Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov odlazi u Moskvu na konzultacije

Anatoly Antonov
12 komentara

Rusija je najavila opoziv svog najvišeg diplomata u SAD u srijedu, nekoliko sati nakon što se američki predsjednik Joe Biden složio s novinarskim opisom ruskog predsjednika Vladimira Putina kao “ubojice” bez duše. Veleposlanik je opozvan kako bi odredio “što treba učiniti i kako dalje postupati u vezi s SAD-om.”

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov napustio je zgradu ruskog veleposlanstva u Washingtonu, u subotu rano popodne, krećući prema New Yorku, gdje će uhvatiti let za Moskvu, potvrdio je dopisnik Sputnjika.

Antonov je novinarima mahnuo iz svog vozila, a kad su ga pitali o njegovom raspoloženju, napravio je pokret palcem prema gore. Nije dao daljnji komentar. Očekuje se da će diplomat u Moskvu stići u nedjelju.

U petak navečer Antonov je izdao izjavu u kojoj izražava zahvalnost zbog pisama koje je veleposlanstvo dobivalo od američkih građana, koji su se pokušali ispričati Rusiji zbog Bidenove primjedbe.

“Želio bih izraziti najdublju zahvalnost građanima Sjedinjenih Država koji su ruskom veleposlanstvu poslali pisma u znak podrške razvoju prijateljskih odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država. Mnogi ljudi izrazili su svoje neslaganje i ispričali se zbog nepromišljenih izjava o Ruskoj Federaciji, koje je nedavno dao predsjednik Biden”, napisao je Antonov.

Izaslanik je dodao da je “duboko dirnut brižnom i aktivnom pozicijom običnih Amerikanaca koji razumiju da bi se dijalog između naših zemalja trebao temeljiti na uzajamnom poštovanju i jednakosti”, te izrazio nadu da će Bijela kuća “poslušati glas” svojih konstituenata i da će “prekinuti svoju devastaciju ionako snažno poremećenih odnosa” između dviju zemalja.

Posljednji put Rusija je opozvala svog veleposlanika u SAD-u 1998. godine, kada su SAD i Velika Britanija pokrenule zračne napade na Irak. Prije toga, SAD su svoje vrhunske diplomate opozivali iz Moskve 1934. i 1980.

Predsjednik Biden izazvao je u srijedu diplomatsku prepirku s Moskvom nakon što se složio s karakterizacijom dopisnika ABC Newsa o Vladimiru Putinu kao “ubojici” “bez duše” te je zaprijetio Moskvi novim sankcijama.

Putinov glasnogovornik i rusko Ministarstvo vanjskih poslova kritizirali su Bidena zbog izjava te su izjavili da Bidenovi komentari jasno daju do znanja kako Washington nema želju za poboljšanjem odnosa.

Međutim, ruski se predsjednik nije obazirao na uvrede te je zaželio Bidenu “dobro zdravlje” i sugerirajući da je možda projicirao američku krivnju za stvari poput ropstva i maltretiranja američkih domorodaca na Rusiju.

Ovakvi komentari nisu prvi put da je Biden osobno napadao inozemne vođe. Prošle je godine kineskog predsjednika Xi Jinpinga nazvao “nasilnikom”, usporedio je sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una s Hitlerom, a turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nazvao je “tiraninom”. Donald Trump imao je vlastiti epitet za Vladimira Putina, nazivajući ga “žilavim kolačićem”, ali taj je izraz upotrijebio samo nekoliko puta tijekom svog predsjedništva.

Anatoly AntonovrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
promatrač
3 godine prije

Davanje Ruskog državljanstva Snowdenu bio je prefinjeni odgovor.

politicki nekorektan
3 godine prije

.. uzurbano ispituju utjecaj ruskih stepenica na americku demokraciju…

BanOvan
3 godine prije

youtube.com/watch?v=cn-ly4abTUs

enkol
3 godine prije

Nasao sam mnogo americkih novina koji optuzuju Putina i Rusiju zato sto je Biden nazvao Putina “ubojicom”, zato sto Britanija krsi svoje obaveze o nuklearnom razoruzanju pa povecava za 40% svoj nuklearni potencijal, zato sto Amerika skoro svaki tjedan uvodi sankcije na ruske kompanije i ruske gradjane.

Evo tek jedan
Tribune Publishing
Putin bears responsibility for dismal U.S.-Russia relations

Stjepan
3 godine prije

Sve je ovo super za Rusiju! Za druge stvarno suverene zemlje takođe, kao i za one koje suverenosti teže! EU/NATO je prosjak kao što je od svog nastanka i bila, i to će ostati. Ameri su u slobodnom padu … i to je to!! 🤔👌👌

3 godine prije zadnji put uredio Stjepan
nessy
3 godine prije

U bilo kojem normalnom odnosu, Rusija i USA mogu biti saveznici, koji se nadopunjavaju. U sadasnjoj situaciji, imperijalne USA, “americkog stoljeca”, kako su to zamislili njihovi planeri, od Issiah Bowmana, pa nadalje, USA moze imati samo pokorne vazale i neprijatelje, a to su svi koji su odbili status vazala. Sam Bowman je u svojoj analizi moci Britanskog carstva, napomenuo da je drzati zemlje pod vojnom okupacijom skupo i neucinkovito. On je predlozio ‘meku silu’, prodavanje price o demokraciji, ljudskim pravima i ‘americkom nacinu zivota’. Cak je i on sam bio iznenadjen uspjehom takve politike. Ali, svemu dodje kraj, USA je procitana knjiga, i svatko pismen vidi sto rade, sto zele, i da su im navedene vrijednosti samo paravan za moderni kolonijalizam-imperijalizam. Dugo im je i prolazilo. Kako se vrli Biden nije sjetio osuncanog Nobelovca, svog predhodnika, koji je jednom tjedno birao koga ce ubiti dronovima, bez sudjenja i optuzbe, a… Čitaj više »

holla
3 godine prije

Youtube, Putin odgovara Biden-u

Putin To Biden: Despite All Attempts To Stop Russia’s Development, They Will Have To Reckon With Us!

holla
3 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=uO6ptqMSVzU

Putin To Biden: Despite All Attempts To Stop Russia’s Development, They Will Have To Reckon With Us!
Youtube
Putin odgovara Joe Bidenu

holla
3 godine prije

“Mi, iako oni misle da smo isti kao oni, ali mi smo različiti ljudi, imamo drugačiji genetski i kulturno-moralni kodeks. Mi smo sposobni braniti vlastite interese. I radit ćemo s njima, ali u onim područjima koja nas same zanimaju. I to pod onim uvjetima koje smatramo korisnima za sebe. i morat će SAD s tim računati “, rekao je Putin.
Prema predsjedniku Ruske Federacije, SAD morat će s tim računati “unatoč svim pokušajima da zaustave razvoj” Rusije, “unatoč sankcijama i uvredama”.

Max
3 godine prije

Očekivan potez

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI