Izvješća govore o tome da Ankara na američkim mlažnjacima testira S-400, koje je kupila od Rusije

S-400
17 komentara

Moskva i Ankara potpisale su krajem 2017. ugovor vrijedan 2,5 milijarde dolara o prodaji S-400 Turskoj, s time da je isporuka sustava započela u srpnju 2019. Sporazum je natjerao Washington na izbacivanje Turske iz programa vezanog za borbene zrakoplove F-35 te je i zaprijetio toj zemlji sankcijama.

Turska vojska započela je nova terenska testiranja svojih sustava protuzračne obrane S-400 protiv američkih borbenih zrakoplova F-16 i F-4 u zračnoj bazi Murted izvan Ankare, objavio je zrakoplovni blog Fighter Jets World, pozivajući se na službeno izvješće.

Prema portalu, testiranje je počelo 4. srpnja, a trebalo bi se nastaviti do 26. studenog.

Tvrdi se da je Turska nastavila s testiranjem unatoč upozorenjima Washingtona da bi aktiviranje S-400 moglo rezultirati novim sankcijama protiv Ankare.

Turska vlada ostala je nijema u pogledu testiranja, a izjava turske vlade koja navodno potvrđuje samo da će F-16 i drugi zrakoplovi turskog ratnog zrakoplovstva izvoditi ispitne letove na maloj i velikom nadmorskoj visini u blizini Ankare “obavljat će se u okviru planova osmišljenih u koordinaciji s čelništvom industrije vezane uz obranu“.

Međutim, slika koja nije objavljena, pokazuje ono za što izvori tvrde da je američki zrakoplovni mlažnjak, koji leti iznad Murteda, dok komponente S-400, uključujući radare 91N6E i 96L6E, djeluju na terenu.

Poznato je da je turska vojska započela testiranje svojih S-400 protiv američkih mlažnjaka još u studenom 2019. godine, pri čemu je TRT World objavio snimke radara zračnog sustava, dok su mlažnjaci letjeli iznad njih. Opseg testiranja nije odmah bio jasan, jer je Turska tek u travnju ove godine planirala u potpunosti učiniti operabilnima svoje S-400, iako je rečeno da je testiranje povezano s uspostavljanjem unakrsne kompatibilnosti između platformi kako bi se izbjegli slučajna ”prijateljska vatra”.

Kupovina turskih sustava protuzračne obrane od strane Rusije dovela je do prekida odnosa između Ankare i Washingtona, s tim što su SAD bezobzirno izbacile zemlju iz programa borbenih zrakoplova F-35, unatoč statusu Turske kao višeg partnera te su zaprijetile sankcijama u okviru Zakona o sankcioniraju i suzbijanju američkih protivnika (CAATSA); pravnim aktom koji prijeti kaznom bilo kojoj zemlji koja nabavlja oružje ruske proizvodnje.

Ranije ovog tjedna, dvostranačka skupina američkih senatora zatražila je od ministra obrane Marka Espera da ubrza tempo kojim se Turska uklanja iz opskrbnog lanca F-35, nakon čega su naglasili hitnost implementacije sankcija na temelju CAATSA zakona.

Prije toga, viši republikanski senator John Thune predložio je da SAD pokušaju otkupiti turske S-400 kao način koji će omogućiti turskom predsjedniku Erdoganu da se “izvuče iz pekmeza u koji se ubacio” kupnjom sustava. Krajem prošlog mjeseca, Omer Čelik, tiskovni tajnik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja, rekao je kako nema zakonskih osnova da Turska svoje S-400, koje je kupila od Rusije, proda SAD-u, dodajući da će Turska biti krajnji korisnik tih sustava.

S-400 je i dalje najnapredniji cestovno-pokretni protuzračni sustav obrane u ruskom arsenalu i sposoban je za gađanje svega; od neprijateljskih zrakoplova i bespilotnih letjelica do balističkih i krstarećih raketa na dometima do 400 km. Pored Rusije i Turske, sustavom upravljaju Kina i Bjelorusija. Rusija i Indija potpisale su ugovor u iznosu od 5,5 milijardi dolara za isporuku 4 pukovnije S-400 u listopadu 2018., a New Delhi je nedavno zatražio da se slanje pošiljke ubrza.

CAATSAPVOS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alex
3 godine prije

Turska çe s400 testirati i na f35 kad Izraelci budu u blizini.😆

Stock
3 godine prije

Prvo što sam pomislio kada sam pročitao naslov- pa kako su namontirali one bačve na avion?
Valjda je do mene.
Ne do naslova.

Max
3 godine prije

Logična stvar , Jer Turci imaju Američke avione a imaju ih potencijalni protivnici npr Grčka.

tihobl
3 godine prije

A sto ameri ne kupe S-400 direktno od rusa. Putin bi im prodao bez problema.

Hamer
3 godine prije

Raketna tehnologija je zastarjela već odavno postoje letjelice koje se ne može srušiti .takvim načinom da ne govorim o američkim i ruskim avionima isti dizajn već desetljećima Rusi stave jače motore a Ameri kompliciraniju elektroniku

A10
3 godine prije

Kupovina turskih sustava protuzračne obrane od strane rusije, mislim da je obrnutoa10

jablan u zitu
3 godine prije

Sve je to smisljeni igrokaz da bi Amerikanci mogli da prouce kako funkcionise i koje su mogucnosti “S-400” . U turcina vere nema …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI