Njemačka se odriče liberalizma – “Alternativa za Njemačku” druga stranka po jačini u zemlji

Alexander Gauland
24 komentara

Prema anketi koju je proveo Die Welt, nacionalna i konzervativna “Alternativa za Njemačku” (AFD) je po prvi put u povijesti ispred “Socijaldemokratske partije Njemačke” (SPD). Iako ne za mnogo postotnih bodova, ipak je postala druga najpopularnija stranka u Njemačkoj. Naime, od početka godine do danas je s 13% rejting stranke porastao na 16%.

Značajno je da su uspjeli ojačati CDU / CSU i AfD, dok su svi ostali izgubili potporu ili u najboljem slučaju zadržali pozicije, kao “Zeleni”. Drugo mjesto “Alternative za Njemačku” je nestabilno, ali je jedina stranka kojoj raste rejting, čak i u uvjetima jačanja stranke Angele Merkel.

Uspon nacionalnih osjećaja u “motoru Europe” se nastavlja i nakon izbora, što je znak opće konzervativne revolucije.

Nakon što su postali omrznuti u glavnom dijelu periferije i poluperiferije, liberali, koji rade isključivo u interesu globalnih špekulanata i uništavaju srednju klasu, sada gube podršku i u srcu razvijenog svijeta. Naravno, to se pripisuje “vanjskom utjecaju”, “ruskoj propagandi”, “lažnim vijestima” i čemu sve ne, ali pozornost njemačkog građanina se usmjerava na gubitak izgleda za budućnost zbog priljeva imigranata i pitanja vezanim sa sigurnost društva.

Cijena ove “supstitucije stanovništva”, koju neoliberalni ekonomski stručnjaci smatraju “nužnom za daljnji gospodarski rast”, je rast svijesti o pripadnosti društvu i zajednici, što je dovelo do ponovnog buđenja nacionalnih osjećaja.

No, liberalna histerija, uključujući i hibrid “lijevih liberala“, za koje ozbiljni politolozi tvrde da je spoj dvije nespojive, kontradiktorne političke misli, budući da prva izvorno zagovara revoluciju i nasilno svrgavanje vladavine buržoazije, a druga stoji na braniku kapitalizma, slobodnog tržišta i vladavine iste te buržoazije, propagandom pokušava predstaviti konzervativce i domoljube ne samo nacionalistima, nego nacistima, poput onih u Ukrajini, koji su na vlast došli uz pomoć Angele Merkel.

Liberali su naprosto osuđeni na neuspjeh, jer čine istu grešku kao svi režimi koji su mijenjali i stvarali novog čovjeka.

Međutim, uspjeh konzervativaca i nacionalnog osvješćivanja u Njemačkoj ne treba preuveličavati. Njihov ograničeni domet dokazuje i djelomično jačanje pozicija Angele Merkel i CDU / CSU.

Ipak, iako s niskom razinom podrške,  AfD je na kraju ipak druga stranka po popularnosti, a SPD pada isključivo zbog unutarnje krize u stranci. No, čak i odlazak Martina Schulza ne znači da SPD odustaje od svoje hibridne “lijevo-liberalne ideologije”. Ona je još uvijek živa, što pokazuje dobar položaj stranke, iako treće, stoga još uvijek predstavlja opasnost za društvo.

Kako će se stvari dalje razvijati, nemoguće je prognozirati. Prije nekoliko godina su konzervativci i desničarski populisti u Njemačkoj u najboljem slučaju bili marginalizirani, nesposobni da uđu ni u regionalni parlament, dok su o Bundestagu mogli samo sanjati.

No, na parlamentarnim izborima 2017. godine, “Alternativa za Njemačku” zauzima treće mjesto, osvojivši 94 mjesta u Bundestagu. Kao što smo rekli, sada postaje druga najpopularnija stranka u Njemačkoj i lošije stoji samo od bloka CDU / CSU Angele Merkel.

Od početka 2018. je popularnost AfD-a narasla s 13 na 16%. AfD je uvijek bila za nekoliko postotnih bodova ispred ostalih manjih stranaka, a izbijanje na drugo mjesto nije bilo predviđeno u političkoj platformi stranke, što se na kraju dogodilo.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj su završili u rujnu, a nova vlada još nije formirana. Glavni razlog za to je najniži rezultat u 12 godina vladavine Angele Merkel iz središta CDU / CSU. Sa samo 33% glasova, stranka treba podršku drugih političkih snaga da formira novu vladu.

CDU / CSU su dogovorili koaliciju, suprotno obećanjima SPD-a da će ostati oporba demokršćanima. Stranka je za takvu odluku platila visoku cijenu i pod pritiskom jednog dijela stranke je Martin Schulz podnio ostavku, a rejting socijaldemokrata pao na 15,5%.

Nedvojbeno je CDU / CSU vodeća politička snaga u Njemačkoj. No, ljeto 2017. godine, kada je blok podržavalo 40% birača, sada je daleka prošlost.

Glavni razlog je neuspjeh pregovora o stvaranju koalicije bez socijaldemokrata u studenom prošle godine, relativni neuspjeh na izborima za Bundestag i politika stranke prema imigrantima, koju desni dio demokršćana smatra “premekanom”.

Unatoč činjenici da je AfD danas druga najpopularnija stranka u Njemačkoj, prerano je reći da su postali uistinu stranka njemačkog naroda. “Alternativa za Njemačku” je prosvjedna stranka i rate joj podrška ne zato što je glasači podržavaju, već zato što prosvjeduju protiv demokršćana i socijaldemokrata. No, ovo je pravi trenutak za iskoristiti, ako se želi profilirati kao stranka koja zastupa široke slojeve njemačkog društva.

Osim toga, SPD će možda iznova zaobići AfD nakon što socijaldemokrati prevladaju trenutnu krizu. “Alternativa za Njemačku” može postati narodna stranka i raditi s desnim centrom CDU / CSU, ali kada dođe do smjene u vodstvu ovog bloka. Takav presedan već postoji. Radikalno i umjereno konzervativne desne stranke su uspješno formirale vladu u Austriji.

Podsjetimo, “Alternativa za Njemačku” je 2013. nastala kao prosvjedna stranka i u početku se borila protiv eura. Platforma stranke, doduše, nije predviđala izlazak Njemačke iz EU, ali se zato zalagala za ukidanje eurozone, povratak njemačke marke i uvođenje instituta neposredne demokracije. S vremenom je u AfD došlo do raskola između umjerenog krila na čelu s Berndom Luckeom i radikalnije frakcije na čelu s Frauke Petry, koja je počela vršiti sve veći naglasak na pitanje ilegalne imigracije. Lucke je nakon toga napustio stranku, a AfD-u je nakon toga rasla podrška, što se tumači posljedicama europske migrantske krize i politike poticanja useljavanja izbjeglica s Bliskog istoka od strane Angele Merkel, koja je izazvala veliko nezadovoljstvo među njemačkim stanovništvom.

AFD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miki
6 godine prije

Dolazi generacija Z koja je dobro informirana i više im se nemože ispirati mozgove lijevim ideologijama.

Alen
6 godine prije

Ali mozes istim receptom… Napuni ih “zidovima ” 21 vijeka tj doseljenicima zatim iste optuzi ,skupa sa kapitalistima , za sva zla i ostalo je rutina.vec vidjena …

Georgij Žukov
6 godine prije

alternativa za njemacku ce udariti kao po obicaju po jugo -turskoj sirotinji u njemackoj , nece brajne udariti na americke baze u njemackoj a ne, ne, jok majci .

čitatelj portala
6 godine prije

Koji liberali, koji izmišljeni socijaldemokrati, koje ostale salonske protuhe???

Ganicus Prvi
6 godine prije

Sve je ovo planirano zasto poticu ovoliki priliv migranata .Potrebno je buducim fasistima nacistima kako god hocete da nekog optuze za sve probleme i imaju zrtveno jagnje muslimane i druge koji nisu bijeli.Postoji velika mogucnost da se ponovo otvore konc.logori po Evropi.Sumnjiva je veza zidova iz Izraela i novih nacista poput ovih AFP.

PDVNK bre
6 godine prije

Nema sanse, cista iluzija da ce se nesto promeniti. Oni su ovaj svet kreirali i i smislili tako da oni sada vladaju. Ovaj liberalizam je preteca mracen strane NVO. I sam zacetnik toga jer bio Hica. Tako anketen i statistika u vidu sarenih grafikona je cista laz.

Ana
6 godine prije

Cijena ove “supstitucije stanovništva”, koju neoliberalni ekonomski stručnjaci smatraju “nužnom za daljnji gospodarski rast”. Kod takvih strucnjaka, sacuvaj nas boze kakvog nepijatelja. Misle strucnjaci ovako https://www.rt.com/news/419407-germany-refugee-two-wives/ poticati gospodarski rast? Sta sve imamo strucno na vratu, dobro smo zivi!! Meni se cini da ovdje samo Ahmedu raste apetit. Oce coek 4 zene i desetero djece. Mama merkel, upregni radni njemacki narod i radne useljenike dok je vrijeme. Ahmed ionako nema namjeru nista drugo nego skakutati po krevetima.

ton
6 godine prije

Recite bye bye nemačka. Alah uekber, to ste vi. uđite

alan ford
6 godine prije

Bernd Lucke, suosnivač stranke AFD, bio je pro-američki igrač. U to vrijeme, kad je osnovan AFD (2013.) još nije bilo izbjegličke krize, glavni problem je bio euro i pomoć Grčkoj. Lucke je jedino bio protiv eura, a inače se u svemu ostalome manje više slagao sa glavnim njemačkim strankama CDU-CSU-SPD-FDP-Zeleni-Ljevica, koje su u sve plaćenici Washingtona i duboke države, koja vlada sa Njemačkom. Lucke se dakle zalagao za ostanka Njemačke u EU i da se i dalje održava savezništvo sa SAD-om. Luckeov glavni suborac bio je Hans-Olaf Henkel, također američki igrač, stara ljiga, neoliberal, bivši menadžer u nekoliko njemačkih firmi, bivši član FDP-a. Na unutarstranačkom glasanju, 2015. Lucke i Henkel uvjerljivo su izgubili, njihova pro-američka frakcija je izgubila, a pobjedila je “radikalna, nacionalistička” struja. Tako su to izvještavali lažjivi Merkelični mediji. Nakon toga, Lucke i Henkel napuštaju AFD ,ali su lijepo zadržali mandate kao zastupnici EU-parlamenta, mandate koje su 2014.,… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

Ustvari AFD ne može ništa, Čak kada bi na narednim izborima osvojio 52 % i absolutnu većinu. Jer, bi bilo slično kao i u SAD-u, nakon pobjede Trumpa, AFD, također ne bi imao stvarnu vlast u rukama, samo na papairu, Jer je cijela struktura vlasti američke kolonije, Njemačke u rukama duboke države: parlamaent-vojska-obavještajne službe-mediji-ekonomija-banke, a pored toga, Njemačka je jedna o zaoadnih država u kojoj su najbrojniji lijevo-liberalni kreteni, pristalice internacionalizam i globalizma, Ima ih sigurni jedno najmanje 25%. I oni su najveći korisni idioti za Merkeliučni režim i duboku državu. Evo recimo nedavni primjer: Mala skupina od oko 200 ljudi u Hamburgu su nekoliko puta pokušali održati demonstarcije, pod geslom:”Merkel mora otići”. Svaki put odmah su ih napali dvostruko više članova Antife (Soroševa režimska postrojba za zastrašivanje svakog protesta). Eto to je jadna slika i prilika Njenačke, države koja polako ali sigurno propada i biti će prva zapadna država… Čitaj više »

Nostradurus
6 godine prije

I mi imalo liberalnog socijalistu: Zorana Milanovića. https://www.vecernji.hr/milanovic-se-predstavio-kao-liberalni-kalvinist-492900

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI