Ankara otkazuje posjetu švedskog ministra odbrane Turskoj zbog protesta u Stockholmu

NATO
5 komentara

Turski zvaničnici otkazali su posjetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona toj republici planiranu za 27. januar zbog antiturskih protesta u Stockholmu, izjavio je u subotu turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar.

“U ovom trenutku, posjeta švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turskoj 27. januara postala je potpuno besmislena. Zbog toga smo otkazali posjetu”, rekao je Akar.

Akar je podsjetio da je jedini zahtjev Turske da Švedska i Finska ispune obaveze predviđene memorandumom potpisanim u Madridu.

Prošle sedmice u glavnom gradu Švedske održan je protestni skup podrške Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom. Tokom protesta, lutka nalik turskom lideru Tayyipu Erdoganu obješena je o noge u blizini gradske vijećnice Stockholma. Turske vlasti osudile su događaj. Švedski ambasador u Ankari dva puta je pozivan u tursko Ministarstvo vanjskih poslova. Erdogan je 15. januara rekao da kako bi turski parlament ratifikovao članstvo Švedske i Finske u NATO-u, ove zemlje trebaju Turskoj izručiti oko 130 terorista.

Helsinki i Stockholm su 18. maja 2022. predali svoje prijave za pridruživanje alijansi, ali je proces blokirala Turska, koja je zahtijevala da dvije zemlje izruče Ankari sve osobe osumnjičene za terorizam ili učešće u puču 2016. i ukinu zabrane na oružje. snabdevanje Turske. U Madridu su 28. juna održani razgovori između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, finskog predsjednika Saulija Niinista, švedske premijerke Magdalene Andersson i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Kao rezultat toga, potpisan je memorandum kojim je Švedska i Finska omogućila ulazak u NATO . Turski lider je naveo da se Švedska obavezala da će izručiti više od 70 osoba umiješanih u terorističke aktivnosti.

NATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gnostic
1 godina prije

Šveđankeimajugolemetabane.., koje dobro prijanjaju na plafon . veruj te mi na reč😂🤣🤩🤩😍😘😘😘

Sir Oliver
1 godina prije

Mor Turci gonite te Švede.

Max
1 godina prije

Očekivano.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Povrh svega su dozvolili i paljenje Casna Qur’ana 😨 😱 ?! Mislim , koliko covjek mora svinja biti pa vrijedjati ljude , samo glede toga sto vjeruju u sto vec vjeruju .?! BJEDNO I JADNO !!! Ta ak ti se ne svidja — podji svojim putem , nitko te za rukav vuci nece ! Cemu vrijedanje , najitimnijih osjecanja ljudi ?! I onda ocjekujes da te netko postiva ?! Ta , koliko sutra ce nanj netko napast , samo zato — jer mu se moze !!! Spirala nasilna ludila se lako potice ali IZUZETNO TESKO — ZAUSTAVLJA ! Svedi koji takvo sto cine , NIJESU KRSCANI JER DA JESU — NEBI IMALI PROBLEM SA VLASTITIM INDENTITETOM ! ONAJ TKO ZNA STO JE I TKO JE — TUDJA MU VJERA SMETATI NEMRE !!! SAMO BITANGAMA I KUKAVICAMA TO SMETA ! Kraljevina to sebi nije smjela dozvolit i najmanje sto bi sada… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI