fbpx

Izloženost tinejdžera televiziji i društvenim mrežama pogoršava simptome depresije

mobilni pametni telefoni

Studija objavljena ove sedmice potvrđuje nešto što su neki roditelji već dugo vremena znali, studija kaže da “društvene mreže i televizija uništavaju mentalno zdravlje tinejdžera”.

Istraživaći koji su sproveli studiju sa 3 826 studenata objavili su u ponedeljak u časopisu JAMA Pediatrics da savjetuju roditelje da regulišu količinu vremena koje adolescenti provode gledajući televiziju i koristeći družtvene mreže kao što su Twitter, Facebook i Instagram.

Autori studije dr Elroy Boers, Mohammad H. Afzali, Nicola Newton i Patricia Conrad, otkrili su da svaki dodatni sat proveden na društvenim mrežama ili televiziji doprinosi povećanju depresivnih simptoma.

Međutim, nije pronađena ista korelacija između depresije i video igara.

Između 2012. i 2018. godine, učesnici su zamoljeni da ispune ankete u kojima su mjerili količinu vremena koje su dnevno proveli na internetu i televiziji, kao i nivoe depresije na skali od 4 tačke.

Dostupnost interneta putem pametnih telefona bez sumnje igra veliku ulogu u rastućem vremenu koje ljudi provode na internetu. Studija kompnanije za istraživanje tržišta eMarketer objavljena prošlog mjeseca otkriva da ček i odrasli koriste svoje pametne telefone po stopi većoj nego ikada ranije.

Budući da se adolescenti upoznaju sa online zajednicom u ranijim godinama nego prethodne generacije, potreba za upoređivanjem i dokazivanjem sa drugima se normalizuje i prema studiji dovodi do smanjenja samopoštovanja maloljetnika a može dovesti do povećanja i drugih  simptoma depresije.

“Na osnovu društvenog istraživanja može se desiti da izlaganje idealizovanim slikama na društvenim mrežama smanjuje samopoštovanje adolescenata, izaziva depresiju i povećava njene simptome tokom vremena” navodi se u studiji. “Teži zavisnici o društvenim mrežama više su pogođeni depresijom kako zbog vremena koje provode na društvenim mrežama tako i prirodom samih informacija koje gledaju”.

Vrijedi priznati da studija navodi da je depresija uobičajeni poremećaj mentalnog zdravlja u svim uzrastima.

Studija takođe ukazuje da postoji potreba za više povezanih studija kako bi se razvilo bolje razumjevanje veze između depresije i vremena provedenog na društvenim mrežama ili televiziji.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hm…ako sve to povećava depresiju i pojačava pokazatelje depresije, a što bi bio/bili osnovni uzroci?
Osim idealnih tijela na koja nailaze na ‘prepravljenim’ fotografijama?
U svakom slučaju, trebalo bi povećati tjelesnu aktivnost. To je dovoljno za lučenje ‘hormona sreće’…a i za bolji izgled.
Bilo bi super da roditelji uoče u kome stanju je dijete…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik