Šah je i sport i umjetnost i igra* – A što mislite vi?

Šah je i sport i umjetnost i igra - Portal Logično
52 komentara

Jeste li znali kako su prve šahovske partije odigrane u Indiji i to prije 2000 godina? Iako je šah stara igra, ostala je prisutna čak i u digitalno doba. Danas puno toga možete učiniti preko računala i Interneta.

Možete učiti igrati šah, gledati šahovske partije koje su već odigrane, vidjeti svjetske liste igrača, te se čak prijaviti i sudjelovati u online turnirima koji se održavaju. Šah je bila i ostala igra u kojoj se razvijaju socijalne i kognitivne sposobnosti u kojoj se poštuje suigrač. To je igra u kojoj su pravila jednaka za sve.

No, osim uživanja u igri,  šah donosi i neke prednosti o kojima možda i niste razmišljali.

Šah pomaže razvijanju mozga

Logičke igre poput šaha predstavljaju izazov za mozak te potiču rast dendrita šaljući signale iz neuronskih stanica mozga. Dendriti su sastavni dio neurona, a s više dendrita poboljšava se  živčani sustav, te se samim time utječe na razvoj mozga.

Šah utječe na obje strane mozga

U Njemačkoj je provedeno istraživanje [1] u kojem su sudjelovali šahovski stručnjaci i početnici. U istraživanju su se pratile aktivnosti u lijevoj i desnoj polutci mozga. Lijeva polutka je logična, analitična i racionalna, a desna polutka osjećajna i intuitivna. Istraživanje je pokazalo kako šahovski stručnjaci koriste obje strane mozga kad je riječ o reakcijama na oblike koji su im prikazivani, a isto tako su koristili obje strane mozga kako bi brže odgovarali na pitanja o šahovskim pozicijama.

Šah poboljšava matematičke sposobnosti

Njemačka studija [2] u kojoj su tradicionalne matematičke satove zamijenili sa satovima šaha utjecalo je na povećanje rezultata na matematičkim testovima. I u Hrvatskoj su provedene razne studije na temu šaha i povećanja matematičkih sposobnosti djece u školama, a članak kojeg je napisala Darija Brajković to diže na višu razinu, postavljajući matematičke zadatke na šahovskoj ploči [3]. Povećava sposobnosti razmišljanja o problemu unaprijed i poboljšava pamćenje.

U šahovskoj partiji igrači igraju poteze koje smišljaju tijekom partije pošto je svaka partija jedinstvena. Igrači razmišljaju i nekoliko poteza unaprijed kako bi razvili plan igre, te taj plan proveli do kraja.  Sve to utječe na sposobnosti prosudbe, planiranja i rješavanja problema, te poboljšanje pamćenja.

Šah pomaže u sprječavanju Alzheimera

Kako ljudi stare, postaje sve važnije vježbati mozak kako bi ga održali zdravim. Prema jednoj studiji [4] osobe preko 75 godina koje igraju igre kojima vježbaju mozak, poput šaha, imaju manju mogućnost oboljeti od Alzheimera ili drugih bolesti koje izazivaju demenciju u odnosu na osobe iste dobi koje ne vježbaju mozak na takav način.

Kao što možete vidjeti, prednosti šaha su višestruke. Šah može biti i nešto više od samog sjedenja na stolici i gledanja u ploču.

Jedan zaljubljenik u šah ovako ga je opisao: „Šah je i sport i umjetnost i igra. Šahovska ploča je polje moguće stvarnosti, simbolizira našu Zemlju i svemir. Crna i bijela polja na šahovskoj ploči stvaraju igru kontrasta, dvije boje koje su u svakom smislu suprotstavljene, predstavljaju mora i kopna, reljef Zemlje. Šahovske crne i bijele figure su simbolične predstave čovjekovih različitih životnih uloga, različitih životnih karaktera, rasa i nacija. No filozofski gledano, šah je od svih umnih aktivnosti (i/ili igara) najbliže simulaciji pravoga života, odnosno vremena (pješaci su vrijeme koje se ne vraća) i tu leži ta fascinantnost“ (Siniša Režek) [5] .

Iako ne gledamo svi identično na ovu igru, lijepo je vidjeti da šah sa sobom nosi više pozitivnih efekata. Budući da je šah vrlo stara igra možemo je promatrati i kao naše nasljeđe.

Nadam se da ćete nakon ovog članka posegnuti za šahovskom pločom, postaviti figure i pozvati prijatelja na jednu partiju, a ako nemate vremena savjetujem vam da posjetite našu domaću vrlo kvalitetnu stranicu o šahu CHESS ABC gdje ćete doći do šahovskih zagonetki. Svaki novi ulaz donosi novu zagonetku. Probajte ih riješiti.

“Naše, a svjetsko” – Fantastična internet stranica za ljubitelje šaha koju je realizirao Marko Jelčić iz Gruda. Kliknite i uživajte.

Šah - Chess ABC - Portal Logično

 


Izvori:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21038986
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426665/
[3] https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=314102
[4] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022252
[5] https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=261226

Alzheimeršah
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
5 godine prije

“pojeo” sam ti kraljicu:))

panStje
5 godine prije

Prve sahovske partije odigrane su u Perziji, danasnjem Iranu, a ne Indiji….

Son of Alerik
5 godine prije

Zadnji šah je bio Reza Pahlavi pa bismo mogli reći kako su Amerikanci najjači nostalgičari što se tiče šaha. Najbolji šahisti su iz Rusije pa bismo mogli reći kako su oni najbolji praktičari šaha. Šahovska ploča je bojno polje – dvije suprotstavljene vojske jedna protiv druge. Svega ima, topova, konja, pješaka i kraljeva. Crno bijeli svijet. Čini se kao igra osmišljena za održavanje hijerarhije na Zemlji. Održavanje rata kao neprekinute stvarnosti. Oni napredni u razvoju lijeve strane mozga (crne?) bi vjerojatno rekli kako je ta hijerarhija, rat i strategija jedina garancija za razvoj desne strane – umjetnosti, empatije, poezije, apstrakcije. Lako je vama pisati p i jesmice dok mi ratujemo. Šah je doslovna slika čovječanstva. Koje ne napreduje ni u čemu. Osim u strategijama osvajanja, pokoravanja drugih. S tim što smo uglavnom svi mi obični ti ‘drugi’. Financijsko tržište je šah više brzine, za odabrane. Nije za pješadiju. Šah nije… Čitaj više »

AJeTo
5 godine prije

Imam dojam da u globalnoj partiji saha dominiraju konji.

Stonska skoljka
5 godine prije

Putin igra sah a Trumpeto and co igraju uzmi,razbij,otmi game.

Tony
5 godine prije

Osobno nisam neki Šahista, srednja zalost sam al skontao sam da je život jedna vrsta šaha. Koji god potez u zivotu odigramo, tj. koju god odluku donesemo, moramo racunati na to da il cemo biti “pojedeni” il cemo “pojesti”. Zato treba uvijek pametno igrati tj. zivjeti.

Brainstorm
5 godine prije

sah je sport koliko i tetris, kartanje, ribolov, lego … . ajmo biti ozbiljni.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Slazem se s naslovom!

Jozo Galić
5 godine prije

nauka i znanost, brale.. nauka sociološka, pa ti udri tablom ako možeš. Ako nemereš, barem ju preklopi, sa figurama unutri (al da su na broju) eeej

Majk Majers
5 godine prije

Chessabc vrhunska stranica. Fala na linku?

farree
5 godine prije

Sah za razliku od igrica na mobilnom telefonu tjera na razmisljanje. Problem je da je svako razmisljanje iritiacija razuma i zbog toga je danas jako tesko djeci objasniti sah da ga zavole

zlatan
5 godine prije

Ja sam ponešto pokušavao igrati šah u djetinjstvu, još u osnovnoj školi. No, niti malo me nije privukao, dapače, bio mi je odbojan, nezanimljiv i dosadan. Jednako kao što su mi dosadne i kartaške igre ili one igrice po računalima.
Neka me nitko krivo ne shvati. Jako cijenim šah, dapače, mislim da su vrhunski šahisti ipak genijalci svoje vrste, ali mene šah ne privlači niti malo. Radije ću nešto pročitati ili raditi stoj na glavi i rukama.

Usput, od mojih bliskih u obitelji i mojih prijatelja iznanaca, ne znam da li itko igra šah. Jedan moj prijatej je matematičar, jest da je malo “luckast” , ali je inteligentan samo tako. Mislim da ni on ne igra šah.

Mile Š
5 godine prije

Rješenje dijagrama:
1.Tg7+ Kh8
2.Dh6+ Lxh6
3.Th7+. Kg8
4.Sxh6++
Pozdrav redakciji i čitateljima

Har Megiddo
5 godine prije

Šah je i sport i igra i umjetnost… a bome i hladnoratovko oružje po potrebi. Inače najbolja stranica gdje se može igrati šah, rješavati zagonetke, sudjelovati na turnirima, pratiti turnire itd. je definitivno lichess.org. Preporučam također na youtube-u kanal agadmator’s Checc Channel (https://www.youtube.com/user/AGADMATOR/) kojeg uređuje Antonio Radić iz Kutine – riječ je o jednom od najpraćenijih šahovskih youtube kanala na svijetu.

Sardelino
5 godine prije

No postoji još nešto što se dešava kad se igra šah.
Poslije simultanke na slijepo na dvadesetak ploča jedan poznati velemajstor izgubio je na težini. Onako po sjećanju, čini mi se 5-6 kg.

Mistreaver
5 godine prije

Još jedna solidna šahovska stranica hrvatskih autora je šahovski blog Chessentials: https://chessentials.com/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI