Ruski „Cirkon“ potapa nade nepobjedive američke flote

Ilustracija cirkona

Dok je globalna pažnja usmjerena na Covid-19 i posljedice koje će, prije svega, imati na svjetska gospodarstva, Rusija provodi svoj ogromni vojni balistički program koji njene snage može učiniti svjetskom vojnom elitom. Konkretno, a prema izvještajima ruskih državnih novinskih agencija, upravo su u tijeku ispitivanja za hipersoničnu raketu „Cirkon“, dragulj ruske mornarice.

Balistička snaga nove rakete već je posljednjih dana izazvala pozornost američkog tiska, koji je definirao kao “scenarij noćne more”.

„Primjena ovi oružja na svim ruskim površinskim flotama je hipoteza na kojoj radi ruska mornarica. Ali kakve su stvarne sposobnosti novog balističkog naoružanja koje Rusija želi upotrijebiti za jačanje svoje pomorske sile?“, piše National Interest.

„No, dvije zanimljivosti dogodile su se u posljednjih nekoliko mjeseci. Prvo, Rusija je u siječnju 2020. izvela prvo lansiranje rakete „Cirkona“ s površinskog broda „Admiral Gorškov“, prvi od novog Projekta 22350 klase fregate, koji je ispalio projektil iz Barentsovog mora na kopnenu metu u sjevernom Uralu. Raketa je navodno preletjela više od 500 kilometara. Sljedeći je korak lansiranje „Cirkona“ s nuklearnih podmornica. No mjesec dana prije testa je direktor najveće ruske brodograditeljske kompanije rekao da će svi novi ruski ratni brodovi biti sposobni lansirati hiperzvučne rakete koje lete brzinom većom od  5 Macha“, piše američki časopis.

„Cirkon“ je veličine brodice, ali ne samo…

Zbog svoje veličine i načina na koji je dizajnirana, raketa „Cirkon“ je osmišljena za upotrebu s bilo kojeg ruskog vojnog broda s dometom između 500 i 1000 kilometara. Iako je isprva Moskva ispitivala njezinu implementaciju samo na podmorničkoj floti, projekt koji je u tijeku proširio se i na površinske brodove, kako bi obrana teritorija Rusije bila još šira i sigurnija. I ne samo to. Po svemu sudeći, sposobnosti lansiranja će se u sljedećih nekoliko godina proširiti i na baze na kopnu, čime će upotreba ovog „balističkog dragulja“ postati svestrana.

„Cirkon“ je „dijete“ i prirodna zamjena raketa „Granit“ i „Oniks“, aktivnih od ’80-ih godina prošlog stoljeća, ali s poboljšanom ne samo učinkovitošću vatre, već i u smislu pokrivenosti ruskog teritorija, ali s većim dometom od prethodnih verzija.

Zahvaljujući mogućnosti da se primijeni i na postojećim razaračima, kad se završi testna faza, bit će odmah spremna za raspoređivanje na liniji fronta u ruskoj mornarici.

Upotrebe i karakteristike

S krstarećom brzinom do 11 tisuća kilometara na sat, ovo je naoružanje dizajnirano da se koristi uglavnom protiv neprijateljskih protuavionskih sustava i nosača zrakoplova.

Ako se koristi u eskadrilama sastavljenim od 6 do 8 raketa, kao što je slučaj s „Granitom“, moći će razmjenjivati podatke o cilju i preprekama s drugim raketama koje se koriste u akciji, kako bi se osigurala pokrivenost podataka i mogućnosti učinkovitog provođenja napada.

Trenutno, iako se špekulira da su ovakva i slična balistička oružja dostupna svim međunarodnim suparnicima, rusko bi rješenje bilo najnaprednije, jer je jedanaest puta brže od američke verzije i sposobno je prijeći gotovo četiri puta veću udaljenost.

Podizanjem trenutne konkurencije u oružju između dviju svjetskih sila na još višu razinu, Vladimir Putin još jednom pokazuje kako iz ove utrke u naoružanju želi izaći kao pobjednik. U toj utrci je u vodstvu i zato što mu u prilog ide trenutni „stand by“ Kine, iako za Moskvu Peking ne predstavlja problem, ni obrnuto.

Sada ostaje samo čekati kakav će biti inženjerski odgovor Sjedinjenih Država, jer se Pentagon na neki način mora suprotstavile onome što će u svakom smisli postati oružje Kremlja za dominaciju na svjetskim morima.

National Interest

VIDEO: Raketa „Cirkon“

Cirkonrusijatestiranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ora
4 godine prije

Usa se toliko plaši Cirkona da 80% marinaca traži azil u Rusiji jer se tamo sigurnije osjećaju.

nekoime
4 godine prije

Američki će inžinjeri uvesti sankcije ruskima.

jura
4 godine prije

da bilo ko ima ne znam kakvo oružje ni jedni neće pucat na drugog dok su silosi puni onih turbo raketica

Devin
4 godine prije

Sigurno nisam USA fan, ali ipak vjerujem da se prerano peče zec jer on još naveliko trči šumama i livadama, odnosno, da je još prerano za euforiju bilo kod Rusa ili svih onih koji Amere drže negativcima. Čisto sumnjam da Ameri, ako več sad nemaju adekvatan odgovor da ga neće uskoro imati, a financijskih srestava za to nije da baš nemaju.

Alex
4 godine prije

Koliko koje oružje vrijedi može se znati samo kada se upotrijebi u borbi sa podjednakim protivnikom…Do tada… pričam ti priču. Pa će ga ili testirati u Syriji,Libiji…ili snimat video clipove.

Barahmasa
4 godine prije

Potapa pozapa, isto kao sto pantsir rusi snove turske avijacije…

znalac
4 godine prije

Americki inzinjeri kazete . Na koje to mislite , ove menadzere ili krelce sa drzavnih univerziteta. Zivim u USA nekih 30 godina i pomno pratim sve sto se desava u oblasti obrazovanja. Ukratko opisano KATASTROFA. Ja sam masinski inzenjer i vrhunski sam CNC Programmer i obucavao sam neke kolege koje su radile za firmu APHELION ( Wheeling , IL) koja radi gomile delova za avione F16, F18 uglavnom radeci sa njima sam puno toga video. Amerika nema kapacitete da vise prati Rusiju i Kinu u razvoju naoruzanja . Ako momentalno nesto ne ucine da mladima ucine daleko atraktivnojim poziv masinskog ili elektro inzinjera , oni su gotovi. Plase svet sa velikim vojnim budzetom a to je obicno prdenje u prazno . Pola tih para pojedu menadzerske plate i “bonusi”a to zaplasiti Kineze i Ruse nece . Kina ima vojni budzet oko 170 milijardi a Rusija oko 60 ali ti projekti… Čitaj više »

Ive
4 godine prije

Za arogantni, prepotentni mentalit amerikenjatorskih revolverasa je jako neugodno kada se u selu pojavi brzi revolveras sa vecim pistoljem.

Fabijan
4 godine prije

po čemu je to toliko bitna vijest da je potpisuje redakcija Logičnog ???

pogotovo ako iole tehnički potkovana osoba zna da je ta stvarčica još u testnoj fazi
i ako svi koje zanima znaju da su hipersonične rakete istraživali i Sovjeti i Ameri još osamdesetih godina
i jedni i drugi došli do zaključka – bezveze

ukratko
dobro zvuči u novinama, loše se iskazalo u praksi

Max
4 godine prije

Još jedno Rusko postgnuće u sferi raketne tehnologije Koje može donijeti stratešku prednost RF. I jedno pitanje za oponente, ako je to rusofilna propaganda zašto je Pentagon zabrinut’?

Ad astra
4 godine prije

Ameri i Izraelci intenzivno rade na lijeku protiv Korona virusa, a Rusija razvija Cirkon. Baš lijepo.

Zvrk
4 godine prije

Poštovana redakcijo,

mislim da ste ovo loše formulirali:
“Dok je globalna pažnja usmjerena na Covid-19 i posljedice koje će, prije svega, imati na svjetska gospodarstva, Rusija provodi svoj ogromni vojni balistički program koji njene snage može učiniti svjetskom vojnom elitom. ”
Što s ovim implicirate? Da ruske snage još uvijek nisu svjetska elita? Da tek balistički program je ono što je odvaja od regionalne ili svjetske sile?
Ovaj portal ima gomilu tekstova koje opisuje rusko naoružanje. Pa mislim da je ova rečenica definitivno suvišna jer time se poništava sve što su oni postigli u svojoj vojnoj tehnologiji. Još gore, poništava sve što je na ovom portalu ikad pisano o svemu tome.
Zato jer eto oni još uvijek nisu elita, kako ste napisali.

LP

karma
4 godine prije

Druga strana organizira gay paradu sa zekama i sarenim zastavicama…

igor🇲🇰
4 godine prije

rusi su raketama i torpedom nadmasili amere

Mladen
4 godine prije

Treba im još 100 godina da stignu Amere. Iako nisam ljubitelj Amera ali tako je. Vojni proračun USA i Rusa nebo i zemlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI