Najnoviji ruski radar može pratiti više od 1.000 ciljeva od sada je dostupan za inozemne kupce

Ruski radar
26 komentara

Rusija je još jednom osvojila zlato u utrci za supersoničnu dominaciju, nakon izbacivanja na tržište niza ultra-brzih projektila. Sada nudi jedinstveni radar koji štiti od oružja iste vrste, čak i ako takva oružja pristižu u ogromnom broju.

Posjedovanje nepobjedivog napadačkog oružja, na primjer, supersonične rakete, moglo bi biti ”tas koji donosi prevagu” u doba modernog, brzog vođenja rata. Ali jednako je ključno imati nešto što vas štiti od tih raketa, koje je protivnik dizajnirao ili rasporedio.

Najnovija ruska radarska postaja sposobna je za takve zadatke, izjavila je ove srijede Rosoboronexport, vladina agencija zadužena za trgovinu oružjem. Radar, koji je najnoviji dodatak obitelji ”Protivnik”, vjerojatno će dovesti do privlačenja pozornosti u inozemstvu zbog sposobnosti „učinkovitog otkrivanja širokog spektra postojećih i budućih letećih objekata, uključujući supersonične ciljeve“.

Izgled radara, postavljen na standardnom kamionu KAMAZ-a za vojsku, nije toliko impresivan kao njegove jedinstvene osobine. Njegova je antena dovoljno osjetljiva za otkrivanje ciljeva koji lete pri brzini od 8.000 km/h  i na udaljenosti do 450 km.

Najnoviji radar serije ”Protivnik” „može istovremeno pratiti najmanje 1.000 objekata“ i razlikovati osam vrsta raketa, otkrio je Rosoboronexport.

Radar je izrazito pokretljiv, što znači da se njegova posada može brzo kretati naokolo i izbjeći praćenje neprijatelja u onom što je u vojnom žargonu poznato kao taktika ”pucaj i bježi”.

Agencija se nada da će sustav privući pažnju potencijalnih korisnika u Aziji, u Sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku, gdje je ruski vojni hardver uvijek bio u velikoj potražnji.

Ruske oružane snage počele su koristiti prethodne modele obitelji ”Protivnik” posljednjih godina, zajedno s postrojbama za rano upozoravanje, koji su postavljeni u cijeloj zemlji.

Osim obrambene opreme, Rusija radi na najsuvremenijim hipersoničnim projektilima. Neki su, poput supersoničnog projektila ”Avangard” , već stavljeni u uporabu, dok su drugi, poput krstareće rakete ”Kinžal” (”Bodež”), prošli kroz ispitivanja ili tek trebaju proći.

3K95 KinzhalAvangardradar
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rusofil
3 godine prije

prodajte ga u siriju da ga Izraelci unište, ili u libiju da ga turci demoliraju

čitalac
3 godine prije

Otkriti hipersonične ciljeve je jedno a uništiti je nešto sasvim drugo. Čime?

zlatko
3 godine prije

Uf! Tko je taj L. R. koji je ovo napisao? Da nije Mirek Lažanski?

Ringo10
3 godine prije

Pravo pitanje je – ako ovo prodaju a šta onda imaju a da nije za prodaju

Kažun
3 godine prije

Otkriješ hipersonični cilj,javiš kolegama i svi skupa – tutanj,
ostavi vozilo i bježi čim dalje.

Bosanac
3 godine prije

Može’l otkrit virus u letu kako prelazi sa čovjeka na čovjeka? 🙂

fiveri
3 godine prije

…. a kada ce nesto pasti (na zemlju ili more)?

fiveri
3 godine prije

…..kada ce nesto pasti ( na zemlju ili u more)?

hogar strašni
3 godine prije

Raketa brzine 8000 km/h a radar vidi do 450 km to znači kad ju primjeti ima par minuta do udara. Vrijeme reakcije ili lansiranje proturakete te pogađanje cilja mislim da je nemoguće. Ispada uzaludan stroj.

Kažun
3 godine prije

Izvozna varijanta ovog radara neće biti učinkonita kod
država koje nemaju sposobnu PZO / ‘Anti-access/area denial’ A2D2.

Max
3 godine prije

Još jedan vrhunski Ruski proizvod. Vodeći su u ovoj tehnologiji.

neznanje
3 godine prije

Malo znanja iz fizike bi bilo poželjno kad se piše članak o “super brzim” projektilima. Jednako bi bilo poželjno da pisac pročita svoje prethodne članke.i malo razbistri pojmove u svojoj glavi. Vjerovatno će biti cenzura no onaj na koga se odnosi će pročitati i ukoliko malo razmisli će se složiti sa prethodnim prijedlozima.
Nije mi cilj popljuvati članak već ukazati na potrebnu ozbiljnost pri pisanju poradi vjerodostojnosti autora i portala.

dulebg
3 godine prije

”Kinžal”=Handžar?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI