fbpx

Demantij “Centra za društveno istraživanje” vezano za članak o lažnoj optužbi portala Logično

Centar za društvena istraživanja

Nakon što smo objavili članak o lažnoj optužbi portala Logično, koji navodno vodi anti-NATO propagandu citirajući visoke vojne časnike Sjedinjenih Američkih Država, javila nam se direktorica “Centra za društveno istraživanje” Anesa Agović koju je pogodilo što smo uz ovaj “znanstveni pamflet” naveli njeno ime i prezime, čime smo, po mišljenju Anese Agović, nanijeli veliku štetu njoj osobno i nevladinoj organizaciji koju vodi.

Za “znanstveni rad” u zborniku radova kojeg je objavila Britanka Olivia Griffiths, nećemo tražiti ispriku, kao ni njeno mišljenje. To što je napisala, govori o njoj, a ne nama. Ona, osim interesne, nema nikakve druge veze s našim prostorima. Anesa Agović je autor jednog od radova ovog zbornika u kojem se ne spominje naš portal, što smo već naveli. Ako nije dovoljno jasno, sada to potvrđujemo. Sporni tekst nije lažan, ali ćemo zbog jasnoće riječ izvješće promijeniti u riječ “zbornik radova”.

Portalu Logično je stalo do istine i transparentnosti, bez obzira s koje strane ona dolazila. Te zbog toga objavljujemo u cjelosti demantij Anese Agović, direktorice Centra za društvena istraživanja, s nadom da će u budućnosti paziti s kime objavljuje znanstvene radove, jer svi pripadamo istim narodima i dijelimo slične sudbine. Olivia Griffiths neka se brine o problemima svoje zemlje ili eventualno neka objavi znanstveni rad o slučaju Julian Assange, ako joj je stalo do nezavisnih medija.

Demantij Anese Agović


Poštovani novinari i urednici portala Logično.com,

Pišem Vam, kako već i sami pretpostavljate, zbog vašeg članka pod nazivom Citirajući američke vojne stručnjake, Logično se našao na „crnoj listi“ širitelja dezinformacija, koji je objavljen 23.06.2019. godine. Navela bih lično i ime i prezime autora članka, kojem se obraćam, no to ipak nije moguće, jer nisam našla impressum na vašoj stranici.

Ovim putem želim naglasiti kao aktivistica za ljudska prava i pravdu u našem društvu, iznenađena sam i ogorčena da ste neopreznim i neprovjerenim informacijama nanijeli nemjerljivu štetu ne samo meni, već i organizaciji koju predstavljam, Global Analitici, kao i svim našim saradnicima.

Ukoliko se već do sada niste upoznali sa radom Global Analitike, onda ste trebali, prije nego ste i objavili članak kojim svrstavate mene i saradnike, u širitelje dezinformacija, s obzirom da je jedan od ciljeva rada naše organizacije upravo borba protiv lažnih vijesti. Naši saradnici i ja smo učestvovali u više istraživanja upravo na tu temu i znamo koliko je to opasno za društvo kakva je Bosna i Hercegovina. Nedavno sam čak i objavila naučno-istraživački rad pod nazivom Prevencija dezinformisanja kroz nevladin sektor, gdje naglašavam važnost profesionalnog i objektivnog izvještavanja. Osim naučnog i istraživačkog pristupa naše organizacija, na preko 500 objavljenih članaka i analiza, ne postoji niti jedna informacija koja nije provjerena niti koja nema izvora. Strogo vodimo računa o novinarskoj etici i profesionalizmu u izvještavanju.Kao novinar i neko ko teži da se istinom bori za pravdu, mogu zamisliti kako ste se osjećali kada ste našli navedeni izvještaj, ali istina je jedna, naša organizacija je pozvana da uradi istraživački rad koji možete vidjeti u publikaciji. Znači nigdje nismo naveli vaš portal uopšte, niti smo pravili analize koji su proruski mediji u BiH. Takođe ste prije objave reakcije mogli da nas kontaktirate, a naši kontakt podaci su dostupni. No sve to ne opravdava činjenicu da ste mene lažno i pogrešno optužili kao autora iste, jer navodi o Vašem portalu se nalaze na stranicama 21., 23. i 25., autorice izvještaja Olivia Griffiths pod nazivom Anti-NATO Disinformation in the Western Balkans.

Izvještaj o stanju medija i dezinformisanja, koji se tiče Bosne i Hercegovine, a na kojem sam i ja jedan od autora se nalazi na stranici od 49. – 72. pod nazivom Bosnia and Herzegovina on Its Path Towards Europe: The Role of Media and (Dis)Information. Dakle, radi se o zborniku radova različitih autora, a ne o zajedničkoj publikaciji.

Medijski prostor u našem društvu je fragilan i ispunjen lažima u vijestima, kao i dezinformacijama, ali je na nama novinarima, da poštujemo etiku novinarstva i profesionalizma i da se samo sa istinom kao alatom borimo.

Ukoliko još uvijek niste shvatili da ste napravili pogrešku, koje se dešavaju onima koji rade, onda se nadam da će ovaj mail ukazati na propust koji ćete objaviti i na svojoj stranici uz prigodan tekst.

Takođe ističemo da smo mi reagovali krajnje korektno, te očekujemo da objavite demantij u što kraćem roku, te uklonite sporni lažni tekst, kako bi preduprijedlili dalje neugodnosti.

Za sva pitanja, stojim na raspolaganju.

S poštovanjem,

Anesa Agović, MA
Direktorica | Director
Centar za društveno istraživanje | Center for social research
Global Analitika | Global Analytics
Website: http://globalanalitika.com | http://en.globalanalitika.com
https://www.facebook.com/global.analitika

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

OK i što se promijenilo. Ovu brljavu od koje do koje stranice nije napisala i potpisala Anesa Agović, koja je u timu obradila BiH, već Olivia Griffith , dok na početku svi zajedno potpisuju “zbornik radova” , oliti izviješće o stanju medijske (dez)informacije u regiji o EU/NATO duetu. Ostali autori su Damir Agović, Dragan Sekulovski, Mila Serafimova, Nirvana Deliu, , Safet Mušić . Rad je da te Bog sačuva. Mislim da Ivan Krastev u Sofiji skače od sreće. Sad otvoriš Global Analitika i rubriku partneri, vrti odvrti i vidi gdje ćeš doći. Nije teško pogoditi vrh piramide nevladinih udruga. Kom se da neka vrti, nije teško. Halali sestro i smiri živce. Možda i radiš to u dobroj namjeri, nisi prva, ali , kako vele Talijani, “carta canta”, ili papir sve govori, a danas internet. Raditi takav opsežan posao za takve nalogodavce i gaze neće ni BiH ni regiju odvesti u raj, oliti dženet. Završio bih ovdje.

wijervbwerbvwerbvwervwerv
Gost
wijervbwerbvwerbvwervwerv
1 godina prije

Svjesno ili nesvjesno SVI rade za njih.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Na 22 stranici se Olivia Griffiths “ljuti” zbog narativa nekih medija koji tvrde da je NATO provokativan i agresivan, da je NATO slab i zastario, a Rusija je jača, da financiranje vojne potrošnje za NATO ugrožava gospodarstva, da NATO bombe s osiromašenim uranom izazivaju brojne slučajeve raka, da se piše daNATO podupire fašizam / nacizam ( valjda Desni sekttok u Ukrajinii sve fašističke hunte u Lat A
merici), da se NATO bori protiv muslimanskog svijeta i ljuti se što se piše da je NATO oruđe američke geopolitike. Svaka stavka “ljutnje” se može dokumentirati iz USA izvora, ne ruskih ili kineskih. No comment.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

@ wijervbwerbvwerbvwervwerv: neki rade i za dolare.

wijervbwerbvwerbvwervwerv
Gost
wijervbwerbvwerbvwervwerv
1 godina prije
Reply to  tihobl

Svi mi radimo za dolare, krvavo ih zarađuje 90% zemljana a ostali su na sisi stvora.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Draga Anesa,ti jesi u istom loncu,samo si još neodlučna jesi li bliže dnu ili poklopcu.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

S obzirom da će gospođa Agović gotovo sigurno pročitati ovaj članak, molio bih za dva pojašnjenja:
1) kojom metodologijom ste došli do zaključka da je nanešena “nemjerljiva šteta ne samo meni, već i organizaciji koju predstavljam, Global Analitici, kao i svim našim saradnicima” ? Za jednu “neprofitnu, nevladinu” organizaciju zvučite poput kompanije koja svaku kritiku u javnosti nastoji predstaviti kao radikalnu, utuživu štetu (što se može pročitati između redova iz prijetnje “kako bi preduprijedlili dalje neugodnosti” u zadnjoj rečenici)
2) kojom metodologijom ste došli do kolektivnog zaključka da se u Impressumu svoje organizacije možete istovremeno zalagati za “nenasilno rješavanje konflikata” – a na istoj stranici, samo u drugoj koloni, zalagati se za članstvo u NATO-u; vojnoj organizaciji koja iza sebe vuče krv desetaka tisuća pobijenih civila?
Evo, toliko za početak.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  tuf

Dragi kolega Tuf, točnija brojka NATO intervencija , kada govorimo o mrtvim civilima, je barem u stotinama tisuća, a ako tome dodamo samostalne intervencije Pentagona, onda su to milijuni. Ali ostanimo na NATO intervencijama “širenja demokracije”, svih članica ili dijela, potpuno nevažno, zna se tko je gazda. Global Analaitika se navodno , bori protiv ekstremizma. Tko je stvorio Al-Qaedu, ISIL, LIFG (Libija), AnsarAl-Sharia (Magreb). Tko je financirao sve šovinističke stranke u nas samo da se sruše komunjare, iako je komunizam umro, ajmo reći 1974. Ova djevojka ili radi u zloj namjeri ili je naivna i netko joj neke stvari nije rekao.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  tuf

Evo i ja bih je pitao ovo vezano za “daljnje neugodnosti”.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  tuf

Tuf
Odlična opservacija 👌

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  tuf

Tuf , napisao sam u komentaru kad je izasao tekst na koji se anesa zali a to je da će brzo krenuti u kost.. E bas ovako to i pocinje..
Znaci pripetavanje je pocelo , Izbacen tekst , reakcija logicnog , prijetnja anese , cisto da se utvrdi metodologija..
Sad će se logicno nastavini ocrnjivati s tim da je dato upozorenje ukoliko isti uzvrati,..
Dovoljno je (mozda ) par tuzbi a to treba financijski izdrzati dok anesinoj firmi budzet za te stvari i top tim advokata i sudaca lezi na raspolaganju..
Tako se danas usutkavaju mediji ..

wijervbwerbvwerbvwervwerv
Gost
wijervbwerbvwerbvwervwerv
1 godina prije
Reply to  Alen

Upravo tako Alene, ako krenu Logično taj pritisak neće moći idržati. Dodouše ne treba biti naivan, možda je sve ovo igra da povjerujemo da isti nije njihovo čedo.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Svijet neminovno ide ka sudaru , bili čedo istoka ili zapada ili suvereno čedo nije ni vazno .. A i put do pakla je cesto poplocan dobrim namjerama… Kolizija je neminovna , nije bitno već kako će doći do toga ali je jako,jako bitno ono nakon sudara…

hrvat
Gost
hrvat
1 godina prije
Reply to  tuf

bravo majstore
kratko ,sazeto i jasno onome tko razumije
jos jednom BRAVO

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  tuf

Tuf svaka cast …pronicljivo , mudro i analiticki napisan komentar ….da mogu lupio bih jos sto pluseva ….

puki
Gost
puki
1 godina prije

Medju silnim partnerima Global Analitike, navednih na njihovom portalu, su i organizacija “Woman without borders”, koju prema engleskoj vikipediji financiraju i EU i SAD (State Department)

Medju partnerima je i drzavna organizacija Velike Britanije WEstminster Foundation for Democracy
https://en.wikipedia.org/wiki/Westminster_Foundation_for_Democracy

medju partnerima je i organizacija, Youth for Peace BiH, a medju partnerima ove organizacije su Zaklada Konrad Adenauer ( o kojoj ste nedavno pisali bas o ovoj temi) i Ambasada SAD-a

Brahman
Member
Trusted Member
Brahman
1 godina prije

Bitno je da je dotična direktorica, a uz to “iznenađena i uvređena”, a čija je podguzna muha je po pravilu ili iznad ili ispod radara njenih ambicija, zajebi sestro, izvini se ti planeti Zemlji što dišeš zrak jer više cijenim bilo kojeg komunalca od bilo kojeg direktora.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Brahman

Brahman,
Ja sam direktor u svojoj kući i bavim se komunalnim poslovima,a to su, bacanje smeća, održavanje vodovodnog i kanalizacionog sistema,transport namirnica te njihovo sladištenje i termička obrada.A kao v.d.direktor zadužen sam u sektoru balkon za zaljevanje cvijeća i hranjenje grlica i vrabaca.I moja žena kao i ti više cijeni komunalce od direktora.😀

Brahman
Member
Trusted Member
Brahman
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

Dobro je da se razumijemo, isti sam ti takav. Nikad ne bih mijenjao sebe komunalca za bilo kojeg sebe direktora. 😁

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  Brahman

@Brahman-jes ti to Pantiću 😎?

antiprotivan
Gost
antiprotivan
1 godina prije
Reply to  Brahman

tako je komunalni i ostali direktori, nek podguzna muha ne zajebava vec odjebe od ovog, sta ja znam, valjda portala !

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Konrad Adenauer Stiftung je financirao ovaj rad – zaklada koju financiraju 97% njemački porezni obveznici u godišnjem iznosu od 120 milijuna eura, imaju 78 ureda, djeluju u preko 100 zemalja..
Organiziraju preko 2.500 konferencija i događaja godišnje.
Sjedište im je u Berlinu, a mnogi političari iz Merkeline stranke ovdje su započeli svoju karijeru.
Cilj im je promocija slobode, jednakosti i pravednosti, unifikacija Europe, poboljšanje transatlantskih odnosa..
Sve podaci sa Wikipedije.
Baš me zanima kada će obaviti rad o Sjevernom toku 2.
Ako je dotična Anesa aktivistica za ljudska prava i želi pravdu u ovom društvu kao što tvrdi, preporučam joj da se otkači sa izvora prihoda KAS-a i postane istraživačka novinarka koja bi za početak mogla istraživati političare sa ovih prostora i njihova nepoštena bogaćenja, kao i sudske presude koje sramote pravničku struku.
Financijere za taj posao će vrlo teško naći.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Eto ga.. ++👍

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Lako je danas reći ko govori istinu.. Samo prati ko ga plaća .. Tako je tupko

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Triba samo vidit ko ovoj plaću daje i sve će bit jasno šta to točno ona radi.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Moreno

Organizacija koju ova gopođa predstavlja ja napala portal Logično i opužila ga za širenje deznformacija bezrazložno i bez ikakvih dokaza za takve tvrdnje pa i nas komentatore to je utuživo. a nitko nije prozvao nju osobna za rad na trom djelu.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ova bi osim istraživanja koliko je stotina tisuća nedužnih NATO po svitu ubija mogla ić i u Afganistan malo globalistički analizirat zašto se proizvodnja heroina u Afganistanu uvišestručila od kad je NATO tamo i zašto u Afganistanu gine priko 10000 ljudi godišnje, a Afganistanci ka izbjeglice biže u Europu . . .

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Moreno

Tačnije 10 puta je veća proizvodnja nego u vrijeme talibana.

Tak
Gost
Tak
1 godina prije

Nevladine udruge koje financiraju strane vlade.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ah,dotična gospođa i njene kolege u uglavnom navikli na to da u do sada bili nedodirljivi. Zašto nam je ovako loše? Jedan od razloga je taj što našim bijednim životima upravljaju iz sjene baš te “firme” za koje radi gospođa Agović. Prave i uređene zemlje, zemlje koje drže do sebe takvima zabranjuju rad i finansiranje iz inostranstva a kod nas….??? Toliko ste gospodo razmaženi da vam sve smeta ali šta je tu je, može vam se.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Anesa i Olivia rade za istu ekipu.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

A ono najzanimljivije, tko financira njezin mirovni aktivizam i njezina istrazivanja? Ako mi se nesto gadi to su mirovni aktivisti i famozni istrazivaci koji nas jeb… u zdrav mozak svojom bolesnom ideologijom i jos bolesnijim istrazivanjima.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Anesa se bori protiv laznih vijesti.. Skupa sa batmenom , ironmanom , kapetanom amerika i ostalim borcima za demokratska ljudska prava ..
Bravo Anesa…

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

*************** (čast iznimkama).

Nek mene potraži.. i demantira moj navod.

Pljuc!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

S obzirom da su komentari iznili manje više sve, ja se mogu samo složit sa svima!
Niko nas nebu za sise potezal 😁

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Logicno

ponudite anesi da napise tekst na ovom portalu da se uvjerimo u istinitost njenih hvalospjeva o borbi na putu istine… S obzirom da za sebe tvrdi da je borac za ljudska prava ,borac protiv siritelja dezinformacija , borac za pravdu i istinu mislim da nema razloga da bi doticna odbila ponudu…

wijervbwerbvwerbvwervwerv
Gost
wijervbwerbvwerbvwervwerv
1 godina prije
Reply to  Alen

Moš si misliti, pa može pričati samo novogovorom tame i temama koje ona odredi.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Portal LOGIČNO ne bi smio prenositi vijesti sa Ron Unz,Strategic Culture,paulcraigroberts.org,
zerohedhe,com,zatim moonofalabama.org/.Poželjno bi bilo vijesti iz AIPAC-a .te vijesti
iz US mass media,Jerusalem Post.Bome,ni vijesti iz The National Interest-a vjerovatno
nisu po volji gđi Anesi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Odgovor na demanti i komentari su – savršeni.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Pozdrav redakciji …..Centar za društveno istraživanje | Center for social research Global Analitika | Global Analytics,,,,,,Doticna gosp. promice vlastiti profil u toj organizaciji ..text je koncipiran kao samopromocija ne demantij …Ta organizacija (citaj udruzenje neinformiranih ) pokusava informirati istinitim dezinformacijama informiranu citalacku publiku portala Logicno Hr…Centar za društveno istraživanje | Center for social research
Global Analitika | Global Analytics promovovira tzv.neoliberalni globalisticki ekonomski koncept , oni su od od pojma sloboda informiranja i ljudskih prava udaljeni par svjetlosnih godina …. Taj demantij je narcisoidno ispisani fake book profil s ciljem lijecenja komplexa nastalih odrastanjem u sredini gdje nema ljudskih prava i slobode opcenito u bilo kom smislu te rijeci …..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac….

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije

Bilo bi zanimljivo, videti da li gospodja Agovic, cita komentare ispod svog demanta!A valjalo bi i ona, da ucestvuje u diskusiji medju komentatorima! 🙂

milan
Gost
milan
1 godina prije

Anesa se uhvatia ka som na buckalo 🙂 , a i ja sam u stanju da sve sto ide iz i od nevladinih org. , da im dajem po pravilu minus. Vidim ih kao nekakvi ventil za na pr. vodu, kojim ventilom upravljaju neki tamo ljudi koji su ga instalirali. O, istinitosti Anesinih stavova je bespredmetno raspravljati jer je “prvi korak”, pogresan! Sve pogesno osim saznanja da je sve to show, prikazivanje, dovoljno je da se za mene cuje, jer na pr. ja, do sada i nisam znao da postoji neka nevladina org. sa tim nazivom i da rade analize toga tipa i znacaja!. Znaci, slijedece bi trebalo biti da organi gonjenja to jest stegovni ured/i, pokrene potragu i da da cijeli slucaj na prosudbu sudskim ustanovama zarad narusenog integriteta nekakve tamo organizacije koja je gle cuda, pod zastitom ministarstva istine

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  milan

Milane ova ti vrijedi ,,,,Anesa se uhvatila ka som na buckalo ”””……i zlata i dukata ….dobar komentar i odgovor

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  Perun

Perune , sjecam se ong becarca kada su padale i tuzbe : Ej, ti mala u plavoj bluzi, pridji blize pa mi se …..! 🙂 🙂 🙂 ,sada sam zlocast !

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  milan

Becarac je dio bastine i nemoze se zabranit …..evo jedan zlata vrijedan….
Kad me lola metio u granje
videla sam bestežinsko stanje. …..to je za ovu Agovicku i njen ,,znanstveni pamflet”’

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Global analitičari ga ga ga ga ga kvak

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

@tuf
Svaka cast na komentaru.
@Perun je takoder dobro primjetio da je demant koncipiran kao samopromocija ali to nas ne bi trebalo odvec cuditi.
Sad cu generalizirati ali ono sto takozvani aktivisti (ispravan naziv bi bio “djelatnici”) raznih takozvanih nevladinih organizacija (ispravan naziv bi bio “interesnih organizacija”) nazivaju radom je upravo trud na prikupljanju daljnjih referenci i gradnja karijere. S tim na umu ne treba nas cuditi zabrinutost za osobni status unutar organizacije (ili skupina organizacija) i za ocekivane rezultate djelatnosti organizacije te aktivan rad na samopromociji.
Konkretno, ako organizacija ima odredenu agendu, a necije djelovanje rezultira kontraefektom, za ocekivati je da bi se to u nekom trenutku moglo negativno ocijeniti kod preraspodjele sredstava iz fondova.

Ovom prilikom bih se kriticki osvrnuo i na kolege komentatore koji nisu u stanju sloziti jednu recenicu niti komentar bez vrijedanja i koristenja vulgarnih izraza i fraza. Vama bi pak bilo bolje da ne castite ovaj portal svojim komentarima jer je u vasem slucaju sutnja zaista zlato.
Volim citati komentare na ovom portalu i stvarno bih volio citati vise inteligentnih komentara, a manje onih koji vise prilice portalima poput Indexa, Jutarnjeg, 24sata i slicno.
Takvi komentari niti su zanimljivi niti doprinose informacijama, a svakako ne odaju intelekt autora.

Guest
Gost
Guest
1 godina prije

Ne slažem se sa slaganjem
Nije ljudski….
🙂

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik