Dražen Petrović – svjetska košarkaška zvijezda

kosakra-lopta-obruc-naslovna
5 komentara

Dražen Petrović rođen je u Šibeniku 22. listopada 1964. godine. Bio je svestrano dijete, koje je slijedeći starijeg brata Aleksandra, upoznalo košarku.

Njegova strast za igrom vrlo brzo prerasla je u određenu fanatičnost prema košarci. Kod njega je uvijek bila prisutna želja za neprekidnim usavršavanjem, zbog čega su ga cijenili suigrači, treneri i navijači. U igri je pokazivao izrazitu vještinu koja se do tada nije viđala na terenima. Sve te osobine ubrzo su ga pretvorile u vođu na terenu, gdje je svojom požrtvovnošću stvarao put za nadigravanje protivničke momčadi.

Karijeru je započeo u dresu „Šibenke“, a nastavio u „Ciboni“, gdje se iskristalizirao njegov neviđeni talent. Zbog svoje virtuoznosti u igri ubrzo je prozvan košarkaškim Mozartom. Sa Draženom je zagrebačka „Cibona“ ostvarila svoje najveće uspjehe u povijesti kluba, te je dva puta bila prvakom Europe.

Dražen Petrović košarkaški Mozart

Kasnije je prelazio u „Real Madrid “,  gdje je opet osvajao trofeje i uživao golemu popularnost. Bio je i vođa državne reprezentacije, s kojom osvaja svjetsko prvenstvo u Argentini 1990., a godinu dana ranije europsku titulu u Zagrebu. Njegove fenomenalne igre u Europi primjećuju skauti Sjevernoameričke profesionalne lige. Košarkaškog Mozarta 1990. u svoje redove prima NBA, te postaje članom “Portland Trail Brazersa“.

Svoj izvanredan talent pokazao je dvije godine poslije u „New Jersey – Netsima“.  1992. bio je najbolji strijelac u timu i ujedno postao najbolji Europljanin koji je do tada igrao u NBA ligi. Iste godine hrvatsku reprezentaciju dovodi do najvećeg uspjeha, srebra na Olimpijadi u Barceloni, i to u finalnom susretu sa „Dream Teamom“.

Nažalost njegova iznenadna smrt u 29-oj godini ostavlja košarkaški svijet tužnim, kao i sve one koji su poznavali tog samozatajnog virtuoza košarke.

CibonaDraženDream TeamklubkošarkaReal MadridŠibenkastrijelacuspijeh
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac
7 godine prije

Odličan košarkaš. Neki kažu da mu je navodno Kukoč bio ‘ravan’, ali teško.

basso
7 godine prije

Niko Drazenu nije bio ravan,on je jednostavno bio genijalan.

Salieri
6 godine prije

Kukoč je bio Mozart a Dražen – W.S.Bach.

Niko
5 godine prije

Drazen je najbolje sto je evropska kosarka imala u svojoj povjesti bez konkurencije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI