Rusija primila u naoružanje prvi serijski borbeni avion 5. generacije Su-57

SU-57 5.generacija
77 komentara

Prvi serijski Su-57 upravo se pridružio grupi od 10 predserijskih aviona istog tipa koji su već bili u redovima ruske vojske. RT se osvrće na razvoj najsavremenijeg borbenog aviona pete generacije.

Ruska vojska je od proizvođača aviona Suhoj dobila poseban rani božićni poklon, prvi serijski Su-57 se konačno pridružio VVS-u. Očekuje se da će se proces proizvodnje novih aviona ubrzati u narednim mjesecima, a do kraja 2020-ih Moskva će imati najmanje 76 Su-57 u svom inventaru.

 

Očekuje se da će novi avioni godinama biti okosnica frontovske vazduhoplovne komponente ruskih vazduhoplovnih snaga, smatra probni pilot Sergej Bogdan.

„Ovaj avion će služiti daleko u budućnost, do sredine 21. vijeka. Ima ogroman potencijal za modernizaciju“, rekao je Bogdan za RT. „Na osnovu ove izvrsne aerodinamične platforme biće moguće stvoriti i razviti nove vrste oružja. Ima sve karakteristike aviona pete generacije“.

Stjenovit razvojni put

Su-57 je koncipiran prije skoro dvije decenije, a prvi prototip je poletjeo 2010. godine. Još oko desetak letjelica, tokom razvoja poznatih kao T-50 i PAK FA, proizvedeno je u periodu predproizvodnje.

Prototipi su se često pojavljivali na aeromitinzima izvodeći zadivljujuće figure koje prkose fizici. Međutim, motor razvijen specijalno za Su-57 još uvijek nije sasvim spreman, a prvi serijski avion opremljen je “starim” motorom. Očekuje se da će novi serijski modeli biti opremljeni novim motorima u bliskoj budućnosti.

Program Su-57 pretrpio je neuspjeh prošle godine, kada se borbeni avion – za koji se vjeruje da je bio prvi od serijskih aviona – srušio tokom fabričkih ispitivanja. Iako je njegov pilot mogao bezbjedno da se katapultira, a na zemlji nije prouzrokovana materijalna šteta, incident je odložio isporuku prvog serijskog aviona vojsci za skoro godinu dana.

Napredna umjetna inteligencija i dron

Vazduhoplov široko koristi kompozitni materijal koji doprinosi njegovom malom odrazu na radaru. Takođe se može pohvaliti naprednom avionikom koja se oslanja na veštačku inteligenciju, pomažući svom pilotu da istovremeno leti avionom i upravlja oružjem, eliminišući potrebu za kopilotom.

Takođe se očekuje da avion može da djeluje zajedno sa bespilotnom letjelicom „Ohotnik-B“. Snimci zajedničkog leta predstavljeni su javnosti još 2019. godine, mada još nije poznato kada će prvi dronovi biti isporučeni vojsci.

Novi avioni mogu da koriste cijelo postojeće naoružanje aviona ruske proizvodnje, a očekuje se da budu opremljeni i najsavremenijim hipersoničnim raketama – verovatno Kindžal ili, potencijalno, njegovim manjim derivatom, kako bi se uklopili u prostor za oruže koji se nalazi u trupu Su -57.

Uprkos tome što su tek stupili u službu, avioni Su-57 već su uspjeli da vide neke stvarne akcije. Još 2018. godine, nekoliko prototipskih letjelica je nakratko korišćeno tokom ruske antiterorističke kampanje u Siriji.

Pored otkrivanja potencijalnih problema koje avion može imati, stvarno borbeno iskustvo je presudno za iskorištenje izvoznog potencijala aviona i uveliko poboljšava njegove šanse za izvozni uspjeh na međunarodnom tržištu.

„Bilo koja letjelica se shvata ozbiljno nakon što se koristi u stvarnoj borbi. Po pravilu, svakog kupca uvek zanima da li je letjelica borbeno ispitana i u kom sukobu je učestvovala“, rekao je Bogdan za RT.

S-70 Ohotnik-BSu-57
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mr.Coffee
3 godine prije

Zastarjela tehnologija i kopija

Antiglobalist
3 godine prije

Konačno !

3 godine prije zadnji put uredio Antiglobalist
Tatanka Yotanka
3 godine prije

Kako to stoji u članku, Su 57 će biti okosnica ruske avijacije sve do sredine tog stoljeća a možda i malo duže. Ameri su već počeli letna ispitivanja 6- gerneracije aviona, a rezultate, kao i karakteristike tog aviona drže u tajnosti a sigurno su mnogo uložili, da se osiguraju od sajber napada i krađe podataka o tom avionu od strane Kine, poučeni iskustvom iz prošlosti kad su Kinezi pokrali i iskopirali skoro sve podatke o avionu 5. generacije F 35- Indikativno je to što se ti avioni u kompaniji “Suhoj” rade vrlo polako za sada samo jedan avion godišnje a uskoro bi proizvodnju mogli povećati na dva aviona, , dok na primjer Lockheed Martin uvodi maksimalni režim proizvodnje aviona F 35 od 12 aparata mjesečno s tendencijom povećanja tog broja, što naravno, zavisi od narudžbi tog tipa aviona.Stručni krugovi računaju, da će novi motor za Su 57 (Izdjelie 30) biti… Čitaj više »

Bond, cigarete Bond
3 godine prije

Lijep.
Nadam se da neće morati nigdje bacati bombe ili rakete.
To želim i ostalim borbenim avionima na planeti.

komunjara
3 godine prije

Sve je to lijepo gledati, ali jedini avioni koji istinski djeluju i o kojima se nešto može reći su izraelski i američki

Max
3 godine prije

Napokon jedna tema koja podsjeća na staro Logično prije početka plandemije. Hvala. Po svemu sudeći još jedan vrhunski izdanak tvornice Sukhoi s naprednim karakteristikama čija je pojava navodno uzrokovala paniku u NATO u kadar ponijeti svo Rusko avionsko oružje na ovom modelu je ono navodno skriveno oklopljeno u trupu kadar postići velike visine i brzine. Budućnost je pred njim . Vidjet ćemo ako itko preživi događaje koji slijede.

ad astra
3 godine prije

Da li je Rusima potreban ovakav avion? Kao prvo Rusi ponovo ulaze u trku u naoružanju s ekonomski najjačom državom na sijetu. Isticanje da je isporučen jedan avioin SU 57 je smiješan podatak. Koliko se prisjećam Ameri su do sada napravili 600+ aviona F-35. Rusija je ekonomski slaba da bi mogla parirati Kini i US u vojnom napretku.

Sirius
3 godine prije

Suhoj je stvarno avion i pol. Mocni su to a i lijepi avioni. Bilo je prica kako su ih ponekad znali zamijeniti za nlo kad dadnu naglo gas. Ali to su ipak avioni ne nlo. A rusija ima daleko mocnije letjelice, kao uostalom i sve druge vece drzave. Vec se naveliko pune polja u rusiji tekovima za koje se smatralo relativno nedavno da su cudo. Sad su staro zeljezo , celik. Moram se sloziti sa komentatorom mr. Coffee da je to zastarjela tehnologija. Ali ne zbog toga jer netko ima puno bolje avione. Ili da su kopija. Vec su sami avioni kao takvi postali zastarjeli za takve namjene u kojima se trazi najbolje sto trenutno postoji. Mislim da ce ih zadesiti sudbina tenkova. Daleko mocnije i brze letjelice postoje vec desetljecima. A u njima se sigurno ne voze mali zeleni, vec ljudi.

Bosanac
3 godine prije

Najjače u ovom 1. video klipu je rečenica tv voditeljke: ako saberete F22 i F35 dobijete SU57 🙂

Bosanac
3 godine prije

Balkanski #urac je napravio Nikolu Teslu …..još ovi veliki nisu savladali ni 15% njegovih ideja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI