U protumanevrima ruska vojska “potopila” američku i francusku mornaricu

27 komentara

Opsežna NATO vježba „Defender Europe 20“, koja je započela u veljači u euroatlantskoj regiji, obilježena je slanjem američke mornaričke višenamjenske borbene grupe na čelu s vodećim američkim nosačem zrakoplova „USS Dwight D. Eisenhower“. Velika igra koju je Washington započeo u ovoj regiji izazvala je reakciju ruske mornarice i zrakoplova dugog dometa. Stručnjaci vjeruju da Generalštab Ruske Federacije provodi posebne manevre koji uključuju uvjetni osvetnički napad na borbenu skupinu američkih pomorskih snaga i ratnu mornaricu Francuske, čije pomorske snage  predvodi nosač zrakoplova „FS Charles de Gaulle“.

Na temelju podataka isključivo iz otvorenih izvora, dobivamo sljedeću sliku, a stručnjaci su obratili posebnu pažnju na neke detalje.

20. veljače korveta Baltičke flote „Stoiki“, kao dio flote brodova, napušta Baltijsk i kreće prema Atlantiku. Gdje je danas, to je nepoznato. Od 23. veljače krstarica američke mornarice „Vella Gulf“ prati brod za opskrbu „Benavidez“ i teretni brod „Resolve“, koji su prevozili opremu u Europu u okviru plana vježbi „Defender Europe 20“, navodno na području istočno od Azora.

Kasno 26. veljače, oceanski tegljač “Nikolaj Čiker” ruske Sjeverne flote kreće iz baze na poluotoku Kola, procjenjuje se u pravcu Azora. 6. ožujka bio je u Keltskom moru, držeći se općeg kursa prema jugu. Pitanje plovi li sam ili ne ostaje otvoreno.

U veljači i ožujku zapovjedništvo ruske Sjeverne flote tri puta u 11 dana šalje brodove prvo u središnji i južni dio Norveškog mora, a potom primjetno južno uz protupodmornički zrakoplov dugog dometa i izviđački zrakoplov Tu-142 raznih modifikacija.

27. veljače fregate „Admiral Grigorovič“ i „Admiral Makarov“ iz Crnomorske flote napuštaju Sevastopolj i 28. veljače prolaze turski tjesnac, slijedeći put ne prema sirijskom Tartusu, kako se prvobitno pretpostavljalo, već zapadno od Sredozemnog mora, gdje 6. ožujka prolaze Gibraltarski tjesnac i odlaze do oceana, prema procjeni u smjeru sjeverozapada.

5. i 6. ožujka britanski protupodmornički zrakoplov P-8 „Poseidon“, prvi put od dolaska u Veliku Britaniju i obavljanja nekoliko letova obuke i probijanja na području škotske zračne baze Lossiemouth, dva puta odlazi na prve prave misije kako bi izviđao područja zapadno i jugozapadno od Irske.

6. ožujka zapovjedništvo 6. operativne flote ratne mornarice Sjedinjenih Država, zabrinuto zbog aktivnosti ruske mornarice, prvi put šalje bespilotni zrakoplov RQ-4 „Global Hawk“ sa Sicilije na izviđanje na Atlantiku, zapadno od Gibraltara.

10. ožujka dvije korvete ruske Baltičke flote provode zajedničke zadaće pronalaska, otkrivanja i uništavanja uvjetne neprijateljske podmornice u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu. Provedena je i obuka za odbijanje napada oružjem zračnih napada s raznih visina i pravaca, uz primjenu konvencionalnog gađanja iz protuzračne obrane brodova.

Osim toga, vježbala su se i elektronska lansiranja raketa protiv pomorskih ciljeva, a raketa je lansirana pomoću glavnog udarnog oružja tih brodova, raketnog sustava „Uran“.

VIDEO: Lansiranje krstarećeg projektila H-35 iz brodskog protuzračnog sustava „Uran“

U razdoblju od 9. do 10. ožujka francuski nosač mornaričkih zrakoplova i višenamjenska borbena skupina pod vodstvom vodećeg nosača zrakoplova „FS Charles de Gaulle“ provodila je intenzivnu praktičnu zrakoplovnu obuku u kontroli borbenih zrakoplova raznih vrsta i nacionalnosti kraj obala Portugala u okviru vježbi „Zajednički ratnik 2020/1“, te odvraćanja hipotetske prijetnje iz zraka. Uz dvije francuske raketne fregate i nuklearne podmornice „FS Casabianca“, ova borbena skupina uključuje njemačku fregatu „Lübeck“, belgijsku fregatu „Leopold I“, fregatu španjolske mornarice „Blas de Lezo F-103“ i fregatu mornarice Portugala „Corte-Real“.

To je ono što slijedi iz službenih izvješća, kažu stručnjaci.

“U razdoblju od druge polovice veljače do prve polovice ožujka, pod generalnim vodstvom Generalštaba ruskih oružanih snaga u sjeveroistočnom Atlantiku, navodno se planiralo, a snage Sjeverne, Baltičke i Crnomorske flote izvele su određene operacije, čiji su glavni zadaci bili uvjetno poraziti nosače zrakoplova višenamjenske mornaričke skupine Sjedinjenih Država i Francuske, smještene na prijelazu u Keltsko more s istočne obale Sjedinjenih Država, odnosno Sredozemnog mora, kao i prijevoznike američke mornarice koji su pratnji krstarice „USS Vella Gulf“ prebacili u Europu puno oružja i opreme koja bi trebala sudjelovati u vježbama „Defender Europe 20“, vjeruju autori vojnog portala „Operativna linija“.

Iz onoga što je fotografirano u područjima Gibraltarskog tjesnaca i Skagerraka i što je rečeno u izjavama za tisak ruskog Ministarstva obrane, Velike Britanije i Norveške, može se pretpostaviti da su dvije raketne fregate Crnomorske flote bile uključene u udarnu skupinu mornarice za ispunjenje ova dva glavna zadatka. To si bili “Admiral Grigorovič” i “Admiral Makarov”, tri raketne korvete Baltičke flote,

dio snaga Sjeverne flote, protupodmornička i izviđačka zračna grupa sa zrakoplovima Tu-142, od kojih tri zrakoplova Tu-142MK i jedan zrakoplov  Tu-142MR. U protumanevre su bili uključeni i borbeni presretači snaga Sjeverne flote MiG-31 i dva strateška raketna nosača Tu-160M, te dva zrakoplova za ponovno punjenje Il-78 zrakoplovnog zapovjedništva dalekog dometa ruskih zrakoplovnih snaga.

“A ako je nosač zrakoplova višenamjenske grupe s vodećim brodom, nosačem zrakoplova „USS Dwight D. Eisenhower“ uspio odmah “pobjeći” u Sredozemno more bez ikakvih uvjetnih gubitaka od uvjetne nuklearne raketne vatre ruske flote, mijenjajući prethodno najavljene planove, tada su francuski nosač zrakoplova „FS Charles de Gaulle“ njegova sigurnosna pratnja i brodovi američke mornarice koji su prevozili oružje i opremu u Europu, najvjerojatnije, bili uvjetno loše sreće“, kažu vojni stručnjaci, pojašnjavajući da su to „uvjetni“ gubici i da se u mirnodopsko vrijeme tako planiraju i vode „vojne operacije“.

Defender Europe 20
FOTO: Vježbe napada i obrane ruske mornarice u europskim morima i na Atlantiku i uvjetno potapanje transportnih brodova i njihove pratnje

I dok smo ovdje raspravljali o „iskrcavanju američkih komandosa“, što je bila „clickbite“ vijest, na europskim morima i na Atlantiku su desetine brodova vodile pravu „uvjetnu bitku“ i imali priliku da simulirajući napade i obranu odmjere snage i ranije neviđenim okolnostima.

U vojnim publikacijama je detaljno opisano kako od kraja veljače američka mornarica provodi mornaričke vježbe „Atlantic Convoy Ops“, koje podržavaju kopnene NATO vježbe „Defender Europe 20“, iako sada nije jasno hoće li se završni kopneni dio uopće održati, jer su Norveška, Italija, Finska i Njemačka otkazale sudjelovanje zbog krize s koronavirusom.

Suština vježbi „Atlantic Convoy Ops“ je bila da osiguraju prebacivanje američkih trupa u Europu preko Atlantika. Slične vježbe su trebale dokazati da američka vojska brzo može projicirati snage za mobilizaciju i rasporediti trupe u europskom području vojnih operacija.

Vrijedi dodati da bi sveobuhvatne NATO vježbe „Defender Europe 20“, koje su u logističkom dijelu započele u veljači na euroatlantskom području, trebale trajati do lipnja. Kako su zamislili njihovi organizatori u Pentagonu, manevri bi trebali pokazati “sposobnost razmještanja i projiciranja moći na globalnoj razini”. Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je NATO da razmisli o posljedicama svojih “agresivnih akcija”. Službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da su manevri otvoreno usmjereni protiv Rusije.

„Defender Europe 20“ najveća je vježba Pentagona i NATO pakta u posljednjih 25 godina, a planirano je razmještanje američkih snaga iz kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država u Europu. Vježbama smo posvetiliveć dosta prostora, a detaljnije se možete informirati u člancima koje na tu temu objavljujemo od listopada prošle godine.

Defender Europe 2'
FOTO: Plan sad već upitnih vježbi „Defender Europe 20“

Članci na temu manevara „Defender Europe 20“ od listopada 2019. godine:

NATOVojna vježba
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Labora
4 godine prije

Ja potopim japansku ratnu mornaricu i njihove bojne brodove zajedno sa nosačima aviona u bitci za Midway u roku od 10 do 15 minuta.

Kgfjč
4 godine prije

Nek se deca igraju, bitno da nitko ne dira nuklearke.

Vozd je stigo janice
4 godine prije

Igre idiota na svim stranama. Do sad smo svi mogli na mars otici da se ne igraju mutne igrice.

hihot
4 godine prije

vjerovati kako je “rusija – Rusija”, nakon smaknuća carske obitelji i ustoličenja KAZARSKE klike i kao takva da je protiv NWO-a…?? ne znam, kako ljudi nalaze opravdanja za takvo razmišljanje. neko je napisao i ponovit ću bez navođenja imena, jer mi je izmaklo.. “šahovske figure su na stolu, i samo je jedan igrač – svi mi ostali smo promatrači”. što prije ovo shvatimo – tim bolje.

Kažun
4 godine prije

Keltsko more !!!Nikad čuo za to.

druK
4 godine prije

Svijet u opasnosti od koronavirusa, a idioti se igraju igrice potapanje brodova. Bolesnici!

Umpah Pah
4 godine prije

Ruske trupe opremljene protivbrodskim (biološkim) raketama :
KIŠLJOT
i NAZDRAVLJOT ?

Logičar
4 godine prije

Rusija i Kina treba da održe demonstraciju sile na Kubi.To bi bio pravi odgovor.Eventualni rat treba da se odvija kod njih a ne u Evropi.

Ante
4 godine prije

Prošle godine je bila vijest ( ako se ne varam ) u zapadnim medijima da Rusi vježbaju sa 100 000 vojnika. Naravnano da će amer sada doći sa 400 000 tisuća vojnika. Dobro u te vojnike je uključena i Europska vojska. Jedino što ja još uvijek ne znam dali ta vojska sa opremom koju su dopeljali iz Amerike ostaje u Europi?

Dopizdilomi
4 godine prije

Jaoj majk…. vam jeb…… svima koliko novaca trošite na oružanja i istraživanja a onda dođe jedan mali virus i razbuca cijelu svjetsku industriju. Imamo tako pametne vlade svuda u svijetu da je to divota za mp3 dok u njihovoj pozadini, zbog postotka, debele svinje zgrču novce u bilo kojem scenariju.

VOLGA VOLGA
4 godine prije

Eto zašto se “pojavio”korona virus i zašto trebamo biti kod kuće ,zašto medicinsko osoblje ima ABK opremu,kao običan građanin ,bez milosti bih i ikakovog procesa nabila jedu raketu ovom sumanutom oblajhanom na njegov tanjur da poždere sa svojom bratijom sve što su posijali po nedužnim građanima.Psovala bih do neba ,mater ti tvoju divljačku ,da Bog da u plamenu i lavi gorjeli kad proradi Zemlja,Rusiju NIKADA NEĆETE OSVOJITI,a ni EUROPU.Nije mi poznat pojam mržnja,stvarno,ali ako išta ili ikoga ne podnosim,je BAHATI,ZAGLUPLJENI LEŠINARSKI “slobiodarska”nacija koja je diskriminatorska i zločinačka.Svi zločinci ovoga svijeta,između ostalog i oni “proizvedeni” u toj kaljuži gramzivosti nisu ravni ovom što se sada radi.BOG ĆE VAS ZASIGURNO KAZNITI,kod njega nema para,biti ćete zauvijek prokleti i moliti za milost i oprost od onih koje sad gazite.

Frenky
4 godine prije

Koliko bolestan uopće moraš biti da se igraš “stimuliranog” rata jer je budimo iskreni tanka granica između stimuliranog i stvarnog rata. Novac koji je potrošen na sve te nosače zrakoplova, zrakoplove na njima, ostale brodove, podmornice, gorivo, municiju, logistiku… je u svakom slučaju mogao biti upotrebljen za masu korisnijih stvari. Samo primjera radi koliko je gladne i ne školovane djece po Africi moglo biti školovano i nahranjeno dok se sami neće moći uzdržavati. Sav taj novac uložen u vojsku (ne mislim samo na Ameriku i Rusiju nego na sve zemlje na svijetu koje ulažu u vojsku (ne čamce, vozila, helikoptere i kanadere koji mogu pomoći ljudima nego nuklearne projektile, nosače zrakoplova i sl.š) više nego što je potrebno kako bi mogli pomoći ljudima u potrebi) je mogao biti uložen u znanost, infrastrukturu, medicinu, smanjenje socijalnih razlika i svima život učiniti ugodnijim i ljepšim. Ali na žalost onim 1% više odgovara… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Svaka mjere izaziva protumjeru pa su zato pokrenuti i ovi manevri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI