije

hrvatska ponajvise izvozi ,drvo ribu i naftu,jos se hvalimo sa uspjesnosti,

Omer
6 godine prije

E taj dugovjecni san him se nece nikad ispunit mater hm jebem posred picke onu civiliziranu

Bojan
6 godine prije

Napred Putin i Rusi jebite mater toj američkoj stoci

Bojan
6 godine prije

Jugoslavenski scenarij, ili kako od 24 milijuna slobodnih gradjana naciniti robove….

Globalizacija - globalna prijetnja
6 godine prije

“…Rusija nepošteno posjeduje…” (!) Pazi opasnog bezobrazluka i otvoirene teritorijalne prijetnje!! Onaj Nepomenik iz Vučje jazbine je bio mnogo iskreniji u svom zločinu, od ove američke “demokratije”, koju vrlo kreativno tumače. Već od slučaja do slučaja.

Globalizacija - globalna prijetnja
6 godine prije

Kao nekontrolisana vojna sila Ujka Sem je postao ogromna prijetnja svjetskom miru. Ujko ne priznaje nikakvo Međunarodno javno pravo. MJP je za Amere “Američki nacionalni interes”! Šta god mu to značilo-

Ahmed
6 godine prije

Neka neka mamu vam anglosaksonsku imperijalisticku..neka brat Putin cuva Rusiju i prirodne resurse..ponos je svih slavena i neka povede sve slavenske narode u oslobođenje od anglosaksonskog ropstva a židovi i anglosaksoni neka papaju govna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI