82 pripadnika ukrajinske granične straže koji su se predali na Zmijskom ostrvu stigla u Sevastopolj

Zmejni ostrvo
21 komentar

Ukrajinske vlasti su tvrdile da su graničari poginuli dok su branili Zmijsko ostrvo u Crnom moru tokom ruske specijalne operacije i odlučile da ih „posthumno“ odlikuje ordenom Heroja Ukrajine. Kijev je takođe naveo da je broj „ubijenih“ graničara 13, rekavši da su izabrali da umru „herojski“ umjesto da se „predaju“.

Grupa od 82 ukrajinska vojnika, koji su se predali na Zmijskom ostrvu, prebačeni su u Sevastopolj, saopštila je Crnomorska flota Rusije.

„Položili su oružje i odlučili da se vrate svojim porodicama“, rekao je general-major Mihail Jasnikov, zamjenik komandanta Crnomorske flote za logistiku.

Jasnikov je naglasio da je Crnomorska flota poštovala odluku ukrajinskih graničara. Za njih je napravljen bezbjedan prolaz da napuste područje operacije.

„Poslije prolaska kroz kratkoročne pravne procedure i dogovora sa ukrajinskom stranom, vojnici Oružanih snaga Ukrajine će biti poslati kući u Ukrajinu autobusima obezbjeđenim za ove namjene“, dodao je Jasnikov.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska nije tražila medicinsku pomoć. „Ali ako do toga dođe, biće im pružena sva neophodna pomoć. Ukrajinski vojnici dobijaju terensko sljedovanje i flaširanu vodu sve vrijeme kretanja do konačnog odredišta na teritoriji Ukrajine“, rekao je Jasnikov.

Proteklog dana ukrajinske vlasti i mediji tvrdili su da je 13 graničara izabralo da „herojski“ pogine umjesto da se preda Rusima. Kijev je čak izjavio da će ih „posthumno“ odlikovati ordenom Heroja Ukrajine. Ruska strana je demantovala ove tvrdnje, ističući da im je ostrvo dobrovoljno predato.

“82 ukrajinska vojnika položila su oružje i dobrovoljno se predala jedinici ruskih oružanih snaga. Trenutno se od njih traži da potpišu odbijanje učešća u neprijateljstvima. Uskoro će biti vraćeni svojim porodicama”, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov  25. februara.

Rusija je rano ujutro u četvrtak 24. februara pokrenula vojnu operaciju demilitarizacije Ukrajine. U televizijskom obraćanju Rusima, predsjednik Vladimir Putin je rekao da okolnosti „zahtjevaju odlučnu i hitnu akciju od nas, narodne republike Donbasa su zatražile pomoć“.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je specijalna operacija usmjerena samo na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i da civilno stanovništvo nije u opasnosti.

crnomorska flotaRatrusijaukrajinaZmijsko ostrvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kme
2 godine prije

Kmeeee kmeeee

Jeff
2 godine prije

ovaj portal predstavlja “službenog” prenositelja glasila ruske vojne propagandne mašinerije…

pirat sa kariba
2 godine prije

zato su mediji zapada raspisali kao su prkosno odgovorili rusima sa “fak u ,rusia ” i onda su ih rusi sprzili ,niko nije prezivio … toliko o vjerodostojnosti zapada i medija ,cuvara slobode ,istine i najvecih vrijednosti covjecanstava

pirat sa kariba
2 godine prije

nema video zapisa nit da su poginuli ,sve je tvrdnja bez dokaza , Isto ko da ja kazem da si troll (na osnovu komentara )i vjerojatno terorista postavljen i placen od faktografa ali bez dokaza ,za ovo zadnje ,sta pametujes

MKD
2 godine prije

Franchi, da nisi mozda musko a oces da budes zensko?

Peter Tosh
2 godine prije

Pasta-suta je zakon

Peter Tosh
2 godine prije

tube.com/shorts/GJmDPKFMHzI?feature=share

Zorule
2 godine prije

nema zapisa u ovom članku ili općenito na internetu?
Ako je ovo prvo neka odgovori redakcija.
A ovo drugo ne stoji jer sam na bar 10-ak mjesta nasao video i slike, uglavnom na telegram kanalima.

abc
2 godine prije

Još jedan dokaz o lažima zapadnih medija.

throne
2 godine prije

pogledaj pravda rs ima na lat. sv dobijaju vodu i obrok. Cim su sisli s broda. Inace ne radi se o 13 vec o 83 vojnika.

tihobl
2 godine prije

Moram opravdati Zelenskog. Nije imao izbora nego da proglasi da su se borili do zadnjeg metka. Prica ide ovako:

Zmijsko ostrvo se nalazi blizu Rumunije. Nekad je bilo u sastavu SSSR i na njemu su bili sovjetski vojnici, a onda je bilo napusteno 25 godina. Kad je Potrosenko cuo da u tom dijelu Crnog mora postoje neutvrdjene zalihe plina i da rumuni istrazuju poslao je vojsku na to zaboravljeno ostrvo cime je ekonomaksa zona Ukrajine u Crnom moru prosirena do blizu Rumunije. Kad je dosao Zelenski obecao je amerima bazu na tom ostrvu za jaku radarsku stanicu i protivbrodske rakete.
Kad je dosao ruski brod vojnici su se predali i prepustili ostrvo crnomorskoj floti. Zelenski nije mogao amerima reci da je izgladnjivao vojnike na tom ostrvu, da ih je zanemarivao, da im nije slao dovoljno hrane i da su se predali bez ispaljenog metka.

Max
2 godine prije

Pisali su da su poginuli.

gigi pinna
2 godine prije

Danas se svaka pizdarija snima – mogli ste snimiti i ta 82 ukrajinska vojnika. Ovako imamo vašu riječ, protiv one ukrajinske.
A zna se da prvo što strada u svakom ratu je istina.
EU držala sve ove godine glavu američko-britanskoj guzici kao da ih se ništa od ovoga ne tiče, i sad su se probudili šaljući oružje. Koji sve degenerici vode ovu šugavu, pedero-liberalnu Europu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI