UK ističe napore da se Rusija isključi iz SWIFT-a

SWIFT
13 komentara

London je rekao da će raditi sa partnerima na isključivanju Moskve iz međunarodne finansijske mreže.

Vlada Velike Britanije će pokušati da ubijedi svoje saveznike da odvoje Rusiju od globalnog bankarskog sistema SWIFT i uvedu niz oštrih sankcija nakon vojnih operacija Moskve u Ukrajini. Washington je ranije rekao da neće ciljati platnu mrežu.

„Nećemo mirovati sve dok ruska ekonomija ne bude degradirana i suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine ne budu obnovljeni“, rekla je u saopštenju ministarka spoljnih poslova Liz Truss, dodajući da „UK radi sa saveznicima na isključivanju Rusije iz finansijskog sistema SWIFT“.

Britanski ministar spoljnih poslova najavio je novu rundu kazni u četvrtak, opisujući ih kao „najoštrije sankcije” koje su osmišljene da „nanesu maksimalan i trajni bol Rusiji”.

London će takođe ciljati na više od 100 ruskih kompanija zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja, isključiti ruske banke sa britanskih finansijskih tržišta, uvesti nova ograničenja trgovine i izvoza i zabraniti nacionalnoj avio-kompaniji zemlje, Aeroflotu, pristup vazdušnom prostoru Velike Britanije.

Premijer Boris Johnson ranije je nagovijestio „masovni paket ekonomskih sankcija“ koji bi trebalo da „sputa“ rusku ekonomiju, riječi koje je ponovio američki predsjednik Joe Biden, čija je administracija takođe najavila niz „neviđenih i ekspanzivnih“ mjera za „degradaciju ruskog industrijskog kapaciteta u godinama koje dolaze“.

Za SWIFT je, međutim, Biden nagovijestio da njegova administracija neće preduzeti iste korake kao Velika Britanija, rekavši da bi sankcije koje je on već naveo mogle imati „veće posljedice“ od bilo koje akcije u vezi sa globalnom platnom mrežom.

Slične sankcije proglasili su brojni saveznici Zapada i EU, od kojih su neki takođe pozvali da se Rusija isključi iz SWIFT-a – sve kao odgovor na „specijalnu vojnu operaciju“ Moskve koju je pokrenula u Donbasu u ranim satima u četvrtak u znak podrške dvjema novopriznatim otcjepljenim republikama.

Njemački kancelar Olaf Scholz je, međutim, upozorio da se Moskva ne isključuje iz platnog sistema, tvrdeći da ta mjera ne bi trebalo da bude dio drugog paketa sankcija EU koji bi trebalo da bude razmatran u Briselu.

rusijaSWIFTVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Znaju britanci sta rade – ta mjera bi potopila ekonomiju EU.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Bitnije je sto je UK rekla Rusima, nego sto zlikovci nastavljaju da bodu sve mlade i mlade malisane otrovom!

Perun
2 godine prije

Britanski ministar spoljnih poslova najavio je ostavku….
….poruka ,,dragim britancima ”….Nećemo mirovati sve dok Britanska ekonomija i politika ne bude degradirana i suverenitet i teritorijalni integritet ,,Velike Britanije” ne budu dovedeni u pitanje …..stoji u izvestaju antimperijalnih sljedbenika i mrzitelja svega sto je Britansko ..P.S..bilo nekad na divljem zapadu

Max
2 godine prije

Spremni su na to.

abc
2 godine prije

Velika Britanija više ništa ne znači. To je danas sitna boranija. Samo da arapske banke maknu svoje pare iz VB, ona bankrotira. Sve je več u rukama arabskih bogataša.

preseren3
2 godine prije

Nijemcima več je došlo otpozadi do glave, da to ne bi bilo dobro..
I ne potpiru te ideje…
A ni moja zemlja….

abc
2 godine prije

Rusiji SWIFT više i ne treba. Jedina vez sa zapadom je jedino još plinski tok kroz Ukrajinu i ST1. EU če ruske enrgente posle plačivati u zlatu. Prva če biti Njemačka protiv.

Praetorian
2 godine prije

E ovako ce svakog pojedinca iskljucito ako ne bude poslusan svojoj vlasti kada ukinu fizicki novac i uvedu digitalni, povezan sa C19 ausvajsomili nisi primio frisku dozu vaxa, nema para

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI