fbpx

Izraelski poklon Joeu Bidenu, 52 dana prije nego što je i preuzeo funkciju: Rat sa Iranom

Paljenje Izraelske i Americke zastave

Atentat na vrhunskog nuklearnog naučnika u Teheranu namjera je Izraela da natjera vjerovatnog novoizabranog predsjednika SAD da odbije diplomatiju i odabere vojnu akciju da se izbori sa iranskom nuklearnom ambicijom. Koju će opciju odabrati?

Mohsen Fahrizadeh je bio otac iranskog nuklearnog programa; Iran je jedva priznao njegovo postojanje, a kamoli rad. Brigadni general Islamske revolucionarne garde, Fahrizadeh je bio uključen u akademske aspekte iranske nacionalne bezbednosti, da bi na kraju bio na čelu Centra za istraživanje fizike, gde je rukovodio dizajnom i nabavkom materijala u znak podrške iranskim naporima za obogaćivanje uranijuma.

U aprilu 2018. godine, izraelski premijer Benjamin Netaniahu imenovao je Fahrizadeha za šefa prikrivene vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa, što je Iran glasno negirao. U petak, 28. novembra 2020. na ovog 62-godišnjeg naučnika izvršen je atentat neposredno ispred iranske prestonice Teherana. Iako niko nije preuzeo zasluge za njegovo ubistvo, Iran je krivicu za njegovu smrt svalio na Izrael.

U vreme smrti, Fahrizadeh je bio šef Organizacije za istraživanje i inovacije (RIO), dela iranskog Ministarstva odbrane. Izveštaj o neširenju oružja iz juna 2020. godine, koji je objavio američki Stejt department, navodi da je Fahrizadeh koristio RIO „kako bi zadržao bivše naučnike iz programa naoružanja… na nuklearnim tehničkim aktivnostima dvostruke namene, relevantnim za oružje… kao pomoć u bilo kom budućem radu na razvoju nuklearnog naoružanja“, u slučaju da je doneta odluka da se takav rad nastavi “.

Ovo uverenje, u kombinaciji sa iranskom odlukom da prestane da se pridržava odredbi Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za 2015. godinu (JCPOA, poznatijeg kao iranski nuklearni sporazum) u vezi sa zalihama nisko obogaćenog uranijuma i upotrebom naprednih centrifuga za obogaćivanje uranijuma, de fakto imalo efekat potpisivanja Fahrizadehove smrtne presude.

Ograničenja nametnuta od strane JCPOA dizajnirana su imajući na umu jednogodišnji scenario „izbijanja“ – ukratko, vremenu koje je trebalo Iranu da proizvede dovoljno visoko obogaćenog uranijuma da stvori jedinstveni nuklearni uređaj nakon što se donese odluka da se prestane pridržavati ograničenja o broju i tipovima centrifuga kojima bi mogla da radi, dozvoljenom nivou obogaćivanja i dozvoljenoj količini malo obogaćenog uranijuma.

U maju 2019. – godinu dana nakon što je predsednik Donald Tramp povukao SAD iz JCPOA – Iran je počeo da se povlači iz svojih obaveza prema sporazumu, pozivajući se na svoje pravo na to prema članovima 26 i 36 sporazuma, koji omogućavaju ugovornoj strani da prestane sa svojim obavezama ako se utvrdi da se druga strana ne pridržava pravila; Iran tvrdi da je neuspeh Evrope da ispuni svoje ekonomske obaveze prema JCPOA predstavljao očigledno nepridržavanje. Krajnji rezultat je da se danas period „izbijanja“ smanjio na nekoliko nedelja.

Što se tiče Trampove administracije, iransko nepridržavanje JCPOA postavilo ga je u nedoumicu; politika „maksimalnog pritiska“ zasnovanog na sankcijama koja je uspostavljena od 2018. očigledno nije funkcionisala kada je cilj bio primorati Iran da se vrati za pregovarački sto i stvori novi, restriktivniji nuklearni sporazum.

Nakon što je zabeležila svoje uverenje da je Iran nastavio da održava prikrivene ambicije o nuklearnom oružju, Trampova administracija se suočila sa stvarnošću da je, prema sopstvenim uverenjima, ovlastila Iran da proizvede nuklearno oružje u vremenskom okviru koji je predstavljao direktnu pretnja SAD-u i njihovim regionalnim saveznicima, posebno Izraelu i Saudijskoj Arabiji. Ova zabrinutost je stajala iza nedavnih izveštaja u štampi da je predsednik Tramp razmatrao vojne opcije protiv iranskog nuklearnog programa.

Za Izrael su pitanja još oštrija; dok bi iransko potencijalno sticanje nuklearnog oružja predstavljalo političku zagonetku za SAD, za Izrael bi iransko nuklearno oružje predstavljalo egzistencijalnu pretnju. Iz tog razloga, Izrael je istorijski povukao nekoliko udaraca kada je u pitanju suočavanje čak i sa mogućnošću postojanja iranskog nuklearnog oružja.

Iako je većina obaveštajnih podataka na kojima se zasnivaju američke i izraelske procene u vezi sa postojanjem programa nuklearnog naoružanja izvedena iz izvora sumnjivog porekla i nije konačna, Izrael je zauzeo apsolutistički stav; daje se poverenje izvorima koji bi u suprotnom mogli biti poslati u donju fioku.

U nastojanju da zadobije podršku za ovu poziciju, Izrael je preterao – čak i izmislio – obaveštajne podatke o Iranu, podrivajući njegovu verodostojnost do te mere da je, kada je Izrael izvestio da su njegovi obaveštajci ukrali nuklearnu arhivu iz Irana početkom 2018. godine, verodostojnost ovo potraživanje je dovedeno u pitanje nakon što se tvrdilo da su dokumenti za koje se ranije smatralo da su falsifikovani deo dokumenta.

Izraelske akcije protiv iranskog nuklearnog programa bile su sve samo ne pasivne; u periodu 2009–2010, Izrael je sa američkim obaveštajnim službama pokrenuo napad koristeći virus Stuknet kako bi zarazio iranske centrifuge u Natanzu. Nakon toga je usledio program ciljanih atentata u kojima su ubijena četiri iranska nuklearna naučnika između 2010-2012. (peti napad je za dlaku propustio ubistvo šefa iranske Organizacije za atomsku energiju).

Takođe se navodi da izraelska obaveštajna služba stoji iza niza misterioznih eksplozija u iranskim objektima povezanim sa nuklearnom energijom ranije ove godine, što je prouzrokovalo značajnu štetu i poremećaj iranskog programa centrifuga. Iako Izrael nije preuzeo odgovornost za atentat na Mohsena Fahrizadeha, njegovo ubistvo se logično može posmatrati kao nastavak napora Izraela da degradira iranske nuklearne sposobnosti.

Joe Bajdenu nisu nepoznate aktivne mere koje je Izrael preduzeo u tom pogledu. Kao potpredsednik, prisustvovao je kritičnim sastancima u vezi sa razmeštanjem virusa Stuknet. Bio je potpuno svestan pritiska na predsednika Obamu u vezi s vojnom akcijom protiv Irana i razumeo je ulogu koju je odigrao atentat na iranske nuklearne naučnike u pojačavanju ovog pritiska.

Jake Sullivan, koji je služio kao Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost dok je bio potpredsednik, odigrao je presudnu ulogu u ranim pregovorima sa Iranom koji su omogućili JCPOA. Bajden je dobro znao da je JCPOA diplomatska rampa za put politike koji bi inače vodio u rat. Bajden je izbliza upoznat sa kalkulacijama iza vremenskih rokova „probijanja“ i odlukom koja je doneta da se ne istakne zabrinutost zbog navodnog vojnog interesa Irana za nuklearno oružje.

Atentat na Fahrizadeha sračunat je čin Izraela. Njegova smrt nema stvarnog uticaja na iranske nuklearne aktivnosti – nova generacija iranskih naučnika odavno je obrazovana, obučena i zaposlena u programu koji je daleko napredniji i zreliji od onog koji je Fahrizadeh započeo pre više od 20 godina. Psihološki, međutim, njegovo ubistvo – izvršeno usred belog dana u srcu Irana – zadalo je psihološki udarac teheranskom rukovodstvu, još jednom dokazujući da duga ruka izraelskih obaveštajnih službi može doći do bilo koga.

Ali njegov najkritičniji uticaj je efekat koji će imati na tim za nacionalnu bezbednost koji okružuje pretpostavljenog novoizabranog predsednika Joea Bidena. Biden i njegov tim su naklonjeni ideji ponovnog pridruživanja JCPOA. Međutim, preduslovi koje su postavili za takvu akciju – Iran bi se prvo morao potpuno uskladiti i obavezati se na neposredne nastavke pregovora o dogovoru koji bi bio restriktivniji – široko su smatrani prekidom dogovora. Činjenica je da su mnogi Bajdenovi najbliži savetnici – uključujući imenovanog državnog sekretara Antoni Blinkena i imenovanog savetnika za nacionalnu bezbednost Jake Sullivana – nagovestili da Biden možda nema drugog izbora nego da nastavi Trampovu politiku „maksimalnog pritiska“ zasnovanog na sankcijama.

Za Izrael takva politika – iako poboljšanje u odnosu na ponovno pridruživanje JCPOA – nije prihvatljiva. Iz njegove perspektive, „maksimalni pritisak“ ne samo da nije primorao Iran da pregovara za stolom, već je i postavio Iran da bude na vrhuncu razvoja sposobnosti nuklearnog naoružanja.

Atentat na Fahrizadeha služi u dve glavne svrhe. Prvo, to učvršćuje odlučnost Irana kada je u pitanju bilo kakva potencijalna fleksibilnost koju je mogao biti spreman da ima sa Bajdenom u vezi sa rezolucijom o nuklearnom sukobu, a iranski vrhovni vođa Ali Hamnei uputio je iranske naučnike „da bi nastavili dalje naučne i tehničke aktivnosti u svim oblastima u kojima je bio aktivan“. Ideja da će Iran tražiti kompromis sa SAD-om nakon ubistva Fahrizadeha je, otvoreno rečeno, apsurdna.

Ali najvažnija svrha ubistva Fahrizadeha je stvoriti činjenicu kada su u pitanju opcije politike koje razmatra buduća administracija Bajdena. Ponovno pridruživanje JCPOA verovatno nije početak – Iran nikada neće pristati na brojne preduslove koje su tražili Bajden i njegovi savetnici.

Isto tako, nastavak Trampovog programa „maksimalnog pritiska“ nije politički održiva opcija, s obzirom na poodmaklo stanje iranskog nuklearnog programa i uticaj koji ovo ima na najvažniji „prozor proboja“ koji je, iz američke perspektive, podržavao legitimitet. JCPOA. Sa istim nepredviđenim situacijama sa kojima se suočava Trampova administracija u vezi sa mogućnošću napada američkih snaga na iransku nuklearnu infrastrukturu, suočiće se predsednik Bajden svog prvog dana na funkciji. Ubijajući Fahrizadeha, Izrael se trudi da za Bajdena vojna akcija bude jedina održiva opcija koja je na raspolaganju.

4.3 15 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
60 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Istražuj
Member
Istražuj
1 mjesec prije

“…Atentat na vrhunskog nuklearnog naučnika u Teheranu namjera je Izraela da natjera vjerovatnog novoizabranog predsjednika SAD da odbije diplomatiju i odabere vojnu akciju…”

Meni ovakvo razmisljanje izgleda kao cisto pred-kovidasko klepetanje o “geopolitici”…

Vaznije bi bilo pitanje:

  1. zasto mule nose brnjice…?
  2. zasto Iranci imaju “mjere” kao i zasto su prisiljeni nositi brnjice – protiv Gatesove/ Rockfellerova “pLandemije”…
  3. time sto prisiljavaju ljude na brnjice – mule jasno daju do znanja da NISU na strani ljudi, nego na strani kamatara…
  4. nemoguce je da je 80 miliona Iranaca bas toliko glupo – pa da nije pocelo spajati 2+2….?

Mislim da je ovo – klasicna cionisticka prevara – odvracanja paznje…
Ali uz striktno pridrzavanje “pravila” Kulta.
Prisilno nosenje brnjica jeste samo znak “vrline” tj – “povinujem se (Rockfellerovom/ Gatesovom/ Rotschildovom) Kultu.

Roki
Gost
Roki
1 mjesec prije
Reply to  Istražuj

Od tebe sam ocekivao daleko vise ovo sto si napisao nerazumijem i zaista sam razocaran tvojim mentalitetom.

Sale
Gost
Sale
1 mjesec prije
Reply to  Roki

Mislim da ti nisi ni procitao do kraja a dao si kvalifikaciju, covjek je u pravu samo sto je to zamotao u celofan pa se odmah na prvu ne vidi. ( ovo je sve cionisticka smicalica oni znaju da ce svojim ponasanjem ubrzati svoj nestanak pa zele kojekavim metodama da to sprijece)

TomRy
Gost
TomRy
1 mjesec prije
Reply to  Roki

Slazem se kolega Roki

Željko
Gost
Željko
1 mjesec prije
Reply to  Istražuj

Dajte, ispade pa vama da 20 milijuna Židova kontrolira svijet?? Ja poznam dvojicu Židova, jedan radi na površinskom ugljenokopu sa čizmama punim blata a drugi ima neki lijevi posao na županijskoj TZ u BiH!!

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Željko

Samo par tisuća i nisu svi Hazari.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

I zbog tih par tisuca, opet ce Zidovi n..ajebat.

Istražuj
Member
Istražuj
1 mjesec prije
Reply to  Željko

“…ispade pa vama da 20 milijuna Židova kontrolira svijet…”

Ma kakvih 20 miliona zidova…
Besmislica. I ti tzv “zidovi” (obicni ljudi) – nisu nista u boljem polozaju od nas “gojima”….
Svijet kontrolise 10-15 familija – koji su sve porijekloom iz nekadasnje institucije “Dvorski zidov”.
Dakle – to je bila institucija – a ne religiozna skupina.
Ta institucija je krajem 19 vijeka postala tzv “Centralna banka” (u nekim tzv “drzavama” se ta institucija zove i “Narodna banka”)…

Onaj koji kontrolise “stampanje” novca iz nicega – taj kontrolise i cijeli Svijet.
Glavna stamparia novca na Svijetu je americki FED.
U vlasnistvu je familije Rotschild & kompani…

Iran ima takodjer instituciju “Dvorski zidov” …pardon… Central bank of Iran:
https://en.wikipedia.org/wiki/Central_Bank_of_Iran

Ima poziciju “posmatraca” u zlocinackoj (Rotschild kontroliranoj) tzv Bank for International Settlements
BIS= Centralna banka svih centralnih banaka…

Znaci da Iranske familije (koje vladaju tom tzv “drzavom”) – jos nisu punopravni clanovi Rotschildovih krvopija, ali su na “dobrom putu” da to postanu.

Željko
Gost
Željko
1 mjesec prije
Reply to  Istražuj

Bravo, argumentiran odgovor! Vi ste jedan vrsni komentator koji pozna materiju, ne samo sa ove teme, i koji NIKADA ne vrijeđa drugoga i koji poštuje drugačije mišljenje ako je argumentirano!!

nfvhudenfuvndfrvnd
Gost
nfvhudenfuvndfrvnd
1 mjesec prije
Reply to  Istražuj

Ovo pod tri ti je pogodak.

Istražuj
Member
Istražuj
1 mjesec prije

subaru,
Pogledaj ovoj video (star vise od 10 godina)…
Sve ce ti se samo reci…. “Prorocanstvo”…
https://www.youtube.com/watch?v=LSGZ4Hkdyg4&fbclid=IwAR1zZzSg38N0-aswxk7oifhyrvywaWHoOvrYN47Z-IKUYYZ4FolifNHaTSI

E naravno tome treba dodati i Fomenka i tzv “bibliju” – a onda stvari postaju sve jasnije i jasnije…

Kos
Gost
Kos
1 mjesec prije
Reply to  Istražuj

Istražuj, procitaj ovo ..a molim Logično da pusti komentar. hvala !! 🙂
_
WW3 is ahead, USA and EU fall, antichrist emerges into war as the peacemaker and he is someone from the east. Do not take the chip(mark of the beast) for it will mean hell if taken(and not in the ‘state of Grace when taken) . Gods chastisements(weather, nature, ..) will escalate(mild form is seen as climate change) and we can repent only while alive. There will be a personal experience: ”cross will appear in the red sky/two comets will collide +supernatural earthquake will be felt” – Gods proof of His existence and a chance to save our souls prior Second Coming. Seal of the Living God is a prayer contained in the Book of Truth…This is in short what Book of Truth is about. .take care and have a nice day. Hope you will read this . Jesus is coming.
:
The Archangel Gabriel said to Daniel (Daniel 10:21):

“But first I will tell you what is written in the Book of Truth.”

At the end he said: (Daniel 12:9):

“Go now, Daniel, because the words are rolled up and sealed until the Time of the End.”

https://drive.google.com/file/d/0B_kuGW43Hv23dDBoOHJJdUtTdFk/view?fbclid=IwAR1srwZp6mZUbcL80kFrGPVQ1mYRuBUCGr4-X2gfkhrl1fZ_7gDWb3TpH7M

Kos
Gost
Kos
1 mjesec prije
Reply to  Kos

I jos detalja, rat ce biti kratak, nuklearke ce letit, Izrael i Iran idu u rat takoder, ..i nesto s ‘Grčkom’ ce bit okidac za sukob ‘4 sile’ (EU; USA, Kina, Rusija)

Istražuj
Member
Istražuj
1 mjesec prije
Reply to  Kos

Kolega,
Hvala na linku.

Medjutim, mislim da vam ja nisam za ovu vrstu knjiga.
Naime, cijela knjiga (preko 1600 strana) prica o Drugom dolasku Isusa.
Medjutim, sve se bazira na Bibliji, a ja samo poprilicno uvjeren da je cijala biblja – falsifikovana i (najcesce) pogresno prevedena zbirka prica.
Samim tim, nemam povjerenja u ljude koji se pojavljuju kao neki “proroci” i tumace tu zbirku prica.
(Zanimljivo je da spominje i proroka Enocha, cija knjiga nije “kanonska” ni kod katolika niti pravoslavaca, ali kod kopta jeste… Inace jedna od zanimljivijih knjiga, koja se moze naci slobodno na mrezi…)

Sto se mene tice, ovaj cijeli koncept RATA mi se ne uklapa u pricu o Bogu i Bozanskom…
Znaci, posto biblija (Stari zavjet) obiluje pricama o ratovima, osvajanjima, masakrima, zlocinima, pedofilstvu, pljacki, kamatarenju, a sve bazirano na poticanju iskonskog straha kod ljudi (“izraelita”)…to se sve ni po cemu ne uklapa u moje poimanje Boga i Bozanskog.
Djelomicno u Novom zavjetu – to se uklapa, jer Isus propovijeda oprecne stvari od onih koji su opisane u SZ. Dakle prica o ljubavi…

Da me pogresno ne razumijete.
Ne sporim nikome pravo da sam trazi i nalazi Boga po njegovom vlastitom nahodjenju… Ja licno – ni na koji nacin se ne nalazim u ovoj “eshatoloskoj” literaturi. Dapace…

iiiistina
Gost
iiiistina
1 mjesec prije
Reply to  Istražuj

kao prvo ću reći da je ovo izuzetno zahtijevna tema za sve tragaoce istine…
dobar si tragalac i kao takvoga te treba cijeniti s voljom pojašnjenja što nema svatko a nitko nije bez nedostataka jer zato i jesmo u ovom vremenu da se rekao bih …ispravimo,nadogradimo u spoznajama a radoznalost pregledavanja komentara je uočila ovaj dio-prevest ću zbog onih koji neznaju ingliš:
****************************************
…..Božje kazne (vrijeme, priroda, ..) eskalirat će (blagi oblik se smatra klimatskim promjenama) i možemo se pokajati samo dok smo živi. Dogodit će se osobno iskustvo: „križ će se pojaviti na crvenom nebu / sudarit će se dvije komete + osjetit će se nadnaravni potres“
*****************************************
mogu sugerirati -ne tvrdeći ništa zainteresiranima da ovaj dio treba upoređivati s ostalim izvorima iz povijesti npr. Hopi indijanci blu-kačina-majka Šipton-Zekaria Sičin 12-ti planet(planet križanja Nemesis,Herkolubus,Nibiru-zato „križ će se pojaviti na crvenom nebu) ciklus prolaska je spomenut 3657 zemaljskih god.i svojim magnetizmom u prolasku između sunca i Zemlje uzrokuje dar-mar OVISNO O RAZDALJINI u trenutcima prolaska je i trpljenje zemljina magnetizma i ima navoda da uzrokuje promjenu polova uz strašan potres preko 10 rihtera jer se odvaja zemljina kora i jezgra te ona klizi pucajući po šavovima-rasjedima tektonskih ploča……..imamo li mi najava o tome-ima …pogledati strku u SAD oko jačine potresa na San Andreas-a i linije new madrid i vijesti o podignutim b52 stratosfer za dubinski infracrveno snimanje aktivnosti na tom golemom rasjedu a već zato sam i spominjao da se pročita intervju sa Mc Channey istraživačem i proučava astronomiju prateći Velikovskog-INTERVJUI ZA PAMĆENJE
Intervju s James M. McCanneyem
By barb051 on 11. lipnja 2012. Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević
svakako je potrebno spomenuti po tom pitanju posjeta Antarktiku patrijarha Kirila nakon koje je dao izjavu:
…..The Russian’s Lead re Truth! “there is an opinion that global climate change can be associated not with the notorious human impact on nature, namely, with a change in the slope of the Earth. Moreover, all natural anomalies point to this factor.” Patriarch Kirill on 11/20/2017 “All people who love the Motherland must be together because we are entering a critical period in the course of human civilization. This can already be seen with the naked eye. You have to be blind not to notice the approaching awe-inspiring moments in history that the apostle and evangelist John was talking about in the Book of Revelation.”
prevod:Rus je vodeća istina! “postoji mišljenje da se globalne klimatske promjene ne mogu povezati s ozloglašenim ljudskim utjecajem na prirodu, naime s promjenom nagiba Zemlje. Štoviše, sve prirodne anomalije ukazuju na ovaj čimbenik.” Patrijarh Kiril 20.11.2017. “Svi ljudi koji vole Domovinu moraju biti zajedno jer ulazimo u kritično razdoblje tijekom ljudske civilizacije. To se već vidi golim okom. Morate biti slijepi da ne biste primijetili približavajući se trenutci strahopoštovanja u povijesti o kojima je apostol i evanđelist Ivan govorio u Knjizi Otkrivenja. ”
toliko i dalje nebih istupao-na netu o toj temi ima puno rasprava i ne želim nikome soliti ništa – navolju svakome da sam istraži i procijeni izneseno na internetu- sugestiju sam dao i neke detalje

Mr.No
Gost
Mr.No
1 mjesec prije

Evo mula urlaju, pale zastave, bacaju kamenje, frfcu jezicima i druga standardna ikonografija.
Evo komentara cionisti( jeste da pojedinci i ne znaju sta to znaci), kabala, cifuti itd.
Nije dobro za ten biti nervozan.

neutralan
Gost
neutralan
1 mjesec prije
Reply to  Mr.No

Oni koji su zidove spasavali u 2ww nisu bili svjesni kakvu zvijer cuvaju rizikujuci svoju glavu sada se postavlja pitanje da li bi tebe ko sacuvao Mr.No a odgovor i ti sam znas .

Mr.No
Gost
Mr.No
1 mjesec prije
Reply to  neutralan

Sta se pjenite?
Kada turci ubijaju Kurde vi pljescete, kada azeri ubijaju Armence isto pljescete.
Kod vas ne vaze ista pravila za sve???
Neide to tako.

Mr.No
Gost
Mr.No
1 mjesec prije
Reply to  Mr.No

Koji krscani?
Ovi sa kao krscanskim imenima su bajro, haris itd.
Kamuflirali se.😂
Neka stave facebook komentare pa da vidimo ko je ko, ovako jedan pise komentare za petoricu.

Istražuj
Member
Istražuj
1 mjesec prije
Reply to  Mr.No

“…Neide to tako….”

Bravo.
U tome grmu i lezi zajec.
Ljude treba drzati zaglupljene i podjeljene…
Tzv “abrahamske prevare” – su do sada cinile sve (pa i vise od toga) – da se ljudi krve zbog tih prevara – a sve ra racun onih par familija sto “broje shekele”…

Kad ce makar 10 % ljudi doci do pameti – pa da skontaju da su te “abrahamske prevare” – najmocnije sredstvo ovih istih zlocinaca (kamatara, eugenicara) – za neoptereceni i mirno brojanje “shekela”…

Tzv “islamska republika Iran” – trebala bi imati “islamsko bankarstvo” (bez kamata)…
I naravno “teoretski” tj na papiru ga ima. U praksi nema, jer kamatu predstavljaju kao taksu.

Sva banda koju povezuje ona Rotschildova BIS – istog je porijekla – i uviek je PROTIV ljudi…
Tzv “islam” im je samo sredstvo za izazivanje bratoubilackih ratova, kao i “krscanstvo”, gdje je satanist Bergulio totalno otvoren u svom satanizmu…

CILJ je:

  • odrzati kamatarske familije (koje piju krv ljudima 300+ godina)…
  • nastaviti bestialno – skrivanje Boga i Bozanskog – preko “abrahamskih prevara”…
  • izazivati stalno sukobe i kljanja, upravo na bazi tih “abrahamskih prevara”…

Pa to je sada u “pLandemiji” toliko prozirno da bole oci…

Mr.No
Gost
Mr.No
1 mjesec prije
Reply to  neutralan

Evo vam jos jedna vjest. Srusili smo stepenice sto vode do đamije al akse, to je za pocetak.
Kada moze erđo skrnaviti Aja Sofiju mozemo i mi da radimo sa al akse sto hocemo.
Ajde sada arlaucite i bacajte kamenje.

Mr.No
Gost
Mr.No
1 mjesec prije
Reply to  neutralan

Evo vam jos jedna vjest. Srusili smo stepenice sto vode do đamije al akse, to je za pocetak.
Kada moze erđo skrnaviti Aja Sofiju mozemo i mi da radimo sa al akse sto hocemo.
Ajde sada arlaucite i bacajte kamenje.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 mjesec prije
Reply to  Mr.No

Konjuh Planino ….

stop_cenzura
Gost
stop_cenzura
1 mjesec prije
Reply to  Mr.No

Ako jeste u stvari ste srušili most prema svom opstanku.Ali usijne glave zlobnika to nemogu ni shvatiti.
Samo si zrno pijeska,ne umišljaj si da si velika stijena a i nju voda odnese,koja je 1000 puta mekša od stijene.

Mr.No
Gost
Mr.No
1 mjesec prije
Reply to  stop_cenzura

Cekamo vas.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 mjesec prije
Reply to  Mr.No

Reply to Gov.No

Sardelimo
Gost
Sardelimo
1 mjesec prije
Reply to  Mr.No

Izrael je trn u kopitu slona

Tony
Gost
Tony
1 mjesec prije
Reply to  stop_cenzura

Mnogi zale sto su ih stitili od Adolfa tada su bili manji od maakovog zrna a sada bi unistili cijeli svijet zidovi su ubili isusa a njih ce dokrajciti krizari.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 mjesec prije
Reply to  Tony

zidovi su ubili isusa” Vidio, bio tamo? Ili i ti vjerujes u bajke za odrasle (religije opcenito!)?

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 mjesec prije
Reply to  neutralan

“Oni koji su zidove spasavali.”… Oni su spasavali ljude! Vjecna im hvala!

Mr.No
Gost
Mr.No
1 mjesec prije
Reply to  Mr.No

😂😂

Komunjara
Gost
Komunjara
1 mjesec prije
Reply to  Mr.No

Pa eto, odgovorili su na jedini način koji mogu. Što bi ti htio?

Mr.No
Gost
Mr.No
1 mjesec prije
Reply to  Mr.No

14 ih arlauce i baca kamenje na mene.😂😂
Onaj Istrazuj je jak sto pise knjige u komentarima.😂

burt
Gost
burt
1 mjesec prije

Trump je izgubio izbore zbog unutarnjih razloga, korona virus, ekonomska kriza, rast nezaposlenosti, rasni sukobi i podjele a ne vanjskopolitičkih jer većinu prosječnih Amerikanaca uopće ne zanimaju Iran, Venecuela, Kim, Assad ali jedina njegova šansa da spriječi primopredaju vlasti nisu unutarnje politički razlozi nego vanjski neki veći sukob u kojemu bi došlo do proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, zato Trumpu odgovaraju ovakvi događaji u Iranu a isto tako i potenciranje stanja oko Tajvana jer odluke da su Tajvanu prodaju moderne rakete zrak-zemlja i protubrodske rakete je pokušaj da se Kina maksimalno ponizi a slanje US marinaca na Tajvan je isto takav pokušaj a pogotovo jer je dolazak marinaca na Tajvan trebao biti tajna misija ali mediji su svjesno objavili te vijesti da i na taj način ponize Kinu i potenciraju situaciju, reakcije iranskog i kineskog rukovodstva na ove događaje su verbalne diplomatske izjave o osudi, pozivu na suzdržanost i poštivanje teritorijalnog suvereniteta, spremnost na obranu nacionalnih interesa ali sve su to prazne diplomatske fraze, s druge strane Biden, Blinken, Hilary, Bolton su u pravom trenutku dobili vjetar u leđa pandemijom korona virusa koja je srušila Trumpa sa predsjedničkog mjesta ali i napravila kolaps ekonomskog i zdravstvenog sustava u neprijateljskim državama Iranu, Venecueli i Sjevernoj Koreji a Blinken, Hillary i Bolton su svakako opasnija ekipa od glupana Trumpa a covid ih je sve sudbinski uzročno-posljedično povezao, poznato je iz prvog svjetskog rata da su u ljeto 1918 Njemačka i Austro Ugarska planirali ofanzivu na zapadnom frontu kojom bi pobijedili u ratu ali tada su američki vojnici u Francusku donijeli španjolsku gripu koja je najviše pogodila njemačku vojsku i to je skratilo prvi svjetski rat i doprinjelo pobjedi Antante

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 mjesec prije
Reply to  burt

spriječi primopredaju vlasti nisu unutarnje politički razlozi nego vanjski neki veći sukob 
Da li za ovo ima uporista u njihovom zakonodavstvu? Izbori su provedeni!

ljeto 1918: Nije bila namjera donijeti Spansku gripu (1917) , cista slucajnost, koja je skratila – okoncala 1.sv. rat!

Oftopic: USA druga A-bomba na Nagasaki , bila je nepotrebna! Ratni zlocin?

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije
Reply to  Isto Ime

Obje atomske bombe su zapravo bile namjenjene Sovjetima i Staljinu, da mu pokažu s čim Amerika raspolaže, A japanski gradovi su poslužili kao objekti za demonstraciju nihove vojne snage za Ruse, koji su se prije toga uključili u vojne operacije protiv Japana! Interesantno je to, da SSSR I Japan na početku WWII i kasnije nisu objavili rat jedni drugima što je bilo Hitlerovo naj veće razočaranje u cijelom ratu i to je Hitlera koštalo pobjede nad Sovjetima, jer ovi su preko svojih špijuna saznali, da im Japan neće navjestiti rat i sve svoje naj bolje jedinice su sa dalekog istoka dovukli pred Moskvu i obranili je 1941 godine!

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije
Reply to  burt

Burte, htio bih dodati nešto o “Španjolskoj gripi koju si spomenuo i kažeš da su je u Europu donijeli američki vojnici. Ustvari bilo je ovako. Ameri su se 1917 uključili u WWI i doveli na zapadno europsko bojište milijune svojih vojnika. Pošto je način ratovanja u tom vremenu bio takav, da su se zbog mitraljeske i artiljerijske vatre vojnici morali ukopati (pozicijsko ratovanje) Ameri nisu htjeli zamarati svoje vojnike napornim ukopavanjem, nego su za tu svrhu tamo doveli tisuće kineskih radnika i upravo oni su donijeli tu tzv. “špansku gripu”, koja se je brzo razširila među sve vojnike i civile po Europi i zatim po cijelom svijetu. Da je u to vrijeme živio Tramp, on bi tada, kao i danas tu gripu opet nazvao kineskom gripom, a dobila je ime “Španska gripa” ne za to jer se je pojavila u Španiji, nego su novinari u Španiji prvi počeli pisati o toj bolesti. Naime Španija je u WWI bila neutralna država, koja nije ni skim ratovala i tamo nije bilo cenzure i novinari su smjeli pisati o svemu, a u drugim europskim državama je zbog rata vladala cenzura i nije se smjelo pisati o tim pojavama i tako je ostao naziv za tu bolest svuda u svijetu “Španska gripa” jer se je jedino u Španiji pisalo o njenom pojavljivanju.

Ivex
Gost
Ivex
1 mjesec prije

Šta rade Izreaci ovim Turbanđijama to bi trebalo nositi oznaku +18. Šamaraju ih na sve strane Iranci su smiješni Indijanci SAD i Izreal im smaknu dva vodeća čovjeka ovi kao majmuni skaču samo po ulici. Osamdesetih su imali jaja da u Bejrutu dignu Amere sada polako idu u sve veću defenzivu. Pornjava ce se nastaviti.

Kora
Gost
Kora
1 mjesec prije
Reply to  Ivex

Vjerujte da nikome neće biti do smijanja kad Iranci “istinski progovore” jedinim jezikom koji je Izraelcima, Britancima i Amerikancima razumljiv. Suzdržavaju se i opominju međunarodnu zajednicu da obuzda Izraelce, no mnogima na Bliskom Istoku strpljenje (s Izraelom) je došlo do kraja… i stvari ne izgledaju dobro (po Izrael) neovisno o terorističkim udarima na visokopozicionirane iranske dužnosnike, odnosno na Hezbollah.

Kora
Gost
Kora
1 mjesec prije
Reply to  Kora

“Ali poslati svoju vojsku van granica je nešto kao naučna fantastika za Iran.”

Prema ovome što ste napisali, zaključujem da ste geopolitiku na Bliskom Istoku tek počeli pratiti i to isključivo na temelju napisa cionističkih medija. Međutim, realna situacija na tamošnjem terenu nema veze s antiiranskom propagandom na Zapadu. Da niste tako površni, i sami biste to već uvidjeli.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije
Reply to  Kora

Izraelci skoro svakodnevno lupaju po Irancima i njihovim saveznicima u Siriji, a Iran ne smije vojno odgovoriti na te napade. To dovoljno govori ne o iranskoj vojnoj snazi nego o njegovoj slabosti i pretjeranom respektu do Izraelske države!

Komunjara
Gost
Komunjara
1 mjesec prije
Reply to  Kora

Možda u nekoj budućnosti dođe do neke velike ekonomske krize ili nekih prirodnih katastrofa koje možda slučajno pogode neke zemlje pa preokrenu situaciju, ali da će Iran ikada moći odgovoriti Izraelu, neće. Odnos među njima je definiran. Izrael smije Iranu raditi sve što hoće i ponižavati ga koliko hoće. Iranu je zasada dopušteno paliti zastave i prijetiti, sve dok na jedan takav skup ne padne par izraelskih raketa. Onda će im ostati samo da u mraku škrguću zubima. Jer prijetnje postaju smiješne kada vidiš da iza njih ne stoji ništa, a granica ponosa je već davno prijeđena. Ukratko, pile smije prijetiti orlu sve dok je to orlu smiješno. Kad bude loše volje, ode pile na pazar

Max
Member
Max
1 mjesec prije
Reply to  Kora

Točno Kora.

Tink
Gost
Tink
1 mjesec prije
Reply to  Kora

Eto i svama da se slozim nekad, Iran je ozbiljna zemlja ali Izraelci im cesto nadju rupe u sistemu i njihove sluzbe su uvek korak ispred iranskih. Iz svega se moze zakljuciti da Jevreji imaju jako dobar uvid u napredak Iranskog nuklearnog programa i da ga za sad kontrolisu.Naravno ubistvom vodeceg naucnika iz te oblasti nece se zaustaviti dalji razvoj tog programa ali ce se verovatno malo usporiti. Izrael ce sigurno znati kada bude kritican momenat po njih, to jesta kad Iranci dodju na korak od obogacivanja dovoljnog za nuklearku, e tada ce biti ozbiljna situacija za ceo Bliski istok. Izrael se nece libiti da udari svom snagom da bi to sprecio, a Iranci verovatno imaj voj plan za odgovor. Koliko taj odgovor moze biti ozbiljan bolje da nikad ne saznamo, to jest da do ovog sto napisah i ne dodje, ali nazalost sve ide ka tome.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije
Reply to  Kora

Izrael nema razloga za strah od Irana, jer ga može kompletno uništiti za pola sata!

xyc
Gost
xyc
1 mjesec prije
Reply to  Ivex

Da u pravu si izrael samara ali zar mislis da jednog dana vama cionistima nece stici osveta lako vam se sada kriti iza amerike no i njima ste dojadili to kosta americke gradjane i to ce se u krizama koje dolaze morati prekinuti i onda netrebas puno biti pametan kao sto i nisi da zakljucis sta vas ceka ali ne zaboravi ni evropa vas vise ne zeli u stvari niko ne zeli u svojoj kuci zlocinca i onoga koji na djeciju igru uzvraca metkom. A dobro ti je iznad napisao kolega (neutralni ) procitaj.

Komunjara
Gost
Komunjara
1 mjesec prije
Reply to  Ivex

Još malo pa neće smjeti ni skakat, jer bi mogla raketa past na taj skup

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Ivex

Onaj general je bio “prodan”, sami su ga “naštelili”.

Mladen
Gost
Mladen
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Pola Iranaca radi za MOSAD i CIU.To su perzijanci njih se lako kupi za MALE novce.

Istina
Gost
Istina
1 mjesec prije
Reply to  Ivex

Stvarno ne razumes. Pa cilj Izraela je da Iran uzvrati, da bi oni napadnuli.Ne treba upasti u njihovu zamku. Prihvatiti njihovu igru. Nego treba posto situacija zahtjeva da naprave A bombu. Jer svet nije pravedan. Turci imaju vojsku u idlibu, izrahel stalno raketira Damask. Niko ne reaguje. Gđe je takozvane zapadne Demokratije. Dali bi reagovali kad bi Sirijci uzvratili? Nema nikakve demokratije u svetu, to je samo varka zapada da koristi prirodna bogatstva drugih. I te takozvane zapadne demokratije sa svim nepravdama sto rade, tjeraju ostale da proizvode A bombe, da bi se zaštitili

Ice
Gost
Ice
1 mjesec prije

Izrael je navijao za Trumpa i financirao Trumpa. Biden je isto cionista, to je i sam priznao, ali Izraelu neodgovora nuklearni sporazum SADa s Iranom u koji će se Biden najvjerojatnije vratiti.

alterego
Gost
alterego
1 mjesec prije
Reply to  Ice

Cionista da vrati sporazum nazad???
Ne vjerujem.

stojan
Gost
stojan
1 mjesec prije

nikog ne mzim kao jevreje, potom nemce, sta je G-din Tramp uradio za izrael, a ovi cestitali djoki bajtu pre Elektorskog zvanicnog izvestaja….

Tink
Gost
Tink
1 mjesec prije
Reply to  stojan

Zasto Stojane mrzite Jevreje i Nemce, ako je manjina odgovorna za nepocinstva ne treba mrzeti citave narode.

Dušan Marić Labin
Gost
Dušan Marić Labin
1 mjesec prije

To nije ništa nova, to je MO izraela.
Svi ratovi koje su vodili amerikanci vodili su po nalogu izraela, svima treba biti jasno da vanjsku politiku amerike određuje jeverjski lobi u americi.
Mislim da dalje ne treba pisati.

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Iran suočen sa smrtonosnom prijetnjom nema izbora nego ići do kraja s nuklearnim programom i osigurati svoj opstanak jer s ubojicama nema pregovora a nuklearna sila je najbolje sredstvo odvraćanja. Izrael i SAD teroriziraju čitav svijet zbog toga što posjeduju nuklearno oružje.. A Iran će uzvraćati na ovaj teror

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Israeli Military Analysts Admits: “Israel Can’t Win the Next War.”
GILAD ATZMON UNZ REVIEW

Momčilo F.
Gost
Momčilo F.
1 mjesec prije

Bezveze ubili čoveka

chosmos
Gost
chosmos
1 mjesec prije

Ne znam na koji bi se način Iran mogao izvući iz ovog nauma Cionista da ga unište. Možda neka koalicija Iran, Rusija, Turska, Pakistan, ili Kina, mada teško

Frodo
Gost
Frodo
1 mjesec prije

A za koga je onda prijetnja izraelsko nuklearno oružje. Dakle Izrael misli da su viša bića kao što su to mislili njihovi krvnici nacisti. Zlostavljani lako postaje zlostavljač. Klasična klopka osvete.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik