Airbus će postati najveći proizvođač zrakoplova na svijetu, dok Boeingove isporuke padaju zbog katastrofe 737 Max

Airbus dominira

Američki proizvođač zrakoplova Boeing izvijestio je o padu isporuka za 37 posto u prvoj polovici godine, zbog produljenog prizemljenja svojih najprodavanijih zrakoplova, 737 Max, nakon dvije smrtonosne nesreće.

Tvrtka je isporučila 239 zrakoplova od siječnja do lipnja, u usporedbi s isporukom 378 zrakoplova u istom razdoblju 2018. godine. Isporuke za drugo tromjesečje 2019. godine smanjene su za 54 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Analitičari kažu da će isporuke padati i tijekom cijele godine, te će zbog toga po prvi put u osam godina Boeing zaostati za svojim europskim konkurentom Airbusom.

Airbus je u utorak izvijestio o 389 isporuka u prvih šest mjeseci ove godine, što je 28 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Ovaj proizvođač zrakoplova je također zabilježio 213 narudžbi, što je dvostruko više nego što je Boeing prijavio.

Nekoliko zrakoplovnih tvrtki otkazalo je povjerenje u nekada najprodavaniji zrakoplov Boeinga 737 Max, nakon fatalnih sudara u Indoneziji i Etiopiji, u kojima je poginulo 346 ljudi. Brojne svjetske zrakoplovne kompanije su od ožujka prizemljile svoje Boeing 373 Max.

Saudijski prijevoznik Flyadeal u ponedjeljak je otkazao narudžbu od 50 zrakoplova Boeing 737 Max u vrijednosti do 5,9 milijardi dolara u korist dogovora s Airbusom. Tako je ta zrakoplovna tvrtka postala prva koja je službeno otkazala narudžbu od kada su se dogodile nesreće.

9
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
9 Komentatori
nessyUmpah PahJoleDragoJole Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Janoš
Gost
Janoš

Naći će ameri način da i Airbusevi počnu padati pa će im se odmah popraviti situacija.

Hogar
Gost
Hogar

Fatalnih padova, ne sudara.
Doduše, može i sudara, ali sa majčicom Zemljom.

LauerNalis
Gost
LauerNalis

If it is boeing I’am not going

nessy
Gost
nessy

Kazu, kad Boeing pada, cuje se boing, boing, boing?

samo tako
Gost
samo tako

Ubrzo….
Nečeš Boeing, nečeš ni Airbus

Jole
Gost
Jole

E neće !! Tko pokuša naručiti Airbus,dobit će sankcije .Pa ti vidi da li ti se isplati !!

Jole
Gost
Jole

Ja se sjećam prije deset ili vise godina,jedna je država dogovarala veliku narudžbu iz Airbusa.Cijena i isporuka su bile dogovorene i trebalo je još samo potpisati ugovor.Iznenada su se predomislili.Francuzi su izrazili sumnju da je tijek pregovora prisluškivan i da su Ameri uspjeli preko špijunaže napraviti diverziju i ponuditi bolje uvjete nego Airbus,kakve nisu na početku lobiranja nudili.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Bezputnički 737 Max-SUV ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik