Zašto se sukob u Ukrajini odugovlači, objašnjava Vladimir Putin

Vladimir Putin i Narendra Modii rusija indija
50 komentara

Rusija je spremna učiniti sve da okonča sukob u Ukrajini “što je prije moguće”, ali Kijev odbija razgovarati, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin indijskom premijeru Narendru Modiju. Prvi lični sastanak dvojice lidera od 2019. godine održan je na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Samarkandu u Uzbekistanu.

Putin je rekao premijeru da je svjestan svoje “zabrinutosti” oko sukoba u Ukrajini i obećao da će “učiniti sve da sve ovo prestane što je prije moguće”.

“Nažalost, suprotna strana, rukovodstvo Ukrajine, odbila je pregovarački proces. Oni su izjavili da svoje ciljeve žele da ostvare vojnim putem, ili, kako kažu, ‘na bojnom polju’“, objasnio je Putin.

Indijski premijer, koji se drži neutralnosti o pitanju vojnog sukoba u Ukrajini, ponovio je svoje pozive na mir tokom sastanka s Putinom. Navodeći izazove s kojima se svijet sada suočava, uključujući pitanja sigurnosti hrane i energetsku krizu, Modi je rekao da “današnje doba nije era rata”. Takođe je rekao da svoj sastanak sa Putinom vidi kao priliku da se razgovara o napretku na “putu mira”.

„Indija i Rusija ostale su zajedno nekoliko decenija“, rekao je on. SAD i njihovi partneri u međuvremenu pozivaju Nju Delhi i Peking da zauzmu oštriji stav prema Rusiji usred njene ofanzive na Ukrajinu.

Kijev i Moskva se nisu vratili za pregovarački sto otkako su pregovori u Istanbulu krajem marta propali. U međuvremenu zapadni partneri Ukrajine nastavljaju da je snabdijevaju oružjem. Moskva, međutim, insistira da nije odustala od ideje mirovnih pregovora sa Kijevom. Ranije ove sedmice, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je jasno stavio do znanja da što se proces duže odgađa, to će teže biti postići dogovor.

U julu je Lavrovljev ukrajinski kolega Dmitrij Kuleba rekao da će Kijev biti spreman da nastavi pregovore tek nakon što Moskva pretrpi “poraz na bojnom polju”. Prema Kulebinim riječima, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ne isključuje “mogućnost pregovora”, ali smatra da “nema razloga” za to u ovom trenutku. Stav Kijeva je od tada uglavnom ostao isti.

IndijaModiPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
1 godina prije

A ti se kreten praviš fini pa čekaš za stolom!?
Konju gine ti narod,probudi se.

Krim
1 godina prije

Pitanje svim pro Putinovcima,
Da li bi ste odobrili da Rusija napadne i vasu zemlju i uz hja, kolateralne zrtve, oslobodi od marionetskih pro zapadnih vladara?

Šele
1 godina prije

Putin,Rusija,su pojeli govno,kako su ono govorili, denacifikacija,policijska akcija,nedaju Ukrajini u Nato,na zapad,šipak,to je bila čista otimačina teritorije, iako priznajem donekle su bili u pravu,nasjeli su na provokaciju zapada,napravili su ogromnu grešku,sad će Ukrajinci i u Nato,i na zapad,,možda neće čitava ,ali nebitno, Rusi će imati ljutog neprijatelja na kućnom pragu za duže vrijeme

1 godina prije

Putin baca na aparate što domaće što strane paćenike..
Dišite duboko da vas hercika ne strefi😀

tihobl
1 godina prije

Samarkand, stari grad stare civilizacije.
U njemu su se opkupili prestavnici starih civilizacija, bez ovih novokomponovanih. Jedino Egipat nedostaje.
Novokomponovani se okupljau u Davosu i mastaju o velikom resetu, a ostatak svijeta ide dalje.

Otpornik
1 godina prije

O prestanku rata se ne pregovara sa zelenskim nego s nekim u washingtonu. Ne s bidenom, jer bi on vjerovatno pitao: “koji rat? Irak?”

Nekoime
1 godina prije

Sama Indija ima više stanovnika nego SAD i partneri.

hiber
1 godina prije

Nema primirja koje ce Putina spasiti od oligarha. Pa nije im ti Bil Gates i Soros. Gepek mu ne gine…

Max
1 godina prije

Govor.

anik
1 godina prije

pa normalno. Ovaj užas v Ukrajini vode SAD. I neče pregovarati sa Rusijom jer je žele uništiti. I mislim da i Putin to zna.

goran
1 godina prije

ako rusi naprave ono što su napravili u čečeniji brzo če rat bit gotov,mj dana i to je to,a to su počeli radit upravo sada prije dva dana,počelo je uništavanje sve moguće infrastrukture bitne za ukrajinu,od hidroelektrana do željezničkih pruga tvornica itd….

Hivvet
1 godina prije

NATO fasisti ne daju Ukrajini da pregovara

Farree
1 godina prije

Vjerojatno je sa ruskim “porazom” bez borbe zapravo rat završio, dealom između Rusa i Amera a u svrhu pljačke gubitnika, Evropljana. Rat će se i dalje održavati u cilju potpunog odvajanja glupavih Njemačka od ruskih resursa. Rusi su dobili što su htjeli ne-NATO Ukrajinu, a Ameri da na račun Evropljana i dalje žive svoj propali sistem kojeg toliko vole.

Ringo10
1 godina prije

Ukrajina više ne može opstati bez financijskih infuzija sa Zapada
Ne može više financirati svoje vlastito postojanje

gigi pinna
1 godina prije

Sreća za hazarski režim u Kijevu da im je popustljivi Putin – ovo je sve još u drugoj brzini, Rusiam je jedna ruka vezana na leđima – kada to Putko ubaci u veću brzinu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI