Tajvanski ministar odbrane: Kina sposobna da izvede „potpunu“ invaziju na Tajvan do 2025.

Chiu Kuo Cheng
10 komentara

Napetosti između Kine i Tajvana ozbiljno eskaliraju nakon što su se pojavili izvještaji koji detaljno opisuju desetine incidenata u kojima su kineski avioni izvodili letove u identifikacionoj zoni PVO ostrvske države. Razvoj događaja označava najnoviju kinesku akciju milo za drago protiv Tajvana.

Tajvanski ministar odbrane Chiu Kuo Cheng napomenuo je u srijedu da su napetosti između Tajpeja i Pekinga dostigle najviši nivo nakon što je desetine kineskih aviona letjelo kroz tajvansku zonu protivvazdušne odbrane, što ukazuje na to da će se usijane razmjene poteza vjerovatno dogoditi za samo nekoliko godina.

Primjedbe ministra odbrane uslijedile su tokom parlamentarnog nastupa u kojem je od njega zatraženo da komentariše trenutne vojne tenzije ostrvske države sa Kinom, navodi Reuters, koji je dalje izvijestio da je Kina izvela više od 100 letova preko teritorije zemlje u posljednjih nekoliko dana.

Chiu je navodno iskoristio priliku da prizna da su razmjene poteza sa Kinom “najozbiljnije” u više od 40 godina, od kada je on u vojnoj službi, podvlačeći da trenutna situacija povećava mogućnost “razmjene vatre” nad Tajvanskim moreuzom.

“Za mene kao vojnika, hitnost je nastupila”, rekao je on, napominjući kasnije da tajvanski zvaničnici vide mogućnost vojne invazije Kine u narednih nekoliko godina.

“Do 2025. godine Kina će svesti troškove i napore na najniži nivo. Sada ima kapacitet, ali neće lako započeti rat, uzimajući u obzir mnoge druge stvari.”

Chiuov komentar prati slične primjedbe koje je iznio tajvanski predsjednik Tsai Ing Wen, koji je nedavno pozvao SAD da pojačaju svoje prisustvo u regionu. U podnesku za njujorški medij Foreign Affairs, Tsai je napisao da će doći do “katastrofalnih” posljedica ako Tajvan padne.

Ostrvsku državu Tajvan, zvanično poznatu kao Republika Kina, Peking doživljava kao svojevoljnu kinesku teritoriju koja se, ako je potrebno, mora vratiti silom u nadležnost kopna. Međutim, Tajvan je dugo bio samoupravna država i Tajpej stalno ukazuje na to da će po svaku cijenu zaštititi svoju autonomiju, kupujući milijarde dolara vrijedno oružje od SAD tokom godina.

Krajem 2020. godine američko Ministarstvo odbrane odobrilo je pozamašan paket prodaje oružja od 1,8 milijardi dolara koji je uključivao raketne bacače, nadograđene senzore i artiljeriju.

Iako je američki predsjednik Joe Biden u utorak ostavio mnoge novinare pomalo zbunjenim kada su se dotakli najnovijih događaja između Kine i Tajvana, on je ranije izjavio da nema namjeru da mijenja dugogodišnju američku politiku podržavanja “politike jedne Kine”, dio kineskog geopolitičkog brenda koji predviđa povratak Tajvana pod kontrolu Pekinga.

Do povećanja vojne aktivnosti Kine u blizini ostrvske države došlo je ubrzo nakon što je američki State department izrazio “zabrinutost” zbog “provokativnih” vojnih akcija Pekinga u regionu.

Chiu Kuo Chengkinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vendetta
2 godine prije

Preko tjedna šire mrznju, a vikendom sjedi zajedno sa Xi-em i ostalom ekipom iz China negdje u nekom hotelu u Macao, azijske slavne pjevaljke modeli tv voditeljice glumice plesu gole oko stangi i ispredd njih, pije se najbolji burbon i umiru ljudi od smijeha sta rade ovcicama…

preseren3
2 godine prije

Tajvan je za Kinu slično, što je Donbas regija za Rusiju. Amerikanci koriste, da bi se ušunjali u blizinu granica. Na Tajvanu več imaju specijalce, kao i u Ukrajini… Tako če morati i Kina i Rusija taj problem jednom ukloniti…

Sven
2 godine prije

Odvojeni su vise od 7 desetljeca. Da je htjela vec je mogla. Kina vec od gradnje kineskog zida ne pokazuje da je zanima osvajanje. Jer realno kina je suprotnost mnogim zemljama koje su imale kolonije po cijelom svijetu. I kina je imala svoje moreplovce istrazivace i to prije evropskih. Bili su u americi ali nisu imali osvajacke anfinitete, nisu zabili zastavu i rekli to je nase. Bile su to istrazivacke misije, ne kolonizatorske. Tu se mozemo zamisliti. Kako je to moguce. Da jedna toliko mocna zemlja nije kolonizirala sve naokolo, a mogla je lakocom da je zeljela. I mozda je bolje da joj ne spocitavamo da ima zelju za osvajanjem bilo cega. Jer ako ikada dobije zelju biti ce svega. A ne da mi se uciti kineski. Bolje za sve nas da ostane nezainteresirana za okolni svijet .

Max
2 godine prije

Bit će to i prije gospodine jer Kina naglo jača Ne bude li Tajwan raspolagao sa vlastitom PRO loše mu se piše.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI