fbpx

Nagorno-Karabah: Baku tvrdi da jermenske snage napadaju azerbejdžanska naselja

Nagorno-Karabah

Azerbejdžan i Jermenija tri puta su pokušali da postignu sporazume o prekidu vatre od eskalacije u Nagorno-Karabahu krajem septembra, ali borbe se i dalje nastavljaju dok se strane međusobno optužuju za kršenje primirja.

Prema Bakuu, sukobi u Karabahu nastavljeni su i u nedjelju ujutru. Istovremeno, vlasti u samoproglašenoj republici Artsakh (Nagorno-Karabah) saopštile su da su azerbejdžanske snage preko noći napale Stepanakert, pošto su se najmanje tri puta oglasile vazdušne sirene.

Vojna konfrontacija između Jermenije i Azerbejdžana duž linije kontakta u regionu Nagorno-Karabah rasplamsala se 27. septembra. Nakon eskalacije, Jerevan je proglasio vanredno stanje i – po prvi put – opštu mobilizaciju, dok je djelimičnu mobilizaciju uveo Baku.

Sukob oko Nagorno-Karabaha izbio je krajem 1980-ih, dok je autonomna regija, pretežno naseljena Jermenima, proglasila nezavisnost od Azerbejdžana 1991. Kao rezultat toga, Baku i Jerevan vodili su rat širokih razmjera između 1992. i 1994. godine koji je odnio živote oko 40.000 vojnika i civila sa obje strane.

Prekid vatre potpisan je 1994. godine, a sukob je ostao zamrznut, dok je samoproglašena Nagorno-Karabah Republika i dalje nepriznata država.

2.3 8 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran
Gost
Zoran
22 dana prije

Eto Z Miliću, sa brisanjem komentara si pokazao kakav si čovjek. A članak ti je smeće.

Ime
Gost
Ime
21 dana prije
Reply to  Zoran

Da članak je teško smeće već 20ti put spominje povijest od 1980tih na dalje. koga briga više ,zanimaju nas novosti a ne STAROSTI!

Zoran
Gost
Zoran
22 dana prije

Borbe se vode za grad Shushi, Azeri tvrde da je zauzet a Armenci da nije, uglavnom to je prijelomni trenutak ovoga rata.

Zvrk
Gost
Zvrk
22 dana prije
Reply to  Zoran

Prijelomni trenutak je bio Hadrut.

Stone
Gost
Stone
22 dana prije
Reply to  Zoran

Neka se mlate. Tko im je kriv kad su budale.

Ante
Gost
Ante
22 dana prije

Gledam po internetu videozapise poginulih ljudi. Armenci se tako pokazali 60 poginulih Azerbajdžanskih vojnika koji su upali u zasjedu. isto radi i druga strana. Onda jedna i druga strana pokazuje vojne knjižice tih poginulih vojnika. Sve poginuli su uglavnom bili mladi ljudi od 20 godina. Taj rat mi je jako teško za gledati, uopće ne želim favorizirati jednu ili drugu stranu. Žao mi je gledati toliko mladih koji su izgubili živote zbog pokvarenih političara.

Joža
Gost
Joža
22 dana prije
Reply to  Ante

Nešto nisam vidjeo da naši vrlii borci za mir sponzorirani nevladinim i vladinim novcem protestiraju ili barem ukazuju na ovaj sukob i žrtve. Ni Index glavni dušebrižnik ciji “novinari” su glavni borci za ljudska prava nisu nesto skretali paznju na ovaj sukob….Ipak su izbori u USA.
Sve skupa je dno dna…

DJ Krmak
Gost
DJ Krmak
22 dana prije
Reply to  Ante

Azeri napreduju jako dobro zahvaljujuci dronovima ali imaju stravicne gubitke u ljudstvu, naravno kao i Armenci, procitao sam da, navodno Azeri bacaju mrtve u jezero da bi prekrili stvarne gubitke.

Ime
Gost
Ime
21 dana prije
Reply to  DJ Krmak

Oprosti koji su tvoji hitovi Krmenadl, Kotlet, Vratina te Špek

Bob Rock
Gost
Bob Rock
22 dana prije

Jazavci s opskurnog portala Logičnog. Ndh

Max
Member
Famed Member
Max
22 dana prije

Rat će se nastaviti a Azerbajdžan je navodno u prednosti.

brusli
Gost
brusli
22 dana prije

Zadnjih dana olujno u Nagorno Karabahu.
Vihor rata je stravičan.

bauštelac
Gost
bauštelac
22 dana prije

moj prijatelj zoka marinović je dole a di god je on tamo je masakar

POVEZANE VIJESTI

Izbornik