fbpx

Zašto je Indija odabrala skuplje francuske, borbene mlažnjake Rafale umjesto cjenovno pristupačnijih Eurofightera?

Indija poručila borbene mlažnjake Rafale

Indija je nedavno kupila prvih pet francuskih Rafale borbenih mlažnjaka. Tih pet zrakoplova samo su dio veće isporuke od sveukupnog broja od 36 borbenih zrakoplova, koje je Indija naručila od Francuske po cijeni od 8,7 milijardi dolara.

Indijsko ratno zrakoplovstvo u četvrtak je službeno pokrenulo postupak dobivanja višenamjenskih borbenih zrakoplova francuske proizvodnje Rafale, završavajući više od desetljeća dugog postupka za nabavu takozvanih srednjih višenamjenskih borbenih zrakoplova 4,5 generacije (MMRCA).

Rafale mlažnjaci zamijenit će zastarjele borbene zrakoplove MIG-21.

Zašto se Indija odlučila za Rafale umjesto Eurofightera?

U New Delhiju su izjavili kako su tri glavna čimbenika utjecala na to da se Indija ipak odluči za Rafale.

”Borbeni mlažnjak višestrukih mogućnosti”

Mlažnjak Rafale poznat je po svojim višestrukim mogućnostima, jer se može koristiti u razne svrhe, uključujući izvođenje borbenih zadataka duboko unutar neprijateljskog teritorija, neutraliziranje kopnenih ciljeva u koje spadaju i neprijateljski obrambeni sustavi, kao i njegove iznimne sposobnosti borbe u zraku s protivnicima. S druge strane, Eurofighter nema toliko dobre mogućnosti niti u borbama u zraku, niti u neutraliziranju neprijateljskih ciljeva na tlu.

”Nuklearna trijada”

Iako francuska vlada nije sumnjala u to da bi Indija mogla postaviti rakete s nuklearnim punjenjem na svoje mlažnjake Rafale, isto se nije moglo reći za Njemačku, tvrde indijski obrambeni dužnosnici koji su uključeni u pregovore koje su lokalni mediji citirali 2017. godine.

Nuklearna trijada označava sposobnost izvođenja udara nuklearnih balističkih raketa sa zemlje, zraka i vode.

Iako je Airbusova obrana osigurala suradnju u odabiru oružja s Indijom, u prijedlogu nije navedeno izričito jamstvo o nuklearnom oružju.

Njemačka, jedan od vlasnika projekta Typhoon, veliki je protivnik nuklearnog oružja, zbog čega su političari iz Indije odlučili surađivati s francuskom stranom.

”Prijenos tehnologije”

Činjenica da bi četiri različite vlade bile uključene u projekt Eurofighter, u usporedbi s francuskom vladom u slučaju Rafale, navodno je išla u korist Pariza tijekom postupka odabira.

Prema analizi obrambenog stručnjaka, iskustvo Indije s Njemačkom u području prijenosa zrakoplovne tehnologije nije bilo posebno dobro, pogotovo kada je u pitanju očito oklijevanje Berlina u prijenosu ključne tehnologije u indijski program lakih borbenih zrakoplova, kojeg je zajednički razvila s indijskom državnom firmom, Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Od 36 borbenih zrakoplova Rafale, koje je Indija naručila od francuskog proizvođača Dassault Aviation, pet je 10. rujna i službeno postalo dijelom 17. Eskadrile indijskog ratnog zrakoplovstva. Oni će biti smješteni u Ambali u Haryani, oko 200 kilometara sjeverno od Delhija.

Francuski ministar oružanih snaga Florence Parly pridružio se indijskom ministru obrane Rajnathu Singhu na svečanosti, s najcjenjenijim vojnim predstavnicima obje zemlje.

Druga serija od pet mlažnjaka trebala bi biti isporučena prije završetka godine. Ostali broj mlažnjaka trebao bi biti isporučen do završetka 2021. godine.

Ugovor za opskrbu Indije sa 126 najmodernijih MMCRA-a službeno je započeo 2007. godine, a u tadašnji vladin izbor ušlo je šest mogućnosti: Dassault Rafale, EurofighterTyphoon (zajednički proizvod konzorcija britanskih, njemačkih, španjolskih i talijanskih tvrtki), ruski MIG-35, F-16 Falcon (razvio ga je Lockheed Martin, iz SAD-a), Boeingov F /A-18 Super Hornet i JAS-39 Gripen, izrađen u Švedskoj.

Ugovor je u početku procijenjen na 10 milijardi dolara, ali je do 2015. dosegao 20 milijardi dolara, kako izvještava novinska agencija Press Trust iz Indije.

Indija je 2012. godine predala ugovor Rafaleu, čime je iz natjecanja uklonjen prvi, sljedeći rival, Eurofighter Typhoon.

Glavna izmjena sporazuma predložena je kada je indijski premijer Narendra Modi 2014. preuzeo dužnost i zatražio sveukupno 36 mlažnjaka, radi zadovoljavanja hitnih potreba indijskog zrakoplovstva, umjesto predloženih 136.

Unatoč posljednjim naporima proizvođača mlažnjaka Typhoon iz 2014., koji su uloženi ne bi li se indijska vlada nekako predomislila, Indija je i dalje ostala uz svoj prvotni izbor, Dassault Aviationa, nakon čega su Francuska i Indija u rujnu 2016. godine potpisale međuvladin sporazum o isporuci 36 mlažnjaka Rafale. U sporazumi je naveden revidirani trošak od 8,7 milijardi dolara.

Treba reći i da je da je konačna ponuda, koju su indijskoj vladi predali iz Airbus Defenseand Spacea u srpnju 2014, iznosila 59 milijuna eura (70 milijuna dolara) po mlažnjaku.

4.4 7
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Suze Roni
Gost
Suze Roni
9 dana prije

Rafale je najbolji europski visenamjenski zrakoplov i to bez konkurencije.

Siniša
Member
Siniša
9 dana prije

Čini mi se da su Francuzi od početka bili uključeni u razvoj EUfajtera ali su se u trenutku odluke o konačnom projektu odvojili iz razloga lične potrebe za novim avionom jer im je predlog odbijen i nastao je Rafael.
Koji je bolji…MiG31/35,Su27/30/33/35 pa i Patak.

Vrtolet
Gost
Vrtolet
9 dana prije

Rafale su razvijali skoro istovremeno dok su sudjelovali u projektiranju Typhoona. Izgleda da je Rafale bolji. Eurofightera nitko ne zeli. Ipak mislim da bi se ostale europske zemlje trebale ujediniti u projektiranju novoga naprednijeg i u odrzavanju jeftinijeg jet-a.

tihobl
Gost
tihobl
9 dana prije

Pa ujedinile su se oko F-35. Sta se imaju ponovo ujedinjavati.

Siniša
Member
Siniša
9 dana prije

E Tajfun (valda se tako kaže), o njemu se radi. Sa njim je baš pokušano zajednički međutim nisu ispoštovane potrebe Francuza i nike prihvaćen njihov prototip pa su Francuzi odustali i stvorili svoj avion po svojim potrebama.

Promatrač
Gost
Promatrač
9 dana prije

Tajfun je zamišljen kao lovac a ne višenamjenski zrakoplov. Tek kasnije su mu dodali neke mogučnosti napada ciljeva na kopnu.
Rafale je odpočetka zamišljen kao višenamjenski zrakoplov i to je razlog, da su Francuzi napustili zajednički projekat.
Tajfun je neverovatno skup,skuplji čak od Rafalea (barem je bio od početka)
Austrija je kupila dvije eskadrile (24 kom.) ali zbog skupoče smanjili su broj aviona na eskadrilu sa 12 na 9 aviona i kupili 18 Tajfuna.
Zbog velikih troškova održavanja nisu svi u letnom stanju i izbila je afera kod njih zbog te kupovine. Uz to, nisu zadovoljni sa njima. Osim toga, njima zakon zabranjuje posjedovanje raketa srednjeg dometa za BWR borbu i Austrijski Tajfuni nose samo rakete kratkog dometa za DF borbu, što znači da su glineni golubovi za svaki stariji avion sa raketama srednjeg dometa i naravno,kakvim takvim radarom. Bacanje para ukratko.
Indijci su dobro odabrali mada kupnja od zapada znači veliku brigu kasnije. Nisi li dobar i ne slušaš,eto ti embargo na rezervne dijelove i dopunske rakete koje ti zatrebaju u ratu kad ispucaš onih nekoliko, koliko idu uz avion. Onda je na redu ucenjivanje ITD, sve več viđeno.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
8 dana prije

Istina je. Eurofighter Typhon je skuplji avion od francuskog Rafale-a. Typhon je ispoćetka zamišljen kao čisti lovac i tek naknadno su mu ugrađene neke mogućnosti za napade na ciljeve na zemlji. Istina je, malo je brži od Rafale-a ali Rafale ima veći akcijski radijus i može ponijeti daleko veći podvjesni teret ubojnih sredstava i dodatnih rezervara goriva.Rafale ima bolju avioniku i elektroniku i izgrađen je u dvije varijante, onoj koju upotrebljava letalstvo francuske vojske i u mornaričkoj varijanti koji baziraju na nosačima aviona. Jedna zanimljivost u upotrebi Rafale aviona. Oni su imali glavnu ulogu u razbijanju Gadafijeva vojne sile u libiji. Oni su na primjer tenkove koji su se nalazili po gradskim ulicama gađali betonskim bombana, koje su bile ojačane čeličnom jezgrom zbog izbjegavanja kolaterarne štete u gradovima. To oružje se je pokazalo kao vrlo efikasno i jedna takva betonska bomba koja je na sebi imala napravu za lasersko navođenje je prilikom izpuštanja sa srednje visine dosegla nadzvučnu brzinu leta i pošto su bile teške oko 350 kg, prilikom pogotka u tenk sa gornje strane ga je potpuno uništila a okolina je ostala čitava zbog toga jer nije bilo eksplozije. Pisac ovog članka ne navodi prave razloge neuspjeha prvog ugovora između Francuske i Indije za nabavu 136 Rafale aviona. Pravi razlog neuspjelog posla je bilo to, da je Indija zahtjevala od Francuske garanciju i obaveze Francuske koje proizlaze iz te garancije i za većinu tih aviona koje bi Indija po licenci gradila sama u svojim fabrikama. Francuzi nisu htjeli pristati na to, da daju takvu garanciju i taj posao je propao.Još jedna zanimljivost. Kad je Indija primila prvu skupinu od 5 novih Rafale-a među indijskim vodstvom je zavladala prava euforija i slali su Kini poruke, da se sada situacija mijenja u potpunosti i da će uskoro indijsko zrakoplovstvo(IAF) steći veliku prednost pred kineskim zračnim snagama. Indija inače kao i Kina raspolaže avionima ruskog porijekla Su 30 MKI, ali Indijski avioni su u su u svakom pogledu bolji od istih aviona na kineskoj strani. Oni imaju 3D vektorski potisak, što kineski nemaju i mnogo bolju elektroniku francuskog i izraelskog porijekla, isto tako indijci imaju i priličan broj aviona Mirage 2000 koji su prije kratkog vremena modernizirani i dostojan su protivnik svim kineskim avionima.

Promatrač
Gost
Promatrač
8 dana prije

Mnogi se ne slažu sa tvrdnjom, da su Indijski SU-30MKI bolji od Kineskih SU-30MKK. Vektorski potisak nije presudan faktor i može se upotrebit na malim brzinama, u stvari samo u specifičnim situacijama ali nije naodmet ako ga avion ima.
Za Rafalea je odpočetka predviđen radar AESA,za Tajfun usavršavanje najmodernijeg klasičnog radara jer nisu hteli nešto rizikovati ali mislim da su se sad predomislili i da postoje Tajfuni i sa AESA radarima.
Mornarička verzija Rafalea za nosače zrakoplova zovu se Rafale NAVAL i jedini su u toj klasi, koji nemaju sklopiva krila što zauzima dragoceni prostor na nosaču i ukrcano je manje zrakoplova zbog toga. To im je jedina mana ali Francuzi tvrde, da su time uštedili jer razvoj Rafalea sa sklopivim krilima bio bi preskup i razvoj bi se produžio. Siguran sam, da bi Indijci za svoje malene nosače kupili Rafale NAVAL, da imaju sklopiva krila, pošto nemaju, kupili su MIG-29K koji to imaju ali K verzija MIGA nije baš najpouzdanija.
To što su Rafali bacali po Libiji nije nešto posebno,to mogu i mnogi drugi. Bilo bi posebno,da to ne mogu bacati.
Euforija u Indiji zbog nekoliko Rafalea protiv Kineskih Suhoja je propaganda. Svaki Indijski general zna da ni broj od 36 komada neče bitno promeniti situaciju.
Oni se mogu nositi sa Kineskim SU-30MKK negde 50 : 50 u normalnim uvjetima ali na borbi na velikim visinama kao Himalaja u prednosti je Suhoj. I niskokrilac Mirage 2000 je odličan upravo na velikim visinama ali slabiji na malim, zato i modernizacija tih zrakoplova.
No ni Rafale ni Mirage nemaju baš nikakvih izgleda protiv superlovaca SU-35, koja ima Kina nekoliko eskadrila i pregovaraju o licenci. (verovatnije če ga iskopirati po svom običaju)
U Siriji, kad su uzleteli Ruski SU-35 iz baze Hmeinim Turci nisu ni polijetali,ali kad jesu,izbegavali su Sirijsku granicu na 100+ km. Plašili su se odmazde na rušenje SU-24 koji je srušen iz zasjede. Sad kad su odnosi nekoliko otoplili. rado bi ih kupili i Turci.
Ne vjeruj sve što piše propaganda. Bunker killer bombe od preko 1 MIO $na komad ne bacaš na stare Libijske tenkove T-55 po ceni od 30 000$ dalje (Češka ih je prodavala po toliko i još mnoge druge zemlje,višak posle raspada VU )
Za kolaterarnu štetu niko ne mari, ni prije ni sad nit če ubuduče.

Boogaloo Boi
Gost
Boogaloo Boi
8 dana prije

Kaže se “valjda”

Max
Member
Famed Member
Max
8 dana prije

Kolega od odabranih glasovao bih za SU 35. Iako je Mig 31 brži od svih. A što vam je to patak? Mislite na F 35? Malo leti malo roni.

Motorista
Gost
Motorista
8 dana prije

Su 34

Promatrač
Gost
Promatrač
8 dana prije

Nije sve u brzini. MIG-31 je odličan za borbu izvan vidnog horizonta,na daljinu ( BWR borba) ali ako se mu približiš, slab je u manevrisanju. Nije konstruisan za blisku borbu.
SU-34 je lovac bombarder i možda če čak zamijeniti ne samo SU-24M več i bombardere TU-22M

Siniša
Member
Siniša
8 dana prije

Ja sam naveo 30keca jer je višenamjenski aparat ali pre svega presretač,prvo mi je na um pala njegova slaba manevarbilnost međutim oružje i elektronika na njemu i drugima isključuje bilo kakvu blisku borbu.
Su34…zbilja zanimljiv aparat,mislim da je najsavršeniji višenamjenski avion;savršeni bombarder sa osobinama lovca.

Promatrač
Gost
Promatrač
8 dana prije

Nije SU-34 višenamjenski zrakoplov več čistokrvni lovac bombarder koji može u fazi bombardovanja gađati i avione koji ga napadnu

Siniša
Member
Siniša
8 dana prije

Dakle gađa sve i svašta i ispunjava želje kao ni jedan avion, ima čak i krevet i čajnu kuhinju…jedino nisam video da čuči na nosaču.
Molio bih te da mi razlučiš višenamjenski od lovac/bombarder, čini mi se da čak i mig 30jedninicu smatraju višenamjenskim aparatom.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
8 dana prije

Danas su skoro svi vojni borbeni avioni višenamjenski , čak i oni školski mogu vršiti jurišne i lovačko bombarderske borbene misije. U prijašnjim vremenima su pravljeni čisti lovci, pa jurišnici i lovci bombarderi i tipični primjer višenamjenskog aviona je ovaj Rafale. On može istovremeno pratiti situaciju u zraku i na kopnu ili morskoj površini i istovremeno gađati sve ciljeve, koji se pojave na tim mjestima!
I da dodam, ne samo Rafale nego i većina ostalih zapadnih i istočnih borbenih aviona!

Siniša
Member
Siniša
8 dana prije

Patak..Su34.

tuf
Member
Famed Member
tuf
9 dana prije

Ameri se koriste prljavim trikovima koje su vjerojatno naučili od Izraelaca:
https://uk.yahoo.com/news/u-spy-plane-impersonates-malaysian-130000120.html

SULE
Gost
SULE
9 dana prije

Zato što Svete krave ne zanimaju građani nego budući planirani ratovi

Alex
Gost
Alex
9 dana prije

S ovim avionima bi se mogli uvuć Kinezima u guzno crijevo, bez da ih se zamijeti.😂😂😂

Kon
Gost
Kon
8 dana prije

Koliko se sjećam u igri je bio i jedan od Suhoja. Indijci su testirali sve te avione i odlučili se za Rafale. Eurofighter se nije dobro pokazao u ratu u Libiji, a Suhoj je imao česte kvarove.

Promatrač
Gost
Promatrač
8 dana prije

Netačno. Suhoj nije sudjelovao i neme često kvarova. Najčešče kvarove ima upravo indijska varianta SU-30 jer ima elektroniku sa svih strana, koja nije kompaktibilna međusobno. ( Izraelska,Francuska,Ruska Indijska i još ponešto) U % se kvare jednako kako i Mirage 2000 Indijskog vazduhoplovstva.
Sudjelovao je jedino MIG-35 kome su u početku rekli, da ga neče izabrat zbog toga što teže politici pola istočnog i pola zapadnog a imali su več stotina aviona Ruskog porijekla.
Rusi su svejedno pokušali jer su jedini nudili transfer tehnologije. Djelomični transfer nudio je Rafale a svi ostali gotovo ništa.

Promatrač
Gost
Promatrač
8 dana prije

Ah da,još to; Rafale je laki višenamjenski zrakoplov (ajde srednji realno) a Suhoji su teški višenamjenski zrakoplovi koje Indija več ima a tender je bio za laki-srednji zrakoplov. U toj kategoriji je MIG-35
Za zamjenu malih starih MIG-21 kojih imaju 126 trebali bi kupit između 114 i 126 Rafalea ali zbog skupoče taj broj bi mogao biti manji a razlika dopunjena domačim lakim avionom HAL TEJAS koji je jeftin ali smešan u poređenju sa Rafaleom. Vidjet čemo, mnogo i zavisi od odnosa sa Kinom.

Kon
Gost
Kon
8 dana prije

Promatrač, jedan od Suhoja je definitivno bio kandidat za kupovinu. Ne sjećam se više koji ali siguran sam da je Suhoj bio u igri. Eurofighter je ispao jer se loše pokazao u ratu u Libiji. Nije bio uspješan u borbi protiv točkastih ciljeva na zemlji. Razlog tome bio je taj što su u Libiji samo Britanci letili s Eurofighterima, a nisu imali pilote obučene za gađanje zemaljskih ciljeva. Ili bolje rečeno tek su završavali obuku. Francuzi i njihovi Rafale su se pokazali izvrsni i to je pretegnulo kod Indijaca. Suhoj je otpao ranije iz navedenih razloga, često se kvario i bio je težak za održavanje.

Promatrač
Gost
Promatrač
8 dana prije

Nije mogao biti jer Suhoj nema avion u lakoj ili srednjoj klasi, za što su Indijci raspisali tender. Zbog toga su ponajviše razvijali MIG-35 koji jest u toj klasi ali koji ogromnoj Rusiji ni ne treba. Mnogi novinari zamjenjuju MIG-35 i recimo SU-35 i eto ti zbrke.
Napad na Libiju jest predvodila Francuska sa malim brojem aviona uz mali broj Evropskih saveznika i njihovim avionima, pa su im sveču držali Ameri sa svojim nosačem. Ali nisu ni trebali više. Nad Libijom je nekažnjeno mogao letet svaki koji je imao malo vremena. Nisu imali dostojnog protivnika ni u par Libijskih MIG-23 ni u PVO sa SAM-3, SAM-6, SAM-5 nije bila operativna a SAM 7,8,9 imaju mali dolet i sklone su ometanju. Dugogodišnji embargo nad Libijom odradio je svoje. Ostalo su odradili ubačeni specijalci, petokolonaši i izdajnici u redovima vojske. Sve tačno isplanirano. Tako da su zapadnjaci samo izvršili recimo tome malo veču vježbu u okolnostima u kojim nisu bili ugroženi baš.
I nemoj brkati avione po namenskoj upotrebi. Najbogatije zemlje sebi priuštavaju specijalizovane avione sa dva motora, recimo samo bombarderi, samo lovci, samo jurišnici, samo izviđači,samo lovci bombarderi… Može i sa jednim motorem, zbog izvoza u ne baš najbogatije zemlje. Nešto ih uzmu i sami i paradiraju u ratovima radi reklame, ne toliko zbog borbenih uspjeha.
Druga,puno jeftinija opcija je višenamjenski avion, kojeg imaš samo jedan tip za sve zadatke ali ni u jednom nije najbolji jer je kompromis svega. Nikad neče nositi bombi koliko bombarder ni na toliko udaljenost kao on. Nikad neče bit oklopljen kao jurišnik ni če biti precizan kao on. Nikad neče bit bolji izvidnik od pravog namjenskog izvidnika jer se njemu kači samo izvidnički kontejner i na kraju nikad neče bit bolji lovac od pravih lovaca. Ali za jedan tip aviona uštediš velike pare na održavanju,logistici,ceni…
U tome je svakako Rafale među najboljim ako ne i najbolji zrakoplov. Po ceni nije,skup je za održavanje i obuku. Ako neko misli da se ne kvari, kvari se on kao i svi drugi i njegova popravka je dugotrajna i skupa.

Kon
Gost
Kon
8 dana prije

Promatrač, čak i bogate zemlje imaju višenamjenske avione umjesto usko specijaliziranih. Yu je izuzetak US I Rusija. Gotovo svi ostali imaju višenamjenske avione koje opremaju ovisno o zadaći na koju idu. Ne želeći nikoga uvrijediti ali kad je NATO bombardirao Srbiju slagao je formacije do 100 aviona. Svaka grupa aviona imala je svoj zadatak, a shodno tome i naoružanje. Tako da je zemaljske ciljeve gađalo možda 12 aviona.

Kon
Gost
Kon
8 dana prije

Promatrač, još da dodam da druge zemlje nisu htjele slati svoje avione nad Libiju. Ameri su sudjelovali u ratu samo kroz obavještajni rad.

Max
Member
Famed Member
Max
8 dana prije

Sve je rečeno na kraju članka, Typhoon jednostavno nema iste mogućnosti kao Rafale .. Ono što razni strućni forumi (moj je izbor topwar.ru) pišu o indijskoj nabavi Rafala je jest slijedeće Indijci vjeruju da Rafale svojim velikim doletom i velikim dometom raketa Scalp EG omogućavaju brzu intervencju u obrani granice od Kineskog naleta ( naročito aviona Kineske proizvodnje J 17 i J20 ) omogućavaju obaranje Kineskih aviona i prije nego prodru u zračni prostor Indije. Suhoji i Migovi u posjedu Indije navodno imaju rakete kraćeg dometa a iste avione imaji i Kinezi. Tako tvrde Indijski analitičari i časnici a prenosi topwar.ru.

Mlata
Gost
Mlata
8 dana prije

Glupost je velika kupovati bilo kakve avione…jedino ako “moraju”! Bespilotne letilice su sada a bogami i ubuduće neprikosnovene….učinkovite, jeftine itd.

Promatrač
Gost
Promatrač
8 dana prije

BPL se lako obaraju i sklone su elektronskom ometanju. Još dugo neče moč obarat avione.

Mlata
Gost
Mlata
8 dana prije

Gde si ti video ratna dejstva a da druga strana može dati adekvatan odgovor?

Max
Member
Max
7 dana prije

Kolega ne bih se složio dronovi su dobri za neke zadatke ali operativno ne mogu zamjeniti ni lovce ni bombardere.

Promatrač
Gost
Promatrač
8 dana prije

Indijci su očekivali i transfer zapadne tehnologije sa Rafaleom, dio Ruske več imaju.
Rakete SCALP ispaljene sa Rafalea na Sirijsku bazu T-4 tijekom masovnog napada krtarečih raketa, sve su poobarane,do zadnje. No nije ih bilo ni ispaljeno baš mnogo. Američi tomahavci su bili takođe poobarani ali su svejedno neki probili PVO, SCALP nijedan što je uzrokovalo posmjehom na vojnim forumima. Kažu, da je tad dejstvovala i Ruska KRASUHA za elektronsko ometanje i da su PVO upravljali Rusi ali svejedno. Posle toga,SAD su najavile novu verziju Tomahavka sa drugim principom vođenja,samonavođenja.Što se tiče raketa V-V za migove i suhoje, imaju ono što su odabrali u širokom asortimanu,koji su imali na izbor.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
8 dana prije

U toj akcij raketiranja sirijske baze T-4 i o toj akciji su Ameri unaprijed obavjestili Ruse, da povuku svoje avione, ali ovi su to normalno rekli i sirijcima, pa su i oni povukli većinu svojih aviona, tako da su tamo ostali samo oni avioni koji nisu mogli letjeti. Ameri su ispalili na bazu T-4 59 Tomahawk-a i od toga je 45 njih pogodilo bazu, ali sirci su odmah osposobili bazu i isti dan su su iz nje opet polijetali avioni.

Max
Member
Max
7 dana prije

Sve točno kolega. Krasuha 4 mislim da je oznaka ta ) Može oboriti sve što zapad pošalje. I ostalo je točno . Ja sam prenio stavove Indijskih stručnjaka Mislim da Ruske (koje izuzetno cijenim rakete zrak zrak zaista imaju manji domet.

Kimi
Gost
Kimi
3 dana prije

Odabrala ih je jednostavno zato što su bolji a ako bude pameti u hrvata i oni če ih odabrati.U tom slučaju Vučić,Dačić i Vulin na aparatima!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
36
0
()
x