fbpx

Izraelski poklon Joeu Bidenu, 52 dana prije nego što je i preuzeo funkciju: Rat sa Iranom

Paljenje Izraelske i Americke zastave
58 komentara
3,216

Atentat na vrhunskog nuklearnog naučnika u Teheranu namjera je Izraela da natjera vjerovatnog novoizabranog predsjednika SAD da odbije diplomatiju i odabere vojnu akciju da se izbori sa iranskom nuklearnom ambicijom. Koju će opciju odabrati?

Mohsen Fahrizadeh je bio otac iranskog nuklearnog programa; Iran je jedva priznao njegovo postojanje, a kamoli rad. Brigadni general Islamske revolucionarne garde, Fahrizadeh je bio uključen u akademske aspekte iranske nacionalne bezbednosti, da bi na kraju bio na čelu Centra za istraživanje fizike, gde je rukovodio dizajnom i nabavkom materijala u znak podrške iranskim naporima za obogaćivanje uranijuma.

U aprilu 2018. godine, izraelski premijer Benjamin Netaniahu imenovao je Fahrizadeha za šefa prikrivene vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa, što je Iran glasno negirao. U petak, 28. novembra 2020. na ovog 62-godišnjeg naučnika izvršen je atentat neposredno ispred iranske prestonice Teherana. Iako niko nije preuzeo zasluge za njegovo ubistvo, Iran je krivicu za njegovu smrt svalio na Izrael.

U vreme smrti, Fahrizadeh je bio šef Organizacije za istraživanje i inovacije (RIO), dela iranskog Ministarstva odbrane. Izveštaj o neširenju oružja iz juna 2020. godine, koji je objavio američki Stejt department, navodi da je Fahrizadeh koristio RIO „kako bi zadržao bivše naučnike iz programa naoružanja… na nuklearnim tehničkim aktivnostima dvostruke namene, relevantnim za oružje… kao pomoć u bilo kom budućem radu na razvoju nuklearnog naoružanja“, u slučaju da je doneta odluka da se takav rad nastavi “.

Ovo uverenje, u kombinaciji sa iranskom odlukom da prestane da se pridržava odredbi Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za 2015. godinu (JCPOA, poznatijeg kao iranski nuklearni sporazum) u vezi sa zalihama nisko obogaćenog uranijuma i upotrebom naprednih centrifuga za obogaćivanje uranijuma, de fakto imalo efekat potpisivanja Fahrizadehove smrtne presude.

Ograničenja nametnuta od strane JCPOA dizajnirana su imajući na umu jednogodišnji scenario „izbijanja“ – ukratko, vremenu koje je trebalo Iranu da proizvede dovoljno visoko obogaćenog uranijuma da stvori jedinstveni nuklearni uređaj nakon što se donese odluka da se prestane pridržavati ograničenja o broju i tipovima centrifuga kojima bi mogla da radi, dozvoljenom nivou obogaćivanja i dozvoljenoj količini malo obogaćenog uranijuma.

U maju 2019. – godinu dana nakon što je predsednik Donald Tramp povukao SAD iz JCPOA – Iran je počeo da se povlači iz svojih obaveza prema sporazumu, pozivajući se na svoje pravo na to prema članovima 26 i 36 sporazuma, koji omogućavaju ugovornoj strani da prestane sa svojim obavezama ako se utvrdi da se druga strana ne pridržava pravila; Iran tvrdi da je neuspeh Evrope da ispuni svoje ekonomske obaveze prema JCPOA predstavljao očigledno nepridržavanje. Krajnji rezultat je da se danas period „izbijanja“ smanjio na nekoliko nedelja.

Što se tiče Trampove administracije, iransko nepridržavanje JCPOA postavilo ga je u nedoumicu; politika „maksimalnog pritiska“ zasnovanog na sankcijama koja je uspostavljena od 2018. očigledno nije funkcionisala kada je cilj bio primorati Iran da se vrati za pregovarački sto i stvori novi, restriktivniji nuklearni sporazum.

Nakon što je zabeležila svoje uverenje da je Iran nastavio da održava prikrivene ambicije o nuklearnom oružju, Trampova administracija se suočila sa stvarnošću da je, prema sopstvenim uverenjima, ovlastila Iran da proizvede nuklearno oružje u vremenskom okviru koji je predstavljao direktnu pretnja SAD-u i njihovim regionalnim saveznicima, posebno Izraelu i Saudijskoj Arabiji. Ova zabrinutost je stajala iza nedavnih izveštaja u štampi da je predsednik Tramp razmatrao vojne opcije protiv iranskog nuklearnog programa.

Za Izrael su pitanja još oštrija; dok bi iransko potencijalno sticanje nuklearnog oružja predstavljalo političku zagonetku za SAD, za Izrael bi iransko nuklearno oružje predstavljalo egzistencijalnu pretnju. Iz tog razloga, Izrael je istorijski povukao nekoliko udaraca kada je u pitanju suočavanje čak i sa mogućnošću postojanja iranskog nuklearnog oružja.

Iako je većina obaveštajnih podataka na kojima se zasnivaju američke i izraelske procene u vezi sa postojanjem programa nuklearnog naoružanja izvedena iz izvora sumnjivog porekla i nije konačna, Izrael je zauzeo apsolutistički stav; daje se poverenje izvorima koji bi u suprotnom mogli biti poslati u donju fioku.

U nastojanju da zadobije podršku za ovu poziciju, Izrael je preterao – čak i izmislio – obaveštajne podatke o Iranu, podrivajući njegovu verodostojnost do te mere da je, kada je Izrael izvestio da su njegovi obaveštajci ukrali nuklearnu arhivu iz Irana početkom 2018. godine, verodostojnost ovo potraživanje je dovedeno u pitanje nakon što se tvrdilo da su dokumenti za koje se ranije smatralo da su falsifikovani deo dokumenta.

Izraelske akcije protiv iranskog nuklearnog programa bile su sve samo ne pasivne; u periodu 2009–2010, Izrael je sa američkim obaveštajnim službama pokrenuo napad koristeći virus Stuknet kako bi zarazio iranske centrifuge u Natanzu. Nakon toga je usledio program ciljanih atentata u kojima su ubijena četiri iranska nuklearna naučnika između 2010-2012. (peti napad je za dlaku propustio ubistvo šefa iranske Organizacije za atomsku energiju).

Takođe se navodi da izraelska obaveštajna služba stoji iza niza misterioznih eksplozija u iranskim objektima povezanim sa nuklearnom energijom ranije ove godine, što je prouzrokovalo značajnu štetu i poremećaj iranskog programa centrifuga. Iako Izrael nije preuzeo odgovornost za atentat na Mohsena Fahrizadeha, njegovo ubistvo se logično može posmatrati kao nastavak napora Izraela da degradira iranske nuklearne sposobnosti.

Joe Bajdenu nisu nepoznate aktivne mere koje je Izrael preduzeo u tom pogledu. Kao potpredsednik, prisustvovao je kritičnim sastancima u vezi sa razmeštanjem virusa Stuknet. Bio je potpuno svestan pritiska na predsednika Obamu u vezi s vojnom akcijom protiv Irana i razumeo je ulogu koju je odigrao atentat na iranske nuklearne naučnike u pojačavanju ovog pritiska.

Jake Sullivan, koji je služio kao Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost dok je bio potpredsednik, odigrao je presudnu ulogu u ranim pregovorima sa Iranom koji su omogućili JCPOA. Bajden je dobro znao da je JCPOA diplomatska rampa za put politike koji bi inače vodio u rat. Bajden je izbliza upoznat sa kalkulacijama iza vremenskih rokova „probijanja“ i odlukom koja je doneta da se ne istakne zabrinutost zbog navodnog vojnog interesa Irana za nuklearno oružje.

Atentat na Fahrizadeha sračunat je čin Izraela. Njegova smrt nema stvarnog uticaja na iranske nuklearne aktivnosti – nova generacija iranskih naučnika odavno je obrazovana, obučena i zaposlena u programu koji je daleko napredniji i zreliji od onog koji je Fahrizadeh započeo pre više od 20 godina. Psihološki, međutim, njegovo ubistvo – izvršeno usred belog dana u srcu Irana – zadalo je psihološki udarac teheranskom rukovodstvu, još jednom dokazujući da duga ruka izraelskih obaveštajnih službi može doći do bilo koga.

Ali njegov najkritičniji uticaj je efekat koji će imati na tim za nacionalnu bezbednost koji okružuje pretpostavljenog novoizabranog predsednika Joea Bidena. Biden i njegov tim su naklonjeni ideji ponovnog pridruživanja JCPOA. Međutim, preduslovi koje su postavili za takvu akciju – Iran bi se prvo morao potpuno uskladiti i obavezati se na neposredne nastavke pregovora o dogovoru koji bi bio restriktivniji – široko su smatrani prekidom dogovora. Činjenica je da su mnogi Bajdenovi najbliži savetnici – uključujući imenovanog državnog sekretara Antoni Blinkena i imenovanog savetnika za nacionalnu bezbednost Jake Sullivana – nagovestili da Biden možda nema drugog izbora nego da nastavi Trampovu politiku „maksimalnog pritiska“ zasnovanog na sankcijama.

Za Izrael takva politika – iako poboljšanje u odnosu na ponovno pridruživanje JCPOA – nije prihvatljiva. Iz njegove perspektive, „maksimalni pritisak“ ne samo da nije primorao Iran da pregovara za stolom, već je i postavio Iran da bude na vrhuncu razvoja sposobnosti nuklearnog naoružanja.

Atentat na Fahrizadeha služi u dve glavne svrhe. Prvo, to učvršćuje odlučnost Irana kada je u pitanju bilo kakva potencijalna fleksibilnost koju je mogao biti spreman da ima sa Bajdenom u vezi sa rezolucijom o nuklearnom sukobu, a iranski vrhovni vođa Ali Hamnei uputio je iranske naučnike „da bi nastavili dalje naučne i tehničke aktivnosti u svim oblastima u kojima je bio aktivan“. Ideja da će Iran tražiti kompromis sa SAD-om nakon ubistva Fahrizadeha je, otvoreno rečeno, apsurdna.

Ali najvažnija svrha ubistva Fahrizadeha je stvoriti činjenicu kada su u pitanju opcije politike koje razmatra buduća administracija Bajdena. Ponovno pridruživanje JCPOA verovatno nije početak – Iran nikada neće pristati na brojne preduslove koje su tražili Bajden i njegovi savetnici.

Isto tako, nastavak Trampovog programa „maksimalnog pritiska“ nije politički održiva opcija, s obzirom na poodmaklo stanje iranskog nuklearnog programa i uticaj koji ovo ima na najvažniji „prozor proboja“ koji je, iz američke perspektive, podržavao legitimitet. JCPOA. Sa istim nepredviđenim situacijama sa kojima se suočava Trampova administracija u vezi sa mogućnošću napada američkih snaga na iransku nuklearnu infrastrukturu, suočiće se predsednik Bajden svog prvog dana na funkciji. Ubijajući Fahrizadeha, Izrael se trudi da za Bajdena vojna akcija bude jedina održiva opcija koja je na raspolaganju.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
58 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Istražuj
Member
Istražuj
9 mjeseci prije

“…Atentat na vrhunskog nuklearnog naučnika u Teheranu namjera je Izraela da natjera vjerovatnog novoizabranog predsjednika SAD da odbije diplomatiju i odabere vojnu akciju…” Meni ovakvo razmisljanje izgleda kao cisto pred-kovidasko klepetanje o “geopolitici”… Vaznije bi bilo pitanje: zasto mule nose brnjice…? zasto Iranci imaju “mjere” kao i zasto su prisiljeni… Pročitaj više »

Roki
Gost
Roki
9 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Od tebe sam ocekivao daleko vise ovo sto si napisao nerazumijem i zaista sam razocaran tvojim mentalitetom.

Sale
Gost
Sale
9 mjeseci prije
Reply to  Roki

Mislim da ti nisi ni procitao do kraja a dao si kvalifikaciju, covjek je u pravu samo sto je to zamotao u celofan pa se odmah na prvu ne vidi. ( ovo je sve cionisticka smicalica oni znaju da ce svojim ponasanjem ubrzati svoj nestanak pa zele kojekavim metodama da… Pročitaj više »

TomRy
Gost
TomRy
9 mjeseci prije
Reply to  Roki

Slazem se kolega Roki

Željko
Gost
Željko
9 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Dajte, ispade pa vama da 20 milijuna Židova kontrolira svijet?? Ja poznam dvojicu Židova, jedan radi na površinskom ugljenokopu sa čizmama punim blata a drugi ima neki lijevi posao na županijskoj TZ u BiH!!

rimtu
Gost
rimtu
9 mjeseci prije
Reply to  Željko

Samo par tisuća i nisu svi Hazari.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
9 mjeseci prije
Reply to  rimtu

I zbog tih par tisuca, opet ce Zidovi n..ajebat.

Istražuj
Member
Istražuj
9 mjeseci prije
Reply to  Željko

“…ispade pa vama da 20 milijuna Židova kontrolira svijet…” Ma kakvih 20 miliona zidova… Besmislica. I ti tzv “zidovi” (obicni ljudi) – nisu nista u boljem polozaju od nas “gojima”…. Svijet kontrolise 10-15 familija – koji su sve porijekloom iz nekadasnje institucije “Dvorski zidov”. Dakle – to je bila institucija… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
9 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Bravo, argumentiran odgovor! Vi ste jedan vrsni komentator koji pozna materiju, ne samo sa ove teme, i koji NIKADA ne vrijeđa drugoga i koji poštuje drugačije mišljenje ako je argumentirano!!

nfvhudenfuvndfrvnd
Gost
nfvhudenfuvndfrvnd
9 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Ovo pod tri ti je pogodak.

Istražuj
Member
Istražuj
9 mjeseci prije

subaru,
Pogledaj ovoj video (star vise od 10 godina)…
Sve ce ti se samo reci…. “Prorocanstvo”…
https://www.youtube.com/watch?v=LSGZ4Hkdyg4&fbclid=IwAR1zZzSg38N0-aswxk7oifhyrvywaWHoOvrYN47Z-IKUYYZ4FolifNHaTSI

E naravno tome treba dodati i Fomenka i tzv “bibliju” – a onda stvari postaju sve jasnije i jasnije…

Kos
Gost
Kos
9 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Istražuj, procitaj ovo ..a molim Logično da pusti komentar. hvala !! 🙂 _ WW3 is ahead, USA and EU fall, antichrist emerges into war as the peacemaker and he is someone from the east. Do not take the chip(mark of the beast) for it will mean hell if taken(and not… Pročitaj više »

Kos
Gost
Kos
9 mjeseci prije
Reply to  Kos

I jos detalja, rat ce biti kratak, nuklearke ce letit, Izrael i Iran idu u rat takoder, ..i nesto s ‘Grčkom’ ce bit okidac za sukob ‘4 sile’ (EU; USA, Kina, Rusija)

Istražuj
Member
Istražuj
9 mjeseci prije
Reply to  Kos

Kolega, Hvala na linku. Medjutim, mislim da vam ja nisam za ovu vrstu knjiga. Naime, cijela knjiga (preko 1600 strana) prica o Drugom dolasku Isusa. Medjutim, sve se bazira na Bibliji, a ja samo poprilicno uvjeren da je cijala biblja – falsifikovana i (najcesce) pogresno prevedena zbirka prica. Samim tim,… Pročitaj više »

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije

Evo mula urlaju, pale zastave, bacaju kamenje, frfcu jezicima i druga standardna ikonografija.
Evo komentara cionisti( jeste da pojedinci i ne znaju sta to znaci), kabala, cifuti itd.
Nije dobro za ten biti nervozan.

neutralan
Gost
neutralan
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

Oni koji su zidove spasavali u 2ww nisu bili svjesni kakvu zvijer cuvaju rizikujuci svoju glavu sada se postavlja pitanje da li bi tebe ko sacuvao Mr.No a odgovor i ti sam znas .

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije
Reply to  neutralan

Sta se pjenite?
Kada turci ubijaju Kurde vi pljescete, kada azeri ubijaju Armence isto pljescete.
Kod vas ne vaze ista pravila za sve???
Neide to tako.

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

Koji krscani?
Ovi sa kao krscanskim imenima su bajro, haris itd.
Kamuflirali se.😂
Neka stave facebook komentare pa da vidimo ko je ko, ovako jedan pise komentare za petoricu.

Istražuj
Member
Istražuj
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

“…Neide to tako….” Bravo. U tome grmu i lezi zajec. Ljude treba drzati zaglupljene i podjeljene… Tzv “abrahamske prevare” – su do sada cinile sve (pa i vise od toga) – da se ljudi krve zbog tih prevara – a sve ra racun onih par familija sto “broje shekele”… Kad… Pročitaj više »

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije
Reply to  neutralan

Evo vam jos jedna vjest. Srusili smo stepenice sto vode do đamije al akse, to je za pocetak.
Kada moze erđo skrnaviti Aja Sofiju mozemo i mi da radimo sa al akse sto hocemo.
Ajde sada arlaucite i bacajte kamenje.

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije
Reply to  neutralan

Evo vam jos jedna vjest. Srusili smo stepenice sto vode do đamije al akse, to je za pocetak.
Kada moze erđo skrnaviti Aja Sofiju mozemo i mi da radimo sa al akse sto hocemo.
Ajde sada arlaucite i bacajte kamenje.

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

Konjuh Planino ….

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

Cekamo vas.

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

Reply to Gov.No

Sardelimo
Gost
Sardelimo
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

Izrael je trn u kopitu slona

Tony
Gost
Tony
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

Mnogi zale sto su ih stitili od Adolfa tada su bili manji od maakovog zrna a sada bi unistili cijeli svijet zidovi su ubili isusa a njih ce dokrajciti krizari.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
9 mjeseci prije
Reply to  Tony

zidovi su ubili isusa” Vidio, bio tamo? Ili i ti vjerujes u bajke za odrasle (religije opcenito!)?

Isto Ime
Gost
Isto Ime
9 mjeseci prije
Reply to  neutralan

“Oni koji su zidove spasavali.”… Oni su spasavali ljude! Vjecna im hvala!

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

😂😂

Komunjara
Gost
Komunjara
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

Pa eto, odgovorili su na jedini način koji mogu. Što bi ti htio?

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

14 ih arlauce i baca kamenje na mene.😂😂
Onaj Istrazuj je jak sto pise knjige u komentarima.😂

burt
Gost
burt
9 mjeseci prije

Trump je izgubio izbore zbog unutarnjih razloga, korona virus, ekonomska kriza, rast nezaposlenosti, rasni sukobi i podjele a ne vanjskopolitičkih jer većinu prosječnih Amerikanaca uopće ne zanimaju Iran, Venecuela, Kim, Assad ali jedina njegova šansa da spriječi primopredaju vlasti nisu unutarnje politički razlozi nego vanjski neki veći sukob u kojemu… Pročitaj više »

Isto Ime
Gost
Isto Ime
9 mjeseci prije
Reply to  burt

“spriječi primopredaju vlasti nisu unutarnje politički razlozi nego vanjski neki veći sukob ” Da li za ovo ima uporista u njihovom zakonodavstvu? Izbori su provedeni! ljeto 1918: Nije bila namjera donijeti Spansku gripu (1917) , cista slucajnost, koja je skratila – okoncala 1.sv. rat! Oftopic: USA druga A-bomba na Nagasaki ,… Pročitaj više »

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
9 mjeseci prije
Reply to  Isto Ime

Obje atomske bombe su zapravo bile namjenjene Sovjetima i Staljinu, da mu pokažu s čim Amerika raspolaže, A japanski gradovi su poslužili kao objekti za demonstraciju nihove vojne snage za Ruse, koji su se prije toga uključili u vojne operacije protiv Japana! Interesantno je to, da SSSR I Japan na… Pročitaj više »

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
9 mjeseci prije
Reply to  burt

Burte, htio bih dodati nešto o “Španjolskoj gripi koju si spomenuo i kažeš da su je u Europu donijeli američki vojnici. Ustvari bilo je ovako. Ameri su se 1917 uključili u WWI i doveli na zapadno europsko bojište milijune svojih vojnika. Pošto je način ratovanja u tom vremenu bio takav,… Pročitaj više »

Ivex
Gost
Ivex
9 mjeseci prije

Šta rade Izreaci ovim Turbanđijama to bi trebalo nositi oznaku +18. Šamaraju ih na sve strane Iranci su smiješni Indijanci SAD i Izreal im smaknu dva vodeća čovjeka ovi kao majmuni skaču samo po ulici. Osamdesetih su imali jaja da u Bejrutu dignu Amere sada polako idu u sve veću… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Ivex

Vjerujte da nikome neće biti do smijanja kad Iranci “istinski progovore” jedinim jezikom koji je Izraelcima, Britancima i Amerikancima razumljiv. Suzdržavaju se i opominju međunarodnu zajednicu da obuzda Izraelce, no mnogima na Bliskom Istoku strpljenje (s Izraelom) je došlo do kraja… i stvari ne izgledaju dobro (po Izrael) neovisno o… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

“Ali poslati svoju vojsku van granica je nešto kao naučna fantastika za Iran.” Prema ovome što ste napisali, zaključujem da ste geopolitiku na Bliskom Istoku tek počeli pratiti i to isključivo na temelju napisa cionističkih medija. Međutim, realna situacija na tamošnjem terenu nema veze s antiiranskom propagandom na Zapadu. Da… Pročitaj više »

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Izraelci skoro svakodnevno lupaju po Irancima i njihovim saveznicima u Siriji, a Iran ne smije vojno odgovoriti na te napade. To dovoljno govori ne o iranskoj vojnoj snazi nego o njegovoj slabosti i pretjeranom respektu do Izraelske države!

Komunjara
Gost
Komunjara
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Možda u nekoj budućnosti dođe do neke velike ekonomske krize ili nekih prirodnih katastrofa koje možda slučajno pogode neke zemlje pa preokrenu situaciju, ali da će Iran ikada moći odgovoriti Izraelu, neće. Odnos među njima je definiran. Izrael smije Iranu raditi sve što hoće i ponižavati ga koliko hoće. Iranu… Pročitaj više »

Max
Member
Max
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Točno Kora.

Tink
Gost
Tink
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Eto i svama da se slozim nekad, Iran je ozbiljna zemlja ali Izraelci im cesto nadju rupe u sistemu i njihove sluzbe su uvek korak ispred iranskih. Iz svega se moze zakljuciti da Jevreji imaju jako dobar uvid u napredak Iranskog nuklearnog programa i da ga za sad kontrolisu.Naravno ubistvom… Pročitaj više »

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Izrael nema razloga za strah od Irana, jer ga može kompletno uništiti za pola sata!

xyc
Gost
xyc
9 mjeseci prije
Reply to  Ivex

Da u pravu si izrael samara ali zar mislis da jednog dana vama cionistima nece stici osveta lako vam se sada kriti iza amerike no i njima ste dojadili to kosta americke gradjane i to ce se u krizama koje dolaze morati prekinuti i onda netrebas puno biti pametan kao… Pročitaj više »

Komunjara
Gost
Komunjara
9 mjeseci prije
Reply to  Ivex

Još malo pa neće smjeti ni skakat, jer bi mogla raketa past na taj skup

rimtu
Gost
rimtu
9 mjeseci prije
Reply to  Ivex

Onaj general je bio “prodan”, sami su ga “naštelili”.

Mladen
Gost
Mladen
9 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Pola Iranaca radi za MOSAD i CIU.To su perzijanci njih se lako kupi za MALE novce.

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije
Reply to  Ivex

Stvarno ne razumes. Pa cilj Izraela je da Iran uzvrati, da bi oni napadnuli.Ne treba upasti u njihovu zamku. Prihvatiti njihovu igru. Nego treba posto situacija zahtjeva da naprave A bombu. Jer svet nije pravedan. Turci imaju vojsku u idlibu, izrahel stalno raketira Damask. Niko ne reaguje. Gđe je takozvane… Pročitaj više »

Ice
Gost
Ice
9 mjeseci prije

Izrael je navijao za Trumpa i financirao Trumpa. Biden je isto cionista, to je i sam priznao, ali Izraelu neodgovora nuklearni sporazum SADa s Iranom u koji će se Biden najvjerojatnije vratiti.

alterego
Gost
alterego
9 mjeseci prije
Reply to  Ice

Cionista da vrati sporazum nazad???
Ne vjerujem.

stojan
Gost
stojan
9 mjeseci prije

nikog ne mzim kao jevreje, potom nemce, sta je G-din Tramp uradio za izrael, a ovi cestitali djoki bajtu pre Elektorskog zvanicnog izvestaja….

Tink
Gost
Tink
9 mjeseci prije
Reply to  stojan

Zasto Stojane mrzite Jevreje i Nemce, ako je manjina odgovorna za nepocinstva ne treba mrzeti citave narode.

Dušan Marić Labin
Gost
Dušan Marić Labin
9 mjeseci prije

To nije ništa nova, to je MO izraela.
Svi ratovi koje su vodili amerikanci vodili su po nalogu izraela, svima treba biti jasno da vanjsku politiku amerike određuje jeverjski lobi u americi.
Mislim da dalje ne treba pisati.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Iran suočen sa smrtonosnom prijetnjom nema izbora nego ići do kraja s nuklearnim programom i osigurati svoj opstanak jer s ubojicama nema pregovora a nuklearna sila je najbolje sredstvo odvraćanja. Izrael i SAD teroriziraju čitav svijet zbog toga što posjeduju nuklearno oružje.. A Iran će uzvraćati na ovaj teror

Kažun d.d.
Member
Kažun d.d.
9 mjeseci prije

Israeli Military Analysts Admits: “Israel Can’t Win the Next War.”
GILAD ATZMON UNZ REVIEW

Momčilo F.
Gost
Momčilo F.
9 mjeseci prije

Bezveze ubili čoveka

chosmos
Gost
chosmos
9 mjeseci prije

Ne znam na koji bi se način Iran mogao izvući iz ovog nauma Cionista da ga unište. Možda neka koalicija Iran, Rusija, Turska, Pakistan, ili Kina, mada teško

Frodo
Gost
Frodo
9 mjeseci prije

A za koga je onda prijetnja izraelsko nuklearno oružje. Dakle Izrael misli da su viša bića kao što su to mislili njihovi krvnici nacisti. Zlostavljani lako postaje zlostavljač. Klasična klopka osvete.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik