Zbog “mogućih napada iz Irana” SAD u Iraku raspoređuju sustave Patriot 

MIM-104 Patriot PAC 2 PVO lanser
13 komentara

General Kenneth McKenzie, čelnik Središnjeg zapovjedništva Sjedinjenih Država, 10. ožujka se očito referirao na   protuzračne obrambene sustave Patriot kada je da Pentagon isporučuje svoje “sustave protuzračne obrane” u Irak.

Izvješće koje je objavio Middle East Eye u ponedjeljak citira neimenovane izvore koji potvrđuju da je američka vojska rasporedila svoj sustav proturaketne obrane Patriot u bazi Ain Al-Asad u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar.

Prema izvorima, sustav se u tom trenutku sastavljao, a Pentagon planira poslati još dvije baterije Patriot na neotkriveno mjesto u Iraku. Bagdad još nije komentirao ovaj potez.

Prijavljeno raspoređivanje dolazi nakon što je general Kenneth McKenzie, zapovjednik Središnjeg zapovjedništva, 10. ožujka rekao Odboru za oružane snage Zastupničkog doma da američka vojska šalje protuzračnu obranu zbog Irana, nekoliko mjeseci nakon iranskog raketnog napada na bazu Ain Al-Asad.

“U tijeku smo s uvođenjem sustava protuzračne obrane u Irak, prije svega kako bismo se zaštitili od potencijalnog drugog iranskog napada”, rekao je general McKenzie, očigledno se referirajući na sustave Patriot.

Izjava je uslijedila nakon što je ministar obrane Mark Esper krajem siječnja izjavio kako SAD rade na isporuci sustava Patriot u Irak nakon iranskog raketnog napada, ali da je Washingtonu potrebna “dozvola” iračke vlade da to učini.

Tada je Mark Milley potvrdio da SAD na tom pitanju “rade s iračkom vladom”, dodajući da je “mehanika svega toga još uvijek potrebna“.

Iranska osveta za ubojstvo legendarnog generala Sulejmanija

Podsjetimo, Iran je 8. siječnja lansirao nekoliko desetaka raketa na američke vojne baze u Iraku, pogodivši zračnu bazu Erbil na sjeveru zemlje i zračnu luku Ain Al-Asad zapadno od Bagdada.

Iran je, kako se izvještava, Iraku unaprijed poslao upozorenje, a Bagdada je zauzvrat, navodno, informirao američke snage stacionirane u zemlji, omogućujući im da se sklone u pripremljene bunkere. Iako raketni udari nisu ubili nijednog američkog vojnika, nanijeli su znatnu štetu infrastrukturi baze u pokrajini Anbar.

Osim toga, ovo je bio prvi napad jedne zemlje na američku vojnu infrastrukturu u svijetu ovakvih razmjera, proveden u legitimnom odgovoru na čin državnog terorizma u su američke snage 3. siječnja u zračnoj luci u Bagdadu likvidirale glavnog zapovjednika antiterorističke kampanje na Bliskom istoku, generala Qassema Sulejmanija. Zapovjednik elitnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde je bio meta napada američkih dronova kojeg je odobrio predsjednik Trump. U napadu je pogođen automobil u kojem su bili iranski general i njegovi irački suradnici u borbi protiv takozvane „Islamske države“, terorističke organizacije sunitskih ekstremista i sljedbenika izopačene takfirističke interpretacije islama.

Ubojstvo zapovjednika dodatno je pogoršalo napetosti između Washingtona i Teherana, koje su počele s jednostranim povlačenjem Bijele kuće iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine do ponovnog uspostavljanja američkih sankcija protiv Irana u svibnju. 2018.

Sa svoje strane, irački parlament je nakon ubojstva Sulejmanija izglasao protjerivanje 5000 američkih vojnika smještenih u zemlji, ali američki su dužnosnici u više navrata odbacili ideju o potpunom povlačenju i naveli da će ostati u arapskoj zemlji čak i ako Bagdad jednostrano istupi iz sporazuma o vojno-tehničkoj suradnji, koji je, što treba naglasiti, sklopljen u vrijeme okupacije zemlje i s „vladom“ koju je u Bagdadu odabrala i potvrdila američka ambasada.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O’Brien rekao je da će Sjedinjene Države izići iz Iraka “samo po vlastitim uvjetima”, dok je predsjednik Trump zatražio da ta zemlja vrati Americi više milijardi dolara za zračne baze, prijeteći Bagdadu sankcijama za koje je rekao „kako bi smještene sankcije protiv Irana izgledale blijedo u usporedbi onim protiv iračke nacije”.

Međutim, u samo tjedan dana su se američke snage u Iraku  povukle iz tri strateške baze.Prva je bila baza Al-Qa’im iz koje se nadzire granični prijelaz sa Sirijom i protok boraca, vojne i druge opreme za sirijske Kurde i američke okupacijske trupe u Sjeveroistočnoj Siriji. Nakon toga su Amerikanci napustili bazu Qayyarah južno od Mosula, a sada se povlače i iz velike baze K1 u Kirkuku.

Koalicijske snage predvođene na čelu sa Sjedinjenim Državama su službeno u nedjelju zračnu bazu K1 u sjevernoj iračkoj provinciji Kirkuk predale iračkim oružanim snagama, rekao je general Vincent Barker, direktor održivosti operacije „Inherent Resolve“.

„K1 je služila kao kritično mjesto za koaliciju i iračku protuterorističku službu u borbi protiv ISIL-a u planinama Hamrin. I dalje će biti ključno mjesto u našim zajedničkim naporima na uklanjanju terorista Islamske države. Današnji transfer koordiniran je s vladom Iraka i bio je moguć zahvaljujući naporima i uspjesima naših partnera”, rekao je general Barker.

Koalicija je kao razlog za napuštanje baze K1 navela uspješnu kampanju protiv ISIL-a, te rekla da je taj potez unaprijed planiran i nije povezan sa širenjem Covida-19 u bliskoistočnoj zemlji ili nedavnim učestalim napadima šiitskih milicija protiv iračkih baza u kojima se nalaze strane trupe.

„Koalicija bi trebala nastaviti preseljenja, ali će ostati u Iraku i nastaviti borbu protiv ISIL-a“, navodi se u izjavi, iako su aktivnosti Pentagona u Iraku trenutno suspendirane zbog pandemije koronavirusa.

Prijenos opreme iračkim snagama u zrakoplovnoj bazi K1 bit će završen u narednih nekoliko dana, navodi se iz sjedišta američke koalicije u Iraku, što znači da će se američka vojska fokusirati na bazu Ain Al-Asad, koju će štititi sustavi Patriot upitne učinkovitosti pri napadima kakve provode šiitske milicije, koje se približe bazi  i ispale nekoliko raketa iz starih sovjetskih „Kaćuša“, nakon čega nestanu u pustinji, ostavljajući i Amerikancima kao suvenir vozila sa spomenutim „Kaćušama“.

IrakPatriotSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 godine prije

S obzirom na reputaciju Patriota, ovo se ne čini kao značajan događaj koji bi imao ikakvog bitnog efekta. Više se radi o nelegitimnosti poteza, postavljanja raketnog sustava na teritoriju strane zemlje. Što iračka vlada kaže na to?
Mogu li druge vlade onda istovjetno postaviti S-300 u Kaliforniji, ako smo već ukinuli granice? Ili je ovo samo rezervirano za izuzetne? Za Übermensche 21-og stoljeća?

mars
4 godine prije

Ruku na srce, ako cemo realno, ovo ima smisla gledajuci sa stanovista Amerikanaca. Daleko vise nego postavljanje antitaketnog stita u Evropi u cilju odbrane od raketa iz Sjeverne Koreje ili pingvina sa Antarktika, sto im je inace bila omiljena mantra.

crna guja
4 godine prije

a kad iranci uzmu lance zlatarne celje i krenu u kontra napad amerikanci ce morati jesti livane bombone zeljezare sisak nije sala mala

Alex
4 godine prije

Besposlen pop i jariće krsti.

Kažun
4 godine prije

Zlikovci se dislociraju zbog lakše obrane.Ne odlaze oni iz Iraka,tek tako.
Sada ucjenjuju političke grupe u Iraku izborom Adnana al-Zurufija za PM,sistemom
mrkve i batine.Možete birati Adnana al-Zurufija ili slijedi rat/kaos/sankcije.
Vjerovatno računaju na opcije :

1.Jedinstveni Irak sa proameričkom vladom
2.Podjela Iraka – na tri djela -Kurdi,šijiti,suniti.

Dok se u pozadini dešava covid,naftni rat i čeka izbor Adnana al-Zurufija za PM,ovo je
zamrznuti sukob.Patriot se postavlja kao kakva- takva zaštita dok se Veliki Brat malo ne
oporavi i razmisli kako dalje.Američki beskrajni ratovi.

Zvrk
4 godine prije

Nešto se pokreće.
Dobar dio stranih vojnika se povukao iz Iraka. Amerikanci su iračkoj regularnoj vojsci ustupili dvije baze.

Max
4 godine prije

S obzirom na “kvalitete” sustava Patriot bilo čije rakete mogi prolaziti i dalje- Naime on je najopasniji za vlastite avione. osobito stara verzija.

nije bitno tko
4 godine prije

Gajbice za krompir.

mmne
4 godine prije

cekaj zar ne rekose da odlaze?….ah da zaboravih …lazovi!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI