Kremlj o direktnom kontaktu sa Zelenskim

Zelenski i Putin
3 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije razgovarao sa ukrajinskim kolegom već nekoliko godina, potvrdio je njegov portparol.

RIA Novosti su tokom konferencije za novinare pitale Dmitrija Peskova o kontaktu dvojice lidera. Novinska agencija se pozvala na javni itinerar ruskog predsjednika, koji sugerira da se posljednji put lično sastao sa Zelenskim tokom razgovora u “normandijskom formatu” uz posredovanje Francuske i Njemačke 2019. Sljedeće godine su razgovarali telefonom dva puta, u februaru i junu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je otkrio da su Moskva i Kijev bili na ivici potpisivanja primirja u ranim fazama sukoba pod uslovima koje je predložila ukrajinska strana. Međutim, proces su zaustavili zapadni sponzori Kijeva, koji žele da produže sukob kako bi naštetili Rusiji, rekao je on.

Budući da vlada Zelenskog ne kontroliše svoju vanjsku politiku, nema smisla razgovarati s njim, sugerirao je Lavrov. I, u svakom slučaju, pregovori s Rusijom trenutno su zabranjeni ukrajinskim zakonom, dodao je.

Ruski diplomata je mislio na naredbu ukrajinskog Savjeta za nacionalnu sigurnost kojom se zabranjuju bilo kakvi pregovori s Moskvom sve dok Putin ostane na vlasti. Zelenski ga je potpisao u oktobru.

Ukrajina je pristala na mirovnu mapu puta za period 2014-2015 kao trik za obnovu svoje vojske, prema riječima njenog bivšeg predsjednika Petra Porošenka i tadašnjih lidera Njemačke i Francuske Angele Merkel i Francoisa Hollandea.

Isti pristup je očito korišten i za mirovne pregovore prošle godine, u kojima je djelimično posredovala Türkiye. Kiril Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, potvrdio je prošle sedmice da je iskoristio sredstva u ukrajinskom timu pregovarača da odugovlači proces i dobije vrijeme za vojno pregrupisavanje.

PutinrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Sa tim ukrajinskim cifutskim nacistom se moze kontaktirati samo sa Kindzalima i Sarmatima.

Gnostic
1 godina prije

Zelenski je udario u zid kao i tkz.kolektivni zapad.

Tim
1 godina prije

Kladim se da se čuju navečer kad su u šlapama i šlafrokima da se dogovore o produžecima rata radi porasta cijene dionica Blekrocka i američkog vojno-industrijskog kartela čije dionice jedan i drugi sigurno imaju u ogromnim količinama. Za Putina se zna da ima para više od Rusije, a ako žena običnog seoskog političara u Ukrajini ide sa par desetaka miliona dolara u izbjeglištvo, onda ih i ovaj mlatimudan Zelinski ima breg.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI