Dok svi gledaju Siriju, NATO se priprema za rat u srcu Europe

Nato saveznici
34 komentara

Pogledi cijelog svijeta usredotočeni na događaje u Siriji, piše Business Insider. Ali dok Amerikanci povlače svoje trupe odande, oni istovremeno bacaju dodatni kontingent u središte Europe pripremajući se za rat protiv “geopolitičkog protivnika Rusije”. Svrha manevara je pokazati kako brzo i učinkovito mogu djelovati NATO snage.

Nakon što su Amerikanci povukli svoje trupe iz Sirije, Rusija, Sirija i Turska ispunili su tamošnji vakuum, piše Business Insider.

„I dok je cijeli svijet u šoku promatrao što se događa u bliskoistočnoj zemlji, vojnici prve konjičke divizije američke vojske sletjeli su u središte Europe. U sklopu operacije „Atlantic Resolve“ oni će sudjelovati u vježbama za brzo raspoređivanje trupa u Istočnu Europu u slučaju rata s geopolitičkim protivnikom Rusije“, piše Business Insider.

Karakteristika manevara ove godine bila je u tome što su američke trupe prvi put u modernoj povijesti sletjele u nizozemski grad Vlissingen, smješten na 2000 kilometara od Moskve. U Sjedinjenim Državama su taj događaj nazvali „ povijesnim”. Istovremeno je dio oružja prevezen u lokalnu luku 11. listopada.

Pored toga, izbor je pao na ovaj grad jer su Amerikanci željeli provjeriti zemljopisnu i birokratsku situaciju u regiji. Žele pokazati kako imaju razne načine za prebacivanje trupa u Europu. U operaciji će sudjelovati 3500 vojnika, 85 tenkova i 120 borbenih vozila. Cilj je također pokazati kako brzo i učinkovito mogu djelovati NATO snage.

„Oni kao da kažu: „Dragi Rusi, nemojte ni razmišljati o napadu na naše europske saveznike. Spremni smo za sve”, objašnjava autor članka.

„Povećane operacije američkih trupa u Europi pokazuju koliko ozbiljno Bijela kuća uzima rusku prijetnju. U ovom slučaju, oružane snage imaju niz problema. Zakoni i propisi, kao i pitanja infrastrukture, usporavaju proces djelovanja snaga na terenu. Sve nedostaje, od vagona i prikolica za mali teret, željeznice i asfaltirane ceste, kao i mostovi koji mogu izdržati velika opterećenja“, dodaje Business Insider, što nije novost.

Naime, u sjedištu NATO pakta u Bruxellesu praktično obvezali europske zemlje članice saveza da svoju civilnu prometnu infrastrukturu u razumnom roku prilagode vojnim potrebama, što traži desetine milijardi dodatnih ulaganja.

Europljani pokušavaju svladati prepreke. Sjevernoatlantski savez je u njemačkom gradu Ulmu organizirao zapovjedni centar za brzo raspoređivanje trupa i opreme.

Koliko će taj trud uroditi plodom, vidjet će se sljedeće godine kada američka vojska planira provesti svoju najveću vježbu u Europi u posljednjih 25 godina. Vježbe će se održati na teritoriju deset zemalja. Očekuje se da će u njima sudjelovati 37 000 vojnika iz najmanje 18 zemalja.

Antiruska propagandaAtlantic ResolveNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
4 godine prije

Vježbaju li i Turci?!

MDM
4 godine prije

Dok ne vježbaju milijuni, sve su to vojne igre a ne vježbe. Inace kako vidim ruska mornarica ide iz vježbe u vježbu.

samo tako
4 godine prije

Drugim riječima, čime sa bave dokona gospoda u NATO paktu ?
Ruskom prijetnjom kao maglom u svrhu jačanja okupacionih snaga u Europi. Naoružanih gastarabajtera u uniformama nikad dosta

Emiliano Zapata
4 godine prije

A dok svi skupa gledate kako vas se plasi mogucim sukobima i ratovima, uvode vam 5g, nakon kojeg vise nece biti potrebno ratovat jer ce se pojedince, grupe ili citave narode jednostavmo iskljucit ili sprzit…Bye Bye…

Slovenac
4 godine prije

Bice jos rata u evropi ovde zive previse ljudi koji misle do so nesto ali to ce biti mali ratovi kako je mala evropa azija je sada centar tako da mozemo da ratujemo ali ce biti nase nove gazde iz evroazije tako da samo izvolite

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Zašto 2000km od Moskve i što će vam Eu. Budite face pa sletite u okolicu Moskve. Pokažite da imate muda.

tuf
4 godine prije

Pranje love, ništa drugo. Na sva ta vozikanja vojne parade troše se stotine milijuna dolara.

Majk Majers
4 godine prije

NATO podanici – Don Quijot suvremenog doba, samo malo gluplji. A Don Quijot je bar ima srca i muda 😉

max
4 godine prije

E bas rsce europe.Treba prebaciti barem tri NATO baze u BIH i to jednu u !anja Luku,jednu u Sarajevo i jednu i Siroki brijeg,jer je BIH najizglednije podrucje za slijedeci rat izmedju istoka i zapada.Vucic ce ga uz pomoc dodika zapoceti,a covic ce sa juga udarit na Sarajevo,pa ce se Kosovo umjesat na stranu Bosnjaka i tako sve redom dok na kraju ne ulete rusi ,a onda je to totalni picvajz.

FATIH
4 godine prije

E RUSI SAD CE TE VIDJETI SNAGU I ODLUCNOST VOJNIKA CRNE GORE I HRVATSKE A BOGAMI I SLOVENIJE…….!!!

Lucija
4 godine prije

” „Ovo je očigledno potrebno da bi se dokazalo čisto odbrambeno vojno planiranje NATO-a. Možda je bolje da kupe knjige iz istorije, na primer o Staljingradu?“, navodi se na zvaničnom nalogu ruskog predstavništva na Tviteru.” prema webtribunu
Misli se na stalno rusko predstavništvo pri Nato u. Koje je komentiralo narudžbu od 78 000 zimskih uniformi koje bi – trebale biti prilagođene za -40 stupnjeva…

Max
4 godine prije

Koje zle duše oni spremaju obranu od oinih koji ih ne napadaju.

VasilisaPremudra
4 godine prije

Eto, bas zgodno – ovaj put mogu samo prekopirati svoj vlastiti komentar na clanak “Trump: „Neka Assadu pomažu Kina, Rusija, Napoleon Bonaparte, tko god, sretno im bilo“ od prije tjedan dana:

[#”… a ja bih se radije usredotočio na našu južnu granicu (sic!) koja je dio Sjedinjenih Država“, rekao je američki predsjednik.”…

…”…ali cu prije toga ipak onako usput pompozno preko Niskozemske premjestiti 3500 vojnika, 85 Abrams tenka i stotine raznoraznih vojnih vozila u Njemacku i dalje u Poljsku…nek’ vide Rusi – ima se, moze se! Mozda ih i prepadnemo…”

Rastezljiv pojam te juesej granice – sukladno “stilu” Drang nach Osten …]

Mda. Sve rastezljiviji.

tdoom
4 godine prije

Kina je MORALA financijski i ekonomski poduprijeti RUSIJU, jer bi ova potpuno propala. Sada i Turska republika vraća/gradi povjerenje u Rusiju. Trenutačno za prostor Balkana postoje samo tri države SAD, Turska, Kina…. Sve ostalo BAJKE…

Koko Kozarac
4 godine prije

Varšavski pakt je odavno mrtav, a ovi bolesnici iz NATO-a bulazne o nekom “neprijatelju”. A taj neprijatlj, tj. Ruska Federacija je dovoljno moćna da u sveopćoj kataklizmi uzvrati još žešće. No, Putin je prepametan da se zaleti, iako ovi zapadni povokatori (čitaj USA), čiji smo i mi piljepak – stalno igraju ratne igrice dok je lepeza ruskih projektila usmjerena na splet baza koje ju okružuju sa svih strana i stalno pomalo provocijaru.

likosy
4 godine prije

lykos-nemoraju više ni prodavati muda pod bubrege-ima nas budala.koji kupujemo i masno plaćamo čista muda
-uz “NATO prijatelje” netreba nam nemprijatelja

Paško
4 godine prije

Koga NATO i Amerika brani… budu prošli kao Libija. Irak…..

Paško
4 godine prije

Koga brani Amerika i nato ne piše im se dobro….

polako
4 godine prije

kakva zabluda !!!
dok se svi brinu o odnosima NATO i Rusije
svima je promaknulo da su Ameri sletei u Vlissingen, koji je samo 1500 km od Srbije
TO JE TAJNA igra Amera!!!
Nisu Rusi bez veze bas sad dopremili S400 rakete u Srbiju

ima netko molju paranoju ??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI